Gépészet
Gépészet

Kipróbáltuk a legújabb JCB rakodógépeket és traktorokat (+VIDEÓ)

Kipróbáltuk a legújabb JCB rakodógépeket és traktorokat (+VIDEÓ)

Agrofórum Online

Magyarországon is bemutatkoztak a JCB legújabb rakodógépei és traktorai, amiket szeptember közepén Mezőkövesden ismerhettek meg a hazai agrársajtó képviselői. A KITE Zrt. rendezvényén nemcsak körbejárhattuk, de ki is próbálhattuk az innovatív megoldásokat, többek között a brit gyártó új, elektromos hajtású teleszkópos rakodógépét, vagy az iCON monitorral felszerelt Fastrac-ot. A legjobban várt gép egyébként a minden korábbinál gyorsabb, Loadall AGRI Pro teleszkópos rakodógép volt, aminek előnyeit számos területen ki lehet használni – akár egy traktor alternatívájaként is.

Gyorsaság, hatékonyság, teherbírás

Az 542-70 AGRI Pro teleszkópos rakodógépben egyedülálló kombinációját találjuk a kiváló motorteljesítménynek, nyomatéknak, gyorsulásnak, végsebességnek és hidraulikus teljesítménynek – ígéri a gyártó, és a bemutatón láthattuk is ennek bizonyítékát. A gép a maga 173 lóerős, 4,8 literes JCB saját gyártású, DieselMAX névre hallgató motorjával és a JCB DualTech VT félig hidrosztatikus, félig közvetlen mechanikus hajtóművével 50 kilométer/órás végsebesség elérésére képes. A megoldásnak köszönhetően a JCB hivatalos közlése szerint 22 százalékkal tudták megnövelni a vonóerőt, míg 25 százalékkal javították a hatékonyságot a közúti közlekedésben a hagyományos változatokhoz képest.

„A JCB gyár már korábban elindult abba az irányba, hogy kifejlesszen egy 50 km/h -s végsebességű teleszkópos rakodót, mert azt látták, hogy az európai piacokon egyre többen használják ezeket az eszközöket a traktorok alternatívájaként, egyfajta igáslónak” – tudtam meg a mezőkövesdi rendezvényen Barsi Balázstól, a JCB régiómenedzserétől.

Az Agri Pro teleszkópos rakodót nagy teherbírású JCB hidakkal, 10 csavaros kerékaggyal, a korábbinál erősebb felnin elhelyezett, 500 milliméter széles abroncsokkal szerelik, de az innovációk körét bővíti az új, kéttengelyes hidraulikus fékrendszer, valamint a négykerék-meghajtás automatikus bekapcsolása. A fejlesztés során természetesen a gépkezelők kényelmére is gondoltak: a szintén új, gumibakos fülke-felfüggesztés jobb rezgés- és ütéscsillapítást szavatol. Az AGRI Pro maximális emelési teljesítménye egyébként 4,2 tonna, maximális emelési magassága pedig 2,75 tonnáig 7,01 méter.

A JCB AGRI Pro teleszkópos rakodógép munka közben a Mezőkövesdi gépbemutatón

A Loadall 542-70 AGRI Pro modellben megtalálható az egyedi, kiváló teljesítményű DualTech VT hidro-mechanikus sebességváltó új, nagysebességű verziója, ami 22 km/h-ig biztosítja a hidrosztatikus hajtás precíz és progresszív vezérlését, szemben az alacsonyabb felszereltségű Agri Super és Agri Xtra modellek 19 km/h-jával. Az eddigi 40 helyett elérhető 50 km/h -s végsebességet pedig a hatékony, közvetlen mechanikus hajtás teszi lehetővé. Ennek köszönhetően rövidebb ideig tart megtenni az utat a szántóföld és a telephely vagy éppen a különböző táblák között, ami jelentősen javítja a hatékonyságot.

