Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

FMC-Agro Hungary Kft.

Az elvetett repceállományok az ország különböző területein igen vegyes képet mutatnak (vannak még el nem vetett, kelőfélben lévő és már fejlettebb állományok is). A napokban leesett csapadék hatására sok helyen tömegesen megjelentek az egyszikű gyomok (pl. a búza árvakelések) és a tipikus repce gyomok kelése is megkezdődött. Így elengedhetetlen a közeljövőben a gyomirtó szeres védekezés.

Amennyiben Ön tervezi az egyszikűek elleni védekezést, gondolkozzon hosszabb távú, menettakarékos megoldáson.

Az őszi káposztarepce posztemergens gyomirtására a Salsa® 75 DF alapkészítmény szolgál. Kiváló hatékonyságú herbicid a kétszikű gyomnövények, köztük a nehezen irtható problémás fajok (sebforrasztó zsombor és vadrepce) ellen is. Kiváló szelektivitással rendelkezik, bármely fajtában, illetve hibridben használható (hagyományos és IMI repcében is). Rugalmas kijuttatási időzítést tesz lehetővé (repce: 2-8 levél, ősszel vagy tavasszal) és a hőmérsékletre sem érzékeny. Elsősorban levélen keresztül hat, de van tartamhatása is, ami meggátolja a későbbi gyomkelést. Kedvezményesen, kereskedelmi csomagokban is beszerezhető.

A Salsa® kétszikű gyomirtó szer egyidőben kijuttatható egyszikű gyomirtó szerekkel és piretroid típusú rovarölő szerekkel (pl. Rapid® CS a repcebolha és repcedarázs álhernyó ellen), így megfelelő időzítéssel több legyet üthetünk egy csapásra. Ha a Salsa® gyomirtó szert egyszikű irtó készítménnyel és/vagy folyékony rovarölő szerrel tankkeverékben használja, akkor a hozzáadott Trend® dózisa maximum 0.05 v/v % legyen!

Amennyiben Ön területén a kétszikű gyomok (pl. sebforrasztó zsombor) okoznak problémát, két lehetőséget ajánlunk figyelmébe:

  • Kelőfélben lévő (max 2-4 leveles) repce, általános repce gyomok + veronika, viola esetén:
    Salsa® + Sultan* ( 200 g + 20 l + 2 l Trend®) 10 hektárra

Salsa® 75 DF 20 g/ha + Sultan* 2 l/ha + Trend® 0,1% (2015. október 6. Dabronc, Veszprém megye)

  • Amennyiben az Ön repcéje már fejlettebb és a gyomok is eltérő fejlettségűek (az általános repce gyomok mellé olyan nehezen irtható gyomok, mint a napraforgó árvakelés, csattanó maszlag, vadrepce, pipacs, apró szulák vagy mezei acat is társul) és egy stabil, általánosan alkalmazható megoldást keres:
    Salsa® + Ikarus** (200 g + 3 l + 2 l Trend®) 10 hektárra

Salsa® 75 DF 20 g/ha + Ikarus** 0,3 l/ha + Trend 0,1% (2016. június 22., Debrecen-Látókép)

A repce növényvédelmével, kombinációs lehetőségekkel és időzítéssel kapcsolatos szakmai kérdésekkel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez és szaktanácsadóinkhoz.

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. A *Sultan az Adama márkaneve, a ** Ikarus a Corteva márkaneve.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

2019. május 2. 11:47

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.

Legyen Ön is büszke RAPOOL-repcéjére!

2019. július 4. 07:29

Ha megosztja velünk RAPOOL-repcéje betakarításkor mért terméseredményeit, megajándékozzuk egy hordó sörrel!

Jót tett a szójának az USA-Kína békülés - Így alakul az olajos növények ára

2018. december 14. 06:06

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 90 napos felfüggesztése volt az egyik eredménye a november végén tartott G20 találkozónak, ami pozitív hatással volt az USA-ban termelt szójabab árára.

Növekedett a búza vetésterülete az unió legnagyobb termelőinél

2019. február 3. 04:47

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő országban növelték a búza vetésterületét, részben azért, mert a száraz időjárás megakadályozta a repce vetését.