Gépészet
Gépészet

„Gazdatársaimmal is megosztom a gépet” – Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk fődíját

„Gazdatársaimmal is megosztom a gépet” – Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk fődíját

Agrofórum Online

Az Agrofórum az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is regisztrációs és előfizetői nyereményjátékot hirdetett honlapján és szaklapjában. A fődíj ezúttal egy KUHN MDS 19.1 Q sebességarányos műtrágyaszóró volt, amit digitális és nyomtatott újságunk kombinált előfizetői között sorsoltunk ki. Legszerencsésebb olvasónk ezúttal Pap Urbán Károly volt, akinek a KUHN Center Magyarország Kft. kecskeméti telephelyén adhattuk át a nagyjából 1,5 millió forintot érő gépet. A családi gazdálkodóval ekkor beszélgettem.

Mit lehet tudni a családi gazdaságukról? Mivel foglalkoznak Jászkiséren?

Alapvetően állattartással, tejgazdálkodással. 400 juhunk és kecsként van. Azt mondhatom, hogy nálunk mindennek az alapja a kecsketej. Valamennyit feldolgozunk a családdal, a tejsavót a sertések kapják, ám a nagy részével borjút nevelünk.

Tehát a gazdasági haszon nagy részét a szarvasmarha adja?

Mondhatjuk. A holstein-fríz tejes bikákat egy-két hetes korban vásároljuk, és a megtermelt kecsketejjel neveljük, amitől nagyon produktív lesz a növekedés, rövid idő alatt jelentős súlygyarapodást érhetünk el a borjaknál.

Más állat is van a gazdaságban?

Tartunk még lovakat, és vannak víziszárnyasok, nagyjából 3-400 kacsa és ugyanennyi liba.

A műtrágyaszóró átadása Kecskeméten – Egyedi Zsófia, a KUHN Center Magyarország Kft. kereskedelmi asszisztense, Kosztolányi Attila, az Agrofórum ügyvezetője és Pap Urbán Károly nyertes gazdálkodó

Mekkora terület társul ehhez az állatállományhoz, és milyenek az adottságok?

80 hektár legelő és kaszáló adja a takarmány jelentős részét. Ennek nagyjából a fele Natura 2000 oltalom alatt álló terület, ahova nem juttathatunk ki műtrágyát. Összességében szikes réteken gazdálkodunk, ahol nagyon rapszodikus a megtermelt takarmány mennyisége, a csapadékhiány különösen nagy problémát tud okozni.

Bőven van tehát Natura 2000-es terület. A maradék területen ugyanakkor használható az új KUHN műtrágyaszóró.

Igen, mintegy 47 hektáron fel tudjuk javítani a kaszálókat, legelőket, illetve úgy tervezem, hogy 4-5 környékbeli gazdatársammal is megosztom majd a gépet, így ki fogjuk használni.

Jelenleg milyen gépállománnyal rendelkezik?

Két MTZ 80-as traktorral dolgozunk, ezekhez van homlokrakodónk, kaszánk, rendsodrónk. A bálázást viszont bérben oldjuk meg egy olasz vállalkozó segítségével.

Hogyan vett részt a nyereményjátékunkon? Miért fizetett elő az Agrofórum szaklapra?

Egy gazdatársam ajánlotta az újságot, ő küldött nekem egy példányt, ami nagyon megtetszett. Családi gazdálkodóként Nógrádban termelnek, és internetesen fórumokon ismerkedtünk meg. Azóta sokszor találkozunk személyesen is, valamint folyamatosan megosztjuk egymással a szakmai tapasztalatainkat. Amikor végiglapoztam a tőle kapott Agrofórumot, egyből feltűnt a magas szakmai színvonal, a cikkek nagyon sok információt tartalmaztak. Ráadásul olvastam a nyereményjátékról is, így előfizettem az újságra. Aztán egyszer csak kaptam egy telefonhívást, hogy én vagyok a szerencsés nyertes. Emlékszem, hogy egy reggeli legeltetés után az állománnyal már éppen befelé tartottunk, amikor kiderült, hogy az enyém lett a műtrágyaszóró. Igazán örömteli napom lett így.

További sok ilyen szerencsés és örömteli napot kívánok egész szerkesztőségünk nevében, a műtrágyaszóróhoz pedig eredményes munkát!

KUHN MDS 19.1 Q sebességarányos függesztett kéttárcsás műtrágyaszóró

A többtárcsás rendszerű (Multi Disc System – MDS) repítőtárcsák minden műtrágya típus, valamint az aprómagvak és mikrogranulátumok kiszórására is a legnagyobb precizitással alkalmasak és az adott feladathoz szükséges, pontosan beállított szórásképpel rendelkeznek. A műtrágya típus és a munkaszélesség függvényében a repítőtárcsa-bordák hosszúsága és a szöge precízen beállítható.

A QUANTRON A elektromos súbervezérléssel, opciósan GPS automata táblaszéli forduló programozással és szakaszvezérléssel együtt is kombinálható gép. A QUANTRON A vezérlőmonitor segítségével változtatható kijuttatási mennyiséggel (VRA) végzett műtrágyaszórás is megvalósítható GPS-szel kombinálva.

Erősített olajfürdős hajtómű biztosítja a repítőtárcsák és a keverőtengely meghajtását. A műtrágyaszóró gépnek ezt a robusztus alapelemét nehéz üzemeltetési körülmények között is hosszú élettartam jellemzi. A hajtómű 10 éven keresztül nem igényel olajcserét.

Műtrágyaszórás speciális növényállományokban: a gép szőlő-, gyümölcs- és zöldségültetvényekben, vegyes növénytermesztéssel vagy állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok földjein is jól illeszkedő megoldásokat kínál.

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

A Kuhn bővíti a vontatható permetező választékát

2018. április 12. 07:41

A Kuhn további négy új modellel egészítette ki az Oceanis 2 vontatható permetező választékát: az 5002, 5602, 6902 és 7702 típusszámú tartályok kapacitása 5000, 5600, 6900 illetve 7700 liter.

Élőben jelentkeztünk az AGROmashEXPO első napjáról

2018. január 24. 21:17

Január 24-én megnyitotta kapuit az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás a HUNGEXPO területén, ahonnan az Agrofórum többször is élőben jelentkezett Facebook oldalán.

Élő videóink az AGROmashEXPO második napjáról

2018. január 25. 20:10

Január 25-én az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás második napján is több alkalommal jelentkeztünk élőben Facebook oldalunkon.

Kuhn Csoport: közel egymilliárd eurós forgalom

2018. március 20. 15:36

A 2017-es üzleti évben a Kuhn Csoport 13 százalékkal tudta növelni a nettó árbevételét. Ez a mezőgazdasági gépgyártó cégről a legfrissebb adat.