Gépészet
Gépészet

A családi kovácsműhelytől a digitális mezőgazdaságig – A Kverneland sztori

A családi kovácsműhelytől a digitális mezőgazdaságig – A Kverneland sztori

Agrofórum Online

A történet 1879-ben egy kis norvég falu Kvernaland kovácsműhelyében kezdődött. Ole Gabriel Kvernaland épített egy kis kovácsműhelyt, ahol először kaszát, majd később már lovas ekét kezdett el gyártani. Később az ipari forradalom idején a lóerőt a gépi erő váltotta fel és a felhasználók igénye alapján már többféle munkaeszköz készült.

A 140 éves folyamatos fejlődés eredményeként napjainkban a Kverneland cég az innovatív mezőgépgyártók sorába lépett. Az idei év lehetőséget ad a sikertörténet áttekintésére, közös megünnepelésére és a jövőbeni folytatás alapjainak lerakására.

A cég történetének áttekintése során, olyan érdekességekkel találkozhatunk, amelyeket érdemes megosztani.

A 140 éves évforduló alkalmából bemutatunk néhány érdekes felvételt, amelyek a cég munkatársaitól, vevőiktől, dílereiktől, beszállítóiktól származnak, és olyan információkat tartalmaznak, amelyeket nem mindenki ismer.

A kovácsműhely

A Kverneland Group története 1879-ben kezdődött, amikor Ole Gabriel Kverneland épített egy kis kovácsműhelyt a Stavangertől 25 km-re lévő Kvernaland faluban. Vállalkozását, amelyben kaszát kezdett el gyártani. “O.G. Kvernelands Fabrik” névre keresztelte. Saját tervezésű vízhajtású rugós kalapácsával évi 7-8000 kaszát volt képes gyártani.

A cég igazgatói

Az első 100 évben a Kverneland Group családi vállalkozásként működött és mindösszesen hárman vezették, a három Ole Gabriel Kverneland.

Az első ekék & boronák

Fogatos Kverneland eke

 

1895-ben a gyártmányok bővültek és már ekék, boronák, kaszák és sarlók is készültek a műhelyben. A Kverneland Fabrik norvégiai bevételének döntő hányadát azonban a fogatos eke adta. A mezőgazdasági traktorok megjelenését követően 1928-ban elkészült az első traktorvontatású változat.

Kverneland és a Szántó Világszövetség (World Ploughing Organisation)

A Szántó Világszövetség megalakulása és az 1953-ban megrendezett első szántó világverseny (World Ploughing Contest) jó alkalom volt a Kverneland ekék megmérettetésére. Ole Gabriel Kverneland maga is részt vett szántóversenyeken az ekéinek bemutatása céljából. Az 1962-es Szántó Világbajnokság győztese Kverneland ekét használt. Azóta a Kverneland ekék dominálnak a nemzeti és a világversenyeken egyaránt. (A Kverneland cég nagy segítséget nyújtott a magyar szántóversenyzők világversenyen való részvételéhez).

A versenyekék eltérnek a sorozatgyártású változatoktól, csupán a működő felületek (szántóvas, kormánylemez, előhántó) alkalmazása kötelező. Az évtizedek során a versenyzők számos olyan ötletet dolgoztak ki, amelyet a gyár is felhasznált ekéinek fejlesztéséhez.

Függesztett verseny eke

Függesztett váltvaforgató verseny eke

Új gyár Kleppben

A Kleppben épített új gyár hatalmas ugrás volt a cég fejlődésében. A Kvernalandi öreg gyár már nem volt képes kielégíteni az igényeket, ezért az új gyárat moduláris rendszerben folyamatosan bővítették az 1962-75 közötti időszakban. A Kvernelands Fabrikk A/S ekegyár 1964-ben kezdte meg működését Kleppben.

A híres váltvaforgató eke

Az 1972-es váltvaforgató eke fordulópont volt a Jaeren ekegyár történetében. A váltvaforgató ekék dupla eketest számmal készülnek, ezért nehezek. Nem így a Kverneland gyártmányok, amelyek eketest szárai üregesek, ezért könnyebbek, mint a versenytársak gyártmányai.

Nagyteljesítményű Kverneland szántó gépcsoport

 

A fejlődés kiterjesztése

A családi vállalkozás 1983-ban bekerült a norvég tőzsdére (Oslo Stock Exchange) és a megszerzett források felhasználásával cégfelvásárlásokat indított (Kyllingstad Plogfabrikk, Kleppe; Underhaugs Fabrikk, Nærbø), aminek eredményeként a szálas takarmány betakarító gépek ismét bekerültek a Kverneland programba.

Taarup szálastakarmány betakarító

A Taarup Maskinfabrik 1993-ban történő megvásárlásával, a szálastakarmány betakarítógép gyártás tovább bővült. Napjainkban minden korábbi Taarup szálastakarmány betakarító gép már Kverneland néven kerül forgalomba.

Accord gabona vetőgép

Accord gabona vetőgép

A felvásárlások folytatódtak, 1995-ben az olasz Machine Agricole Maletti, Modena, majd 1996-ban a német Accord Landmaschinen, Söest és végül 1997-ben a szintén német Silo-Wolff, Lauenförde, is a Kverneland Group tagja lett. A folyamat azonban nem állt le, 1998-ban a holland Greenland Group megszerzésével a jól csengő Vicon név is a társaság tagja lett, erősítve ezzel a szálastakarmány vonalat. Még ebben az évben megszerezték a RAU céget, amelynek permetező és talajművelő gépei szerte Európában, de főleg Németországban és Franciaországban voltak népszerűek.

