Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

Agrofórum Online

A sors valahogy mindig úgy hozza, hogy ha egy riport miatt elutazom az ország egyik szegletébe, ahol már régebben jártam, akkor általában a következő alkalommal is arra a környékre visz az utam, az interjú elkészítése miatt.

Így volt ezúttal is, mivel a júniusi cikk Gyula mellett készült, a mostani pedig attól kb. 40 km-re, Vésztőn, ahol egy takaros, igényesen kialakított irodaházban találtam rá, a megadott címen, a keresett cégre. A kiválasztott gép is egy több feladatra alkalmas talajművelő gép, de feleakkora munkaszélességű: most egy Güttler SuperMaxx 5 méteres, kultivátor került terítékre. Az ezzel szerzett tapasztalatokról kérdeztem vendéglátóimat, Bagó Zsoltot, a Varjasi Farm Kft. cégvezetőjét, illetve testvérét Bagó Istvánt, aki a növénytermesztési feladatok irányítója. Mielőtt azonban konkrétan a munkagépről érdeklődtem volna, a gazdaság rövid bemutatására kértem a cégvezetőt.

A Varjasi Farm Kft. utóbbi években kapott elismerései

Cégünk 11 éve alakult, elsősorban brojlercsirke-nevelésre alapozva. 30.000 db-os állománnyal indult el a vállalkozás, de mára már 10 telephelyen, 1.000.000 db-os baromfilétszámmal dolgozunk, rotációban. A tevékenységünk 400 hektáron növénytermesztéssel egészül ki, búzát, kukoricát, napraforgót termesztünk, 95%-ban itt, Vésztő közelében. A búza a legfontosabb növényünk, a másik kettőre pedig a vetésforgó miatt van szükségünk. Egyéb növények termesztéséhez pedig – szerintem – ez a területnagyság kevés. Másrészt sokszor besegítenek – például almozáskor – a növénytermesztő kollégák, így csúszhat 1-2 napot is a kinti munka. 60 fő dolgozik a cégnél, plusz 20 fő alkalmi munkavállalónk is van még, mivel baromfirakodással is foglalkozunk; a saját állomány mellett a környék gazdaságaiban is végezzük ezt a tevékenységet. Minden ágazatnak saját vezetője van, így István igazgatja a növénytermesztést és a gépészetet, egy másik kolléga felel a brojlernevelésért, egy harmadik a szállítást irányítja és mivel van építő brigádunk is, igaz egy másik cégben, az is önálló vezetéssel rendelkezik. Ez a modell bevált, így hatékonyan tudunk működni. Olyannyira, hogy a brojlercsirke-nevelési munkánkat már több alkalommal is díjazták. A teljesítménymutatókat egy index számmal osztályozzák, ami a benn álló napok, a takarmányfelhasználás, az elhullás és a súly számításával kerül megállapításra, és ennek értéke 400 felett már kiváló eredménynek számít. Az általunk tenyésztett ROSS hibrid tulajdonosa az Aviagen Kft. évről évre jutalmazza az ilyen teljesítményt elért gazdaságokat, így 2017-ben és 2018-ban elismerésben részesültünk. Emellett bekerültünk a 2018-2019-es Mezőgazdasági KKV-k TOP 100-as mezőnyébe is.

Bagó István a növénytermesztés és a gépészet vezetője, a gazdaság Güttler gépeivel

Nagy a kínálat hasonló talajmegmunkáló gépekből, miért épp a Güttler SuperMaxx-ra esett a választás?

