Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

FMC-Agro Hungary Kft.

Az elvetett repceállományok az ország különböző területein igen vegyes képet mutatnak (vannak még el nem vetett, kelőfélben lévő és már fejlettebb állományok is). A napokban leesett csapadék hatására sok helyen tömegesen megjelentek az egyszikű gyomok (pl. a búza árvakelések) és a tipikus repce gyomok kelése is megkezdődött. Így elengedhetetlen a közeljövőben a gyomirtó szeres védekezés.

Amennyiben Ön tervezi az egyszikűek elleni védekezést, gondolkozzon hosszabb távú, menettakarékos megoldáson.

Az őszi káposztarepce posztemergens gyomirtására a Salsa® 75 DF alapkészítmény szolgál. Kiváló hatékonyságú herbicid a kétszikű gyomnövények, köztük a nehezen irtható problémás fajok (sebforrasztó zsombor és vadrepce) ellen is. Kiváló szelektivitással rendelkezik, bármely fajtában, illetve hibridben használható (hagyományos és IMI repcében is). Rugalmas kijuttatási időzítést tesz lehetővé (repce: 2-8 levél, ősszel vagy tavasszal) és a hőmérsékletre sem érzékeny. Elsősorban levélen keresztül hat, de van tartamhatása is, ami meggátolja a későbbi gyomkelést. Kedvezményesen, kereskedelmi csomagokban is beszerezhető.

A Salsa® kétszikű gyomirtó szer egyidőben kijuttatható egyszikű gyomirtó szerekkel és piretroid típusú rovarölő szerekkel (pl. Rapid® CS a repcebolha és repcedarázs álhernyó ellen), így megfelelő időzítéssel több legyet üthetünk egy csapásra. Ha a Salsa® gyomirtó szert egyszikű irtó készítménnyel és/vagy folyékony rovarölő szerrel tankkeverékben használja, akkor a hozzáadott Trend® dózisa maximum 0.05 v/v % legyen!

Amennyiben Ön területén a kétszikű gyomok (pl. sebforrasztó zsombor) okoznak problémát, két lehetőséget ajánlunk figyelmébe:

  • Kelőfélben lévő (max 2-4 leveles) repce, általános repce gyomok + veronika, viola esetén:
    Salsa® + Sultan* ( 200 g + 20 l + 2 l Trend®) 10 hektárra

Salsa® 75 DF 20 g/ha + Sultan* 2 l/ha + Trend® 0,1% (2015. október 6. Dabronc, Veszprém megye)

  • Amennyiben az Ön repcéje már fejlettebb és a gyomok is eltérő fejlettségűek (az általános repce gyomok mellé olyan nehezen irtható gyomok, mint a napraforgó árvakelés, csattanó maszlag, vadrepce, pipacs, apró szulák vagy mezei acat is társul) és egy stabil, általánosan alkalmazható megoldást keres:
    Salsa® + Ikarus** (200 g + 3 l + 2 l Trend®) 10 hektárra

Salsa® 75 DF 20 g/ha + Ikarus** 0,3 l/ha + Trend 0,1% (2016. június 22., Debrecen-Látókép)

A repce növényvédelmével, kombinációs lehetőségekkel és időzítéssel kapcsolatos szakmai kérdésekkel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez és szaktanácsadóinkhoz.

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. A *Sultan az Adama márkaneve, a ** Ikarus a Corteva márkaneve.

Szakmázzunk a Bayer-rel! – Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása

2019. november 25. 14:28

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit. Ma már az őszi kalászosok közel 10%-án alkalmazzák a termelők, és aránya évről évre növekszik.

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? – A BIZON™ a megoldás!

2019. november 9. 10:46

Nagyon fontos, hogy meg kell várni a gyomok kelését és a kezelést azok ellen kell kijuttatni.

Extrém száraz, meleg ősz? Nem működnek az alap gyomirtó szerek repcében? BELKAR™ A MEGOLDÁS!

2019. október 25. 05:17

2018 ősze soha nem látott hosszúságú és szárazságú volt. Akkor azt gondoltuk, ilyen egyhamar nem fog megismétlődni. Aztán 2019 majdnem lemásolta az előző ősz időjárását.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

A repce karógyökereinek kifejlesztve - HORSCH Focus vetőgép a Vas megyei gazdaságban

2019. augusztus 14. 10:02

Költségtakarékos, precíz és a száraz időszakokban is megfelelő indulást biztosít a növényeknek. A HORSCH Focus gabonavető gép egy menetben juttatja ki a műtrágyát és a vetőmagot a repce vetésekor.

Gépészet Képgaléria Videó

A repce-fénybogár elleni védekezés nehézségei és lehetősége

2019. február 25. 04:30

Az őszi káposztarepce, az olajretek, a mustár és a keresztes virágú zöldítés vetésterületének növekedése a repce-fénybogár (Meligethes aeneus) jelentőségének és az általa okozott terméskiesés mértékének növekedését, ugyanakkor az ellene való hatékony védekezés nehézkesebbé válását hozta magával.

Monszun: a csapadékos meleg már károkat okoz a mezőgazdaságban

2018. június 11. 14:42

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.