Életmód, gasztronómia

Nem lesz zsizsikes a bab és a liszt, ha erre ügyel

Agrofórum Online

A kamrában, pincében tárolt élelmiszerek rovarfertőzése legalább olyan gyakori, mint a ruhamolyok pusztítása a szekrényekben. A zsizsik sem kímél semmit – mindegy, hogy gabonafélék vagy hüvelyesek vannak a polcokon, mindenbe belemegy, mindent megdézsmál.

Éppen ezért ezeket a kártevőket „kamra-kártevőknek” is nevezik, hiszen kifejezetten az elraktározott ételeket kutatják fel és teszik tönkre, hacsak idejében nem lépünk közbe. Ezek a kártevők azonban edények, sőt tányérok alján és meggyűlnek, vagy a falra akasztott serpenyőkben, üvegekben, sőt az ablakpárkányokon is.

Nem csípnek, nem támadják meg az embert, sem a háziállatokat, és az épületet sem teszik tönkre – „csak” az élelmiszereket. Ráadásul több élelmiszert szennyeznek be, mint amennyit megesznek, hiszen ezek általában a kukába kerülnek.

Nem tehetünk ilyenkor mást, az élelmiszereket már nem lehet megmenteni, csak a kidobás segít – és az utólagos takarítás. A szennyezett tárolóedényeket ugyanis mindig alaposan ki kell fertőtleníteni.

Mi is az a zsizsik?

A gabonazsuzsok vagy gabonazsizsik (Sitophilus granarius) elsősorban a gabonaféléket (búza, rozs, árpa) támadja meg, lárvái a szemek belsejében fejlődnek és bábozódnak. Jelentős kárt okozhatnak az élelmiszerraktárakban és kamrákban. A „gabonazsizsik” elnevezés egyébként a közhiedelemmel ellentétben valójában nem illik rájuk, mert nem a zsizsikek (Chrysomelidae: Bruchinae) alcsaládjába tartoznak.

Milyen élelmiszerek vannak veszélyben?

  • Gabonafélék (liszt, morzsa, gríz, kuszkusz, rizs, száraztészta, kekszféleségek),
  • hüvelyesek (bab, kukorica),
  • diófélék,
  • csokoládék,
  • aszalt gyümölcsök,
  • fűszerek,
  • tejpor,
  • teafüvek,
  • húsfélék,
  • állateledelek,
  • madáreleségek,
  • szárított virágok.

A kártevők általában azokat az élelmiszereket támadják meg először, amelyek már használva voltak, tehát a gyári csomagolásuk valamilyen módon fel lett bontva – és valószínűleg nem lett jól visszazárva.

Ugyanakkor a kártevők képesek bejutni a nem elég hatékonyan lezárt papír, vékony karton és műanyag, fólia vagy cellofán csomagolású termékekbe is. A fertőzött csomagokban lévő rovarok elszaporodnak és átterjedhetnek a többi élelmiszerekre is – ráadásul nemcsak ugyanabban a helyiségben, hanem máshol is.

A boltokból hozzuk haza őket

Hihetetlennek tűnhet, de a legtöbb kamrai kártevőt a boltból visszük haza, mivel ezek java már a gyártás során megfertőződött. De a boltban és a házban is kialakulhat a fertőzés, így nehéz elcsípni a forrást, ahonnan a probléma elindult. A hosszú ideig tárolt élelmiszerek hajlamosabbal lehetnek a fertőzésre, de az újonnan vásárolt élelmiszerek is megfertőződhetnek.

Mit tehet a kártevő felbukkanása ellen?

  • Vásároljon száraz élelmiszereket kis mennyiségben.
  • Használja fel néhány héten belül az élelmiszereket.
  • Mindig a régebbi élelmiszereket használja fel először.
  • Mindig a már kinyitott termékeket főzze/süsse meg először.
  • Vásároljon profi zacskólezárókat, dobozokat, üvegeket.
  • Ellenőrizze a boltban a csomagok sértetlenségét.
  • Ellenőrizze a lejárati dátumokat.
  • Rendszeresen takarítsa ki a kamrát és ellenőrizze az élelmiszereket.
  • Fertőtlenítse át rendszeresen a tárolóedényeket és a polcokat.
  • Dobja ki a lejárt és romlott élelmiszereket.

Hogyan orvosoljuk a problémát?

Amennyiben kártevőket talál vagy a fertőzésre utaló jeleket, minden esetben dobja ki a fertőzött élelmiszereket és alaposan takarítson ki, fertőtlenítsen le mindent, ami a problémás csomag közelében volt.

Az élelmiszereket tárolja jól zárható műanyag, fém vagy üveg dobozokban és tárolóedényekben, sőt, ha van rá módja, amit csak lehet, a fagyasztóban. A kérdéses élelmiszereket tegye 4-5 napra a fagyasztóba, ha fertőzöttek voltak, és a probléma pár nap alatt megszűnik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Hazai élelmiszer megfizethető áron?

2023. március 3. 12:12

Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián tartott előadásában Szegeden.

A regionális élelmiszer-termelés környezetvédő és növeli a belföldi hozzáadott értéket

2023. január 11. 08:36

A regionális, helyi élelmiszertermelés nagymértékben csökkenti az élelmiszerek szállítási igényét és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. Emellett a helyben termesztés növeli a belföldi gazdaságban előállított hozzáadott értéket is - írja az osztrák VCÖ közlekedési környezetvédelmi szervezet honlapján kedden megjelent tanulmány.

Jó hír a Milka gyártójáról

2020. június 17. 05:38

Március végi hír volt, hogy a Mondelez termékei iránti kereslet látványosan emelkedett. Ekkor a cég egyébként növelte a dolgozóinak fizetett órabért.