Gépészet
Gépészet

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Agrofórum Online

A CLAAS of America két AE50 New Product Award-ot nyert.

Az AE50 Award program

Az amerikai Resource magazin is támogatja az AE50 Award programot, amely a mezőgazdasági, élelmiszeripari és biológiai rendszerben dolgozó vállalkozások termékeit díjazza. A program 1984-ben indult, amikor az ASABE’s Agriculturral Engineering (mai nevén Resource) folyóirat külön kiadásában bemutatott 25 új innovációt, amely elősegíti a termelők idő-, költség- és élőmunka csökkentését, egyúttal a biztonságos munkavégzést.

Az AE50 program a tapasztalatokat felhasználva 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet. A 2018 év díjazottjaiból először a hazai olvasók számára különösen érdekes CLAAS díjazottakat (CONVIO Flex Draper, Variable Rate Harvesting) ismertetjük.

CLAAS LEXION

Eric Raby (President and General Manager of CLAAS of America Inc.) szerint az ipar szakértői által adott elismerés a legnagyobb dicsőség, amit egy mezőgép termék kaphat. A CLAAS folyamatosan törekszik a legjobb betakarítógépek kifejlesztésére, amelyeket a legnagyobb áteresztőképesség, hatékonyság és megbízhatóság jellemez. Ezért különösen örülnek az ASABE elismerésnek.

CONVIO FLEX Draper vágóasztal

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait. A CONVIO FLEX flexibilis vágóasztal 225 mm méretű függőleges elmozdulási tartománya az iparban egyedülálló.

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításról. A vágóasztal kialakítása olyan, hogy a talajfelszín változásait követni tudja, ez pedig a lehető legalacsonyabb vágást biztosítja a teljes munkaszélességben.

A CONVIO FLEX vágóasztalok a CEBIS terminálba integrált sokrétű és automata funkcióikkal a gépkezelő legnagyobb kényelmét szolgálják. Az AUTOMATIC BELT SPEED a behordószalag sebességét automatikusan a kombájn sebességéhez igazítja.

CONVIO FLEX Draper vágóasztal

Az AUTO CONTOUR automatikus vágóasztal magasságvezetés a CONVIO FLEX vágóasztalnál négy különböző alkalmazást tesz lehetővé:

• Gabona betakarításkor a vágóasztalok kaszaszerkezete merev.
• Elszigetelt, fekvő gabona foltokban a gépkezelő gombnyomásra válthat a merev és a flexibilis mód között.
• Flexibilis módban a kaszasín csúszótalpakon követi a talajkontúrt. A 225 mm-es flexibilis elmozdulásával (90 mm felfelé és 135 mm lefelé) a CONVIO FLEX minden talajfelszínhez illeszkedik.
• Az AUTO CONTOUR FLEX módban a vágóasztal, szenzorjai adatainak alapján, folyamatosan meghatározza a legjobb helyzetet, az optimális anyagáram, a talajkövetés, illetve a legalacsonyabb vágásmagasság eléréséért.
• Az új fejlesztésű motolla az innovatív formájú, állítható íves pályával, minden körülmény esetén optimális anyagáramot biztosít. A Flip-Over rendszer hatékonyan akadályozza meg a termény felcsavarodását a motollára. Nehéz betakarítási körülmények között, például fekvő terménynél, vágás előtt felemeli a terményt. Ennek eredményeként, különösen fekvő termények esetén, jelentősen csökken a veszteség.
• A motolla meghajtása hidraulikus. Az ujjak talajba hatolását automatikus behúzóerő-szabályzás akadályozza meg. Ez a kezelőtámogató rendszer a motolla beállításakor segíti a gépkezelőt, és egyenletes terményáramot biztosít.

A vágóasztal automatikus funkciói által, amelyek a LEXION kombájnok vezetőfülkéjében elhelyezett CEBIS terminálon megjeleníthetők, a kezelő számára a legnagyobb kényelmet biztosítja.

