Gépészet
Gépészet

Az eszköz, ami két technológiát egyesít – Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

Az eszköz, ami két technológiát egyesít – Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

Agrofórum Online

Július utolsó napján tartott szántóföldi bemutatót a Veszprém megyei Kertán a Vektor-Holding Kft. A középpontban ezúttal a számos talajmunkát elvégző Kerner Corona hibridkultivátor állt, amit egy Versatile 335 nagyteljesítményű nehézuniverzális traktor vontatott.

„A traktor névlegesen 335 LE teljesítményű, maximális teljesítménye 370 LE. Tier IV F emissziós kategóriájú, 9 literes Cummins motorral és powershift váltóval szerelt, ami 9 hátra, 16 előre fokozatot biztosít. Nagy az önsúlya, a gép akár 16 tonnáig is kisúlyozható, a tengelytáv pedig kategóriájában a legnagyobb a piacon, 327 centiméter. A Versatile 335 minden olyan kiegészítővel ellátható, ami fokozza a gépkezelő komfortérzetét. Ilyen például a légrugós ülés vagy a rugózott első híd. Mindezek mellett természetesen az automata kormányzás beépítésére is van lehetőség” – mondta el az Agrofórum kérdésére Lőrinczi Dezső, a Vektor-Holding Kft. területi képviselője.

A Versatile 335 jelentős súlyának, nagy tengelytávolságának és erejének köszönhetően kompromisszumok nélkül végzi el a legnehezebb szántóföldi munkákat is.

Hibridkultivátor a legváltozatosabb munkákra

Kertán a gépkapcsolat másik tagja egy Kerner Corona hibridkultivátor volt, ami szintén bizonyíthatott a megjelent gazdálkodóknak.

„Azért hibrid, mert az eszköz több technológiát egyesít egy gépben. A sekély, teljes felületű talajművelés mellett alapművelés és a szármaradvány bekeverése vagy akár 35 cm mélységig a lazítás is lehetséges. A kultivátor végén található lezáró hengersorral végezhető hidraulikusan a művelési mélység beállítása, méghozzá menet közben a traktor fülkéből. A Kerner Corona alkalmas tarlóhántásra, mélyművelésre és középmély lazítóként is lehet használni” – fogalmazott Lőrinczi Dezső, aki hozzátette: a késeket a Connect 40 gyorskapcsolós rendszerrel lehet könnyedén cserélni.

A munkaszélesség 2,5 métertől 5 méterig terjed, a Corona kiegészítőként felszerelhető támkerekekkel és gyorskapcsolós hengerrögzítéssel is. Henger nélkül kizárólag támkerekekkel kombinálva lehet dolgozni. A munkagép vonóerő-igénye a talajtípustól, munkamélységtől és művelettől függően 130-140 LE-től nagyjából 350 LE-ig terjed. Tarlóhántás esetén a szárnyas kapákkal 8-10 centiméteres munkamélység érhető el, míg a szárnyak nélküli középmély lazítás alkalmával 30-35 centiméter mélyen képes a munkavégzésre.

„A gép másik fontos sajátossága a kapabiztosítás ami nyírócsavaros, dupla spirál rugós vagy hidraulikus lehet. A biztosító elem erőkarját különleges pozícióban helyezték el. Az nem vízszintes, hanem függőleges. Ezáltal rövidebb az erőkar, így a gép precízen tudja tartani a munkamélységet, nagyobb a rugó nyomóereje, nagyjából 750-800 kilogrammot képes kifejteni. Ha valaki még kötöttebb talajokban dolgozik, akkor lehet hidraulikus biztosítást is rendelni, ami 1200 kg-os erőt biztosít” – magyarázta a Vektor Holding Kft. szakembere a kertai rendezvényen.

Szintén a Kerner Corona fontos tulajdonsága a tükörszimmetrikus késfelosztás, ami egyszerre több előnyt is nyújt. Egyrészt a jobb és bal oldalon egyenletes a kultivátor mechanikus terhelése, ezáltal önállóan stabilizálódik. Másrészt ennek a konstrukciónak köszönhetően az oldalra húzás 100%-ban kiegyenlítődik. Ez egy olyan jellemző, ami lejtős terepen komoly segítség. Mindezek mellett az egyoldali kopást elszenvedett szárnyas kések felcserélhetők a jobb- és baloldalon, amivel költséget takaríthatunk meg, hiszen jelentősen nő a kések élettartama.

A Versatile traktorokat és a Kerner talajművelő eszközöket keresse a Vektor-Holding Kft. kínálatában!

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt is.

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone Big X 1180 önjáró silózót

A Berlin közelében megrendezett gépbemutatón hatalmas érdeklődés övezte a különleges külsővel rendelkező Krone Big X 1180 önjáró silózót.

Gépészet Képgaléria

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett.

Három Fendt Vario traktor is új fogyasztási rekordot állított fel a DLG tesztjein

A DLG teszt programjában a Fendt 1042 Vario és a Fendt 1046 Vario kategóriájában a legjobb eredményt érte el, a Fendt 1050 Vario pedig fajlagos fogyasztásban állított fel új rekordot,

2018. április 18. 13:03

New Holland T6 Dynamic Command traktorok

A New Holland legújabb fejlesztésű csoport PowerShift váltójával szerelt T6 Dynamic Command erőgépének tervezésekor és megalkotásakor alapvető cél volt, hogy a rendelkezésre álló sebességcsoportok a különféle nehezebb és könnyebb szántóföldi feladatok során vagy közúti szállítás esetében egyaránt a legideálisabb átfedést biztosítsák.

2018. május 30. 08:44

QUIVOGNE MaxiPlant sorközművelő kultivátor

A tavasz folyamán a MaxiPlant kultivátorok bevezető áron érhetők el a kiemelt kereskedőknél.

2018. április 11. 10:48

Versatile 335 - Kanadai traktor kompromisszumok nélkül

A Versatile 335 egy új széria, amely Tier IV F motorral a 265-365 lóerőtartományban érhető el. Nagy a tengelytáv, és az önsúlya, utóbbinál 16 tonna is elérhető.

2018. április 2. 11:37

Gépészet Videó