Gyomirtás
Gyomirtás

Dow AgroSciences: Új generációs készítmények a repce gyomszabályozásában

Dow AgroSciences: Új generációs készítmények a repce gyomszabályozásában

Agrofórum Online

Az Agrofórum 2017. június 14-én Balatonlelle-Rádpusztára látogatott el, ahol – a Dow AgroSciences júniusi szántóföldi rendezvénysorozata utolsó előtti állomásaként – a nagyközönség testközelből ismerkedhetett meg a már jól bevált és ismert Dow növényvédő szerek mellett az engedélyezés alatt álló, új fejlesztésű hatóanyagot tartalmazó, egyedi hatásmechanizmusú őszi és tavaszi posztemergens gyomirtó szerekkel repcében, valamint egy inszekticiddel borsóban és babban.

Az újdonságokról repcében és borsóban Papp Zoltán fejlesztőmérnök számolt be

A szép számban megjelent gazdákat Dr. Erdei Imre, a Dow AgroSciences ügyvezető igazgatója köszöntötte, aki röviden utalt a már jól ismert és a nap során megtekinthető széles Dow gyomirtó szer termékpalettára repcében, kalászosokban, napraforgóban és kukoricában.

Külön kiemelt e szántóföldi bemutatósorozat keretében debütáló, várhatóan a következő szezonban bevezetésre kerülő, teljesen új hatóanyagot tartalmazó három új készítményt is, melyek közül kettő az őszi káposztarepce posztemergens gyomirtásában, míg a harmadik pedig a borsó inszekticides védelmében lesz elérhető.

Új hatóanyag a magról kelő kétszikű gyomok ellen repcében

Az őszi káposztarepcében előre láthatóan 2018 őszétől elérhető gyomirtó szer újdonságokról Papp Zoltán fejlesztőmérnök foglalta össze a legfontosabb ismereteket.


Dr. Erdei Imre, a Dow AgroSciences ügyvezető igazgatója

Elsőként a piacra Belkar néven bevezetésre kerülő, picloramot és egy teljesen új hatásmechanizmusú vegyület az Arylexet – az arilopikolinát hatóanyagcsoport első tagja – tartalmazó őszi posztemergens gyomirtó szerről kaptunk tájékoztatást.

Ugyan az ALS-gátló készítmények kapcsán Magyarországon még nem jegyeztek fel rezisztenciát, de e hatóanyagok egyre szélesebb körű használata (repcében, kalászosokban, napraforgóban, kukoricában) nyomán fellépő esetleges rezisztencia megtörésének legújabb eszköze lehet az Arylex.

Működését nézve e molekula az auxint irányító gént bekapcsolt állapotban tartja a gyomnövényekben, melynek abnormális fejlődés és végső soron a gyomnövény pusztulása lesz a következménye.

A Belkart repcében egyedivé a magról kelő kétszikű gyomnövények, a keresztesvirágúak (pásztortáska, sebforrasztó zsombor, tarsóka, vadrepce), valamint a melegigényes, repcében akár 300-400 kg/ha veszteséget (víz- és tápanyagelvonás, megnyurgulásra késztetés) is okozó melegigényes nyári gyomok (fehér libatop, csattanó maszlag, parlagfű, varjúmák stb.) elleni széles hatásspektruma teszi.


Runway és Belkar gyomirtó szerekkel beállított kísérlet repcében

Klasszikusan levélen keresztül fejti ki hatását, melyhez nincs szükség csapadékra, valamint használata után nincs utónövény korlátozás, tartamhatással nem rendelkezik, továbbá bármilyen repcében használható, nincs szükség kizárólag herbicid-toleráns repcére.

A repcében tavaszi posztemergens gyomirtásra kínált új készítményben, a Korvetában az Arylex mellett klopiralid hatóanyag található. Tavasszal a gyomok 2-8 leveles, a repce tőlevélrózsás és zöldbimbós állapota között lehet majd évente egyszer felhasználni. A Belkarhoz hasonlóan széles hatásspektrummal rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok és a keresztesvirágúak ellen.

Closer – új hatásmechanizmusú levéltetű irtó készítmény borsóban és babban

A bemutató harmadik újdonsága a borsó- és bab-, valamint gyümölcstermesztők figyelmébe ajánlható, új hatásmechanizmusú, levéltetvek ellen használható inszekticid, a Closer (Isoclast) volt.


Érdeklődőből a kalászos parcelláknál sem volt hiány

Az acetilkolinészterázt befolyásoló hatásmechanizmusú szulfoxaminek közé tartozó Isoclast hatóanyag kiválóan alkalmazható majd rezisztens levéltetű fajok ellen is. A Closer készítményt szántóföldön borsóban és babban az első levéltetű kolóniák megjelenésekor, az intenzív hajtásnövekedéstől a virágbimbós állapotig, ill. az elvirágzástól az érés közepéig lehet majd használni évente két alkalommal.

Természetesen a rendezvény alatt nemcsak repcében, hanem őszi búzában és árpában, kukoricában, valamint napraforgóban beállított gyomirtási kísérleteket is testközelből lehetett megtekinteni.

(Kosztolányi Attila – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

2024. április 17. 11:10

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.

A mechanikai gyomirtásé a jövő!

2024. március 8. 05:40

A mechanikai gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai gazdálkodásban eddig is alapvető volt, de most már a teljes szántóföldi növénytermesztésben a reneszánszát éli!

BuXa csomag - Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

2024. március 5. 05:40

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek eredményeképpen a megszokottnál nagyobb felületen várható tavaszi gyomirtás az őszi kalászosokban.

Ha őszi gyomirtás, akkor Legato Trio – Gyomirts most, fizesd ki tavasszal!

2023. augusztus 29. 05:40

Az őszi előkészületek és a tavaszi tervezés mindig kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. Az évszakok és a terméshozamot befolyásoló időjárási tényezők változása megkívánja a növénytermesztési stratégiák finomhangolását. Ahhoz, hogy kalászos gabonáinak nagyobb esélyt adjon a jó termésre a gyomirtási stratégia kialakításánál nem szabad lemondani az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségekről, előnyökről.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Monsoon active® a „gyomporszívó”

2020. április 16. 05:45

Jámbor Zoltán – növényvédelmi szaktanácsadó (Mezőberény): 2012-ben találkoztam a gyakorlatban először a Monsoon active® készítménnyel. Kereskedelmi forgalomban még nem volt kapható, de mint a Bayer „Corn Expert Club” tagja, kaphattam demo kísérlethez anyagot.

A magas termésszintek záloga az időben elvégzett gyomirtás

2024. március 11. 14:40

A gyomnövények jelentősen csökkenthetik a kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét, ezért a gazdálkodók jövedelmezősége nagymértékben függ a komoly terméskiesést okozó fajok elleni védekezés eredményességétől.

Medallon Premium 2020. – Ne hagyjuk, hogy az évelő gyomnövények irányítsák döntéseinket!

2020. július 1. 05:37

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszanyerjük a termőföldjeink kultúrállapotát!