Életmód

Istennyila, vad mandola, vízi dió, vízi gesztenye…

Agrofórum Online

Akik ismerősek kicsit is a Tisza-tavon illetve annak környékén, azok valószínű, hogy találkoztak már a sulyommal. Ez a találkozás általában nem konfliktusmentes, ’köszönhetően’ a termés adottságainak. De mi is ez a sulyom? Eszik-e vagy isszák, esetleg mindkettő? Hol bukkanhat rá a lelkes természetjáró?

Ahogy azt a növényhatározó összefoglalja, a sulyom latin neve a Trapa natans, a Trapaceae famíliába, a sulyomfélék családjába tartozik.  A lágyszárú, egyéves növény 0,5-től 2 méter hosszúra is megnőhet. Élete első részében a hínárban gyökerezik, majd miután a levélrózsa kifejlődött úszó hínár lesz belőle. Úszólevele lemeze rombusz alakú, nyele úszóhólyagos, bőrnemű, elöl durván fogas, az alámerült levelek pedig fésűsen szeldeltek. A virágok a levélrózsa leveleinek hónaljában képződnek, rövid nyelűek, magánosak, fehér szirmúak. A termés, amely szeptemberre érik be, szürkésfekete 2-4 cm hosszú, 2-4 szarvú, csúcsán jellemzően koronával, de előfordulhat  anélkül is.

egykor a burgonya szerepét töltötte be

A termést – amelyet a hullámverés a vízpartra sodor – szarvai tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy beleszúródjon tárgyakba, vagy amit a fürdőzők sokkal inkább emlegetnek, talpakba is..Akivel ez már előfordult az kellő tisztelettel közelíti meg azokat a vizeket, ahol a sulyom megtalálható.   A virágzás ideje júliustól augusztusig tart, a  fehér szirmú, négytagú virágok mérete  2 és 10 cm közötti lehet. Élőhelye, mint azt a határozó is rögzíti, a morotvák és a tavak hínárnövényzetében van. Egy szintén igen lényeges információt, még mielőtt a sulyom előnyeinek a felsorolásába belekezdenék, mindenképpen átadok, ez pedig az, hogy védett növényről van szó, amelynek eszmei értéke, 5.000 Ft. Azelőtt, hogy a   sulyom gyűjtés, fogyasztás  rejtelmeibe bevezetném  önöket,előre bocsájtom, hogy ebben az esetben nem ’hungarikumról’ van szó. A régészek által feltárt nagy mennyiségű sulyom hulladék arról mesél, hogy a bronzkorban, Európa számos területén, ez a termés szinte a  burgonya szerepét töltötte be. Ha még régebbi időkre tekintünk, akkor pedig azt látjuk, hogy fogyasztásáról a görög és a római írók feljegyzései is megemlékeznek.

Derzsi Elekes Andor / Wikipédia

és akkor a hazai vizeken

 A sulyom fogyasztásáról gyakran számolnak be a magyar botanikai munkákban, így pl. Melius Juhász Péter, Csapó József, Diószegi Sámuel munkáiban is olvashatunk a növényről, annak felhasználási lehetőségeiről.  A termést, annak magas keményítőtartalma miatt nyersen is, de sütve és főzve is fogyasztották. A lisztjéből még kenyérfélét, kenyér helyettesítőt is sütöttek, bár erre, a már említett magas keményítőtartalom miatt nem igazán  alkalmas.   Ínséges időkben azonban, embernek, állatnak szó szerint életmentő tápláléka volt ez az édeskés ízű, fehér színű termés.   Mielőtt azonban a fogyasztásra sor került volna a termést be is kellett gyűjteni, a lehető leghatékonyabb módon, ez pedig a feljegyzések szerint a következőképpen (is) történt.  2–3 m hosszú bot végére bunda- vagy gubadarabot szegeztek és ezzel kavargatták a vizet. A sulyom tüskés termése beleragad a bunda-, gubadarabba, amelyről azt fakéssel lekaparták. Szokás volt az is, hogy a víz fenekére rossz subát eresztettek, majd azt a  kötélen csónakról vontatták,  így a termés szarvai  a subába belekapaszkodtak, mikor pedig ezt a  speciális hálót kiemelték, a zsákmány, ebben az esetben a sulyom azon rajta ragadt.  A Magyar Néprajzi Lexikonban fellelhető, hogy a tüskés termését ősztől-tavaszig a folyók mentén, mocsaras területeken a legújabb időkig gyűjtötték. Az Ormánság, akkoriban még mocsárral körülvett falvaiban, az asszonyok egész héten át gyűjtötték a sulymot, majd szombaton megfőzték, vasárnap pedig szekérrel vagy fejen hordott kosarakban a távolabbi, északra fekvő falvakba vitték eladni. A gyűjtés, fogyasztás a Tisza mellékén és Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok  környékén is elterjedt volt.  Szintén a Néprajzi Lexikonban olvasható, hogy egykor a debreceni piacon a sulyomárusok a termés tüskéit erre a célra készített asztalon vágták le az asztallapba illesztett horgok alá helyezett kés segítségével.

