22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Életmód, gasztronómia

Nem lesz zsizsikes a bab és a liszt, ha erre ügyel

Agrofórum Online

A kamrában, pincében tárolt élelmiszerek rovarfertőzése legalább olyan gyakori, mint a ruhamolyok pusztítása a szekrényekben. A zsizsik sem kímél semmit – mindegy, hogy gabonafélék vagy hüvelyesek vannak a polcokon, mindenbe belemegy, mindent megdézsmál.

Éppen ezért ezeket a kártevőket „kamra-kártevőknek” is nevezik, hiszen kifejezetten az elraktározott ételeket kutatják fel és teszik tönkre, hacsak idejében nem lépünk közbe. Ezek a kártevők azonban edények, sőt tányérok alján és meggyűlnek, vagy a falra akasztott serpenyőkben, üvegekben, sőt az ablakpárkányokon is.

Nem csípnek, nem támadják meg az embert, sem a háziállatokat, és az épületet sem teszik tönkre – „csak” az élelmiszereket. Ráadásul több élelmiszert szennyeznek be, mint amennyit megesznek, hiszen ezek általában a kukába kerülnek.

Nem tehetünk ilyenkor mást, az élelmiszereket már nem lehet megmenteni, csak a kidobás segít – és az utólagos takarítás. A szennyezett tárolóedényeket ugyanis mindig alaposan ki kell fertőtleníteni.

Mi is az a zsizsik?

A gabonazsuzsok vagy gabonazsizsik (Sitophilus granarius) elsősorban a gabonaféléket (búza, rozs, árpa) támadja meg, lárvái a szemek belsejében fejlődnek és bábozódnak. Jelentős kárt okozhatnak az élelmiszerraktárakban és kamrákban. A „gabonazsizsik” elnevezés egyébként a közhiedelemmel ellentétben valójában nem illik rájuk, mert nem a zsizsikek (Chrysomelidae: Bruchinae) alcsaládjába tartoznak.

Milyen élelmiszerek vannak veszélyben?

  • Gabonafélék (liszt, morzsa, gríz, kuszkusz, rizs, száraztészta, kekszféleségek),
  • hüvelyesek (bab, kukorica),
  • diófélék,
  • csokoládék,
  • aszalt gyümölcsök,
  • fűszerek,
  • tejpor,
  • teafüvek,
  • húsfélék,
  • állateledelek,
  • madáreleségek,
  • szárított virágok.

A kártevők általában azokat az élelmiszereket támadják meg először, amelyek már használva voltak, tehát a gyári csomagolásuk valamilyen módon fel lett bontva – és valószínűleg nem lett jól visszazárva.

Ugyanakkor a kártevők képesek bejutni a nem elég hatékonyan lezárt papír, vékony karton és műanyag, fólia vagy cellofán csomagolású termékekbe is. A fertőzött csomagokban lévő rovarok elszaporodnak és átterjedhetnek a többi élelmiszerekre is – ráadásul nemcsak ugyanabban a helyiségben, hanem máshol is.

A boltokból hozzuk haza őket

Hihetetlennek tűnhet, de a legtöbb kamrai kártevőt a boltból visszük haza, mivel ezek java már a gyártás során megfertőződött. De a boltban és a házban is kialakulhat a fertőzés, így nehéz elcsípni a forrást, ahonnan a probléma elindult. A hosszú ideig tárolt élelmiszerek hajlamosabbal lehetnek a fertőzésre, de az újonnan vásárolt élelmiszerek is megfertőződhetnek.

Mit tehet a kártevő felbukkanása ellen?

  • Vásároljon száraz élelmiszereket kis mennyiségben.
  • Használja fel néhány héten belül az élelmiszereket.
  • Mindig a régebbi élelmiszereket használja fel először.
  • Mindig a már kinyitott termékeket főzze/süsse meg először.
  • Vásároljon profi zacskólezárókat, dobozokat, üvegeket.
  • Ellenőrizze a boltban a csomagok sértetlenségét.
  • Ellenőrizze a lejárati dátumokat.
  • Rendszeresen takarítsa ki a kamrát és ellenőrizze az élelmiszereket.
  • Fertőtlenítse át rendszeresen a tárolóedényeket és a polcokat.
  • Dobja ki a lejárt és romlott élelmiszereket.

Hogyan orvosoljuk a problémát?

Amennyiben kártevőket talál vagy a fertőzésre utaló jeleket, minden esetben dobja ki a fertőzött élelmiszereket és alaposan takarítson ki, fertőtlenítsen le mindent, ami a problémás csomag közelében volt.

Az élelmiszereket tárolja jól zárható műanyag, fém vagy üveg dobozokban és tárolóedényekben, sőt, ha van rá módja, amit csak lehet, a fagyasztóban. A kérdéses élelmiszereket tegye 4-5 napra a fagyasztóba, ha fertőzöttek voltak, és a probléma pár nap alatt megszűnik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Mintegy 200 kockázatos termék miatt kellett hazánkban intézkedni

2023. január 24. 12:47

A hazánkat érintő ügyek elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fűszerekhez, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódtak.Az esetek 86%-a külföldi előállítású terméket érintett.

Szaúd-Arábia alaposan feltölti búzakészleteit

2020. március 31. 16:33

Szaúd-Arábia egyre jobban függ a gabonaimporttól, különösen a búza és az árpa tekintetében.

Veszélyes ételszínezékeket tiltottak be, érdemes átbogarászni a listát

2024. november 19. 06:40

Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy a hiperaktivitási-zavar kialakulása összefügghet az ételszínezékek fogyasztásával.