Gyomirtás
Gyomirtás

Új megoldás a gazdaságunkban: a búza őszi gyomirtása

Új megoldás a gazdaságunkban: a búza őszi gyomirtása

Fotók: Gribek Dániel

Tavasszal erőteljesen bokrosodott, és gyommentes volt az októberben elvetett őszi búza az M43-as autópálya mellett, Algyő közelében. Szabó Zoltánék 570 hektáros családi gazdaságában a véletlen hozta úgy, hogy össze tudják hasonlítani az őszi és a tavaszi gyomirtást, hiszen az időjárás miatt az egyik táblájukon még el tudták végezni a kezelést, a másikon viszont már nem - így az kontrollterületté válhatott. A fiatal gazdálkodó szakmai beszámolója a kalászosok őszi gyomirtásáról.

Az őszi gyomirtásról általánosságban

Kalászos kultúráinkban az utóbbi években egyre nagyobb jelentősége van az őszi gyomirtásnak. Éghajlatunk szép lassan kezdi felvenni a mediterrán jelleget. A telek évről-évre enyhébbek és rövidebbek, ebből kifolyólag egyes gyomnövények képesek szokatlan módon, akár egész télen át csírázni. Az ősszel csírázó, kora tavaszi áttelelő egyévesek, úgymint a tyúkhúr (Stellaria media), bársonyos árvacsalán (Lamium amplexicaule), pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), illetve veronika félék (Veronica spp.) előretörése folyamatos tendenciát mutat. Az egyszikűek közül a nagy széltippan (Apera spica-venti) és a parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) úgyszintén okozhatnak komolyabb károkat.  Amennyiben a herbicides kezeléseket tavaszra halasztjuk, az előbbiekben említett gyomok jelentős mennyiségű tápanyagot, fényt és vizet képesek elvenni a kultúrnövényünktől.

A gyomkonkurencia korai kiiktatása jelentős mértékű terméskieséstől óvhat meg minket. A készítmények portfóliója folyamatosan bővül, így ezeket az aktuális gyomflóránkhoz igazítva tudjuk beépíteni termesztési technológiánkba. Az őszi gyomirtás optimális időpontja a kultúrnövény 1-5 leveles, illetve az egyszikű gyomok 1-3, a kétszikű gyomok 2-4 leveles fejlettségi állapota. Erre az időszakra több hatóanyag is rendelkezésünkre áll. Kétszikű gyomok ellen a floraszulam csak levélen, míg a metszulfuron-metil, diflufenikán, és a penoxulam talajon és levélen keresztül egyaránt hatnak. Amennyiben a területen egyszikű problémák is vannak célszerű olyan készítményeket használni, melyekben a klórtoluron, flufenacet, proszulfokarb, vagy pendimetalin hatóanyagok is megtalálhatóak. Az őszi gyomirtás egyik legnagyobb előnye a veszélyes gyomok mihamarabbi kikapcsolása mellett, hogy jelentős, egészen tavaszig nyúló tartamhatással is rendelkezik, ehhez azonban elengedhetetlen a kezelést követő két héten belüli bemosó csapadék.

Gazdaságunk rövid bemutatása

Családi vállalkozásunk 2002. óta foglalkozik szántóföldi növények termesztésével. Az 570 hektáros gazdaságunk fő profiljai a búza, kukorica, napraforgó és a repce. A gazdálkodás irányítása, szervezése édesapám feladatköre. Az agrotechnikával kapcsolatos teendőket testvérem és Angyal János látják el, míg a növényvédelmi oldalt Perei Zoltánnal közösen végezzük.

Magyarország éghajlatának és a rendelkezésre álló növényvédő szereknek a változása állandó. A sikeres és eredményes termelés érdekében ezekhez a változásokhoz rendszerint próbálunk alkalmazkodni. Búzatábláink őszi gyomirtása is egy új technológiai elem, amellyel 2020 novemberében próbálkoztunk először. Erre a célra egyre több kiváló hatékonyságú termék áll a gazdák rendelkezésre. A mi választásunk a Syngenta őszi kalászos gyomirtó szerére, a Box-R Pack-ra esett.

Amit a Box-R Pack-ról tudni érdemes

A gyűjtőcsomag 15 liter Boxer és 250 gramm Alliance 660 WG gyomirtószert tartalmaz. Ez a kombináció összesen 5 hektár őszi búza, vagy őszi árpa korai posztemergens kezelésére alkalmas. A Boxerben található proszulfokarb hatóanyag olyan veszélyes, nehezen irtható, egyszikű gyomok ellen is hatékony, mint a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit. Az Alliance 660 WG-ben levő metszulfuron-metil és diflufenikán kombinációnak kimagasló hatékonysága van a magról kelő kétszikű gyomok széles skálája ellen, továbbá jelentős hatása van az előbb említett nagy széltippanra is.

A készítményt rugalmasan lehet kijuttatni a kultúrnövény kelésétől egészen a kultúrnövény 5 leveles állapotáig. Időzítésnél a gyomok fenológiai állapotát és az időjárási tényezőket célszerű figyelemmel követni. Hatékonyság szempontjából fontos, hogy a kétszikű gyomnövények minél fejletlenebbek legyenek, a négy leveles állapotukat ne haladják meg. A Box-R Pack nem csak a kikelt gyomok ellen hatékony, hanem egészen tavaszig nyúló talajhatással is rendelkezik. A megfelelő tartamhatáshoz azonban szükséges a kezelést követő két héten belüli bemosó csapadék, illetve a jól elmunkált, rögmentes magágy.

