Gyümölcs

Egres, köszméte, piszke ültetése az őszi hónapokban

Agrofórum Online

A köszméte (Ribes uva-crispa) bogyós gyümölcsünkkel már foglalkoztunk az előzőekben, ebben a cikkben a termesztéstechnológia mellett a termésben rejlő élettani lehetőségeket is megvizsgáljuk.

Miért annyira veszélyes a felgyorsult világban a folyamatos egyoldalú táplálkozás, és hogyan tudunk apró bogyós gyümölcsökkel hozzájárulni a hosszútávú egészségünkhöz? Ehhez hasonló kérdéseket vizsgálunk a következőkben.

Az egres termesztése hazánkban főleg a rendszerváltozás előtti időszakban és az azt követő évtizedben élte a fénykorát. Jelentős exporttermékünk volt ez az értékes ribiszkeféle. Németország és Oroszország is stabil felvásárlópiac volt a hazai termelők számára, a munkaerőpiaci helyzet és a klímaváltozás pedig nem fenyegette a növény termesztését.

Eltűnő növény

Az elmúlt évtizedekben azonban a drasztikus piaci változások és gyakori légköri aszályok miatt szinte teljesen eltűnt a hazai gyümölcstermesztésből ez az értékes növény. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk a benne rejlő lehetőségeket mégsem szabad teljesen elfeledkeznünk erről a vitaminforrásról.

Kiskerti körülmények között, ahol biztosított a folyamatos csapadékellátás és a félárnyék adta lehetőségek, igenis eredményesen termeszthető.

A globális kereskedelem felgyorsulása miatt már napi szinten hozzájuthatunk a különböző mediterrán vagy trópusi gyümölcsökhöz. Ezen növények tartósítása azonban vegyszerek és speciális hűtőházak/konténerek használatával érhető el. Tehát a gyümölcsök különböző minőségi paraméterei az idő elteltével romlanak. Ezért érdemes néhány gyümölcsöt a kertünkbe is ültetni, amely frissen kerülhet az asztalra, esetleg befőzve a téli hónapokban is vitaminforrásként szolgálhat.

A köszmétének a déli termőtáján helyezkedik el hazánk, a tőlünk északabbra fekvő országok klimatikus viszonyai sokkal jobban megfelelnek ennek a bogyós gyümölcsnek a termesztéséhez.

Az egres 50-100 cm magas szárat nevel, sokszor külön alanyt használnak a növény szaporításához. Leggyakrabban az aranyribiszke (Ribes aureus) szolgál alanyként. Az köszméte egyik legérzékenyebb kórokozója az köszméte amerikai lisztharmat – Sphaerotheca mors-uvae és a köszméte európai lisztharmat – Microspaera grossulariae. A megfelelő metszésen kívül a megfelelő időben elvégzett kémiai növényvédelemmel megóvhatjuk a növényeinket a különböző kórokozóktól.

A köszméte igazi értéke a lédús álbogyó termésében rejlik, a fürtökben megjelenő termés az ősz folyamán érik be. Kezdetben savanykás íze sokakat elrettenthet, de az idő múlásával édes ízzé alakulnak a különböző savak.

Számos egészségügyi előny

A gyümölcs pektintartalma kiemelkedően magas, hasonló a birs almaterméséhez. A pektint általában az élelmiszeripar hasznosítja zselésítő anyagok kiegészítőjeként, illetve dzsemek, zselék alkotó elemeként. Számos előnye mellett koleszterin- és étvágycsökkentő hatásúak, illetve csökkentik a székrekedés kialakulását.

A pektin gátolja a zsiradék felszívódását a szervezetben, így szerepe van az érelmeszesedés veszélyének csökkentésében. A pektin felveszi a vízben oldódó és a szervezetben keletkező, vagy bekerülő mérgező, esetleg rákkeltő anyagokat és kiüríti a széklettel, vagyis mintegy méregtelenítő hatása van.

A pektin jó vízkötő és gélképző tulajdonsággal rendelkezik. Az alma, birsalma, ribizli, sárgarépa pektinben, a zabpehely, zabkorpa béta-glükánban gazdag. A koleszterinben gazdag epesavak egy részét a vékonybélben megkötik, így megszakad a koleszterin enterohepatikus körforgása.

A vízben nem oldódó élelmi rostok étvágycsökkentő hatásuk által fejtik ki kedvező hatásukat. Ismertté vált, hogy a nyers reszelt alma pektintartalma nyugtatja a beteg nyálkahártyát, bevonja a gyulladt bélfalat, továbbá megköti a káros anyagokat (toxinokat).

A köszméte ezért egy rendkívül értékes bogyós gyümölcsünk, amely segíthet az olyan gyakori megbetegedések kialakulásának megelőzésében, mint pl. a vastagbéldaganat, gyomorfekély. Előnyként említhetjük meg emellett, hogy kis tenyészterületet igényel, sokszor nagyobb habitusú gyümölcsfák alá szokták ültetni, pl. körte, meggy.

A kiskertek fontos része lehet a jövőben ez az egyedi növény, 2-3 cserje telepítésével már biztosíthatjuk a család számára elégséges termésmennyiséget.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mitől lesz hosszúkás az alma?

2024. december 16. 14:40

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek.

Felértékelődik a bodza, mert alacsony tőke- és munkaerőigénnyel termeszthető

2024. december 11. 14:40

Az utóbbi évtizedekben az élelmiszeripar ismét felfedezte a bodza gyümölcsének nagy mértékű antocianin-tartalmát.

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

2024. december 5. 13:50

Egyre nagyobb lendületet vesz a hazai birstermesztés. Legnagyobb termőterülettel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendelkezik.

A naspolya betakarítása: ezért érdemes megvárni az első fagyokat

2024. november 29. 08:10

A naspolya áltermései, amelyek akár 5 magot is tartalmazhatnak, október végétől érnek be. Az érés során zöld színük barnára vált.

A hazai köszmétetermesztés helyzete és kilátásai

2019. május 25. 08:12

A bogyós gyümölcsök között talán a legkisebb szegmens Magyarországon a köszméte. Már alig találunk ültetvényeket az országban, szinte csak a Hajdúságra korlátozódik a termesztése, gyakorlatilag szervezett felvásárlás sem működik sehol. Hajdúhadház térségében még jónéhány termelő érez kedvet, elhivatottságot és kitartást ezen gyümölcs termesztéséhez.

Már számítani lehet a kártevők, kórokozók megjelenésére a bogyós gyümölcsű növényeken

2018. március 30. 13:00

Ha a ribiszke bokrokban elhalt vesszőket találunk, akkor feltételezhetően a szitaszárnyú ribiszkelepke károsít a vesszők belsejében.

Miért szárad a ribizli és a köszméte levele?

2022. július 16. 04:36

Miért szárad a ribizli és a köszméte levele? Mit lehet tenni ellene?

Mi teszi tönkre minden évben az egrest?

2019. május 27. 10:28

S. Soma kérdése: Egres bokraimon a bogyókat évek óta tönkre teszi egy barna színű foltosság. Hogyan és mikor védekezzek ellene, hogy evésre is maradjon belőlük?