Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

CASE IH traktorok lepték el a békéscsabai repülőteret

CASE IH traktorok lepték el a békéscsabai repülőteret

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

2018-ban is nagy érdeklődés kísérte az Agro-Békés Kft. nyílt napját a békéscsabai repülőtéren. A munkagépek mellett természetesen a CASE IH traktorok és kombájnok, illetve utóbbiak új vágóasztala állt a középpontban július első napján.

Hevederes vágóasztal a legnagyobb kombájnokra

Kiemelt újdonság az idei évben a 10,67 méteres 3152-es típusjelzésű vágóasztal, ami még hatékonyabbá teszi a betakarítást. A CASE IH Axial-Flow kombájnok 140-es szériájával 8 tonnás búzában 10 órás műszakkal számolva 2,5-3,5 hektár/óra teljesítmény is elérhető, míg kukoricában ez a szám 1 hektárral magasabb. Ráadásul a legnagyobb, 240-es szériás típusok, például az Axial Flow 9240-es gép még ezt is felülmúlja akár 7 hektár/órás munkateljesítményével. Ez azt jelenti, hogy percenként akár 1000 négyzetméter is levágható. Ezért is van nagy jelentősége, hogy a CASE IH kombájnok képesek menet közben üríteni, így nem vész kárba az az 1-2 perc sem, amit a pótkocsi mellett állna a betakarítógép.

Az új 3152-es vágóasztal esetében a levágott anyagot nagy teherbírású gumihevederek szállítják a ferdefelhordóhoz. A két szélső mellett egy középső heveder is biztosítja a megfelelő anyagellátást, ezek mindegyikét külön hidraulikával látták el, így a sebességük külön-külön beállítható, módosítható. A vágóasztalra felszerelhető egy konzolcsiga is, ami szintén segíti a megfelelő anyagellátást, de magas növények esetében meggátolja azt is, hogy a termény átbukjon a vágóasztalon. Az Agro-Békés Kft. nyílt napján az adaptert fém motollaujjakkal látták el, de rendelhető műanyag elemekkel is. A kaszaszerkezet lehet fix vagy flexibilis, utóbbi leköveti a talaj egyenetlenségeit.

Precíziós gazdálkodás – akár Luxxum traktorokkal

A rendezvényen természetesen a CASE IH legtöbb traktorszériájával megismerkedhettek a gazdálkodók – például a közelmúltban bevezetett Luxxum erőgépekkel. A 2017-es AGROmashEXPO kiállításon díjazott sorozat a Farmall U Pro traktorokat váltotta. Ausztriában szerelik össze, opciós rugózott első híddal, fülkerugózással, 32/32-es csoport-terhelés alatt kapcsolható sebességváltóval látták el. Utóbbi esetében egy közúti automata funkcióval is bővítették az erőgépet, aminek segítségével 0-tól 40 km/h sebességig csak a gázpedált kell nyomni két tábla között, vagy hazafelé. A Luxxum traktorok kényelmes, és AFS rendszerrel történő felszerelésük esetén precíz munkavégzésre képesek.

„A precíziós gazdálkodásról nem beszélni kell, hanem csinálni azt. Mindenkinek használnia kellene, gyakorlatban is el kellene sajátítania a működését.” – fogalmazott az Agrofórum élő Facebook videójában Tálas András GPS termékmenedzser, aki hangsúlyozta, hogy az Agro-Békés által ajánlott AFS rendszert 115 LE névleges teljesítménykategóriától egészen 620 LE-ig be tudják építeni a gépekbe. A technológiájuk nagy előnye, hogy minden traktorban ugyanazt a felületet biztosítja, így elég egy rendszert jól ismerni, és máris elérhető az akár 5-10-13 %-os megtakarítás.

Egy igazi különlegesség: IH 3588

Bár az Agro-Békés nyílt napját a legújabb technológiák bemutatására hívták életre, ezúttal egy különleges gép is helyet kapott a békéscsabai repülőtéren. Gyömrei Antal ugyanis kiállította teljesen felújított IH 3588 erőgépét. „A sorozatot 1978-ban kezdték gyártani, ez a gép 1980-ban jött le a gyártósorról, Magyarországon pedig 1981-ban értékesítették. Ebből a szériából 51 darab került Európába, mindegyik itthonra” – tudtuk meg élő bejelentkezésünk során a CASE IH iránt rajongó fiatal gazdálkodótól.

A gépet egy újsághirdetésben találták, akkor még rossz állapotban volt, de 3 év és 3 hónap munka után teljesen megújult. „Érdekes, hogy bár 1978-ban kezdték gyártani, már klímával, bőrüléssel és digitális, érintőgombos műszerfallal látták el” – hívta fel figyelmünket a részletekre is.

Teljes képgaléria az Agro-Békés Nyílt Napról >>>

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Nagyon sok traktor fogyott áprilisban – itt a toplista

Az elmúlt hónapban 372 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon – derült ki a Datahouse adataiból.

2018. május 8. 08:22

10+1 traktoros videó kisgyerekeknek

Persze a kisfilmeknél sokkal jobb, ha a gyereket kivisszük traktorozni, ha meglátogatunk egy tanyát vagy ellátogatunk a januári AGROmashEXPO kiállításra.

2019. január 7. 10:23

Három Fendt Vario traktor is új fogyasztási rekordot állított fel a DLG tesztjein

A DLG teszt programjában a Fendt 1042 Vario és a Fendt 1046 Vario kategóriájában a legjobb eredményt érte el, a Fendt 1050 Vario pedig fajlagos fogyasztásban állított fel új rekordot,

2018. április 18. 13:03

Soha nem látott képek a Dutra traktorokról - Virtuális kiállítás indult a Korbuly családról

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az idén 125. éve született Korbuly János és hozzá kapcsolódva a Korbuly család életművét összefoglaló virtuális kiállítást indított útjára.

2018. december 13. 06:49