Gépészet
Gépészet

Sok a bővülő piac, optimisták a németországi mezőgépgyártók

Sok a bővülő piac, optimisták a németországi mezőgépgyártók

Agrofórum Online

A VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau, Mechanical Engineering Industry Association) jelentése.

Minden oka megvan annak, hogy az európai mezőgépgyártók optimistán tekintsenek a jövőbe. „Hónapok óta tapasztalható a gazdasági javulás számos piacon” – mondta Dr. Bernd Scherer, a VDMA ügyvezető igazgatója azon az sajtótájékoztatón, amelyet a hannoveri Agritechnica kiállításról tartottak. A Németországban tapasztalt kétszámjegyű rendelésemelkedés egy nagyon fontos jelzőszáma a várható növekedésnek.

A 2017-es évre a VDMA 7,5 milliárd eurós termelési értékkel számol Németországban, amely a tavalyi évhez képest 4%-os növekedést jelent. Scherer szerint ez a tendencia 2018-ban is folytatódni fog.

Erős féléves növekedés

A német mezőgépgyártók 2017 első félévében 7,5%-os forgalmi növekedést értek el, meghaladva a 4,5 milliárd euró értéket. Az első negyedévi növekedést a német piac még visszafogta ugyan, de a nemzetközi hatások eredményeként a második negyedévben már elérte a 14%-ot. Mindez köszönhető az export átlagos 75% -os arányának.

Különösen nagy az igény a takarmánybetakarító gépekre

A takarmánybetakarító gépek közül elsősorban a fűkaszák és a silóbetakarító gépek iránti kereslet növekedett. A takarmányozó, a rakodó és takarmányszállító járműveket gyártók kétszámjegyű növekedést értek el.

A traktor piacváltozása ugyanakkor nem egyértelmű. A 150 LE feletti kategóriában kiugró forgalom volt, ugyanakkor az 50 LE alatti kategória forgalma visszaesést mutat.

A gazdasági fordulat világszerte megfigyelhető

A gazdasági változást a német, de főleg a kelet-európai piac indukálja. A német mezőgépgyártók legfontosabb piaca a francia – amely több mint 1 milliárd eurós nagyságú – azonban még nem csatlakozott a növekedési trendhez.

Az amerikai piac gyenge, köszönhetően a farmerek nem kielégítő bevételeinek. A legpozitívabb képet jelenleg az orosz és ukrán reláció mutatja, ami a rekord szintű tavalyi betakarítási eredményeknek és a kiváló terméskilátásnak köszönhető. Az idei évben növekedési jelzések érkeznek a kínai piacról, főleg azért, mert a professzionális termelők igénylik az innovatív nyugati mezőgépeket. Hasonló a helyzet Dél-Amerikában is, ahol a korlátozott importlehetőségek korábban nem nagyon segítették az európai mezőgépgyártók törekvéseit. 

Az új országok megjelenése és az Európán kívüli növekvő lehetőségek, azonban nem csökkentik az Európai Unió jelentőségét, mivel a hagyományos európai piacok a forgalom több mint kétharmadát adják.

Az üzleti klímaindex csúcson van

A CEMA üzleti klímaindexe, amely az európai mezőgépipar vezetőinek havi értékelésén alapul, csúcs szintet ért el. Az európai esernyő szervezet, a CEMA jelentése szerint az index értékének alakulása a 2012-es évhez hasonló felfutást mutat. Scherer szerint ez nem egy pillanatnyi megugrást jelent, mivel az előrejelzések is pozitívak.

A digitalizáció növeli a profitabilitást

Scherer szerint a mezőgazdaságba történő beruházás szoros összefüggést mutat a technológiai fejlődéssel. A farmerek beruházási szándéka elsősorban a mezőgépipar hatékonysági lehetőségeire támaszkodik, ami viszont a technológia függvénye. Napjainkban a digitális hálózatok képessége az, ami komoly mértékben növeli a működési hatékonyságot, függetlenül a művelet formájától vagy méretétől.