akiben kő vagyon

Nem meglepő módon a sulymot, a népi gyógyászat is ismerte, elismerte. Melius Juhász Péter az 1578-ban megjelent Herbariumában kitér arra, hogy szorulás ellen a sulyom sikerrel használható, illetve „akiben kő vagyon, az őmaga a Súlyom kiűzi, ha jó borban főzed és gyakorta iszod.” Mindezek mellett, hogy sikerrel vagy sikertelenül azt nem tudom, de használták még a sulyomhéj főzetét is, mégpedig bolhák ellen, illetve cserzésre is.

Ifj. Vasuta Gábor / National Geographic

napjainkban

Mint arról megemlékeztem, Európában a sulyom a 18. századig  ugyan számos vidékén elterjedt volt, későbbiekben azonban, a  mocsarak lecsapolása miatt, a termőhelyei visszaszorultak, illetve megszűntek.  Magyarországon ugyanez történt, így a sulyom hazánkban is elvesztette gyökerei alól a tavat, a morotvát. Az emberi beavatkozás azonban, ebben az esetben a faj számára kedvező változást is létrehozott, ennek a változásnak a neve pedig, Tisza tó.   A növénynek tökéletes élőhely alakult ki a tó tározóterében, igen hasonló a folyószabályozás előtti természetes körülményekhez.  Olyannyira jól érzi magát itt a sulyom, hogy védettség fenntartása mellett, immár a keretek közötti a gyérítése is szükséges. Ennek oka többek között, hogy a sulyom gyökerei és szárai  ugyan jó búvóhelyet biztosítanak a halak számára, de elterjedései immár más, védett növényeket is veszélyeztet, ez pedig a halgazdálkodást is befolyásolja.  A sulyom ritkítása un. sávos kaszálással, május végétől július közepéig történik.  

eszik és isszák is

A tó környékén a sulyom élelmiszerként történő felhasználása is megjelent, habár merőben más formában, mint az elmúlt századokban és a növény védettségét  is szem előtt tartva.   Maláta és a sulyom összetevőkből egy helyi manufaktúra sört, illetve, többek között, – sulyom krémmel töltött csokoládét készít. Erről csak azért nem írok most többet, mert ebből, mint azt olvasni fogják, bőven kikerekedik egy újabb jó történet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van-e szavatossági ideje a méznek?

2024. december 17. 16:10

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló.

Ne várjuk meg, hogy a pára lecsapódjon az ablakokon!

2024. december 13. 14:40

A páralecsapódás során a meleg levegő hideg felülettel érintkezik. Ahogy a levegő lehűl, a benne lévő vízgőz lecsapódik a hideg felületen.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Egészséges fermentált ételek és italok, amelyekről ritkán hallunk

2024. december 11. 16:10

A fermentált ételek és italok erősebbé teszik az immunrendszerünket. Melyek ezek? Milyen egyéb jótékony hatással rendelkeznek ezek a termékek?

Illegális hulladéklerakás és a vele járó problémák

2023. november 2. 05:40

Talajszennyezés szempontjából nem a jogszabályok szerint működő és üzemelő hulladéklerakókkal van a probléma, hanem az erdőszéleken és más helyeken is kialakult, illegális hulladéklerakókkal.

Az ország egyik legsokoldalúbb tájegysége, a Pilis – avagy a Pilisi Sziklák Natúrpark egyedi sajátosságai

A térség bővelkedik kilátópontokban, melyekről lenyűgöző panoráma tárul fel nem csupán a természeti képződmények tekintetében, hanem a pilisi tájhoz kapcsolódó épített örökséget szemlélve is.

Fenntartható turizmusfejlesztés a Káli-medencében - Hogyan segítheti a tájépítészet a turizmusfejlesztést?

2020. március 17. 04:36

A Káli-medence 8600 hektáros területe egyedi táji, természeti, kulturális értékekben és egyediségekben rendkívül gazdag.

Gombagyűjtési szabályok II.

2022. április 29. 04:38

Miből áll egy felkészült gombagyűjtő felszerelése? Milyen alapvető tudással vértezzük fel magunkat, mielőtt elindulunk? A következő áttekintés kezdő és tapasztaltabb gyűjtőknek is hasznos!