Amióta működik a Varjasi Farm Kft., azóta a békéscsabai Alfa-Gép Kft.-től szerezzük be az eszközeinket. Egy szántóföldi bemutató alakalmával tetszett meg a SuperMaxx munkája és mivel kipróbálási lehetőséget kaptunk néhány napra, éltünk is vele. Annyira jól vizsgázott itt a területeinken, hogy meg is vásároltuk ezt a gépet. 7 évvel ezelőtt történt mindez, azóta több feladatra is alkalmaztuk és újabb és újabb lehetőségeket láttunk meg benne. Mi elsősorban búza utáni tarlóhántásra vásároltuk. Már az első időben igazolta, hogy jól döntöttünk, mivel 4 literrel kevesebb volt az üzemanyag-felhasználásunk hektáronként, mint amikor tárcsával végeztük ugyanezt a feladatot. Nem is műveltük meg olyan mélyen a talajt, így a csapadékszegény, száraz időjárási körülmények között is jobb eredményt értünk el vele, mint előzőleg. Két-három évig nem is használtuk másra, míg egy tavasszal, csapadékosabb időjárási körülmények között, a nedves talajok megmunkálására is bevetettük, ahol szintén jól teljesített. Az ez évi AGROmashExpo-n pedig mutattak nekünk egy videót, ami arról szólt, hogy milyen jól használható tavaszi szántáselmunkálásra is, amit eddig nem mertünk kipróbálni. Ezen ismeretek birtokában már mi is a SuperMaxx-szal egyengettük a szántásainkat a fogas helyett és sajnáltuk, hogy ezt eddig nem tettük meg, olyan jó munkát végzett. Ezenkívül még ezt a vásárlást megelőzően beszereztünk egy Güttler-hengert, aminek a munkájával nagyon elégedettek voltunk, így ez is erősítette a márka iránti elkötelezettségünket. Véleményem szerint a kategóriájában ez a legjobb gép. Minden tavasszal a búzavetéseinket meghengerezzük és állíthatom, hogy ez hektáronként egy tonna plusz termésmennyiséget jelent. Használjuk tavasszal még a vetések előtt is, és ha úgy kívánja meg a helyzet, akkor ősszel, a vetés után is közvetlenül, például a tavalyi évben kétszer is. Nagy szárazság idején a tarlókat is visszatömörítjük vele. Gazdaságunkban ez a két gép az, amit legtöbbet használunk – vezette be a beszélgetést a cégvezető.

Egy bemutató alkalmával ismerték meg a SupeMaxx-ot, ki is próbálhatták a saját földjükön és mivel elnyerte a tetszésüket, meg is vásárolták (a kép illusztráció)

A további kérdéseinkre Bagó István válaszolt, akinek mindene a gazdálkodás – amennyit csak lehet, kinn tartózkodik a táblákon. A szakember mindjárt egy közismert szólással indította a mondandóját: „A jó gazda szeme hizlalja a jószágot!”.

Milyen felépítésű ez a SuperMaxx kultivátor és mivel üzemeltetik?

Ez egy 5 méter munkaszélességű, öt sorban, lándzsáshegyű rugós kapákkal és ezt követően, egy rugós boronasorral felszerelt, függesztett kivitelű gép, felcsukható szárnyakkal, melyet egy 170 LE-s John Deree traktorral üzemeltetünk. A tavaszi munkáknál 15-18 cm mélyen, a búza tarlóban pedig 6-8 cm-en dolgozunk vele. Ezért mondjuk azt, hogy sokkal jobb, mint a tárcsa, mivel az mélyebbre keveri le a gyommagvakat, ennél a gépnél – a sekélyebb művelés miatt – viszont hamarabb kijönnek az árvakelések. Az előzőek alapján tartjuk ezt a kultivátort nagyon jó munkaeszköznek. Emellett a zöldítési programhoz is használjuk úgy, hogy a traktor elejére egy kis (50-60 l-es) – állítható szórásszélességű – műtrágyaszórót szereltünk, ami kiszórja a másodvetésű magot (mustár és fehérretek) a búzatarlóra és a SuperMaxx bedolgozza a talajba.

A lándzsás hegyű rugós kapák öt sorban, egymástól eltolva helyezkednek el

Milyen magas tarlóban dolgoznak vele, szecskázzák a szalmát, avagy nem?

Mivel mi elsősorban állattenyésztő cég vagyunk, így minden szalmát meghagyunk és bebálázunk, nem szecskázzuk. A tarlót normál méretűre, 5-8 cm-esre vágjuk, így nincsen torzsa, nagyon szép munkát végez a SuperMaxx rajta.

A tavaszi munkáknál 15-18 cm mélyen, a búza tarlóban pedig 6-8 cm-en dolgoznak vele. A képen jól látható a mélységállító kerék beállításának lehetősége is

Szó volt a nedves talajon való alkalmazásról, hallhatnánk erről bővebben?

