Életmód
Életmód

Hogy és honnan kerül a tulipán a vázába?

Hogy és honnan kerül a tulipán a vázába?

Agrofórum Online

Luxuscikknek számít, de sokaknak a megélhetést jelenti. A tavaszi zsongás elképzelhetetlen a pompázó tulipánok nélkül, de tudjuk-e, milyen út vezet a nappali asztalára?

Manapság divat lett ellenezni a vágott virág vásárlását, ám én “virágos szülők” gyermekeként a virágkedvelők táborát erősítem, aki már óvodában is tulipánt tanult meg először rajzolni. A mai írás célja nem a véleményformálás, hanem az ismeretterjesztés, és a termelői munka egyik (de nem az egyetlen) folyamatának rövid részletezése, a vásárolt virág életének megismerése.

A tulipán termesztési időszakát nehéz lenne összekeverni mással, hiszen legegyszerűbben az iskolai tanévhez köthetjük. Ősszel ültetjük, nyár elején felszedjük a hagymákat, így amikor a gyerekek tanulnak, a tulipánnak a földben a helye. Mint minden más növény esetében, a szaporítóanyag-termesztés itt is eltér a vágott virág termesztéstechnológiájától. Ez a cikk csak az utóbbit taglalja, méghozzá a kézimunka oldaláról megközelítve, szüleim tapasztalatait részletesen kikérdezve.

A hazai tulipántermesztés szabadföldön és zárt termesztőberendezésben is elterjedt, mindkettőnek számos előnye és hátránya van. A biztonságot figyelembe véve a termelői kör talán a fóliasátras/üvegházi módszerre adná le a voksát, de ne felejtsük el, hogy alapvetően az mekkora költséggel jár. Növényorvosként mindig kiemeljük, mennyire fontos a terület megválasztása, fajtaválasztás és vetésforgó betartása növényegészségügyi szempontból, ám ez gyakran nem tartható be a kis területek, maximális helykihasználás, és az egyoldalú növénytermesztés (vásárlói igény) miatt sem.

Így a cél a lehetőségekhez mérten legalább a hagymás növények, mint elővetemény kerülése (ez vonatkozik a zöldségfélékre is), és bár gondolhatnánk, hogy a dísznövényt bátran ültethetjük a veteményes helyére, de nem minden esetben. Kiemelvén a Solanaceae család tagjait – paradicsom, burgonya, dohány, paprika -, ezek vírusbetegségei a tulipánt is megfertőzhetik.

Az adottságoknak és a termesztési célnak megfelelően a tulipánhagymát már időben megrendeltük, megvásároltuk, vagy tavaly magunk szaporítottuk és betároltuk. A tervezett őszi ültetés előtti hetekben a talajt előkészítjük, megfelelő módon (eszközök függvényében szántás, rotációs kapával történő forgatás és lazítás, ásás) aprómorzsás szerkezetet biztosítunk. Ha szükséges, trágyázzuk vagy öntözzük a területet. Az ültetés időpontját úgy választjuk meg, hogy a fagy beállta előtt begyökeresedjenek a hagymák, ami alapesetben kb. 3-4 hét. Ültetéskor figyelünk a gyommentességre, a talajt elegyengetjük, kijelöljük az ágyásokat és a kisutakat.

Virágágyások

Az ültetési módra számos lehetőség van, ez egy példa a sok közül. Egy 120 cm széles ágyásban 8 darab hagyma fér el 15 cm-es sortávval, a tőtávolság is lehet ekkora. Az ültetés történhet kis kézi ásóval egyesével, vagy széles sorásóval. Mindkettő kézimunkaigényes, de elegendő rá egy vagy két személy. A vásárlói igényekhez igazodva, aki teheti, és megfelelő technológiával rendelkezik, igyekszik már nőnapra megjelenni a virágokkal, ehhez viszont januártól fűteni kell a fóliákat. Ha ez nem megoldható, csak későbbi virágzásra számíthatunk.

Fűtött fóliában a virágzás hamarabb indul be

A fűtés nélküli termesztés során tavasszal, amint kihajtottak a növények óvatosan megkapáljuk a megülepedett talajt, amivel szellőztetjük, és elősegítjük annak felmelegedését. Zárt termesztőberendezésben, illetve csapadékmentes időszakban a szabadföldön is öntözünk, ami a hajtás és a virág fejlődésének is kedvező.

Virágzó állomány

Ezzel el is érkeztünk a jelenlegi, zöldbimbós állapothoz a fóliában, szabadföldön pedig a kb. 5 cm-es, bimbó nélküli állapothoz. A fóliasátras tulipánok remélhetőleg másfél hét múlva virágoznak, egy-egy fajtát néhány napig lehet szedni akkor, amikor a bimbó megszínesedett, de még nem nyílt ki. Kézzel, a szöveti roncsolás elkerülése érdekében vékony pengéjű éles késsel szedjük, kötegelve szállítjuk. A piacra friss áruval érkezünk, a leghamarabbi szedés az értékesítés előtti este történik, éjszakára pedig vízbe állítjuk és hűvös helyen tároljuk. Ügyelünk arra, hogy a beteg növényeket ne tároljuk be, mert pl egy botritisszel fertőzött virág az etiléntermelés következtében veszélyezteti a többi tárolt virág minőségét is.

A termőterületen nyáron a növényi maradvány leszáradását követően szedjük fel a hagymákat, szárazon, átszellőzve tároljuk az őszi ültetési időszakig.

Eladásra várva

Amennyiben eddig is vásárolt vágott virágot, vagy ezután jött meg a kedve hozzá, ha teheti, a hazai termesztést támogatva piacon vásároljon helyi termelőtől. A vásárláskor hazavitt virágok szárát vágja vissza, állítsa hideg vízbe, ezt ismételje meg minden nap, és gyönyörködjön akár egy hétig a tavaszi látványban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bukdácsoltak a fehérjeporok a Szupermenta tesztjén

2024. május 21. 10:10

A Nébih az állati eredetű proteinporokra fordította figyelmét, összesen 21 csokoládé ízesítésű fehérjeport vizsgáltak.

Tények és tévhitek az illóolajokról

2024. május 17. 07:10

Egy illóolaj akkor tekinthető 100%-os tisztaságúnak, ha az olaj kizárólag a növény esszenciális kivonatát tartalmazza, mindenféle hozzáadott anyag nélkül.

Algákkal gyógyítja a vakságot egy magyar professzor kutatócsoportja

2024. április 9. 09:10

„Mindenki körberöhögött, amikor azt mondtam, hogy algagéneket fogok emberek szemébe nyomogatni” – mesélte Roska Botond, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja székfoglaló előadásán.

Komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a játszóterek, sportpályák gumi talajburkolatai

2024. március 22. 07:10

Egyre több kutatás jelenik meg, amely óvatosságra int a sportpályákon használt gumigranulátumok és gumiból készült talajburkolatok miatt. Ennek oka, hogy ezek policiklikus aromás szénhidrogéneket is tartalmaznak, amelyek közül számos rákkeltő lehet.

Jók a korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

2023. április 25. 11:20

A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.

Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

2019. január 2. 09:36

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: védekezzünk a lisztharmat fertőzése ellen

2023. június 8. 11:10

Június első napjaiban alapvetően csendes nyáreleji időjárás uralkodott hazánkban.