Gépészet
Gépészet

Kompakt tárcsa dömping

Kompakt tárcsa dömping

Agrofórum Online

A tárcsás talajművelő eszközök fejlődésében külön kategóriát képviselnek a kompakt tárcsák, amelyek kialakulását és elterjedését a szerkezeti hosszúság csökkentésének követelménye indokolta.

Az új tárcsák használhatóságát bizonyítja, hogy napjainkban minden mezőgazdasági gépgyár létrehozta a saját változatát. Német nyelvterületen „kurz”(rövid), angolszász területen „kompakt” tárcsaként elnevezve arattak nagy sikereket.

A kompakt tárcsák alkalmazási területe viszonylagos újszerűségük következtében, rendkívüli népszerűségük ellenére, ma még nem teljesen tisztázott, esetenként vitatható. A tárcsalevelek egyenkénti csapágyazása és kerethez kapcsolása lehetővé teszi a két tárcsasor párhuzamos – egymáshoz viszonylag közeli – elhelyezését. Az építési előnyből ugyanakkor felhasználási hátrány is származhat, mert a tárcsalapok alacsony fajlagos terhelése miatt sok esetben –főleg kötött talajon – a szükséges mélység nem érhető el. Sőt, az egyes konstrukcióknál megfigyelhető rugós tárcsalevél felfüggesztés, amely köves talajokon megelőzheti a meghibásodást, a mélység egyenletesség szempontjából hátrányos.

A rugós tárcsatartó nem biztosítja az egyenletes munkamélységet

A kompakt tárcsák fejlesztésének két területe figyelhető meg. A művelőelemek öblössége és vontatási szöge egyaránt csökkenő tendenciát mutat. Ez az irányzat odáig jutott, hogy egyes típusoknál sík tárcsát (tárcsás csoroszlyát) alkalmaznak, 0 fokos vontatási szöggel. Az ilyen gépek keverő, mulcsképző hatása, vagyis tarlóhántás célú alkalmazása megkérdőjelezhető, bár a tárcsalevelek csipkézettsége, hullámos kivitele segítséget jelent.

Különböző tárcsalap kialakítások

Vaderstad Cross Cutter speciális tárcsalap sekély műveléshez

 

A vontatási szög hatása a munkaszélességre

A fejlesztés másik területe a művelési sebesség növelésére irányul. Az USA-ban olyan kompakt tárcsákat reklámoznak, amelyek 15-20 km/h sebességgel dolgoznak. Természetesen ezeknél a gépeknél a vontatási szög a nullához közeli, mert különben az oldalirányú talajszállítás mértéke elfogadhatatlan lenne.

John Deere 2680H gyorsművelő tárcsa

A nagy sebesség nem mindig előnyös

A kompakt tárcsa kiválasztásánál két nagyon fontos szempontra hívjuk fel a figyelmet. Napjainkban még kevés gyártmánynál találkozhatunk a tárcsalapok szögállítását lehetővé tevő megoldással, pedig az alacsony fajlagos tárcsalap terhelés miatt a megkívánt munkamélység elérése érdekében szükség lenne erre a lehetőségre. A gyártmányok nagy többsége rögzített beállítási szöggel kerül piacra, de ismeretesek olyan gyártmányok, ahol a beállítási szög a tárcsalevelek függőleges tengelyének elforgatásával (egyes típusoknál a traktor vezetőfülkéből működtetett hidraulikus szerkezettel) szabályozható.

Tárcsalevél szögállító szerkezet

A másik szempont, a tárcsalapok csapágyazását is magába foglaló tárcsatartó konstrukciós elrendezéséből adódó anyagáramlási probléma. Abban az esetben, ha a tárcsatartó, a tárcsalap homorú – munkavégző- oldalán kerül elhelyezésre, a nagy mennyiségű tarlómaradványt is tartalmazó talajáram nagy valószínűséggel ismétlődő eltömődést eredményez. Mindezekből következik, hogy a rendkívül széles választékból a tárcsalevél domború oldalán csapágyazott, szögállítási lehetőséggel és hatékony elmunkáló berendezéssel ellátott változatok beszerzése és használata javasolható.

Talajáramot akadályozó csapágyazás

A traktor teljesítmény növelési tendenciák követése magával hozta a kompakt tárcsák méretének növekedését. Napjainkban már nem ritkák a 10 métert meghaladó méretű változatok, amelyeknél a szárnyrészeken dolgozó tárcsalevelek terhelésének megfelelő biztosítása néha problémát okoz.

A szállító kerekek segítik a szárnyterhelést

A nagy szélességű kompakt tárcsák általában vontatott kivitelben készülnek, konstrukciós különbség a tárcsalevelek felfüggesztése, illetve a lezáró hengerek kivitelében található. Komoly kihívást jelent a nagy szélességű tárcsák európai közúti szállítási követelményeinek kielégítése. A szállítási szélesség egyes típusoknál elfogadható, mert nem haladja meg a vontató traktorét, de a munkavédelmi előírást (a munkavégző szerszámok burkolását) egyik sem teljesíti.

Vaderstad tárcsa munka helyzetben

Pöttinger tárcsa szállítási helyzetben

A következőkben néhány amerikai és európai konstrukciót mutatunk be, amelyek feltételezik a gazdaságos táblaméretet és a megfelelő teljesítményű traktor meglétét.

Amazone Catros nagy teljesítményű kompakt tárcsa

Degelman/Kinze (USA) nagy teljesítményű kompakt tárcsa

Köckerling Rebel nagy teljesítményű kompakt tárcsa

Lemken Gigant nagy teljesítményű kompakt tárcsa

Rabe (Gregoire Besson) nagy teljesítményű kompakt tárcsa

Pöttinger Terradisc nagy teljesítményű kompakt tárcsa

A kompakt tárcsák szélessége, a művelés sebessége azonban nem növelhető a „végtelenségig”. Ezért felhasználási lehetőségük szélesítését, az eredeti elképzelés, a szerkezeti rövidségből adódó kombinációs képesség területén lehet megvalósítani. Az ilyen megoldásokról (pl. kompakt tárcsa +vetőgép) majd egy másik alkalommal fogunk beszámolni.

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Az őszi talajművelés eljárásai és eszközei (3/2.) - Talaj-előkészítés későn lekerülő elővetemények után – tavaszi vetésű növények számára

2019. július 29. 04:36

Az őszi talajművelés aktuális feladatai különbözőek, attól függően, hogy őszi vetésű, vagy tavaszi vetésű növények talaj-előkészítéséről beszélünk.

Svédacél tárcsáira élettartam garanciát vállal a Väderstad

2018. február 5. 09:35

Amennyiben a tárcsán normál élettartama alatt, rendeltetésszerű használat mellett repedés vagy törés keletkezik, a vállalat saját költségén kicseréli.

Az őszi talajművelés eljárásai és eszközei (3/1.) - Talaj-előkészítés korán lekerülő elővetemények után

2019. július 27. 04:27

Az őszi talajművelés aktuális feladatai különbözőek, attól függően, hogy őszi vetésű, vagy tavaszi vetésű növények talaj-előkészítéséről beszélünk. A növények magágyigénye kisebb-nagyobb mértékben különbözik.

iF Design Award 2018: 4 díjat nyert az Amazone

2018. március 23. 10:56

Az Amazone gépei a világszerte elismert iF Design Award idei díjátadóján egyszerre négy díjat nyertek el.