Gépészet
Gépészet

Az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetsége (CLIMMAR) Budapesten tartotta kongresszusát

Az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetsége (CLIMMAR) Budapesten tartotta kongresszusát

Agrofórum Online

Két évtized után újra hazánkban ülésezett a CLIMMAR, az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetsége. A budapesti rendezvényre 15 országból 43 szakember regisztrálta magát.

A rendezvényen mutatták be a szervezet új arculatát, ami egyben az új célok megfogalmazásával is járt. Erre azért volt szükség, mert a COVID alaposan átrendezte a mezőgéppiacot, és az energiaválság várható hatásainak is elébe szeretnének menni.

A CLIMMAR új logója

A tagországok rövid beszámolóiból is kitűnt, hogy mindenkire hatással vannak az energiaárak, a klímaváltozás, a pandémia, az infláció, az orosz-ukrán háború okozta problémák. A belgák, a dánok és a luxemburgiak egyaránt az állattartás nehéz helyzetére, a kormányok szigorú nitrogénpolitikájára hívták fel a figyelmet, ami ellen a helyi gazdák megmozdulásokkal tiltakoznak.

A magas árak a szállítási nehézségek mindenhol jelentkeznek, ennek ellenére, az értékesített gépek számának emelkedéséről, összességében sikeres idei évről beszéltek a résztvevők.

A tanácskozás résztvevői

A találkozón részt vett és felszólalt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

Hangsúlyozta, hogy „Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a hazai agráriumot a 21. századi technológiai és fenntarthatósági kihívásokhoz igazítsa”.

Kiemelte, hogy a szervező MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) és a kormány között szoros szakmai partnerség működik, hiszen az európai és a hazai agrárium akkor tud erősebbé válni, ha a kormányzat, a gazdálkodók és a mezőgazdaság ipari-szolgáltatási háttere képes közösen gondolkodni és együttműködni.

A MEGFOSZ hazánkban az edukáció kérdéskörében is példamutató tevékenységet folytat, hiszen a fiatalok számára a „Legyél Te is agrárgépész!” programon keresztül népszerűsíti az agrárgépész szakmát, és növeli a nem egyszerű munkaerőpiaci körülmények között a hivatás presztízsét.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy az agrárium eredményességéhez szakmai oldalról nagy szükség van a mezőgazdasághoz kapcsolódó gépi szolgáltatások, illetve gépforgalmazás magas színvonalára is. Az Agrárminisztérium a 2023-ban induló új agrártámogatási ciklusban is erős hangsúlyt fektet a technológiai megújulásra és a digitalizációra – folytatva a 2021-ben indult nagyszabású mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási programot, amelynek köszönhetőn az elmúlt években a hazai mezőgazdasági géppiac folyamatos és dinamikus fejlődésen ment keresztül. Az európai és a hazai agráriumot érintő minden nehézség ellenére 2021-ben 800 millió euró értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a magyarországi gazdálkodók. Ez a trend idén sem csökkent, hiszen 2022 első felében 400 millió eurót meghaladó értékesítés volt tapasztalható.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a precíziós gazdálkodás átállásának ösztönzése érdekében elindított program környezeti és gazdasági szempontból is komoly mérföldkő a hazai agrárium életében.

Kiemelte: a versenyképesség fenntartása, az élelmezés biztonsága és a környezeti fenntarthatóság érdekében a digitalizáció, a megfelelő gépesítés, a legkorszerűbb erő- és munkagépek, illetve a precíziós gazdálkodásra alkalmas eszközök használata alapkövetelménynek tekinthetők.

Az államtitkár rendkívüli fontosságúnak jelölte meg az európai élelmiszer-ellátási biztonságot és élelmiszer-szuverenitás kérdéskörét. A cél az, hogy az európai gazdaságot sújtó energiaválság és az elmúlt időszakban megszakadt ellátási, értékesítési láncok, valamint az ebből fakadó bizonytalanság mihamarabb eloszoljon a mezőgazdasági termelők számára is.

Győrffy Balázs, Harsányi Zsolt és Feldman Zsolt

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hozzászólásában a szakma népszerűsítésében a MEGFOSZ-szal közösen végzett munka fontosságát emelte ki. Ennek érdekében az elmúlt évben 23 – idén már 26 – helyszínen kampányolt a két szervezet. Egyre fontosabb az információk pontos és gyors eljuttatása a gazdákhoz, és ebben – jegyezte meg a NAK elnöke – a Mezőfalván több, mint 40 hektáron megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-nak kiemelt szerepe van.

Harsányi Zsolt a MEGFOSZ elnöke szerint „Míg 25 éve a mechanikus gépek, napjainkban az elektronika viszi a prímet, a villáskulcsot használó szerelők lassan eltűnnek”. Hangsúlyozta, nem csupán a gépértékesítés a feladatuk, az csak a kezdet, majd belép a folyamatba az aftersale. Minden gép annyit ér, amekkora szervizháttér van mögötte. A MEGFOSZ elnöke megfogalmazta tapasztalatait, a mezőgazdasági gépek vizsgáztatása, forgalomba helyezése sokszor jár plusz költséggel, többlet idővel. Ezen változtatni kellene.

A MEGFOSZ több, mint 20 éve kapcsolódott be a CLIMMAR munkájába, aminek Harsányi Zsolt egymás után háromszor 3 évig volt alelnöke.

Forrás: Agrárminisztérium

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajművelő és vetőgépeit vitte országos bemutatóra az Amazone

2024. július 19. 14:40

Szeretnének ezen gépek piacán is olyan elismertséget szerezni Magyarországon, mint a permetező- és tápanyag-visszapótló gépek terén.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Új traktorokat mutatott be a John Deere, itt a 6M sorozat

2024. július 7. 14:10

A kompakt 6M 95-östől a nagy teljesítményű 6M 250-es modellig terjedő sorozat különböző alvázméretekkel rendelkezik.

Messze még a kilábalás a mezőgazdasági pótkocsik piacán

2024. július 5. 14:40

Idén a június az első olyan hónap a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, amikor száz darabnál több pótkocsi kelt el.

Prémium kényelem a fülkében és élvonalbeli betakarítási technológia

2024. június 15. 10:10

Az újdonságok a T5 400 masszív, 305 LE maximális teljesítményű, 6,8 literes motorjától a zászlóshajónak számító T6 800 modell 466 LE-s, 9 literes JD9X motorjáig kínálnak eltérő teljesítményszinteket.

Töredékét használjuk annak, amit tudhat

2023. február 14. 12:23

Álljon itt egy rövidebb összefoglaló, a hazai dróntechnológiát képviselő cégek véleményével egyetemben.

A precíziós gazdálkodás veszélyei

2018. augusztus 22. 09:15

„Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit”. Ennek szellemében természetesen mindennek lehetnek árnyoldalai, amire célszerű odafigyelni.

Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia Budapesten

2019. július 19. 05:38

A precíziós gazdálkodás kiemelten fontos nemzetgazdasági szempontból is, mert a digitális technológiák kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak.