Gépészet
Gépészet

Elismert újdonságok a CLAAS kombájnokban

Elismert újdonságok a CLAAS kombájnokban

Agrofórum Online

Az amerikai Resource magazin is támogatja az AE50 Award programot, amely a mezőgazdasági, élelmiszeripari és biológiai rendszerben dolgozó vállalkozások termékeit díjazza. A program 1984-ben indult, amikor az ASABE’s Agriculturral Engineering (mai nevén Resource) folyóirat különkiadásában bemutatott 25 új innovációt, amely elősegíti a termelők idő-, költség- és élőmunka csökkentését, egyúttal a biztonságos munkavégzést.

Az AE50 program a tapasztalatokat felhasználva 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet. A 2016. év díjazottaiból már bemutattunk néhányat, most a hazai olvasók számára különösen érdekes CLAAS termékeket ismertetjük.

A LEXION 4D Cleaning System és AUTO CROP FLOW díjazását követően Eric Raby, a CLAAS of America elnöke úgy nyilatkozott, hogy „egy mezőgépgyártó számára az ipari szakemberektől kapott elismerés a legnagyobb. A CLAAS folyamatosan törekszik a hatékonyabb betakarítást segítő prémium megoldások (maximális áteresztő képesség, hatékonyság, megbízhatóság) kifejlesztésére. Nagy örömünkre szolgál, hogy az ASABE (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Tudományos Egyesülete) elismerte úttörő megoldásainkat.”

4D Cleaning System

A LEXION kombájnok 4D Cleaning Rendszere (1. kép) egy olyan aktív, többirányú lejtést kompenzáló megoldás, amely a kombájn lejtős területen történő haladásakor a rotortakaró lemezek szögének automatikus módosításával (nyitás, ill. zárás) igazodik a kombájn keresztirányú dőléséhez. A kombájn előre vagy hátra dőlésekor a szelelő ventilátor fordulatszámát módosítja, vagyis növeli a teljesítményét lejtőn lefelé, ill. csökkenti emelkedőn felfelé haladáskor.


1 kép: 4D Cleaning System

AUTO CROP FLOW System

Az extrém betakarítási körülmények erősen igénybe veszik a kombájn hajtásrendszerét. A kritikus terhelési csúcsok felismerése érdekében a motor, valamint az APS cséplőszerkezet és a ROTO PLUS másodlagos leválasztás hajtásrendszere folyamatos ellenőrzés alatt áll. A LEXION kombájnokban alkalmazott AUTO CROP FLOW (2. kép) berendezés megelőzi az eltömődéshez vezető csúcsterhelés kialakulását. A rendszer a kombájn túlterhelését érzékelve egy lépésről-lépésre haladó beavatkozási folyamattal megakadályozza a leállást. Hirtelen fellépő túlterhelés esetén az AUTO CROP FLOW berendezés automatikusan leállítja a vágóasztal és a ferde felhordó működését (a vágóasztal fék aktiválásával), és ha szükséges, kikapcsolja a szalmarázó ládákat.


2 kép: AUTO CROP FLOW System

Forrás: Resource Magazine, CLAAS

(Dr. Jóri J. István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Automatizált járművezetéssel jön a BMW 5-ös Touring

2024. február 17. 14:10

A BMW 5-ös Touring, a prémium felső-középkategória vezetési élményének, sportos eleganciájának és modern funkcionalitásának megtestesítője új korszakba lép.

ANDEST: akik kékben gondolkodnak

2024. február 14. 15:10

Akár 600 LE-s traktorokhoz való, nagy területteljesítményű, robusztus munkagépeire helyezte a hangsúlyt az ANDEST-2005 Kft. az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

Az új G5 kijelzőkkel a gépkezelők munkája tovább egyszerűsödik

2024. február 13. 17:40

A kijelzők képernyőelrendezése és használata folytatja a már bevált GEN4 kijelzők tematikáját.

A mezőgazdasági gépesítés innovátora: a Bednar

2024. február 6. 15:40

Pribelszki Péter, a Bednar FMT kereskedelmi vezetőjét arról kérdezte az Agrofórum, hogy milyen gépeket tártak a nyilvánosság elé, és hogy milyen koncepció húzódik a kiállított gépek mögött az Agrovario standján idén, az Agromash Expo és AgrárgépShow-n.

A New Holland feljött a második helyre a traktorpiacon

2019. augusztus 9. 11:03

A júliusi versenyt is a John Deere nyerte, 74 darabot adtak el, ami 25 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

2500: ünnepélyes kombájnátadás Belvárdgyulán

2018. június 5. 08:34

Az AXIÁL Kft. a kétezer-ötszázadik, Magyarországon értékesített kombájnt adta át a Belvárdgyulai Zrt-nek. A Baranya megyei településen működő vállalkozás ezzel a 25. CLAAS kombájnját vehette birtokba.

LEXION – a második generáció

2019. augusztus 5. 09:46

A CLAAS bemutatja a LEXION-ok második generációját.

Új világcsúccsal ünnepelte 25. születésnapját a CLAAS hibrid technológia

2021. január 14. 04:36

A szabadalmaztatott APS HYBRID SYSTEM, mely az APS cséplőszerkezet és a ROTO PLUS másodlagos leválasztórendszer kombinációja, az 1995-ös Agritechnica kiállításon jelent meg először.