Gyümölcs

A téli hónapok vitaminforrása, a josta

Agrofórum Online

A josta vagy más néven ribiszkeköszméte évtizedek óta ismert a bogyós gyümölcsökkel foglalkozó kertészek számára. Természetes rügymutációval, vagy nemesítéssel jött létre ez a különleges cserje. Vajon miért annyira ritka a hazai termesztésben? A következőekben erre a kérdésre próbálunk választ találni.

A josta nevet hazánkban fajnévként használjuk, de legalább ilyen joggal nevezhetnénk fajtanévként is. Ennek az az oka, hogy hazánkban ez a fajta terjedt el a számos másik fajtahibrid közül, számos termelő pedig ezen a néven ismerte meg.

Maga a szó a német Johannisbeere (fekete ribiszke) és a Stachelbeer ( köszméte) első szótagjainak összevonásából ered.

A nemesítés végén, 1953-ban R. Bauer ezen a néven jelentette be az új fajt. Latin neve a Ribes x nidigrolaria lett, amely a 2 alapfaj tudományos neveiből alakították ki. Magyarországon is sikerült a köszméte és a fekete ribiszke keresztezése, rikő néven, de a tudományos vizsgálatok nagy része a jostát vette górcső alá.

A fajok nemesítése és keresztezések célja az volt, hogy magas C-vitamin tartalmú, jól termékenyülő, színanyagban gazdag, tüskementes, és a fekete ribiszkénél nagyobb gyümölcsű fajt hozzanak létre. A célkitűzés sikerült, és az új faj meghaladta az ősök paramétereit cukor-, sav- és vitamintartalomban is. 

Környezeti igényét tekintve a csapadékos, kötöttebb talajokat kedveli. Az északi országrészeken sikeresen termeszthető, félárnyékban, rendszeres csapadék- és tápanyag-utánpótlás mellett kiskerti körülmények között is sikeresen termeszthető.

Azonban fontos kiemelni, hogy a légköri aszályt, és a nyári hónapokban jellemző napégést rosszul viseli, a lombozatot ledobhatja idő előtt. Továbbá érzékeny az áprilisi fagyokra, géncentrumából adódóan (Észak-Németország) a téli hónapokban jellemző mínusz fokokra toleráns.

Josta a biológiai érettségi fokát június harmadik hetében éri el, tehát a korai gyümölcsök közé tartozik. Hazánkban a gyakori korai tavaszi fagyok, a munkaerőhiány, a kiegyenlítetlen csapadékeloszlás, a megváltozott klimatikus tényezők miatt nem terjedt el, a magas biológiai értéke, és a szerteágazó felhasználhatósága ellenére sem.

A gyümölcsfaj kártevői közül érdemes megemlítenünk az üvegszárnyú ribiszkepillét, a takácsatkát, pajzstetveket és levéltetveket. Illetve a sodrómolyokat és kendermagbogarakat is mint potenciális kártevőket.

A gombabetegségek közül pedig az amerikai lisztharmat, és a drepanopezizás levélfoltosság emelhető ki. Érdemes odafigyelni ezen kívül a sásrozsda és a szürkepenész kialakulására is. Ezen kórokozók jelenléte megpecsételheti a cserjék további sorsát. 

Kiskertekben azonban javasolható a termesztése, az aranyribiszke alanyra oltott jostából kis fácska nevelhető, amelynek a 40-50 cm-es törzse megkönnyíti a termékenyülést, de a betakarítást és a bogyók érését is gyorsítja. Könnyebb a termővesszők metszése, és a korona kialakítása.

Ezeknél az alannyal rendelkező bogyós gyümölcsöknél egy nyitott 3-4 termőgallyból álló koronát alakítunk ki, 2-3 évente pedig vissza ifjítjuk, ezáltal serkentjük a termőrészek megújulását is.

Tápanyag-gazdálkodás szempontjából a terméskötődés előtt érdemes szilárd szintetikus, illetve szerves trágyával ellátni a töveket. Érdemes a szüretig még 2-3 db káliumban gazdag lombtrágya alkalmazása, ugyanis ezzel növelhető a gyümölcs cukor- és színanyag-tartalma is.

A 2-3 éves fácskák már képesek 20-60 dkg termést hozni, előnye továbbá, hogy közel ültethetőek egymástól a tövek (70-100 cm) a bogyók betakarítása gyors és egyszerű a tövisek hiánya miatt.

Josta felhasználása és tárolása

A josta felhasználása és tárolása a klasszikus módon megoldható, befőttként, gyümölcsléként és lekvárként is közkedvelt. Alig igényel tartósítószert, és akár évekig is eláll a raktárak polcain romlás nélkül.

Nagy előnye, hogy egyesíti a ribiszke frissítő ízét és a köszméte savanykás zamatát. Az átlagos C-vitamin tartalom aránylag magas, (35-40 mg/100 g). Befőzve, tartósítva nem veszít ízvilágából, a bátor kerttulajdonosok jostabort is készítenek belőle, amely a versenyek kuriózumának számít.

(Fotó: wenzlerdesign/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatal almafák koronaalakítása, II. rész

2025. január 24. 09:40

A termelői szemlélet megköveteli (amennyiben profitorientált vállalkozásról beszélünk), hogy az újabbnál újabb fajtákban rejlő összes termőpotenciált kiaknázzuk.

Fiatal almafák téli koronaalakítása, I. rész

2025. január 17. 11:10

A metszés során fontos, hogy tisztában legyünk az alany és a fajta típusával. A növekedési erély határozza meg a koronaforma kezelhetőségét.

Venezuela kincse: a mézbogyó

2025. január 15. 16:10

A mézbogyó fája akár 25-30 méter magasra is megnőhet, olykor bordázott törzse pedig 1 méter átmérőjű is lehet.

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

2025. január 14. 07:10

A hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére.

Az ecetmuslica elleni küzdelem érdekében a kutatók a rovarok sterilizálására összpontosítanak

2023. augusztus 2. 11:10

A kutatók a „génvezérlés” elnevezésű koncepciót alkalmazva úgy módosították a rovarok DNS-ét, hogy a nőstény utódok sterilek legyenek.

Főzés nélküli leves bogyós gyümölcsökből

2024. március 31. 08:10

A gyerekek, amíg picik, imádnak minden gyümölcsöt. Aztán bekerülnek az iskolába, jön a menza és a többi biggyesztő gyerek, akik elmondják, hogy ezt nem szeretik, és azt meg utálják. A bogyós gyümölcsökből rengeteg finomságot készíthetünk, amit a nagyobb lurkók is imádni fognak.

Ekkora a világ legnehezebb áfonyája

2024. április 6. 10:10

A Costa Group rekordot állított fel a világ legnehezebb áfonyájának fejlesztése és termesztése révén – derül ki a Guinness World Records hivatalos adataiból.

Az ízletes ribizli titka - Mit tegyünk, ha túl sok terem?

2022. július 1. 05:36

Az utóbbi időben rájár a rúd a bogyós gyümölcsökre, mert hol az időjárás a ludas a kevés csapadékkal, hol a kártevőktől való megmentésük nagy kihívás. De azt kell mondjam, hogy az elmúlt években megtanultunk ilyen kihívások mellett is bogyósokat termelni.