Az őszi gyomirtás gyakorlati tapasztalatai gazdaságunkban

Az október közepén vetett búza gyommentesítését a kultúrnövény háromleveles fenológiai állapotára időzítettük. A gyomflórát és a várható időjárást folyamatosan figyelemmel követtük. Igyekeztünk a gyomnövények minél fejletlenebb fázisában, lehetőség szerint egy nagyobb mennyiségű eső előtt megejteni a permetezést. Szerencsére minden körülmény optimális volt, mivel az éjszakai fagyok elkerültek minket, illetve a kezelést követő pár napon belül a bemosó csapadékot is megkaptuk.

Az ősszel gyomirtó szerrel kezelt búza

Egy későbbi vetésű, mélyebb fekvésű 70 hektáros táblánkra a folyamatos esőzések miatt nem volt lehetőségünk rámenni, így azon a területen elmaradt az őszi herbicides kezelés. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezáltal kaptunk egy véletlenszerű kontroll területet, így tavasszal le tudtuk vonni a következtetéseket, tapasztalatokat az új technológiai elemünk hatékonyságáról.

Ahogy február végén megkezdődött a felmelegedés, a kontroll táblában egyöntetűen kezdtek megjelenni a kora tavaszi kétszikű gyomok. Jellemzően a borostyánlevelű veronika, a bársonyos árvacsalán és a tyúkhúr hódított teret magának egyre nagyobb területen. Ezzel ellentétben a Box-R Pack-kal kezelt tábláink szinte teljesen tiszták maradtak. A napraforgó után vetett kalászosokban elvétve találtunk árvakelést, de a szikleveleken egyértelműen látszódnak a gyomirtószer talajhatása által okozott sárga elszíneződések, fitotoxikus tünetek. A látottak alapján tavaszi felülkezelésre nem is volt szükség.

A „véletlen” kontroll – Az ősszel gyomirtó szerrel nem kezelt búza állapota áprilisban, ugyanazon a napon

A másik szembetűnő különbség az őszi búza tavaszba való indulása, és a későbbi fejlődése volt.  A gyomkonkurencia korai kikapcsolása hatására az állományok sokkal gyorsabban és erőteljesebben bokrosodtak, illetve az áprilisi mínuszok okozta fagyhatásokra valamelyest toleránsabbak is voltak. A végső eredményt természetesen a kombájn fogja megmutatni, de egy erőteljesen bokrosodó, gyommentes tábla nagyon jó eséllyel halad a magasabb termésátlag felé.  

A mai időjárási viszonyokat figyelembe véve egyre inkább indokolttá válik a kalászos növények korai posztemergens herbicides kezelése. Az őszi gyomirtásra és a folyamatos gyommentességre fordított költségeket kultúrnövényünk többszörösen meg fogja hálálni.  Az eddig látottak pozitív tapasztalatai alapján a novemberi gyomirtás kalászos technológiánk állandó elemét fogja képezni a jövőben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

2024. április 17. 11:10

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.

A mechanikai gyomirtásé a jövő!

2024. március 8. 05:40

A mechanikai gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai gazdálkodásban eddig is alapvető volt, de most már a teljes szántóföldi növénytermesztésben a reneszánszát éli!

BuXa csomag - Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

2024. március 5. 05:40

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek eredményeképpen a megszokottnál nagyobb felületen várható tavaszi gyomirtás az őszi kalászosokban.

Ha őszi gyomirtás, akkor Legato Trio – Gyomirts most, fizesd ki tavasszal!

2023. augusztus 29. 05:40

Az őszi előkészületek és a tavaszi tervezés mindig kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. Az évszakok és a terméshozamot befolyásoló időjárási tényezők változása megkívánja a növénytermesztési stratégiák finomhangolását. Ahhoz, hogy kalászos gabonáinak nagyobb esélyt adjon a jó termésre a gyomirtási stratégia kialakításánál nem szabad lemondani az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségekről, előnyökről.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: intenzíven rajzik az almamoly és a cseresznyelégy

2022. május 25. 09:06

A lehullott csapadék ellenére az időjárás most elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez, különösen erős a levéltetvek inváziója, szinte minden növénykultúrában.

Inváziós kártevők: az inváziós tölgy csipkéspoloska

2019. február 1. 09:50

Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk ezen írása.

Tudnivalók a réztartalmú gombaölő szerek okszerű használatáról, figyelemmel a talajszennyezésre

2019. január 31. 04:38

A réz már több mint 150 éve használt hatóanyaga a növényvédelmi permetezéseknek. Ez a hatóanyag több helyen támadja a gomba szervezetét, először is a mitokondriális elektrontranszporton keresztül. A réz ellen rezisztencia nincsen. A kontakt gombaölő szer viszont csak megelőző jelleggel hatékony, azaz a gomba támadásakor már a növény felületén kell lennie.

Az amerikai bivalykabóca újra a figyelem középpontjában - Vírusvektor kabócák az amerikai szőlőültetvényekben

2018. május 7. 18:35

A Washington állam területén is előforduló vírusos betegség vektorainak kutatása során a figyelem két kabócafajra irányul.