Gyümölcs

Birsalma gondozása ősszel, a következő évi bő termésért

Agrofórum Online

A birsalma gondozása ősszel kifejezetten fontos ahhoz, hogy következő évben bőséges termést hozzon számunkra. Az őszi időszak kifejezetten alkalmas arra, hogy megfelelően felkészüljünk, hiszen ez a periódus kiváló lehetőséget nyújt a kártevők és betegségek elleni védekezésre is.

A birsalma általában ősszel, szeptember végétől egészen november elejéig hozza termését, amikor a gyümölcsök sárgára érnek és kellemes, édeskés illatot árasztanak. A termés akkor nevezhető kiváló minőségűnek, amikor színe egyenletesen aranysárga, húsa pedig kemény és illatos.

Ez a kiváló minőségű termés nemcsak friss fogyasztásra alkalmas, hanem tökéletes alapanyagként is szolgál többek között lekvárhoz, vagy a méltán híres igazi hungarikumunkhoz, a pálinkához is. A termés gasztronómiai értéke igen magas, így a pálinkatermelés népszerűségével együtt a minél jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termésre való törekvés is fokozódott, éppen ezért fontos, hogy a megfelelő termést már időben megalapozzuk az előző évi szezon zártával.

Teendők a betakarítás után

Miután a birsalmát betakarítottuk, számos fontos teendő vár ránk ősszel, hogy a következő évben is bőséges termésre számíthassunk. Először is, érdemes elvégezni a száraz és sérült ágak metszését, mivel ezek betegségek és kártevők melegágyai lehetnek és akadályozzák a fa növekedését.

Mire figyeljünk a metszéskor?

A birsalma metszésekor fontos odafigyelni arra, hogy a fa légies és nyitott koronaszerkezetet kapjon, mivel a megfelelő szellőzés és napfény bejutása kifejezetten fontos lesz majd a következő évi termés számára.

A metszés során először az elhalt, sérült vagy beteg ágakat távolítsuk el, mivel ezek könnyen vonzzák a kártevőket és gombás fertőzéseket. Ezeket a részeket egészen az ép szövetig vágjuk vissza, hogy a fa gyorsan regenerálódhasson.

A középső, túl sűrűn növő ágak ritkítása is elengedhetetlen, mert ha túl sűrű a korona, a fa alsóbb részei nem jutnak elegendő fényhez, ami gyengébb terméshez vezet. Az oldalirányban növő, fiatalabb hajtásokat úgy kell megmetszeni, hogy a fa harmonikusan fejlődjön, és a koronája a jövőben egyenletesen terjedjen.

A metszés során az a cél, hogy ne legyenek keresztező ágak, amelyek dörzsölődhetnek egymáshoz, mert ezek sebeket okozhatnak, ami szintén fertőzésveszélyt jelent. Így amennyiben úgy érezzük, nyugodtan ritkíthatunk, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ne metsszünk túl!

A talaj előkészítése szintén lényeges

Ősszel javasolt komposztot vagy érett trágyát bedolgozni a talajba, hogy az a téli hónapok alatt bomlásnak induljon, és tápanyaggal lássa el a gyökereket. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a fa a következő vegetációs időszakban elegendő tápanyagot kapjon, ami hozzájárul a bő terméshez.

A megfelelő vízutánpótlásra is érdemes odafigyelni, különösen akkor, ha a szezon végén kevesebb volt a csapadék. A megfelelő tápanyag-utánpótlás különösen fontos a téli időszak előtt, hiszen ez segít majd a fának abban, hogy megfelelően felkészült legyen a télre.

Mulcsozás

Amennyiben fiatal fáról van szó, érdemes a törzset mulccsal körbevenni, hogy a gyökerek védve legyenek a fagyoktól, és a nedvesség is tovább megmaradjon a talajban. A mulcsot körülbelül 5-10 centiméter vastagon terítsük le, úgy, hogy az ne érjen hozzá a fa törzséhez, így elkerüljük a rothadást.

Gyomosodásra hajlamos kertben is megfontolandó a mulcsozás a fa környékén, hiszen az nemcsak a gyökereket védi a fagyoktól, hanem megakadályozza a gyomnövények terjedését is, amelyek versengenének a fa számára szükséges tápanyagokért és vízért.

A mulcs megválasztása során érdemes figyelembe venni, hogy az organikus mulcsok, például a fakéreg vagy a komposzt fokozatosan bomlanak le, és hosszú távon tápanyagokkal látják el a talajt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Az almafa metszése nyáron

2021. június 18. 06:17

Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.

Menthető még a beteg öreg cseresznyefa?

2024. december 3. 04:37

Öreg cseresznyefa rossz állapotban van kertünkben, azzal kapcsolatban kérem véleményüket. Mit érdemes vele kezdeni, egyáltalán menthető-e? Nagyon finom termése van és bőtermő. Milyen rovarölő szereket használjak, és hogyan kezeljem?

Fertőtleníteni kell a metszőollót is?

2020. április 18. 07:36

Miért ajánlott a metszőolló fertőtlenítése? Milyen növényeknél érdemes erre figyelni?

Legyen saját fűszerkertünk - 2. rész

2019. május 14. 07:37

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!