Életmód, gasztronómia

Szent Antal tüze és az anyarozs

Agrofórum Online

A Szent Antal tüze, mint fogalom nem más, mint az anyarozs-mérgezés. Nevét a remete Szent Antal szerzetesrendről kapta, melynek nagyon fontos szerepe volt az anyarozs elleni harcban. És ez nem egy keresztes hadjárat volt, hanem egy tiszta gabonáért szóló küzdelem.

A szerzetesrend célkitűzése az volt, hogy nagy mennyiségű anyarozs nélküli gabonát tudjon a lakosság részére biztosítani. Az anyarozs mint olyan egy gabonaparazita növényi kórokozó, más néven varjúkörömként is ismert. Fekete szemeket alkot a kalászon belül.

Az anyarozs igen nagy hatású ergotalkaloidákat tartalmaz, melyeknek erős mérgezési tünetei vannak. Súlyos, szinte járványszerű megbetegedéseket okozott. Érdekessége az volt, hogy Európa középső területein fordult elő, ahol a gabonafogyasztás mértéke is magas volt. Mivel az anyarozs alkaloidái által okozott bőrbetegség nagyon hasonlított az orbáncra, így egy időben ugyanannak azonosították a két betegséget.

De miért lett Szent Antal tüze?

Ha a szerzetesrend pont ellene dolgozott, akkor miért lett pont Szent Antal tüze? Egy időben Szent Tűznek is nevezték és a Remete Szent Antal ereklyéivel hozták összefüggésbe. A népi hiedelem szerint a betegnek akkor volt csak lehetősége ebből meggyógyulni, ha elzarándokol Egyiptomba, egészen Szent Antal sírjához.

Hogyan nézett ez ki a gyakorlatban?

Az ínséges időkben a rozs is ritkásan kelt és az anyarozsnak, mint parazita kórokozónak terülj-terülj asztalkám volt a foghíjasan kifejlődő toklász. Így a hosszan virágzó és gyengén fejlődő kalászokban elszaporodhatott az anyarozs és sokszor akár a betakarított termény negyedét is alkotta.

Ekkor a kenyér is feketés színű lett, de nem gyanakodtak sokáig a kenyérre, mint a betegség kiinduló pontjára, hiszen a tünetek csak később jelentkeztek. Az akár két hét lappangási idő elegendő volt arra, hogy az anyarozsról elterelje a figyelmet.

Csak az 1770-71-es nagy járvány idején derült fény a fertőzött gabona és a megbetegedések közötti összefüggésekre.

Idővel rájöttek arra is, hogy ha a malomipart korszerűsítik, akkor csökkennek a megbetegedések. Ezzel egyidőben a tömeges mérgezések is megszűntek, és ma már a Szent Antal tüze kifejezést inkább csak az orbáncra használják.

Középkori gyógymódok, kicsit másképp

Hogy ne csak az ipar fejlődésére gondoljunk, mint megoldási kísérletre, bőven volt középkori megoldási javaslat is. Egyike volt, hogy Szent Antal napján, január 17-én és június 13-án, évente ezen a két napon nem volt szabad lisztbe nyúlni, mert így elkerülhetőnek gondolták a megbetegedést.

Másik érdekesség, hogy a beteget lisztbe hempergették és kifordított lisztes zsákba tekerték. Ez annak a szemlélete volt, hogy “tüzet tűzzel kell gyógyítani”. A gyógyítást csak Antal nevű személy végezhette.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Csípős kenyeret is díjaztak: itt vannak a Szent István napi verseny győztesei

2024. augusztus 4. 12:10

A végtermék készre sütésekor a héjzata ress, bélzete ízletes lesz, mely enyhén csípős a paprikától és krémes a cheddar sajttól.

Január végétől drágul a liszt és a kenyér

2020. január 14. 11:03

A malmok már tavaly novemberben értesítették vevőiket, hogy január végén körülbelül 3-5 forinttal emelik a liszt kilogrammonkénti árát.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

A régi magyar kenyér és a régi magyar búzafajták

2018. október 6. 04:35

Az összeállításban a kenyér és a búza több ezer éves múltjából a 19. század és a 20 század első felének búzafajtáiról és kenyeréről olvashatunk. Választ kaphatunk arra, hogy milyen a jó kenyér, emellett áttekinthetjük a 150 éves hazai búzanemesítés történetét, a híres búzafajtáinkat.