Anyagáram a CLAAS Lexion kombájnban

Változó mértékű betakarítás (Variable Rate Harvesting)

Brandon Olstad (Platform Manager, CLAAS of America.) szerint a vetés, a műtrágya/növényvédőszer kijuttatás és az öntözés területén már kialakultak az új technológiák, a betakarítás viszont lemaradt a fejlődésben. Ezért bevezették a „Variable Rate Harvesting” (VRH) fogalmat, mivel a cég gépei alkalmasak a táblán belüli változások követéséhez. A koncepció a többi változó arányú technológiához hasonló, amelyben a gépek működési paramétereit változtatják annak érdekében, hogy minimalizálják, vagy szabályozzák az inputot, az output maximalizálása érdekében.

A változó mértékű betakarítási (VRH) megoldás – a precíziós szenzor technológián alapuló automatikus gépszabályozás – napjainkban megtalálható az összes Claas Lexion kombájnon (CEMOS AUTOMATIC, CRUISE PILOT, 4D CLEANING SYSTEM, AUTO CROP FLOW, AUTO SLOPE, DYNAMIC COOLING) és Jaguár járva szecskázón (AUTO FILL CRUISE PILOT DYNAMIC POWER AUTO CHOP LENGTH STOP ROCK DYNAMIC COOLING). Ez a rendszer a terület állapotának, a termény sűrűségének és a gép haladási sebességének figyelembevételével automatikusan optimalizálja a gép működését.

Jaguár járva szecskázó

A CLAAS cég a VRH rendszert az EASY (Efficient Agriculture Systems) technológiában alkalmazott kombájnokhoz és járva szecskázókhoz ajánlja. A VRH rendszer segíti a gazdálkodókat a táblajellemzők alapján történő gazdálkodás kialakításához, amely lehetővé teszi a legjobb potenciállal rendelkező területek képességeinek maximális kihasználását.

Változó mértékű technológiák köre (Variable Rate Harvesting)

A VRH teljessé teszi a vetés, műtrágya/vegyszer kijuttatás, öntözés és betakarítás változó mértékű technológiai (VRT) körét. Mindez segíti a termelőket, a termőterület változékonyságát figyelembe vevő zónagazdálkodás kialakításához, annak érdekében, hogy kihasználják a legjobb területegységek maximális potenciálját.

Megfelelő eszközökkel, a VRH technológia alkalmazásával maximalizálható a betakarítási teljesítmény, figyelembe véve a termés mennyiségét, a nedvességtartalmat, a termény állapotát, és a terület topográfiai változásait. Ezáltal csökkenthető az élőmunka-, a hajtóanyag- és gépköltség, miközben növekszik az áteresztőképesség, a minőség és a betakarítás sebessége.

Az ASABE díjazási programot annak érdekében hozták létre, hogy bemutassák az új termékek és rendszerek szerepét a modern technológiák piacosításában. Ezek a mérnöki fejlesztések segítik a gazdálkodókat,élelmiszer-feldolgozókat és gépgyártókat a költségek csökkentésben, a minőség javításában és a profit növelésében.

Forrás: OEM Off-Highway, CLAAS of America Inc.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Magyar traktor karácsonyra

A Renner traktor gyökerei 2013-ig, illetve dehogyis, jóval régebbre, egészen a valamikori magyar traktorig, a Dutráig nyúlnak vissza, amit az akkor még gyermek Dr. Renner Tamás is gyakran megcsodált. A vonzalom nem múlt el, hiszen ez inspirálta Tamást arra, hogy a jelenlegi elvárásoknak megfelelő, de a formavilágában a nagy elődöt idéző konstrukciót tervezzen.

Traktorpiac: a John Deere nyerte az első negyedévet

Az év első három hónapjában 580 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 41 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

2018. április 11. 09:37

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

2019. január 13. 08:59

Önjáró fűkasza és gyomirtó gép az 50 legjobb mezőgazdasági gépinnováció között

Permetezőgép, traktorok, salátabetakarító- és gyomirtó gép, öntözőrendszer, sőt, üvegházakba fejlesztett fotoperiodikus lámpa is a díjazott innovációk között.

2018. március 5. 10:46

CLAAS DISCO MOVE – új front kasza jobb talajkövetéssel

A DISCO 3600 MOVE és DISCO 3200 MOVE szársértővel és szársértő nélkül kapható frontkaszákkal a CLAAS kibővítette sikeres DISCO sorozatát.

2018. június 28. 12:59