Gépészet
Gépészet

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea - Drónfelvételek: Gribek Dániel

Július elején, az aratás utolsó napján érkeztünk a Pápához közeli Nemesgörzsönybe, ahol a 160 hektáron gazdálkodó Pethő Kálmán az év elején vásárolta meg új Versatile Vector 425 kombájnját a Vektor Holding Kft.-től. A helyszínen élő Facebook videóban jártuk körbe a gépet, drónnal is repültünk felette, sőt egy kört is mentünk vele a táblán, miközben minden fontos információt megtudhattunk az eszközről.

A vágóasztaltól a ferdefelhordóig

A Nemesgörzsöny határában dolgozó betakarítógépet 5 méter munkaszélességű Power Stream vágóasztallal rendelték, ami nem meglepő, hiszen a magyarországi forgalmazó alapvetően ezzel kínálja a Vector kombájntípust. A Schumacher kasza meghajtó rendszer több mint 1000 löketszámot biztosít percenként, ami kiváló minőségű vágást garantál a legnehezebb feltételek esetén is. A váltvavágó kaszapenge-elhelyezés kiegyensúlyozott futást biztosít, azok rögzítése csavarokkal történik, így a cseréjük könnyű és gyorsan elvégezhető. A motolla fordulatszáma fokozatmentesen állítható kézi vagy automatikus vezérléssel a menetsebességgel szinkronizálva.

Fotó: Gribek Tímea

„A legnehezebb körülmények között is biztonságosan tudunk dolgozni ezzel a vágóasztallal. A motolla meghajtó rendszere hidrosztatikus, a motolla fordulatszámát és a menetsebességet szinkronizálni tudjuk. A ferdefelhordó, illetve a vágóasztal visszajáratása szintén hidrosztatikus rendszerű, tehát ha valamilyen akadályba ütközünk, egyszerűen megállítjuk, és visszahajtatjuk a hidrosztatikus rendszerrel. Ez sokkal előnyösebb, mint a régi típusú, elektromos megoldás” – mondta el az Agrofórumnak Németh Zoltán, a Vektor Holding Kft. szántóföldi üzletágvezetője.

A Versatile Vector 425 kombájn láncos rendszerű, új, megnövelt méretű ferdefelhordójának köszönhetően jobb lett a rálátás a vágószerkezetre, egyszerűbb az üzemeltetés a soros vetemények betakarításakor, mivel nincs behúzó dob. Emellett lehetőség nyílik a korábbinál szélesebb soros adapterek, például nyolcsoros kukorica asztal használatára is. A hidraulikus Multicupler gyorskapcsoló kuplung a vágóasztal gyors és könnyű csatlakoztatását biztosítja.

Fotó: Gribek Dániel

„A 800 mm-es cséplődob a legnagyobb, ami a világon jelenleg létezik. 10 verőléccel rendelkezik, kis átfogási szöggel dolgozik, a kosár ( a dob ) alatt 130 fokos szögben helyezkedik el. Így is több mint 1,1 négyzetméter. Ezekből a paraméterekből adódik, hogy a gép nagyon jó minőségű, a szemet kímélő cséplést tesz lehetővé. A mag nem tartózkodik sokáig a kosár, illetve a dob között, a törtszem aránya minimális” – fogalmazott a szakember.

A termény 95%-ának leválasztása a dobban történik, a maradék 5%-ot, ami a kalászban marad, a külön beépített utócséplő választja le. Mint azt Nemesgörzsönyben megtudhattuk, ez mindegyik Versatile kombájnra jellemző, a gyártó ugyanis nem akarta utócsépléssel terhelni a fődobot. Az utócséplőből aztán a gabona a bordásasztal végére érkezik, onnan kerül a tisztítórendszerbe.

Fotó: Gribek Tímea

6000 liter, 228 lóerő

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel. „Ezzel meg tudjuk oldani, hogy a boltozódásra hajlamos, nagyobb nedvességtartalmú terményeket az utolsó szemig könnyedén ki lehessen üríteni. Ezt a kezelőfülkében található gomb megnyomásával érhetjük el. Az így beindított hidropulzátorok gyakorlatilag beépített hidromotorok, amik megrázzák a magtartály alját, ezzel elősegítve a tökéletes ürítést” – magyarázta az Agrofórum kérdésre Németh Zoltán.

A gép meghajtásáról egy 6,7 literes, a TIER IV emissziós szabványoknak teljesen megfelelő, 228 lóerő teljesítményű Cummins motor gondoskodik, ami a gép hátuljában található.