Mivel egyre szélsőségesebb az időjárás, az esetenkénti sok tavaszi csapadék hatására vizesebb talajokra is rá kell mennünk, ám ezzel a géppel előbb tudjuk a munkákat elkezdeni, mint egy sűrű kapás kombinátorral, vagy egy szántóföldi kultivátorral, mivel a rezgő kapák úgy vannak kialakítva, hogy a nedves talaj is el tud „folyni” közötte és nem túrja be a földet.

Milyen területteljesítményre képes a gép?

Egy 10 órás műszakban kényelmesen meg tud csinálni 25 hektárt. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a munkasebességre, mert ha nagyon gyorsan megyünk vele, a kapák rezgő mozgása miatt bepattog és a művelő elemek vagy elérik a földet, vagy nem. Én 6-8 km/h-s sebességet tartok ideálisnak, hozzáteszem: ezt itt, a mi területeinken értem. Ezen a környéken kötött, fekete talajok vannak. Távolabb, északra és délre már jobb minőségű földek találhatók, de mi ide születtünk, ezzel kell beérnünk.

Fagyott talajok művelésére is alkalmas a SuperMaxx

Milyen a beállíthatósága?

Nagyon egyszerűen elvégezhető rajta a beállítás, mert van rajta 4 db mélységállító kerék, amit mechanikusan, csapok egymás alatt elhelyezkedő furatokban történő elhelyezésével szabályozhatunk. A dőlését a traktor hidraulikus harmadik pontjával tudjuk állítani. Emellett még – szintén furatok és csapok segítségével – a hátsó rugós boronafogak mélység és dőlésszög beállítása is elvégezhető. Mivel nagyon egyszerű gép, így a beállítása is könnyű.

A SuperMaxx egyéb művelőegységekkel is felszerelhető, illetve kiegészíthető. Az eltelt évek tapasztalatai alapján vásárolnának-e további művelőeszközöket hozzá?

Meg vagyunk vele így is elégedve, de lehetne még további egységekkel is felszerelni. Az olyan tavaszokon, amikor nem olyan száraz idővel indul, mint az idén, és jobban elgyomosodik a terület, akkor jó szolgálatot tehetnek a rugós kapák helyett felszerelhető lúdtalp-kapák, amik kivágják a gyomokat, de lehet, hogy maradnánk a mostani megoldásnál, amikoris totális gyomirtást végzünk. Általában kétszer szoktunk vegyszerezni, egyszer vetés után kelés előtt és egyszer állományban. Az idei aszályos tavasz és azt követő csapadékos május különösen visszaigazolta ezt a rendszert, leginkább a kukoricánál, ami sokkal érzékenyebb a gyomosodásra, mint a napraforgó. Láttam viszont egy jó megoldást az újabb gépeknél, hogy már a végén, a rugós boronafogakat követően, hengerrel szerelik fel, egy Güttler RollFix-hengerrel, melynek tagjai műanyagból vannak és 45 cm átmérőjűek. Ezzel a kialakítással egy menetben rögtörést is végez, ami nagyon jó megoldás, mivel mi tavasszal – ilyen száraz időjárási körülmények között, mint ami az idén volt – két menetben járjuk meg a területeinket. Kevesebb gázolajjal és gyorsabban tudnánk elvégezni ugyanazt a munkát egy ilyen felszereltségű eszközzel. Már azt is láttam – igaz csak egy lapban, és nem ismerem jobban azt a gépet –, hogy erre a műveletre a Güttlernek van egy másik jó megoldása, egy olyan kompaktora, amit Földmester néven forgalmaznak. Elöl egy simító, mögötte 3 sorban rugós kapák, majd ezt követi egy Güttler-hengersor.

Utólag is felszerelhető a RollFix elmunkáló-hengersor, melynek elemei műanyagból készülnek, átmérőjük 45 cm

Az 5 m-es munkaszélesség ugyan nem olyan nagy, de használnak-e GPS-t a munkáik során?

Nem használunk, eddig még nem jutottunk el odáig. Úgy 15-20 cm-es átfedéssel dolgozunk jelenleg, inkább hagyunk rá, minthogy elmaradjon a terület, kimaradjon a művelés alól. Sorvezetőt használunk a permetezésnél, de robotkormányt nem.

Ahogy járom a gazdaságokat, mindenhol felvetődik a munkaerőhiány kérdése. Önöknél mennyire jellemző ez?

