14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Gyümölcs

A Derecske alma és az oltalmi cím

Agrofórum Online

A közelmúltban jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön, azaz felkerüljön azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Unióban. Mit jelent a termelőnek, illetve a fogyasztónak ez az elismerés? Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről, és ha már beszélgettünk, a cégről és a küszöbön álló szüretről is kérdeztük.

Bold Agro Kft. növény és sertéstenyésztés mellett gyümölcstermesztéssel is foglalkozik. Bemutatná ezt a tevékenységüket?

1996 óta termesztünk Hajdú-Bihar megyében, Derecske térségében almát. Tizenhat hektárral kezdtük, ma 82 egybefüggő hektáron gazdálkodunk. Ez teszi lehetővé azt, hogy egységesek a követelmények a termeléstechnológiában. Ha már a számoknál maradunk, ez azt jeleneti, hogy 264.000 gyümölcsfánk van, amelyről éves szinten 22.000.000 db almát szüretelünk. Meghatározó fajtáink: Golden, Gála, Idared, Braeburn, ezentúl néhány különleges fajtát is termesztünk, pl. Pinovat, Topázt. Jó tíz év kellett hozzá, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbbeket az itteni mikroklímára, illetve azt, hogy ezek közül melyek a legkeresettebbek. A terület közepén található a hűtőházunk, a szélén pedig az almalé feldolgozónk. Ennek köszönhető, hogy gyakorlatilag nincs logisztikai költség, sem logisztikai környezetterhelés. 

A térség almatermelésének mekkora százalékát jelenti ez?

Közvetlen környezetünkben nincs jellemzően almatermesztés,  Hajdú-Bihar megyében a meghatározó termelők között vagyunk.

 Milyen technológiával dolgoznak?

Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy mára a legkorszerűbb termesztési technológiákat honosítottuk meg. Nagy tőszám mellett, csepegtető öntözőrendszer, jégháló, magasított támrendszer segítségével nagy hozamokat tudunk elérni. Rendkívül fontos szempont számunkra, hogy egészséges gyümölcsöket neveljünk és mindezt fenntartható módon, környezeti terhelés nélkül tegyük. Folyamatosan keressük az újdonságokat. Most korszerűsítettük a hűtőházunkat, ami jelenleg a legenergiatakarékosabbnak számít, talán nem kell magyarázni, hogy ez miért fontos. Augusztusban érkezik az új almaosztályozó berendezésünk, amely emberi kéz érintése nélkül fogja válogatni az almát, a beállított kül-, és beltartalmi értékek alapján. Területet nem szeretnénk növelni, hiszem azt, hogy a jelenlegi területünkön és technológiánkban még bőven van annyi tartalék, hogy a jelenlegi termésmennyiségünket 25%-al tudjuk növelni. Mindez a lokális klímának és kollégáim szaktudásának köszönhető.

Elsősorban milyen piacra értékesítenek?

Több külföldi piacon is megálltuk a helyünket, büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a Lidl üzletlánccal több, mint 15 éve dolgozunk együtt, de pl. az elmúlt évben eljutott a Derecskén termesztett alma az Arab Emirátusokba is. Lényegesnek tartom megemlíteni, hogy részt veszünk az iskolagyümölcs programban is.

 A termelt gyümölcs mekkora részét dolgozzák fel?

Megtermelt almánknak kb. 10%-át dolgozzuk fel gyümölcslének, amit Dér Juice márkanéven forgalmazunk. Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az igény a jó minőségű termék iránt. Mára már prémium gyümölcsleveink elérhetővé váltak a HORECA szektorban is, Michelin csillagos éttermekben találkozhatunk a Dér Juice család tagjaival. Ezen a területen is meghatározó alapelvünk a fenntartható fejlődés, hiszen a feldolgozás során minimális víz- és energiafelhasználásunk van. Az üzemben a hozzá tartozó irodában – amikor csak lehetséges – természetes fénynél dolgozunk, egyébként pedig LED lámpákkal, energiatakarékos égőkkel oldjuk meg a világítást. Fenntartható fejlődésre további „kézzel fogható” példa, a 0,33 és 0,75l-es gyümölcslevünk, ez ugyanis üveg palackban kapható. Tapasztalatunk szerint, a gyümölcslé elfogyasztását követően ezeket a formatervezett üvegeket folyadékok, fűszerek tárolására használják fel a vásárlóink.

Terveznek-e további bővítést, korszerűsítést ezen a területen?

 Az üzemünk közel 100%-os kapacitással dolgozik, konkrét terveink vannak annak érdekében, hogy a kapacitásunkat növeljük a következő években.

Véleménye szerint, melyek a legfőbb problémák, amelyekkel a termelésben, illetve a termékfeldolgozás, értékesítés területén szembe kell nézniük?

Kihívások mindig vannak az életben, kollégáim sorra oldják meg a feladatokat. Jelen pillanatban nincs előttünk legyőzhetetlen akadály. Kisebb fennakadások előfordulnak, de a pozitív visszajelzések, amiket a vásárlóinktól kapunk, erőt adnak ezek leküzdéséhez. Napjainkban a fő célkitűzésünk, hogy a gyorsan változó gazdasági kihívásokra minél rövidebb idő alatt tudjunk reagálni.

Azt gondolom, hogy az uniós oltalomhoz kapcsolódó előkészítő munkálatokban Önöknek igen komoly szerepük volt.

