Gépészet
Gépészet

Az eszköz, ami két technológiát egyesít – Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

Az eszköz, ami két technológiát egyesít – Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

Agrofórum Online

Július utolsó napján tartott szántóföldi bemutatót a Veszprém megyei Kertán a Vektor-Holding Kft. A középpontban ezúttal a számos talajmunkát elvégző Kerner Corona hibridkultivátor állt, amit egy Versatile 335 nagyteljesítményű nehézuniverzális traktor vontatott.

„A traktor névlegesen 335 LE teljesítményű, maximális teljesítménye 370 LE. Tier IV F emissziós kategóriájú, 9 literes Cummins motorral és powershift váltóval szerelt, ami 9 hátra, 16 előre fokozatot biztosít. Nagy az önsúlya, a gép akár 16 tonnáig is kisúlyozható, a tengelytáv pedig kategóriájában a legnagyobb a piacon, 327 centiméter. A Versatile 335 minden olyan kiegészítővel ellátható, ami fokozza a gépkezelő komfortérzetét. Ilyen például a légrugós ülés vagy a rugózott első híd. Mindezek mellett természetesen az automata kormányzás beépítésére is van lehetőség” – mondta el az Agrofórum kérdésére Lőrinczi Dezső, a Vektor-Holding Kft. területi képviselője.

A Versatile 335 jelentős súlyának, nagy tengelytávolságának és erejének köszönhetően kompromisszumok nélkül végzi el a legnehezebb szántóföldi munkákat is.

Hibridkultivátor a legváltozatosabb munkákra

Kertán a gépkapcsolat másik tagja egy Kerner Corona hibridkultivátor volt, ami szintén bizonyíthatott a megjelent gazdálkodóknak.

„Azért hibrid, mert az eszköz több technológiát egyesít egy gépben. A sekély, teljes felületű talajművelés mellett alapművelés és a szármaradvány bekeverése vagy akár 35 cm mélységig a lazítás is lehetséges. A kultivátor végén található lezáró hengersorral végezhető hidraulikusan a művelési mélység beállítása, méghozzá menet közben a traktor fülkéből. A Kerner Corona alkalmas tarlóhántásra, mélyművelésre és középmély lazítóként is lehet használni” – fogalmazott Lőrinczi Dezső, aki hozzátette: a késeket a Connect 40 gyorskapcsolós rendszerrel lehet könnyedén cserélni.

A munkaszélesség 2,5 métertől 5 méterig terjed, a Corona kiegészítőként felszerelhető támkerekekkel és gyorskapcsolós hengerrögzítéssel is. Henger nélkül kizárólag támkerekekkel kombinálva lehet dolgozni. A munkagép vonóerő-igénye a talajtípustól, munkamélységtől és művelettől függően 130-140 LE-től nagyjából 350 LE-ig terjed. Tarlóhántás esetén a szárnyas kapákkal 8-10 centiméteres munkamélység érhető el, míg a szárnyak nélküli középmély lazítás alkalmával 30-35 centiméter mélyen képes a munkavégzésre.

„A gép másik fontos sajátossága a kapabiztosítás ami nyírócsavaros, dupla spirál rugós vagy hidraulikus lehet. A biztosító elem erőkarját különleges pozícióban helyezték el. Az nem vízszintes, hanem függőleges. Ezáltal rövidebb az erőkar, így a gép precízen tudja tartani a munkamélységet, nagyobb a rugó nyomóereje, nagyjából 750-800 kilogrammot képes kifejteni. Ha valaki még kötöttebb talajokban dolgozik, akkor lehet hidraulikus biztosítást is rendelni, ami 1200 kg-os erőt biztosít” – magyarázta a Vektor Holding Kft. szakembere a kertai rendezvényen.

Szintén a Kerner Corona fontos tulajdonsága a tükörszimmetrikus késfelosztás, ami egyszerre több előnyt is nyújt. Egyrészt a jobb és bal oldalon egyenletes a kultivátor mechanikus terhelése, ezáltal önállóan stabilizálódik. Másrészt ennek a konstrukciónak köszönhetően az oldalra húzás 100%-ban kiegyenlítődik. Ez egy olyan jellemző, ami lejtős terepen komoly segítség. Mindezek mellett az egyoldali kopást elszenvedett szárnyas kések felcserélhetők a jobb- és baloldalon, amivel költséget takaríthatunk meg, hiszen jelentősen nő a kések élettartama.

A Versatile traktorokat és a Kerner talajművelő eszközöket keresse a Vektor-Holding Kft. kínálatában!

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Nő a traktorok iránti kereslet

2019. szeptember 3. 12:33

A gépkeresletet egyre inkább a szükségletek, és nem a támogatások irányítják.

Három svájci szurkoló is traktorral ment az oroszországi foci VB-re

2018. június 24. 08:18

Három svájci szurkoló 1800 kilométert traktorozott, hogy a helyszínen nézhessék meg a Szerbia-Svájc győztes mérkőzést.

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 14. 12:16

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

Kilátás kompromisszumok nélkül - Forgatható, emelhető vezetőfülke Deutz-Fahr traktorokhoz

2018. szeptember 7. 09:00

Különleges, felemelhető, és akár 200 fokos szögben elfordítható vezetőfülkét fejlesztettek ki a Paul Nutzfahrzeug GmbH mérnökei egy Deutz-Fahr traktorra.