Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

CASE IH traktorok lepték el a békéscsabai repülőteret

CASE IH traktorok lepték el a békéscsabai repülőteret

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

2018-ban is nagy érdeklődés kísérte az Agro-Békés Kft. nyílt napját a békéscsabai repülőtéren. A munkagépek mellett természetesen a CASE IH traktorok és kombájnok, illetve utóbbiak új vágóasztala állt a középpontban július első napján.

Hevederes vágóasztal a legnagyobb kombájnokra

Kiemelt újdonság az idei évben a 10,67 méteres 3152-es típusjelzésű vágóasztal, ami még hatékonyabbá teszi a betakarítást. A CASE IH Axial-Flow kombájnok 140-es szériájával 8 tonnás búzában 10 órás műszakkal számolva 2,5-3,5 hektár/óra teljesítmény is elérhető, míg kukoricában ez a szám 1 hektárral magasabb. Ráadásul a legnagyobb, 240-es szériás típusok, például az Axial Flow 9240-es gép még ezt is felülmúlja akár 7 hektár/órás munkateljesítményével. Ez azt jelenti, hogy percenként akár 1000 négyzetméter is levágható. Ezért is van nagy jelentősége, hogy a CASE IH kombájnok képesek menet közben üríteni, így nem vész kárba az az 1-2 perc sem, amit a pótkocsi mellett állna a betakarítógép.

Az új 3152-es vágóasztal esetében a levágott anyagot nagy teherbírású gumihevederek szállítják a ferdefelhordóhoz. A két szélső mellett egy középső heveder is biztosítja a megfelelő anyagellátást, ezek mindegyikét külön hidraulikával látták el, így a sebességük külön-külön beállítható, módosítható. A vágóasztalra felszerelhető egy konzolcsiga is, ami szintén segíti a megfelelő anyagellátást, de magas növények esetében meggátolja azt is, hogy a termény átbukjon a vágóasztalon. Az Agro-Békés Kft. nyílt napján az adaptert fém motollaujjakkal látták el, de rendelhető műanyag elemekkel is. A kaszaszerkezet lehet fix vagy flexibilis, utóbbi leköveti a talaj egyenetlenségeit.

Precíziós gazdálkodás – akár Luxxum traktorokkal

A rendezvényen természetesen a CASE IH legtöbb traktorszériájával megismerkedhettek a gazdálkodók – például a közelmúltban bevezetett Luxxum erőgépekkel. A 2017-es AGROmashEXPO kiállításon díjazott sorozat a Farmall U Pro traktorokat váltotta. Ausztriában szerelik össze, opciós rugózott első híddal, fülkerugózással, 32/32-es csoport-terhelés alatt kapcsolható sebességváltóval látták el. Utóbbi esetében egy közúti automata funkcióval is bővítették az erőgépet, aminek segítségével 0-tól 40 km/h sebességig csak a gázpedált kell nyomni két tábla között, vagy hazafelé. A Luxxum traktorok kényelmes, és AFS rendszerrel történő felszerelésük esetén precíz munkavégzésre képesek.

„A precíziós gazdálkodásról nem beszélni kell, hanem csinálni azt. Mindenkinek használnia kellene, gyakorlatban is el kellene sajátítania a működését.” – fogalmazott az Agrofórum élő Facebook videójában Tálas András GPS termékmenedzser, aki hangsúlyozta, hogy az Agro-Békés által ajánlott AFS rendszert 115 LE névleges teljesítménykategóriától egészen 620 LE-ig be tudják építeni a gépekbe. A technológiájuk nagy előnye, hogy minden traktorban ugyanazt a felületet biztosítja, így elég egy rendszert jól ismerni, és máris elérhető az akár 5-10-13 %-os megtakarítás.

Egy igazi különlegesség: IH 3588

Bár az Agro-Békés nyílt napját a legújabb technológiák bemutatására hívták életre, ezúttal egy különleges gép is helyet kapott a békéscsabai repülőtéren. Gyömrei Antal ugyanis kiállította teljesen felújított IH 3588 erőgépét. „A sorozatot 1978-ban kezdték gyártani, ez a gép 1980-ban jött le a gyártósorról, Magyarországon pedig 1981-ban értékesítették. Ebből a szériából 51 darab került Európába, mindegyik itthonra” – tudtuk meg élő bejelentkezésünk során a CASE IH iránt rajongó fiatal gazdálkodótól.

A gépet egy újsághirdetésben találták, akkor még rossz állapotban volt, de 3 év és 3 hónap munka után teljesen megújult. „Érdekes, hogy bár 1978-ban kezdték gyártani, már klímával, bőrüléssel és digitális, érintőgombos műszerfallal látták el” – hívta fel figyelmünket a részletekre is.

Teljes képgaléria az Agro-Békés Nyílt Napról >>>

A feltörekvő precíziós nemzedék - Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián.

Gépészet Videó

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Az új Maestro RC vetőgépek tartalmazzák a vontatott változatoknál megismert innovációkat, beleértve az elektromos adagolást és a központi magtartályt.

John Deere gépet megbízható kereskedőtől

A Gépközvetítő Kft. alapvetően új- és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével- és értékesítésével foglalkozik. Az általunk biztosított „gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szálltását, szerviz- és alkatrész ellátását, esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.

Érkeznek az új ZETOR traktorok - Bemutatjuk az Utilix és Hortus kistraktorokat

A Zetor új, 42-67 lóerő tartományba tartozó univerzális kistraktorokat mutatott be Utilix és Hortus elnevezéssel.

2018. február 19. 07:40

Jól indult az év a traktorpiacon

Az év első hónapjában 175 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 24 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest.

2019. február 11. 09:45

Kategóriájában a leggazdaságosabb: STEYR Profi 4145 S-Control 8 hajtóművel

A vadonatúj S-Control 8 hajtóműnek köszönhetően a STEYR Profi 4145 fajlagos hajtóanyag-fogyasztása 258 g/kWh értékre csökkent, ami kategóriájának messze a legtakarékosabb traktorává teszi.

2018. március 22. 07:58

Lopott traktorral, részegen menekült egy magyar fiatal Németországban

A 21 éves férfi egy farmról tulajdonította el a járművet, majd behajtott egy istállóba, ahol mezőgazdasági eszközöknek ütközött.

2018. április 18. 14:33