Gépészet
Gépészet

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

Agrofórum Online

A Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design és az European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies szervezetek által évente meghirdetett pályázatra 47 ország 900 termékét nevezték.

A 27 kategóriába sorolt termékek igen széles spektrumot jelentettek az új elektronikus és energia rendszerektől kezdve a robotizációig és építészeti termékekig. A nemzetközi zsűri, amely tervezőket, építészeket, újságírókat és kritikusokat foglalt magába a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé.

New Holland metán hajtású koncepció traktor

A CNH Industrial tervezői egy forradalmi koncepciós fülkét alkottak, amelynek a motorháza, a mellső és hátsó sárvédői, valamint a hajtóanyagtartálya egy lebegő képzetet alkotnak. A fülke üvegezése 360 fokos kilátást tesz lehetővé, ami sokkal előnyösebb a versenytársak megoldásainál. A metán hajtású koncepció traktor fülkéjének üveg teteje nyitható. Az összes fontos kezelő szerv a kartámaszba van beépítve, az üzemeltetési jellemzők pedig a fülke oldalfalán elhelyezett interaktív kijelzőn követhetők. Mindez jelentősen megkönnyíti a kezelő munkáját.

A traktor fülkéjének „panorámás” kialakítása

Az először 2017-ben bemutatott metán hajtású traktor hat hengeres NEF motorjának teljesítménye és nyomatéka megegyezik az azonos kategóriájú hagyományos dízelmotorokéval, ugyanakkor 30%-kal kisebb üzemeltetési költséggel és 50%-kal kisebb zajterheléssel dolgozik (New Holland információ).

Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor. A motor környezetre gyakorolt hatása tovább fejleszthető, ha a farm által termelt energia növényekből és melléktermékekből előállított bio-etanollal üzemeltetjük, vagyis virtuálisan zéró emisszióval. A metán hajtású traktor jól illeszkedik az „Energia független gazdálkodás” (Energy Independent Farm™) koncepciójának megvalósításához (New Holland információ).

A traktor „áramvonalas” formája

Az 1950-ben alapított Good Design az egyik legelismertebb megmérettetés, ahol az innováció és a kiváló tervezés a meghatározó. Az évek során különféle termékeket díjaztak a papírcsipesztől a Boeing 767 Dreamliner repülőgépig.

Forrás: cnhindustrial.com

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

A kombájnok 7 százaléka gyullad ki évente - Magyar találmány előzheti meg a gabona leégését

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható, így érdemes időben felkészülni a veszélyekre, és elkerülni az esetleges károkat. Ebben egy magyar találmány is segítheti a gazdálkodókat.

Gépészet Videó

A John Deere nyerte a legtöbb AE50 díjat

A díjazás a termékfejlesztés azon eredményeit ismeri el, amelyek által a felhasználók időt, költséget és élőmunkát takaríthatnak meg.

Töretlen a mezőgazdasági gépek iránti hazai kereslet

A gépberuházások értékének jelentős részét, mintegy 56 százalékát továbbra is az erőgépek tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33 százalékos, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek.

2018. december 3. 03:37

A Case IH traktorok meghódítják a Nyírséget is - Új telephelyet adott át az Agro-Békés

Nyíregyháza közelében is egyre nagyobb az érdeklődés a Case IH traktorok iránt, ezért nagyon fontos volt a térségben is fejleszteni.

2018. február 21. 12:03

Nagyon sok traktor fogyott áprilisban – itt a toplista

Az elmúlt hónapban 372 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon – derült ki a Datahouse adataiból.

2018. május 8. 08:22

Magyar traktor karácsonyra

A Renner traktor gyökerei 2013-ig, illetve dehogyis, jóval régebbre, egészen a valamikori magyar traktorig, a Dutráig nyúlnak vissza, amit az akkor még gyermek Dr. Renner Tamás is gyakran megcsodált. A vonzalom nem múlt el, hiszen ez inspirálta Tamást arra, hogy a jelenlegi elvárásoknak megfelelő, de a formavilágában a nagy elődöt idéző konstrukciót tervezzen.

2018. december 28. 10:51