Sokan vettek részt ebben a munkában, de valóban mi kezdeményeztük és vittük végig, hogy megkapjuk ezt az oltalmat. Mindehhez kellett az elmúlt 26 év tapasztalata. Vagyis az, hogy elegendő információval rendelkezzünk arról, hogy a Derecske alma miben más, mint a hazánkban, vagy külföldön termesztett társai. Az évek során vizsgáltuk az almáink beltartalmát, megállapítottuk, hogy az almák cukor és sav aránya, a magnézium- és kalciumtartalma a speciális klímának és talajnak köszönhető és tagadhatatlanul annak a munkának, amelybe a családom a szívét-lelkét beletette.  Amikor a szükséges adatmennyiséggel rendelkeztünk, akkor azt kellett kidolgoznunk, hogy a megszerzett ismerteket minél hatékonyabban felhasználjuk, továbbadjuk. Amikor készen álltunk erre, akkor a szaktárcán jeleztük, szeretnénk az oltalmi címet elnyerni. Az uniós oltalomnak a feltétel rendszere adott, ennek folyamatosan eleget kell tennünk, hiszen folyamatosan vizsgálják,  és ha nem felelünk meg a követelményeknek, akkor az oltalmat visszavonják.

Mit jelent mindez a fogyasztóknak?

Legegyszerűbben fogalmazva a minőség biztosítását. A fogyasztó akár a szüret után, akár májusban vásárolja meg a Derecske almát, garantáltan ugyanazt a minőséget kapja meg.

A szüretet említette, milyen termés ígérkezik az idén?

Szokásos mennyiséget fogjuk betakarítani, azonban a cukortartalom a szokásosnál magasabb lesz. A nappalok és éjszakák közötti nagy hőingadozás pedig garantálja az almák piros színét és azt, hogy a cukor beépüljön a gyümölcsbe. Aki az édes ízt kedveli, az bizakodva várhatja az idei szüretet.

Agráriumért OTP Díj 2022
A szakmai teljesítmény elismeréseként járó díj állattenyésztés kategóriában – mint „Magyarország egyik leghatékonyabb növény- és gyümölcstermesztő, valamint sertéstenyésztő agrárvállalkozása”.

Superbrands Védjegy 2020
A védjegy birtoklása egyet jelent a kiemelkedő minőséggel és hitelességgel, melyek meghatározzák a Bold Agro Kft. mindennapi működését is.

Green Brands Védjegy 2020
A vállalat a környezetvédelem, fenntarthatóság, és az ökológiai egyensúly melletti elkötelezettségért kapta ezt az elismerő védjegyet.

Földrajzi árujelző oltalom 2019
A Derecske Alma Földrajzi árujelző oltalomminősítést kapott 2019-ben

Magyarország Legszebb Birtoka 2019
A Bold Agro Kft. a “Magyarország Legszebb Birtoka 2019” szakmai- és közönségdíjának győztese lett.

KKV Top 3 2019
A magyar kis- és középvállalatok TOP 100 listáján mezőgazdaság kategóriában a harmadik hely megszerzése.

A TERMÉK BEMUTATÁSA

A »Derecske alma« oltalom alatt álló földrajzi jelzés használatára a Malus domestica faj Braeburn, Gala, Golden Delicious Reinders, Granny Smith, Jonagold, Idared, Pinova, Topaz fajtáinak, továbbá a meghatározott földrajzi területen termesztett, az alábbi minőségi jellemzőket mutató valamennyi egyéb fajtának a friss fogyasztásra szánt almái jogosultak:

Kalcium tartalma: min. 75 mg/kg

Magnézium tartalma: min. 75 mg/kg

Húskeménysége: 6,5-7,5 kg/cm2

Savtartalma almasavban kifejezve: 2- 4,1 g/kg

Cukorszintje: minimum 10 Brix-fok (Gala, Golden Delicious Reinders, Jonagold, Pinova, Granny Smith, Braeburn); minimum 8 Brix-fok (Idared, Topaz).

Cukor/sav aránya: minimum 28 (Gala, Golden Delicious Reinders, Jonagold, Pinova); maximum 24 (Braeburn, Granny Smith, Idared, Topaz).

 Mérete: 65-85 mm átmérőjű (fajtától függően)

 A „Derecske alma” gyümölcshúsának magas a kalciumtartalma, emiatt húskeménysége nagy. Ennek köszönhetően az alma nagyon ropogós, illetve hosszú ideig tárolható.  A „Derecske alma” magas cukortartalmának és alacsony savtartalmának köszönhetően édeskés ízű. A „Derecske alma” fajtánként eltérő héjszíne érzékszervileg jól érzékelhetően nagyon élénksárga (Golden Delicious Renders, Gala, Pinova, Topaz), vagy élénkpiros (Braeburn, Idared, Jonagold), vagy élénkzöld (Granny Smith).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Innováció és több lábon állás, avagy hogyan csinálják Svájcban?

2025. szeptember 19. 08:10

UFO cseresznye, Redlove® alma és fóliatakarás – svájci példák, amikből a magyar termelők is inspirálódhatnak.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

Jól fogy a portugál zöldség

2019. március 10. 11:03

A portugál gyümölcs- és zöldségfélék exportjának összesített értéke 2018-ban először haladta meg a 1,5 milliárd eurót.

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

2019. május 1. 08:53

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?