Életmód

Így készül a házi pörkölt mandula, mogyoró

Agrofórum Online

Az olajos magokból készült csemegék talán a legizgalmasabbak, ha nassolni van kedvünk. A pörkölt mandula és mogyoró sokféleképpen ízesíthető, így akár kiváló vendégvárónak, antipasti mellé, vagy csak úgy, önmagában egy jó film és egy meleg pokróc társaságában.

Édesen vagy sósan?

Őszinte leszek: bárhogyan finom! De ha intenzív ízekre vágyunk, akkor a pörkölésnél, pirításnál mindegyik verziónál legalább egy csipet sót teszünk hozzá, mert a só mindig kihozza az ízeket. Bizony, még az édességek esetében is egy csipet só nagyon meg tudja bolondítani az ízélményt, ha már egy gourmet manufaktúra szemén keresztül nézem a gasztronómiát.

Az már érdekesebb kérdés, hogy milyen zsiradékon pörköljünk, pirítsunk, mert nem minden olajjal lesz ízletes a végeredmény.

Ugye alapjáraton az olívaolajjal nem szokás azért főzni, mert az értékes beltartalma az olívaolajnak sérül, elveszik. De ha például egy kevéske olívaolajjal pirítunk, majd a fűszerezés után még hozzákeverünk frissen is olajat, akkor jut is marad is alapon a beltartalom is megmarad. Olívaolajjal főleg a sós verziókat érdemes készíteni.

Édes csemegéhez inkább a semlegesebb ízű olajakat ajánlom, akár szőlőmagolaj, akár szezámolaj, mákolaj, de a házi vaj is kiváló lesz. Ez utóbbi főleg azért, mert alapból édeskésebb.

Édességnek olajos magvak

Nekem a nagy kedvencem az, amikor kevéske vajon összepirítom a szecsuáni borsot, kevéske mézet, fahéjat és abba forgatom bele a magvakat. A méz miatt egy finom bevonat keletkezik a magokon és jobban tapadnak meg rajtuk a fűszerek is.

Ugyanígy a pirított mogyoróhoz, mandulához jól illeszkedik édeskés verzióban egy kevéske kakaópor is, csipet vaníliával.

A kevéske zsiradék alatt ilyenkor azt értem, hogy csak pont annyi kell a serpenyőbe, hogy ne égjenek a pirítás során a magvak, hanem csak sercegve piruljanak. Ez akár az egy teáskanálnyi mennyiség is lehet egy 250 g mandula esetében.

Jobb-e a blansírozott?

Abban az esetben, ha a héjat amúgy sem szeretjük a mandulán vagy mogyorón, akkor a blansírozott magokkal jobban járunk, viszont mivel ezek felülete sokkal simább, nehezebben is maradnak meg a fűszerek rajta bevonatként.

Sós nassolnivalóként

Chilirajongóknak az a jó hírem, hogy itt aztán bármit ki lehet próbálni, ami csak ízlésünkbe belefér. A fokhagymás chiliporos ízvilágtól kedve a különböző sófajták kipróbálásáig rengeteg lehetőségünk van. Az a legjobb, ha a fűszereket kombináljuk, mert akkor lesz izgalmas az ízvilág.

Ha wasabival próbálkozunk, akkor először csak csínyán használjuk, mert könnyű túladagolni. Ugyanígy a bitang erős chilifajtákkal is, mint a Moruga Scorpio poroktól a Carolina reaperig, inkább csak késhegynyivel kezdjük, még lehet, hogy az is sok!

A sós nassolnivalónál, ha egy csipet ecetet is használunk vagy citromlevet, akkor a savanyú-sós íz még jobban fog érvényesülni, olyan igazán ízletes dolgokat lehet kialakítani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van-e szavatossági ideje a méznek?

2024. december 17. 16:10

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló.

Ne várjuk meg, hogy a pára lecsapódjon az ablakokon!

2024. december 13. 14:40

A páralecsapódás során a meleg levegő hideg felülettel érintkezik. Ahogy a levegő lehűl, a benne lévő vízgőz lecsapódik a hideg felületen.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Egészséges fermentált ételek és italok, amelyekről ritkán hallunk

2024. december 11. 16:10

A fermentált ételek és italok erősebbé teszik az immunrendszerünket. Melyek ezek? Milyen egyéb jótékony hatással rendelkeznek ezek a termékek?

Mi bántja a mandula termését?

2020. augusztus 3. 06:22

F. Klára kérdése. Mézgásodást figyeltem meg mandulám termésein, melyek sajnos idő előtt le is hullanak. Mi bánthatja a terméseket?

Hogyan ültessük a mandulákat, hogy a beporzás biztosított legyen?

2022. október 20. 04:37

Úgy tudom, a mandulafajták önmeddők, tehát legalább kettő kell belőlük, hogy termékenyüljenek. A Tétényi Bőtermő és a Tétényi Rekord megfelelő kombináció? Ha igen, milyen messzire lehet őket ültetni? Illetve mekkora térállás indokolt a számukra?

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Búza helyett mandula? - Spanyolországban váltanak a gazdák

2018. október 18. 03:37

Spanyolország a 2018/2019-es szezon alatt több mint 61 000 tonna mandulát takarít be, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A spanyol farmereket pedig további mandulások telepítésére ösztönözik a magas felvásárlási árak.