Gyümölcs

Birsalma gondozása ősszel, a következő évi bő termésért

Agrofórum Online

A birsalma gondozása ősszel kifejezetten fontos ahhoz, hogy következő évben bőséges termést hozzon számunkra. Az őszi időszak kifejezetten alkalmas arra, hogy megfelelően felkészüljünk, hiszen ez a periódus kiváló lehetőséget nyújt a kártevők és betegségek elleni védekezésre is.

A birsalma általában ősszel, szeptember végétől egészen november elejéig hozza termését, amikor a gyümölcsök sárgára érnek és kellemes, édeskés illatot árasztanak. A termés akkor nevezhető kiváló minőségűnek, amikor színe egyenletesen aranysárga, húsa pedig kemény és illatos.

Ez a kiváló minőségű termés nemcsak friss fogyasztásra alkalmas, hanem tökéletes alapanyagként is szolgál többek között lekvárhoz, vagy a méltán híres igazi hungarikumunkhoz, a pálinkához is. A termés gasztronómiai értéke igen magas, így a pálinkatermelés népszerűségével együtt a minél jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termésre való törekvés is fokozódott, éppen ezért fontos, hogy a megfelelő termést már időben megalapozzuk az előző évi szezon zártával.

Teendők a betakarítás után

Miután a birsalmát betakarítottuk, számos fontos teendő vár ránk ősszel, hogy a következő évben is bőséges termésre számíthassunk. Először is, érdemes elvégezni a száraz és sérült ágak metszését, mivel ezek betegségek és kártevők melegágyai lehetnek és akadályozzák a fa növekedését.

Mire figyeljünk a metszéskor?

A birsalma metszésekor fontos odafigyelni arra, hogy a fa légies és nyitott koronaszerkezetet kapjon, mivel a megfelelő szellőzés és napfény bejutása kifejezetten fontos lesz majd a következő évi termés számára.

A metszés során először az elhalt, sérült vagy beteg ágakat távolítsuk el, mivel ezek könnyen vonzzák a kártevőket és gombás fertőzéseket. Ezeket a részeket egészen az ép szövetig vágjuk vissza, hogy a fa gyorsan regenerálódhasson.

A középső, túl sűrűn növő ágak ritkítása is elengedhetetlen, mert ha túl sűrű a korona, a fa alsóbb részei nem jutnak elegendő fényhez, ami gyengébb terméshez vezet. Az oldalirányban növő, fiatalabb hajtásokat úgy kell megmetszeni, hogy a fa harmonikusan fejlődjön, és a koronája a jövőben egyenletesen terjedjen.

A metszés során az a cél, hogy ne legyenek keresztező ágak, amelyek dörzsölődhetnek egymáshoz, mert ezek sebeket okozhatnak, ami szintén fertőzésveszélyt jelent. Így amennyiben úgy érezzük, nyugodtan ritkíthatunk, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ne metsszünk túl!

A talaj előkészítése szintén lényeges

Ősszel javasolt komposztot vagy érett trágyát bedolgozni a talajba, hogy az a téli hónapok alatt bomlásnak induljon, és tápanyaggal lássa el a gyökereket. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a fa a következő vegetációs időszakban elegendő tápanyagot kapjon, ami hozzájárul a bő terméshez.

A megfelelő vízutánpótlásra is érdemes odafigyelni, különösen akkor, ha a szezon végén kevesebb volt a csapadék. A megfelelő tápanyag-utánpótlás különösen fontos a téli időszak előtt, hiszen ez segít majd a fának abban, hogy megfelelően felkészült legyen a télre.

Mulcsozás

Amennyiben fiatal fáról van szó, érdemes a törzset mulccsal körbevenni, hogy a gyökerek védve legyenek a fagyoktól, és a nedvesség is tovább megmaradjon a talajban. A mulcsot körülbelül 5-10 centiméter vastagon terítsük le, úgy, hogy az ne érjen hozzá a fa törzséhez, így elkerüljük a rothadást.

Gyomosodásra hajlamos kertben is megfontolandó a mulcsozás a fa környékén, hiszen az nemcsak a gyökereket védi a fagyoktól, hanem megakadályozza a gyomnövények terjedését is, amelyek versengenének a fa számára szükséges tápanyagokért és vízért.

A mulcs megválasztása során érdemes figyelembe venni, hogy az organikus mulcsok, például a fakéreg vagy a komposzt fokozatosan bomlanak le, és hosszú távon tápanyagokkal látják el a talajt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

2025. október 30. 08:10

Nem mindegy, hol és hogyan teleltetjük a citromfát – íme a legfontosabb tudnivalók lépésről lépésre.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Mi az a kinövés a citromfán, ami szétfeszíti a kérgét?

2022. december 10. 04:36

Van egy 56 éves citromfánk, megjelent rajta valami kinövés, ami szétfeszíti a kérget. Mi lehet ez, mivel/hogyan tudom kezelni, hogy ne menjen tönkre?

Mitől barnulnak meg a körtefa levelei?

2025. július 1. 04:36

Körtén vettem észre a megküldött fotón látható, sötétbarna leveleket. Vajon mi lehet? Válaszukat előre is köszönöm!

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Milyen szempontok alapján válasszunk metszőollót?

2023. december 27. 05:40

Az egyik alapvető kérdés, hogy mitől fogunk majd szeretni egy metszőollóval dolgozni? Mert ugye bármikor elképzelhető egy nagyobb kertben, hogy akár egész nap dolgozni kell vele.