Gépészet
Gépészet

Az eszköz, ami két technológiát egyesít – Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

Az eszköz, ami két technológiát egyesít – Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

Agrofórum Online

Július utolsó napján tartott szántóföldi bemutatót a Veszprém megyei Kertán a Vektor-Holding Kft. A középpontban ezúttal a számos talajmunkát elvégző Kerner Corona hibridkultivátor állt, amit egy Versatile 335 nagyteljesítményű nehézuniverzális traktor vontatott.

„A traktor névlegesen 335 LE teljesítményű, maximális teljesítménye 370 LE. Tier IV F emissziós kategóriájú, 9 literes Cummins motorral és powershift váltóval szerelt, ami 9 hátra, 16 előre fokozatot biztosít. Nagy az önsúlya, a gép akár 16 tonnáig is kisúlyozható, a tengelytáv pedig kategóriájában a legnagyobb a piacon, 327 centiméter. A Versatile 335 minden olyan kiegészítővel ellátható, ami fokozza a gépkezelő komfortérzetét. Ilyen például a légrugós ülés vagy a rugózott első híd. Mindezek mellett természetesen az automata kormányzás beépítésére is van lehetőség” – mondta el az Agrofórum kérdésére Lőrinczi Dezső, a Vektor-Holding Kft. területi képviselője.

A Versatile 335 jelentős súlyának, nagy tengelytávolságának és erejének köszönhetően kompromisszumok nélkül végzi el a legnehezebb szántóföldi munkákat is.

Hibridkultivátor a legváltozatosabb munkákra

Kertán a gépkapcsolat másik tagja egy Kerner Corona hibridkultivátor volt, ami szintén bizonyíthatott a megjelent gazdálkodóknak.

„Azért hibrid, mert az eszköz több technológiát egyesít egy gépben. A sekély, teljes felületű talajművelés mellett alapművelés és a szármaradvány bekeverése vagy akár 35 cm mélységig a lazítás is lehetséges. A kultivátor végén található lezáró hengersorral végezhető hidraulikusan a művelési mélység beállítása, méghozzá menet közben a traktor fülkéből. A Kerner Corona alkalmas tarlóhántásra, mélyművelésre és középmély lazítóként is lehet használni” – fogalmazott Lőrinczi Dezső, aki hozzátette: a késeket a Connect 40 gyorskapcsolós rendszerrel lehet könnyedén cserélni.

A munkaszélesség 2,5 métertől 5 méterig terjed, a Corona kiegészítőként felszerelhető támkerekekkel és gyorskapcsolós hengerrögzítéssel is. Henger nélkül kizárólag támkerekekkel kombinálva lehet dolgozni. A munkagép vonóerő-igénye a talajtípustól, munkamélységtől és művelettől függően 130-140 LE-től nagyjából 350 LE-ig terjed. Tarlóhántás esetén a szárnyas kapákkal 8-10 centiméteres munkamélység érhető el, míg a szárnyak nélküli középmély lazítás alkalmával 30-35 centiméter mélyen képes a munkavégzésre.

„A gép másik fontos sajátossága a kapabiztosítás ami nyírócsavaros, dupla spirál rugós vagy hidraulikus lehet. A biztosító elem erőkarját különleges pozícióban helyezték el. Az nem vízszintes, hanem függőleges. Ezáltal rövidebb az erőkar, így a gép precízen tudja tartani a munkamélységet, nagyobb a rugó nyomóereje, nagyjából 750-800 kilogrammot képes kifejteni. Ha valaki még kötöttebb talajokban dolgozik, akkor lehet hidraulikus biztosítást is rendelni, ami 1200 kg-os erőt biztosít” – magyarázta a Vektor Holding Kft. szakembere a kertai rendezvényen.

Szintén a Kerner Corona fontos tulajdonsága a tükörszimmetrikus késfelosztás, ami egyszerre több előnyt is nyújt. Egyrészt a jobb és bal oldalon egyenletes a kultivátor mechanikus terhelése, ezáltal önállóan stabilizálódik. Másrészt ennek a konstrukciónak köszönhetően az oldalra húzás 100%-ban kiegyenlítődik. Ez egy olyan jellemző, ami lejtős terepen komoly segítség. Mindezek mellett az egyoldali kopást elszenvedett szárnyas kések felcserélhetők a jobb- és baloldalon, amivel költséget takaríthatunk meg, hiszen jelentősen nő a kések élettartama.

A Versatile traktorokat és a Kerner talajművelő eszközöket keresse a Vektor-Holding Kft. kínálatában!

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

A francia HUBERTRACK HHT-100 típusjelzésű, új, innovatív gumihevederes eszközhordozó rendkívül hasznos lehet a mezőgazdasági termelők számára.

Gépészet Videó

OPaLL-AGRI Saturn IV magágykészítő kompaktor Csehországból

Az OPaLL-AGRI egy csehországi családi tulajdonban működő vállalkozás, akik Brno-tól északra gyártják kimagasló ár-érték arányú munkagépeiket. A termékpalettán megtalálhatók a függesztett és félig-függesztett váltvaforgató ekék, magágykészítő kompaktorok, szántáselmunkáló hengerek, szántóföldi kultivátorok, rövidtárcsák és a tavalyi évtől a talajlazítók.

Gépészet Videó

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

Gépészet Videó

A John Deere 9R traktorok 2019-es változatai

Első alkalommal ajánlanak 3,05 méter nyomtávú 9470RX, 9520RX, 9570RX és 9620RX szériájú gumihevederes traktorokat 76,2 cm és 91,4 cm hevederszélességgel.

Elképesztő gépeket láthattunk a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen

E hétvégén Hajdúböszörmény adott otthont a Traktorhúzó Európa Kupa versenysorozat utolsó állomásának.

2018. augusztus 14. 08:00

Aratás - Nemesgörzsönyben is ellepték a határt a kombájnok

Országszerte nagy erőkkel folyik a kalászosok betakarítása. Nincs ez másképp a Pápához közeli Nemesgörzsöny határában sem, ahova pénteken az Agrofórum is ellátogatott.

2018. július 6. 15:50

Gépinfo Videó

Ha gépet adna el vagy venne: TRADUS már magyarul is

Újabb, online globális gépkereskedői piactér érhető el magyar nyelven, elindult a TRADUS magyar nyelvű változata is.

2018. május 8. 07:02

Vidéken is előrébb lehet lépni - Traktoros reklámmal jelentkezett a Telekom

A kampány első fázisa arra tesz kísérletet, hogy a megszokottól eltérő szereplőkkel, élethelyzetekben dramatizálja az előrejutás sikerélményét.

2018. május 17. 08:34