A köszméte (Ribes uva-crispa) bogyós gyümölcsünkkel már foglalkoztunk az előzőekben, ebben a cikkben a termesztéstechnológia mellett a termésben rejlő élettani lehetőségeket is megvizsgáljuk.
Miért annyira veszélyes a felgyorsult világban a folyamatos egyoldalú táplálkozás, és hogyan tudunk apró bogyós gyümölcsökkel hozzájárulni a hosszútávú egészségünkhöz? Ehhez hasonló kérdéseket vizsgálunk a következőkben.
Az egres termesztése hazánkban főleg a rendszerváltozás előtti időszakban és az azt követő évtizedben élte a fénykorát. Jelentős exporttermékünk volt ez az értékes ribiszkeféle. Németország és Oroszország is stabil felvásárlópiac volt a hazai termelők számára, a munkaerőpiaci helyzet és a klímaváltozás pedig nem fenyegette a növény termesztését.
Eltűnő növény
Az elmúlt évtizedekben azonban a drasztikus piaci változások és gyakori légköri aszályok miatt szinte teljesen eltűnt a hazai gyümölcstermesztésből ez az értékes növény. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk a benne rejlő lehetőségeket mégsem szabad teljesen elfeledkeznünk erről a vitaminforrásról.
Kiskerti körülmények között, ahol biztosított a folyamatos csapadékellátás és a félárnyék adta lehetőségek, igenis eredményesen termeszthető.
A globális kereskedelem felgyorsulása miatt már napi szinten hozzájuthatunk a különböző mediterrán vagy trópusi gyümölcsökhöz. Ezen növények tartósítása azonban vegyszerek és speciális hűtőházak/konténerek használatával érhető el. Tehát a gyümölcsök különböző minőségi paraméterei az idő elteltével romlanak. Ezért érdemes néhány gyümölcsöt a kertünkbe is ültetni, amely frissen kerülhet az asztalra, esetleg befőzve a téli hónapokban is vitaminforrásként szolgálhat.
A köszmétének a déli termőtáján helyezkedik el hazánk, a tőlünk északabbra fekvő országok klimatikus viszonyai sokkal jobban megfelelnek ennek a bogyós gyümölcsnek a termesztéséhez.
Az egres 50-100 cm magas szárat nevel, sokszor külön alanyt használnak a növény szaporításához. Leggyakrabban az aranyribiszke (Ribes aureus) szolgál alanyként. Az köszméte egyik legérzékenyebb kórokozója az köszméte amerikai lisztharmat – Sphaerotheca mors-uvae és a köszméte európai lisztharmat – Microspaera grossulariae. A megfelelő metszésen kívül a megfelelő időben elvégzett kémiai növényvédelemmel megóvhatjuk a növényeinket a különböző kórokozóktól.
A köszméte igazi értéke a lédús álbogyó termésében rejlik, a fürtökben megjelenő termés az ősz folyamán érik be. Kezdetben savanykás íze sokakat elrettenthet, de az idő múlásával édes ízzé alakulnak a különböző savak.
Számos egészségügyi előny
A gyümölcs pektintartalma kiemelkedően magas, hasonló a birs almaterméséhez. A pektint általában az élelmiszeripar hasznosítja zselésítő anyagok kiegészítőjeként, illetve dzsemek, zselék alkotó elemeként. Számos előnye mellett koleszterin- és étvágycsökkentő hatásúak, illetve csökkentik a székrekedés kialakulását.
A pektin gátolja a zsiradék felszívódását a szervezetben, így szerepe van az érelmeszesedés veszélyének csökkentésében. A pektin felveszi a vízben oldódó és a szervezetben keletkező, vagy bekerülő mérgező, esetleg rákkeltő anyagokat és kiüríti a széklettel, vagyis mintegy méregtelenítő hatása van.
A pektin jó vízkötő és gélképző tulajdonsággal rendelkezik. Az alma, birsalma, ribizli, sárgarépa pektinben, a zabpehely, zabkorpa béta-glükánban gazdag. A koleszterinben gazdag epesavak egy részét a vékonybélben megkötik, így megszakad a koleszterin enterohepatikus körforgása.
A vízben nem oldódó élelmi rostok étvágycsökkentő hatásuk által fejtik ki kedvező hatásukat. Ismertté vált, hogy a nyers reszelt alma pektintartalma nyugtatja a beteg nyálkahártyát, bevonja a gyulladt bélfalat, továbbá megköti a káros anyagokat (toxinokat).
A köszméte ezért egy rendkívül értékes bogyós gyümölcsünk, amely segíthet az olyan gyakori megbetegedések kialakulásának megelőzésében, mint pl. a vastagbéldaganat, gyomorfekély. Előnyként említhetjük meg emellett, hogy kis tenyészterületet igényel, sokszor nagyobb habitusú gyümölcsfák alá szokták ültetni, pl. körte, meggy.
A kiskertek fontos része lehet a jövőben ez az egyedi növény, 2-3 cserje telepítésével már biztosíthatjuk a család számára elégséges termésmennyiséget.