Sajnos az elmúlt időszakban kezd nálunk is problémát jelenteni a munkaerőhiány. Nagyon nehéz jó középvezetőt találni, nehéz jó gépészre, traktorosra lelni, nem könnyű baromfigondozót találni. A szakképesítés nélküli munkaerőt most még tudjuk pótolni, de ezt szigorúan csak a képzetlen, segédmunkás kategóriáról tudjuk elmondani. A gyáraknak nagy elszívó erejük van, a mezőgazdaság már nem annyira népszerű.

Nem egy bonyolult gépről van szó, de milyen a karbantarthatósága és volt-e valamilyen meghibásodása?

Mindösszesen kettő zsírzógomb van rajta, a két munkahenger csapjánál, azt kell csak zsírozni. Többen is használják, de bárki legyen is az, én a napi karbantartást mindenkitől megkövetelem. Nekem volt egy öreg mesterem, aki azt mondta: „Fiam, a zsírzás egy fél gép!”. Különben meg a traktorosok is szeretik ezt az eszközt; ha nem törik el egy kapa szétnyitás után, szinte egész nap ki sem kell szállni az erőgépből. Megy a klíma, szól a zene – csak annyi dolog van vele, hogy néha hátra kell nézni. A beállításokat minden táblaváltásnál elvégezzük, én is kimegyek és közösen megcsináljuk. Ott érzem magam jól a szabadban, a gépek körül. A rugós kapák lándzsahegyeit is csak kétévente kell átfordítani a mi területnagyságunk mellett, ami azt jelenti, hogy kb. 1000 ha után történt ez meg. Cserélni is csak akkor kell kompletten, ha eltörik a rugós kapa, ez óhatatlanul előfordulhat, mert elfárad az anyag, vagy elakad valamiben. Egyéb meghibásodásuk nem volt. Most hetedik éves a gép, de a rugós boronafogakat csak idén tavasszal cseréltük le újakra. Mindkét Güttler gépünk esetében, jó munkabírású és munkaképességű eszközről beszélhetünk, mi meg vagyunk velük elégedve. Ha ismételten hasonló felépítésű talajművelő gépeket vásárolnánk, ismételten a Güttler márka mellett tennénk le a voksunkat.

Egyszerűen és gyorsan megfordíthatóak, vagy szükség esetén cserélhetőek a lándzsás rugóskapa-hegyek

Milyen a kapcsolatuk az Alfa-Gép Kft.-vel mint kereskedővel?

Ahogyan már említettük, mi szinte minden gépet tőlük szerzünk be és ők biztosítják számunkra rugalmas kiszolgálással a kopó-, illetve a pótalkatrészeket is. Jó a kapcsolatunk velük, a megye legjobb gépkereskedőjének tartjuk őket. Most vásároltunk a Güttler-hengerünkre FlatSpring simítólap-sort, jót fog tenni a talajainknak, hogy egy kicsit elegyengetjük hengerezés előtt, még simább lesz a felület. Hidraulikával állítható, így ahol nincs szükség rá, ott ki tudjuk emelni.

A Güttler-hengert konkrétan mire használják, hallhatnánk erről egy kicsit bővebben?

Elsősorban a tavaszi vetések lezárására használjuk, műtrágyaszórás után búzában, az első fejtrágyázást követően. Szintén búzában, de már a tarló visszazárására, hogy ne száradjon ki. Jó lehetne a már említett hengerrel kiegészített SuperMaxx is, de a sima henger nagyobb súlya miatt szerintünk nem pótolható minden esetben csak azzal.

A gazdaság utólag, most vásárolta meg a Güttler-hengerükhöz a FlatSpring simító-rendszert (a kép illusztráció)

Ajánlanák-e másnak is a SuperMaxx-ot, vagy esetleg már meg is tették?

Valóban voltak már itt ukrán, vagy orosz érdeklődők 2-3 évvel ezelőtt tavasszal – a gyártó értékesítési vezetőjével –, akik munka közben nézték meg, hogy mit tud a gép és nagyon tetszett nekik, amit láttak. Amúgy más nem érdeklődött, de én bárkinek javasolni tudom a SuperMaxx-ot megvásárolni, mert mi nagyon elégedettek vagyunk a munkájával. Több célra is használható, nem egy bonyolult gép és strapabíró.