A digitalizációból és hálózati működtetésből származó előnyös mezőgép megoldások nem jelentenek új területet a traktor és mezőgép gyártók számára. Az ISOBUS szabvány több mint harminc évvel ezelőtti létrehozásával megalkották a különböző gyártmányok közötti kapcsolati rendszert. Ennek az előnyei most érvényesülnek, amikor a gépek és géprendszerek komplexitása sokkal nagyobb, és folyamatosan növekszik.

A hálózati működés hatékonyság növelő

Az okos hálózati működés „valóságos hatékonyságfokozó”, mivel lehetővé teszi az ökológiai célok elérését. Például a széndioxid- és nitrogén emisszió kibocsájtást nem a traktorok vagy betakarítógépek egyedeinél, hanem rendszerszinten célszerű meghatározni.

A VDMA-nál a figyelmet a termelési folyamatok egészére fókuszálják. A felügyeletük alatt folyó nagy kiterjedésű EKoTech kutatási projektben azt vizsgálják, hogy a jövőben milyen lesz egy optimális búza feldolgozási lánc. A program költségvetése 5 millió euró, amelynek nagy részét a Német Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium alapítványa biztosítja. Scherer szerint eredményt csak integrált megoldással lehet elérni. Például egy mobil gépcsoport karbon lábnyomát a technológiai folyamat során célszerű meghatározni, nem pedig egyedi hajtóanyag-fogyasztás méréssel.

Forrás: www.vdma.org

(Jóri J. István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gépek a KITE-től az állattenyésztők részére

2024. május 16. 16:10

Termékpalettája széles skálát ölel fel, beleértve a kaszákat, rendterítőket, rendképzőket és szervestrágya-szórókat.

A XERION 12-es széria hulladékból előállított fenntartható üzemanyaggal is működik

2024. május 13. 12:10

A 15,6 literes hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre vannak engedélyezve.

40 százalékos mínuszban a magyar mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. május 10. 16:10

A két évvel ezelőttihez képest mintegy 63 százalékos a zuhanás, 2022 áprilisában 181, tavaly ebben a hónapban 94 értékesítést regisztráltak.

Hatékony gépek az állattenyésztés területének erősítésére a KITE Zrt. kínálatából

2024. május 6. 13:10

A megváltozott időjárás kihívást jelent a gazdálkodóknak, ezért még inkább szükség van megbízható gépekre a minőségi szálas- és tömegtakarmány előállítása érdekében.

Végtelenül precíz és takarékos műtrágya-kijuttatást tesz lehetővé az Amazone díjazott fejlesztése

2023. szeptember 28. 16:10

Az Amazon fejlesztése megelőzi a túl- vagy alultrágyázott területek kialakulását, valamint azt, hogy kanyarodás közben a tábla határán kívülre jusson a műtrágya.

110 lóerős traktorral jelentkezett a Solis, de készül a 180 lóerős fenevad is

2024. január 4. 09:10

Évente 15 ezer traktort értékesít az indiai Solis Európában, és az évtized végére megháromszoroznák ezt a mennyiséget. Tervben van egy 180 LE-s „fenevad” piacra dobása is.

Traktoróriásokkal lephetik meg a gazdákat a gyártók az idei Agritechnica kiállításon

2023. július 17. 11:40

Új Claas, John Deere és Case IH nagytraktor érkezhet a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon a várakozások szerint, de talán ott mutatkozhat be a Fendt 600 Vario erőgép is.

Magyar gyártmányok az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 1. 12:12

Hannoverben 2019. November 10-16 között kerül megrendezésre a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása, ahol 51 ország mintegy 2750 kiállítója mutatja be legújabb innovációit, koncepcióit és vízióit a mai és az eljövendő mezőgazdaságáról. Az előrejelzések szerint több mint 400.000 látogató várható, amelyből 100.000 feletti a külföldi.