Elektromos rakodógép – teljes műszakhoz

A KITE Zrt. Mezőkövesden bemutatta a JCB 525-60E névre keresztelt elektromos meghajtású teleszkópos rakodógépet is. Az eszköz könnyen irányítható, jól manőverezhető, és mindeközben rendkívül csendes – minderről személyesen is meggyőződhettem. Mint azt megtudtam, az akkumulátor egyetlen töltéssel összesen 4 órányi üzemidőt szavatol, ami a tapasztalatok és a távfelügyeleti rendszerek adatai alapján elegendőek egy teljes műszak kiszolgálásához, hiszen a dízel gépek sem dolgoznak ennél többet egy átlagos napon.

„A JCB 525-60E hasonló méretekkel rendelkezik, mint a dízel változat, ami már korábban is elérhető volt a termékpalettán.  2,5 tonnát tud emelni behúzott gém mellett, míg a maximális emelési magassága 6 méter. Az E-jelzésű esetében egy teljesen elektromos gépről beszélünk, ami beépített töltésrendszerrel, illetve egy beépített lítiumionos akkumulátor-pakkal rendelkezik. Ez gyorstöltéssel 110 perc alatt tölthető fel 0-ról 100 százalékra” – magyarázta Barsi Balázs.

A JCB elektromos meghajtású, teleszkópos rakodógépe egyetlen töltéssel 4 órán keresztül folyamatosan képes munkát végezni

A gép elérhető a JCB saját távfelügyeleti rendszerével, a LiveLinkkel. A webes alkalmazás használatával átláthatóbbá válnak az eszköz üzemeltetésével és állapotával kapcsolatos adatok. Alkalmazásával valós idejű információk nyerhetők a gépről, amelyek segíthetnek az azonnali, pontos és jó döntések meghozatalában. De a rendszernek a vagyonvédelem is kiemelt funkciója: többek között egy virtuális kerítés is létrehozható a rakodógép körül, aminek átlépésekor az alkalmazás értesítést küld a tulajdonosnak.

„Ezeket az elektromos gépeket főként állattartóknak ajánljuk, kifejezetten olyan helyekre, ahol csendes gépre van szükség. Ilyenek például a lovardák, de fontos szerepet tölthetnek be olyan környezetben is, ahol fontos a zéró emisszió. A JCB elektromos rakodógépe hasznos munkaeszköze lehet például egy műtrágya-üzemnek” – tette hozzá a régiómenedzser.

Megújult a Fastrac is

A bemutatott innovációik sorát erősítette a JCB Fastrac két új szériája, a 4000-es a 8000-es univerzális traktorsorozat. A gépek megtartották a már jól ismert első-hatsó független hidraulikus hídrugózást, a 4 kerékre ható ABS-es tárcsafék-rendszert, a 4000-es széria esetében az összkerék-kormányzást és a magas végsebességet. Újdonság ugyanakkor az üléshez rögzített, kartámaszban elhelyezett iCON konzol és a 12 hüvelykes, színes érintőképernyő, amelyet a könnyű láthatóság érdekében a kezelőszervek elé lehet helyezni.

A JCB Fastrac 8000-es szériája

A rendszert Bellai Tamás gépkereskedelmet támogató mérnök mutatta be számomra a 4000-es traktor fülkéjében. A KITE Zrt. szakembere elmondta; a multifunkciós joysticknak köszönhetően sokkal egyszerűbb lett az erőgép használata.

„A traktort fokozatmentes hajtóművel szerelték, ami mindig együtt dolgozik a motorral, tehát a terheléshez, illetve a sebességhez állítja be a kívánt motor-fordulatszámot. Gyakorlatilag a joystick segítségével használhatjuk a sebességváltót. Ha előre toljuk, akkor a gép értelemszerűen előre megy, és gyorsul, ha visszafelé húzzuk, akkor lassul. Hátul található egy kis, sárga gomb, ami egy irányváltó. Ha folyamatosan hátrafelé húzzuk a joystickot, és benyomjuk ezt a gombot, akkor a rendszer hátramenetbe kapcsol. Emellett természetesem megmaradt a baloldali irányváltó kar is.”

Bellai Tamás és a cikk szerzője, Gribek Dániel interjú közben a 4220 iCON típusú Fastrac fülkéjében

A multifunkciós joystick emellett rendelkezik tempomat móddal is. Ha a kart a gépkezelő kitolja jobbra, akkor a gép tartja a kezelő által beállított végsebességet. A JCB Fastrac ettől függetlenül teljesen manuálisan is használható, igény esetén az összes automatikus funkció kikapcsolható.