Köszönöm az interjút!

Egy teljesen felszerelt, másodvetésre is alkalmas SuperMaxx

A SuperMaxx rövid, általános bemutatása

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez. Ezek közül néhányat már megismerhettünk a fenti riport során. Talajtípustól függően az 5 m-es munkaszélességű változata 100 és 140 LE közötti teljesítményű traktorral működtethető, nagy területteljesítménnyel és a hagyományos tarlóhántó kultivátorokhoz képest kevesebb üzemanyag felhasználásával. Az agresszív, segédrugós kialakítású kapatagok még száraz, kemény talajokba is biztonságosan behúzzák magukat és finom talajt készítenek, a vibrációs mozgásuknak köszönhetően.

Akinek van hozzá megfelelő területnagysága és legalább 330 LE-s erőgépe, 12 m munkaszélességű kultivátort is vehet

Aki szeretné, lúdtalp-kapával is kérheti a munkaeszközt, de aki fél az eltömődéstől, vagy az eketalp kialakulásától, az lándzsás kapákat válasszon. A kapamezőt követő rugós boronasor a kapákkal egy mélységben is tud dolgozni a beállítástól függően. A kultivátor művelési mélységét állító kerekek a munkagép elején, a kapamezőn kívül találhatóak, így nem akadályozzák az átömlést. Ezek elé akár egy FlatSpring simító-rendszer is rendelhető. Az igényekhez igazodva, kedvező feltételek mellett, Güttler RollFix 45 cm átmérőjű elmunkáló hengersor is felszerelhető, amely műanyagból készül, és egy menetben a talaj morzsalékossá tételében, valamint a talajnedvesség megőrzésében nyújthat segítséget. Nagyon nedves körülmények között azonban jobb, ha a magágyat hagyjuk kiszellőzni. A henger elé vagy mögé is szerelhetjük a rugós boronasort, vagy közvetlenül elé a LevelingBoard simítórendszert. A talajmunkagép kihasználását tovább fokozhatjuk a rászerelt EPS nevű, 410 l-es tartálytérfogatú, elektromos vagy hidraulikus meghajtású vetőgéppel. Ezzel a megoldással, sebességfüggetlen magadagolással, 1-től 150 kg/ha-ig juttathatunk ki különböző vetőmagokat, maximálisan 12 km/h-s munkasebességgel. A SuperMaxx kultivátorok 3 m-es munkaszélességtől egészen 12 m-es változatig vásárolhatóak meg, a vevői igényeknek megfelelő felszereltségben.

Késes henger bemutatás – száraprítás minimális költséggel

2019. szeptember 12. 10:55

Késes henger ajánlatunk a száraprításra a Gladiator! A legújabb fejlesztésű Quivogne munkagép hatalmas területteljesítménnyel, minimális üzemeltetési költséggel és optimális száraprító képességgel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gépészet Képgaléria

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Új generációs bálázók a Kuhn-tól

2019. augusztus 27. 10:34

A Kuhn bemutatta új VB 7100 szériájú ISOBUS kompatibilis, változó kamrás bálázóit, amelyek a szabadalmaztatott i-DENSE rendszerrel vannak ellátva. A „maximális élettartam - minimális kieső idő” elv alapján tervezett bálázók a Kuhn szerint extrém sűrűségű bála készítésére képesek.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó - Jászkisér 2019.08.17.

2019. augusztus 25. 04:36

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek.

Egy hetes gépvásár, ne maradjon le!

2018. június 4. 08:04

Egy ideje tervezgeti már, hogy GÜTTLER gépet vásárol? Akkor itt az idő. Egy hetes készletkisöprést tartunk!

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

2018. április 18. 09:45

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.

Güttler: jól bevált henger új munkaszélességgel

2018. április 12. 07:04

A Güttler a jól ismert Mayor-hengerek sorozatgyártását egy 8,20 m-es munkaszélességű típussal bővíti.

Güttler Black Friday - Talajművelő gépek és szárzúzók akár 30%-os kedvezménnyel

2017. november 21. 15:24

Három napon keresztül 30%-kal olcsóbban vásárolhatók meg a Güttler és Moreni talajművelő gépek, valamint a Müthing szárzúzók.