Vicon bálázó

Rau permetezőgép

Mindezeknek köszönhetően a Kverneland cég megkettőzte bevételeit, a foglalkoztatottak létszáma elérte a 3800 főt, ami azt jelentette, hogy a világ legnagyobb munkagép gyártójává vált.

Grégoire szőlőkombájn

2000-ben a portfólió tovább szélesedett, amikor a francia Grégoire SA szőlőkombájn, illetve a Lagarde és UR Machinery (Vinestar) szőlőművelő gépgyárak is a cég tulajdonába kerültek. Ez azonban nem tartott sokáig, mert 2007-ben profiltisztítást hajtottak végre és csak a szántóföldi, illetve szálastakarmány gépgyártást tartották meg. Sőt a márkák számát is csökkentették, amikor az Accord és Taarup nevek a Kvernelandba, a Rau viszont a Viconba olvadt be.

A Kverneland Group 2012-ben hosszútávú együttműködést indított az olasz Gallignani s.p.a. bálázógyártó céggel és megalapította a Kverneland Group Ravenna S.r.l. társaságot, amelynek keretében létrehozta a bálázó kompetencia központot (Baler Competence Centre). Itt készítik a saját fejlesztésű bálázó és bálacsomagoló gépeket. A Kverneland FastBale Non-stop bálázó-csomagoló kombináció a legújabb forradalmi fejlesztés.

Kverneland FastBale bálázógép

A Kverneland vezető szerepet játszik az ISOBUS technológiában

IsoMatch terminál a Kverneland gépekhez

A 90-es évek vége óta a Kverneland cég komoly szerepet játszik a mezőgazdasági termelést pontosabbá, könnyebbé és szabályozottabbá tevő, okos/precíziós technológia gépeinek fejlesztésében. A Kverneland gépek az ISOBUS technológia és az IsoMatch terminál segítségével alkalmasak az információs technológia elemeinek (GPS irányítás, szabályzási rendszerek, szenzorok, robotika, programozott kijuttatás, automatikus hardver, telematika, szoftver) használatára. A Kverneland által ajánlott Smart/Precision Farming gépek, iM FARMING kommunikációs címkével vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy ezek az eszközök hatékonyak és könnyen kezelhetők.

A Kverneland 2017-ben az Agritechnica kiállításon bemutatta a Kverneland Turbo T i-Tiller okos kultivátorát, amely az ISOBUS technológiának köszönhetően menet közben a tarktorfülkéből képes a vontatási ellenállás és a munkamélység szabályozására.

Kverneland Turbo T i-Tiller okos kultivátor

A Kverneland Group új tulajdonosa

A Kubota Corporation 2012-ben megvásárolta a Kverneland Groupot. A Kubota Groupon belül a Kverneland Group munkagép specialistaként folytatja tevékenységét, megtartva a Kverneland márkanevet.

140 év a mezőgazdaság fejlesztésében

A Kverneland 2019-ben ünnepli alapításnak 140. évfordulóját. Ez egy történelmi mérföldkő a Kverneland Group számára. Egy nemzetközi sikertörténet, amely 1879-ben egy Kvarnalandi kis falusi kovácsműhelyből indult. Napjainkra a Kverneland az innovatív mezőgépgyártás és forgalmazás egyik vezetőjévé vált.

Forrás: Growth, Kverneland Group

Személyre szabható traktor – intuitív kezelőfelületek, kiterjedt kommunikációs képesség, felhőalapú megoldások (1.)

2019. augusztus 22. 06:38

Szerte a világon a gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás az új technológiai megoldások követése, használatának elsajátítása – hangzott el a CASE IH által szervezett sajtóeseményen, az Egyesült Államokban.

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

2019. augusztus 21. 07:33

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját.

Gépészet Képgaléria Videó

A Kuhn Group fejlesztési tervei

2019. augusztus 19. 18:11

Thierry Krier elnök és CEO (Kuhn Group) a Saverne-ben tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a 2013-tól tartó nehéz idők várható változására.

Mosolyogni fogsz - Ford Ranger Raptor teszt

2019. augusztus 15. 13:10

Egy pickup a gazdálkodó egyik leghűségesebb társa lehet. Több, mint munkaeszköz, afféle iroda is, hiszen rengeteg időt tölt benne. Pénzt is keres vele, ugyanis ezzel járja a határt, ellenőrzi az állományokat, ezzel visz olykor vetőmagot, műtrágyát, ebédet a kombájnosnak. És hogy mindezt jókedvűen tegye, arról képes gondoskodni a Ford Ranger Raptor.

Gépészet Képgaléria

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Innováció és termékminőség...

2018. március 14. 11:38

Ideális magágyat szeretne optimálisan frakcionált talajszerkezettel? A költségtakarékos gyomkezelés mellett a talajnedvesség megőrzése is követelmény?

Ha gépet adna el vagy venne: TRADUS már magyarul is

2018. május 8. 07:02

Újabb, online globális gépkereskedői piactér érhető el magyar nyelven, elindult a TRADUS magyar nyelvű változata is.

Az eszköz, ami két technológiát egyesít - Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

2018. augusztus 6. 08:46

Július utolsó napján tartott szántóföldi bemutatót a Veszprém megyei Kertán a Vektor-Holding Kft.

Gépészet Videó