Aki korábban is ült már Fastrac-ban, az láthatta, hogy a régi monitor nem túl esztétikusan egy oldalsó konzolra volt felrögzítve. Ezen most változtatott a gyártó, és egy átlátható, minden traktorfunkciót magába integráló, színes, modern kijelzőt kapott az erőgép. Ráadásul a szélső, 12 hüvelykes, színes érintőképernyő mellett a kormányoszlop felett található egy másik, kisebb monitor is, amiről a főbb információk olvashatók le, mint a kiválasztott üzemmód, a motorhőfok, a végsebesség.

A JCB iCON konzolja új távlatokat nyit a gépkezelésben

„Az iCON konzolon természetesen szabadon variálható a kezdőoldal, illetve a segítségével beállíthatjuk a joystickon lévő, szabadon konfigurálható gombok bármelyikét az igény szerinti funkcióra. Ezekre ráprogramozhatók a kihelyezett szelepek, a hárompont-függesztés vagy akár a TLT. Ennek köszönhetően még kényelmesebb lett a az új Fastrac kezelése” – zárta beszélgetésünket Bellai Tamás.

A JCB traktorai kompatibilisek a John Deere Green Star rendszerével és a KITE Zrt. RTK hálózatának jelszolgáltatásával is üzemeltethetők, így minden igényt kielégítenek a precíziós gazdálkodás tekintetében is.

Minden kategóriában

A teleszkópos rakodógépek és traktorok mellett a JCB egyébként a törzscsuklós rakodógépeinek választékát is bővítette, amelyeket szintén kipróbálhattak az érdeklődők a KITE Zrt. bemutatóján, de összességében elmondható, hogy a gyártó minden kategóriában tudott valami újat mutatni az érdeklődők számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajművelő és vetőgépeit vitte országos bemutatóra az Amazone

2024. július 19. 14:40

Szeretnének ezen gépek piacán is olyan elismertséget szerezni Magyarországon, mint a permetező- és tápanyag-visszapótló gépek terén.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Új traktorokat mutatott be a John Deere, itt a 6M sorozat

2024. július 7. 14:10

A kompakt 6M 95-östől a nagy teljesítményű 6M 250-es modellig terjedő sorozat különböző alvázméretekkel rendelkezik.

Messze még a kilábalás a mezőgazdasági pótkocsik piacán

2024. július 5. 14:40

Idén a június az első olyan hónap a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, amikor száz darabnál több pótkocsi kelt el.

Bőtermő, ellenálló – a KITE repce hibrid portófóliója

2023. július 6. 13:33

A KITE, mint a magyar mezőgazdaság piacvezető integrátora az innovatív technológiák elterjesztésével, korszerű termelési eszközökkel és új hibridek/fajták bevezetésével segíti partnereit. A portfóliónkban szereplő repcehibridek már bizonyították, hogy magasabb hozamokat és nagyobb termésstabilitást képviselnek. Az idei év újdonsága az LG ASPECT, mely egy rendkívül nagy alkalmazkodóképességgel és korszerű növényvédelmi képességekkel rendelkező hibrid. Tudjon meg róla többet cikkünkben és tájékozódjon repce portfóliónkról!

Hogyan védekezzünk az egyszikű gyomnövények ellen repcében?

2023. március 29. 10:32

Szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy az éghajlatváltozás hatására hazánkban a csapadékmennyiség eloszlása térben és időben is szélsőségessé vált, az átmeneti évszakok lerövidültek, évjáratonként el is tűntek.

Alaptrágyázás extrákkal – EUROFERTIL TOP 49 NPS

2021. február 15. 07:57

A tápanyag-utánpótlási technológiák közül a kívánt termésmennyiség elérése szempontjából legnagyobb jelentőséggel az alap- és startertrágyázás bír. A vegetációs időszak későbbi fázisaiban ezt a műveletet, és a művelet által biztosított előnyt, utólag már pótolni, vagy más technológiai beavatkozással helyettesíteni nem tudjuk.