Gyümölcs

Diótermesztési tapasztalatok Lovasberényből

Agrofórum Online

Egy napsütéses, kellemes kora őszi napon látogattunk el az Engelhardt Dióbirtokra Lovasberénybe, ahol a családi diótermelő gazdaság legifjabb tulajdonosa, Ádám fogadott minket.

„Harmadik generációs diótermesztő család vagyunk. Nagypapám még kicsiben művelte ezt. Körülbelül 20 éve váltott édesapám teljesen más irányú karrierjéről a diótermesztésre, én pedig másfél éve döntöttem úgy, hogy elkezdjük a gazdaságátvételt és az informatikai munkából a diótermesztés felé fordulok.”

Gazdaságuk 50 hektáron termeszt diót válogatott magyar fajtákból, korszerű körülmények között, az agrár-környezetgazdálkodási program tagjaként, környezetbarát módon.

A birtokon idősebb és fiatalabb ültetvény is található – gondolnak a következő generációkra is (Drónfotó: Hanula Gábor)

A dióburok fúrólégy megjelenése új kihívás elé állította a diótermelőket. Új technológiát, plusz költséget jelent ez a gazdálkodóknak.

„A legtöbb ember, akinek van diófa a környékén ezt tudja. A dióburok fúrólégy gyakorlatilag elterjedt az országban, aki nem védekezik ellene, annak nem lesz diója. Mi nem vagyunk bio termesztők, a kártevő a bio diótermesztőknek még nagyobb kihívást jelent. Meg kellett tanulni megvédeni tőle az ültetvényt. Sok kérdést kapunk ezzel kapcsolatban kiskertesektől, mi igyekszünk nekik válaszolni és segíteni, de az a tapasztalatunk, hogy egy-egy fát nem tudnak megvédeni. Ültetvény szintjén lehet ellene védekezni, de ez körülbelül 5-6 plusz permetezést jelent. Mindez költségben nagyságrendileg 150 ezer forint többlet költség hektáronként. Tegyük hozzá, hogy a dió ára nem követi ezt jelen pillanatban. Részben emiatt is döntöttünk úgy tavaly, hogy létrehozunk egy webshopot, hogy ne csak a kereskedőket tudjuk kiszolgálni, hanem a végfelhasználók számára is, közvetlenül tudjunk jó minőségű diót kínálni. Sokan keresik is, hiszen ahol eddig volt a nagymamának egy-egy diófája, ott most nem tudnak már az egészséges terméshez hozzájutni.”

Az exportálásra szánt dión kívül az Engelhardt Dióbirtok most már Ádám terveit is megvalósítva a hazai diókedvelőknek is értékesít. Webshopjukban megtalálható a dióbélen kívül a dióolaj és a dióliszt is.

„A célunk az a feldolgozással, hogy több lábon álljunk. Látszik, hogy nagyon kitett a héjas dió piac, akár a világpolitikának is. Korábban nem gondoltuk volna, hogy egy amerikai–kínai gazdasági háború, vagy egy orosz–ukrán konfliktus a magyar dióexportra komoly hatással lehet, de sajnos így van.”

A dióból olajat és lisztet is készítenek, ezek elérhetőek a webshopjukban is. Ezekkel a feldolgozott termékekkel igyekeznek több lábon állni (Fotó: Harcsa Marietta)

A gépi betakarítást követően a teljes feldolgozási folyamat a saját üzemükben történik.

„A héjas dió feldolgozása a buroktalanítással kezdődik, utána mosás következik, majd még egy tisztítási folyamaton esik át a termés. Ezután a szárításra kerül sor, amely körülbelül 3 nap alatt lezajlik. A diót a kívánt nedvességtartalomra a 37-38 ℃-os levegőn szárítjuk. A száraz diót konténerekbe ürítjük, ahol méret szerint válogatjuk azokat. Ez az exportminőségű dióra igaz, ebben az esetben ugyanis nem lehet több 10% hibánál. A méretre válogatás után 10 kilós zsákokba csomagoljuk a diót, és úgy értékesítjük elsősorban Nyugat-Európában.”

Ádám és édesapja (Fotó: Engelhardt Dióbirtok)

Ádám szívügye a dió, és abban hisz, hogy ő is és annak idején édesapja is jó döntést hoztak, amikor a diótermesztésért feladták korábbi munkájukat.

„Jó évben az ilyen méretű gazdaság már szerencsére kifizetődő, de az érem másik oldala az életvitel. Nyolc évig ültem egy irodában, ahol szerettem dolgozni, de az, hogy itt kint vagyunk a természetben, az, hogy én osztom be az időmet; az, hogy látom a gyerekeimet felnőni (mondjuk nem ilyenkor októberben, diószezonban nem nagyon látnak, de ezen kívül), ez más életminőség, ezt nem lehet forintosítani.”

Engelhardt Ádámmal készült riportunkat az Agrofórum YouTube csatornáján is megnézhetik!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatal almafák koronaalakítása, II. rész

2025. január 24. 09:40

A termelői szemlélet megköveteli (amennyiben profitorientált vállalkozásról beszélünk), hogy az újabbnál újabb fajtákban rejlő összes termőpotenciált kiaknázzuk.

Fiatal almafák téli koronaalakítása, I. rész

2025. január 17. 11:10

A metszés során fontos, hogy tisztában legyünk az alany és a fajta típusával. A növekedési erély határozza meg a koronaforma kezelhetőségét.

Venezuela kincse: a mézbogyó

2025. január 15. 16:10

A mézbogyó fája akár 25-30 méter magasra is megnőhet, olykor bordázott törzse pedig 1 méter átmérőjű is lehet.

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

2025. január 14. 07:10

A hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére.

Nagyot nőtt a hazai dió termelői ára

2018. március 8. 18:05

A hazai dió termelői ára 46 százalékkal volt magasabb (3081 forint/kilogramm) 2017-ben, mint egy évvel korábban.

Túl nagy a magyar dió, nem ideális az áruházak számára

2024. szeptember 11. 07:10

A termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.

Ezért kell rendszeresen felrázni a dióból készülő pálinkát

2023. szeptember 24. 15:40

Ha feléltük a tavalyi diókészletet, akkor mostanság érdemes kilátogatni a piacra. Ott már feltűnt az idei termés, amely a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése szerint a tavalyinál igencsak jobbnak ígérkezik, méretben és színezésben egyaránt.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).