Gépészet
Gépészet

„Gazdatársaimmal is megosztom a gépet” – Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk fődíját

„Gazdatársaimmal is megosztom a gépet” – Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk fődíját

Agrofórum Online

Az Agrofórum az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is regisztrációs és előfizetői nyereményjátékot hirdetett honlapján és szaklapjában. A fődíj ezúttal egy KUHN MDS 19.1 Q sebességarányos műtrágyaszóró volt, amit digitális és nyomtatott újságunk kombinált előfizetői között sorsoltunk ki. Legszerencsésebb olvasónk ezúttal Pap Urbán Károly volt, akinek a KUHN Center Magyarország Kft. kecskeméti telephelyén adhattuk át a nagyjából 1,5 millió forintot érő gépet. A családi gazdálkodóval ekkor beszélgettem.

Mit lehet tudni a családi gazdaságukról? Mivel foglalkoznak Jászkiséren?

Alapvetően állattartással, tejgazdálkodással. 400 juhunk és kecsként van. Azt mondhatom, hogy nálunk mindennek az alapja a kecsketej. Valamennyit feldolgozunk a családdal, a tejsavót a sertések kapják, ám a nagy részével borjút nevelünk.

Tehát a gazdasági haszon nagy részét a szarvasmarha adja?

Mondhatjuk. A holstein-fríz tejes bikákat egy-két hetes korban vásároljuk, és a megtermelt kecsketejjel neveljük, amitől nagyon produktív lesz a növekedés, rövid idő alatt jelentős súlygyarapodást érhetünk el a borjaknál.

Más állat is van a gazdaságban?

Tartunk még lovakat, és vannak víziszárnyasok, nagyjából 3-400 kacsa és ugyanennyi liba.

A műtrágyaszóró átadása Kecskeméten – Egyedi Zsófia, a KUHN Center Magyarország Kft. kereskedelmi asszisztense, Kosztolányi Attila, az Agrofórum ügyvezetője és Pap Urbán Károly nyertes gazdálkodó

Mekkora terület társul ehhez az állatállományhoz, és milyenek az adottságok?

80 hektár legelő és kaszáló adja a takarmány jelentős részét. Ennek nagyjából a fele Natura 2000 oltalom alatt álló terület, ahova nem juttathatunk ki műtrágyát. Összességében szikes réteken gazdálkodunk, ahol nagyon rapszodikus a megtermelt takarmány mennyisége, a csapadékhiány különösen nagy problémát tud okozni.

Bőven van tehát Natura 2000-es terület. A maradék területen ugyanakkor használható az új KUHN műtrágyaszóró.

Igen, mintegy 47 hektáron fel tudjuk javítani a kaszálókat, legelőket, illetve úgy tervezem, hogy 4-5 környékbeli gazdatársammal is megosztom majd a gépet, így ki fogjuk használni.

Jelenleg milyen gépállománnyal rendelkezik?

Két MTZ 80-as traktorral dolgozunk, ezekhez van homlokrakodónk, kaszánk, rendsodrónk. A bálázást viszont bérben oldjuk meg egy olasz vállalkozó segítségével.

Hogyan vett részt a nyereményjátékunkon? Miért fizetett elő az Agrofórum szaklapra?

Egy gazdatársam ajánlotta az újságot, ő küldött nekem egy példányt, ami nagyon megtetszett. Családi gazdálkodóként Nógrádban termelnek, és internetesen fórumokon ismerkedtünk meg. Azóta sokszor találkozunk személyesen is, valamint folyamatosan megosztjuk egymással a szakmai tapasztalatainkat. Amikor végiglapoztam a tőle kapott Agrofórumot, egyből feltűnt a magas szakmai színvonal, a cikkek nagyon sok információt tartalmaztak. Ráadásul olvastam a nyereményjátékról is, így előfizettem az újságra. Aztán egyszer csak kaptam egy telefonhívást, hogy én vagyok a szerencsés nyertes. Emlékszem, hogy egy reggeli legeltetés után az állománnyal már éppen befelé tartottunk, amikor kiderült, hogy az enyém lett a műtrágyaszóró. Igazán örömteli napom lett így.

További sok ilyen szerencsés és örömteli napot kívánok egész szerkesztőségünk nevében, a műtrágyaszóróhoz pedig eredményes munkát!

KUHN MDS 19.1 Q sebességarányos függesztett kéttárcsás műtrágyaszóró

A többtárcsás rendszerű (Multi Disc System – MDS) repítőtárcsák minden műtrágya típus, valamint az aprómagvak és mikrogranulátumok kiszórására is a legnagyobb precizitással alkalmasak és az adott feladathoz szükséges, pontosan beállított szórásképpel rendelkeznek. A műtrágya típus és a munkaszélesség függvényében a repítőtárcsa-bordák hosszúsága és a szöge precízen beállítható.

A QUANTRON A elektromos súbervezérléssel, opciósan GPS automata táblaszéli forduló programozással és szakaszvezérléssel együtt is kombinálható gép. A QUANTRON A vezérlőmonitor segítségével változtatható kijuttatási mennyiséggel (VRA) végzett műtrágyaszórás is megvalósítható GPS-szel kombinálva.

Erősített olajfürdős hajtómű biztosítja a repítőtárcsák és a keverőtengely meghajtását. A műtrágyaszóró gépnek ezt a robusztus alapelemét nehéz üzemeltetési körülmények között is hosszú élettartam jellemzi. A hajtómű 10 éven keresztül nem igényel olajcserét.

Műtrágyaszórás speciális növényállományokban: a gép szőlő-, gyümölcs- és zöldségültetvényekben, vegyes növénytermesztéssel vagy állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok földjein is jól illeszkedő megoldásokat kínál.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Jubileum: 190 éves a Kuhn

Amikor Joseph Kuhn 190 évvel ezelőtt, 1828-ban megnyitotta a falusi kovácsműhelyét, aligha gondolhatta, hogy ekkor fektette le annak a Kuhn Csoportnak az alapjait, amely tavaly egymilliárd euró körüli rekord forgalmat bonyolított.

2018. március 27. 15:31

A Kuhn bővíti a vontatható permetező választékát

A Kuhn további négy új modellel egészítette ki az Oceanis 2 vontatható permetező választékát: az 5002, 5602, 6902 és 7702 típusszámú tartályok kapacitása 5000, 5600, 6900 illetve 7700 liter.

2018. április 12. 07:41

Élő videóink az AGROmashEXPO második napjáról

Január 25-én az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás második napján is több alkalommal jelentkeztünk élőben Facebook oldalunkon.

2018. január 25. 20:10

Élőben jelentkeztünk az AGROmashEXPO első napjáról

Január 24-én megnyitotta kapuit az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás a HUNGEXPO területén, ahonnan az Agrofórum többször is élőben jelentkezett Facebook oldalán.

2018. január 24. 21:17