Gyümölcs

Egres, köszméte, piszke ültetése az őszi hónapokban

Agrofórum Online

A köszméte (Ribes uva-crispa) bogyós gyümölcsünkkel már foglalkoztunk az előzőekben, ebben a cikkben a termesztéstechnológia mellett a termésben rejlő élettani lehetőségeket is megvizsgáljuk.

Miért annyira veszélyes a felgyorsult világban a folyamatos egyoldalú táplálkozás, és hogyan tudunk apró bogyós gyümölcsökkel hozzájárulni a hosszútávú egészségünkhöz? Ehhez hasonló kérdéseket vizsgálunk a következőkben.

Az egres termesztése hazánkban főleg a rendszerváltozás előtti időszakban és az azt követő évtizedben élte a fénykorát. Jelentős exporttermékünk volt ez az értékes ribiszkeféle. Németország és Oroszország is stabil felvásárlópiac volt a hazai termelők számára, a munkaerőpiaci helyzet és a klímaváltozás pedig nem fenyegette a növény termesztését.

Eltűnő növény

Az elmúlt évtizedekben azonban a drasztikus piaci változások és gyakori légköri aszályok miatt szinte teljesen eltűnt a hazai gyümölcstermesztésből ez az értékes növény. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk a benne rejlő lehetőségeket mégsem szabad teljesen elfeledkeznünk erről a vitaminforrásról.

Kiskerti körülmények között, ahol biztosított a folyamatos csapadékellátás és a félárnyék adta lehetőségek, igenis eredményesen termeszthető.

A globális kereskedelem felgyorsulása miatt már napi szinten hozzájuthatunk a különböző mediterrán vagy trópusi gyümölcsökhöz. Ezen növények tartósítása azonban vegyszerek és speciális hűtőházak/konténerek használatával érhető el. Tehát a gyümölcsök különböző minőségi paraméterei az idő elteltével romlanak. Ezért érdemes néhány gyümölcsöt a kertünkbe is ültetni, amely frissen kerülhet az asztalra, esetleg befőzve a téli hónapokban is vitaminforrásként szolgálhat.

A köszmétének a déli termőtáján helyezkedik el hazánk, a tőlünk északabbra fekvő országok klimatikus viszonyai sokkal jobban megfelelnek ennek a bogyós gyümölcsnek a termesztéséhez.

Az egres 50-100 cm magas szárat nevel, sokszor külön alanyt használnak a növény szaporításához. Leggyakrabban az aranyribiszke (Ribes aureus) szolgál alanyként. Az köszméte egyik legérzékenyebb kórokozója az köszméte amerikai lisztharmat – Sphaerotheca mors-uvae és a köszméte európai lisztharmat – Microspaera grossulariae. A megfelelő metszésen kívül a megfelelő időben elvégzett kémiai növényvédelemmel megóvhatjuk a növényeinket a különböző kórokozóktól.

A köszméte igazi értéke a lédús álbogyó termésében rejlik, a fürtökben megjelenő termés az ősz folyamán érik be. Kezdetben savanykás íze sokakat elrettenthet, de az idő múlásával édes ízzé alakulnak a különböző savak.

Számos egészségügyi előny

A gyümölcs pektintartalma kiemelkedően magas, hasonló a birs almaterméséhez. A pektint általában az élelmiszeripar hasznosítja zselésítő anyagok kiegészítőjeként, illetve dzsemek, zselék alkotó elemeként. Számos előnye mellett koleszterin- és étvágycsökkentő hatásúak, illetve csökkentik a székrekedés kialakulását.

A pektin gátolja a zsiradék felszívódását a szervezetben, így szerepe van az érelmeszesedés veszélyének csökkentésében. A pektin felveszi a vízben oldódó és a szervezetben keletkező, vagy bekerülő mérgező, esetleg rákkeltő anyagokat és kiüríti a széklettel, vagyis mintegy méregtelenítő hatása van.

A pektin jó vízkötő és gélképző tulajdonsággal rendelkezik. Az alma, birsalma, ribizli, sárgarépa pektinben, a zabpehely, zabkorpa béta-glükánban gazdag. A koleszterinben gazdag epesavak egy részét a vékonybélben megkötik, így megszakad a koleszterin enterohepatikus körforgása.

A vízben nem oldódó élelmi rostok étvágycsökkentő hatásuk által fejtik ki kedvező hatásukat. Ismertté vált, hogy a nyers reszelt alma pektintartalma nyugtatja a beteg nyálkahártyát, bevonja a gyulladt bélfalat, továbbá megköti a káros anyagokat (toxinokat).

A köszméte ezért egy rendkívül értékes bogyós gyümölcsünk, amely segíthet az olyan gyakori megbetegedések kialakulásának megelőzésében, mint pl. a vastagbéldaganat, gyomorfekély. Előnyként említhetjük meg emellett, hogy kis tenyészterületet igényel, sokszor nagyobb habitusú gyümölcsfák alá szokták ültetni, pl. körte, meggy.

A kiskertek fontos része lehet a jövőben ez az egyedi növény, 2-3 cserje telepítésével már biztosíthatjuk a család számára elégséges termésmennyiséget.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Mathà-féle csapos metszés alapjai

2025. május 8. 08:10

A Mathà-féle metszés során eltávolítjuk a túlzottan erős, konkurens növedékeket és 3-4 rügyre metsszük vissza az egyéves vesszőket.

Tafrina utáni regenerálódás természetes megoldással: a Trichoderma és a Tricho Immun szerepe

2025. április 29. 05:40

A Tricho Immun egy magyar szabadalom alapján készült biostimulátor, amely koncentráltan tartalmaz Trichoderma gombát.

Mi jön a fagyok után? – Így gondozzuk a károsodott gyümölcsfákat!

2025. április 23. 08:10

Az elmúlt hetek faggyal kapcsolatos történéseit összegezve, több tíz milliárdos kár érte a hazai kertészeteket, de hiba lenne magára hagyni a gyümölcsfákat.

A szamócaszezon itt van, de a termesztés kihívásokkal teli + videó

2025. április 22. 15:10

A szamóca az egyik legkeresettebb korai gyümölcsünk. A termesztés kihívásairól készítettünk interjút.

Levéltetű a bogyósokon: felismerés és védekezés

2025. május 14. 14:10

A köszméte levéltetű kora nyáron súlyos hajtástorzulást okoz a bogyós gyümölcsűeken. Korai felismeréssel megelőzhető a nagyobb kár.

Miért szárad a ribizli és a köszméte levele?

2022. július 16. 04:36

Miért szárad a ribizli és a köszméte levele? Mit lehet tenni ellene?

Veszélyben a köszméte

2025. április 24. 08:10

Az egres termését idén is veszélyezteti az amerikai lisztharmat – a védekezés szinte csak növényvédő szerrel lehet sikeres.

Bogyós gyümölcsök kisokos: melyikről mit érdemes tudni?

2022. április 4. 09:33

Ma már a bogyós gyümölcsök között is vannak olyan izgalmas fajták, fajok, melyekre csak felhúzzuk a szemöldökünk és tétován nézzük a képet, hogy vajon milyen íze lehet. Legutóbb egy kertészeti katalógust böngészgetve találtam pont pár ilyen újdonságot, így adott is alkalom, hogy a sokszínű bogyósgyümölcs világról írjak.