Fotó: Gribek Dániel

A termény és a szalma útja

A vágóasztal, a ferdefelhordó, majd a dob után a kombájnba került anyag hamar kettéválik. A szalma a négy ládás, ládánként hét lépcsőből álló szalmarázó rendszerbe kerül, ahol megtörténik a hatékony leválasztás. Mivel a dob szélessége 120 centiméter, ez a méret itt is megmarad, hiszen a ládák szélessége egyenként 30 centiméter. A rendszer intenzíven mozgatja a szalmát, a magok leválnak, és a tisztító rendszerre, a bordásasztalra kerülnek.

„A szalmával ezek után két dolog történhet. Vagy rendre tesszük, és később bebálázzuk, vagy szecskázzuk és szétszórjuk, elterítjük a területen. A kombájnba egy két sebességes szalmaszecskázót építettek be, ami a gabonafélék és kukorica tökéletes szecskázására is alkalmas. – mutatta be a folyamatot Németh Zoltán.

Fotó: Gribek Tímea

A tisztítórendszer fő eleme a hatszekciós ventilátor, ami két lépcsőben dolgozik. Egy felső és egy alsó rostát is találunk a gépben. A kétrostás tisztítóegység hatékony és jó minőségű munkát garantál. A rosta teljes felülete 3,59 négyzetméter. A felső rosta különböző méretű, szabadalmaztatott, „hullámlamellás” technológiával rendelkezik, ami egyenletesebb légáramot biztosít, és megakadályozza, hogy a magas szálú kalászok a rostához tapadjanak. A ventilátor fordulatszámát a fülkéből lehet szabályozni.

Magyar nyelvű kijelző segíti a gépkezelőket

A betakarítógép fülkéjében a gépkezelő minden értéket és adatot leolvashat, a beállításokat is néhány mozdulattal módosíthatja az érintőképernyős kijelzőn keresztül. A Versatile kombájnok szoftvere ráadásul magyar nyelvű, ami jelentősen megkönnyítheti a munkát. A program ráadásul 31 növényi kultúra alapbeállításait tartalmazza. „A gépkezelő kiválasztja a neki megfelelőt, amiben éppen dolgozni fog, például az őszi búzát, és a rendszer máris ahhoz igazítja a beállításokat. Kiírja, hogy milyen dobhézaggal, fordulattal, rostahézaggal javasolja a munkát. Ezt az alapbeállítást lehet aztán igazítani az egyedi körülményekhez, amiket végül el is lehet menteni, később pedig bármikor visszahívni” – ismertette a szoftver előnyeit a szántóföldi üzletágvezető. Hozzátette: a kijelző természetesen mindenről tájékoztatja a gépkezelőt; az egységek állapotáról, a fordulatszámokról is.

Fotó: Gribek Tímea

A kombájnban található 110 literes tartállyal rendelkező légkompresszor jelentős időmegtakarítást jelent a napi karbantartásban, de az erre fordított munkaórák csökkentése érdekében a kombájn opcionálisan szállítható központi kenéssel is, ami több mint 30 zsírzópontot kezel.

Németh Zoltán beszélgetésünk során hangsúlyozta, hogy az oroszországi Rosztovban készülő Versatile kombájnok minden fő eleme neves, komoly múlttal rendelkező gyártóktól származik. Ilyen a már említett Cummins motor vagy a Schumacher vágószerkezet, de a váltót például a ZF készíti. A hidraulikarendszer Danfoss, az elektronika Bosch, az elektrohidraulikus vezérlőtömböket a svájci Büchertől rendelik, az ékszíjak pedig Optibelt gyártmányúak.

Fotó: Gribek Tímea

A családi kovácsműhelytől a digitális mezőgazdaságig - A Kverneland sztori

2019. július 22. 13:16

A Kverneland 2019-ben ünnepli alapításnak 140. évfordulóját. Ez egy történelmi mérföldkő a Kverneland Group számára.

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

Idén már 10. alkalommal rendezték meg a Hódmezővásárhelyi KITE Napokat

2019. május 10. 07:36

A rendezvényen a KITE Zrt. piaci jelenlétének mintázataként átadták a JOHN DEERE 6M traktor sorozat 600. gépét Dr. Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt. vezérigazgatója részére.

Continental: TractorMaster és CombineMaster

2018. április 20. 07:15

Új név és programbővítés.

A legújabb fejlesztések - Kombájn konferencia az AGROmashEXPO-n

2018. február 2. 10:39

Az adapterek fejlesztése és gyártása területén hazánk nagyhatalomnak tekinthető, mivel három nemzetközi szinten is elismert cégünk van.

Aratás előtt: Deutz-Fahr C9000 újratervezve

2018. május 30. 12:03

A Deutz-Fahr újratervezte a C9000 sorozat öt és hat szalmarázóládás kombájnját.

Gépinfo Képgaléria Videó