Gyümölcs

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

Agrofórum Online

A kökény (Prunus spinosa), amelyet gyakran mély sötétkék bogyóiról és jellegzetes töviseiről ismerhetünk fel, manapság ismét egyre nagyobb figyelmet kap. De vajon igaz-e az a széles körben elterjedt nézet, hogy a kökény nyersen mérgező és csak feldolgozva fogyasztható?

Akár nyersen, akár főzve fogyasztjuk a kökényt, a magját ne nyeljük le! A kökény magja ugyanis, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Azonban a magok amygdalin-tartalma alacsony, így hatalmas mennyiséget kellene elfogyasztani ahhoz, hogy mérgezést okozzon.

A kökény héja és gyümölcshúsa nem tartalmazza ezt a vegyületet, így orvosi szempontból teljesen biztonságos és mérgező anyagoktól mentes. Általános szabály, hogy a kökény bogyóit ne fogyasszuk magostul. Az egyes magok elfogyasztása azonban nem tekinthető veszélyesnek.

A kökény magjai a gyerekekre lehetnek veszélyesek, akiknél a mérgezés tünetei – például hányinger, hányás és bélproblémák – gyorsabban jelentkezhetnek.

A kökényt ennek ellenére érdemes megkóstolni, mivel antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató és emésztést segítő hatásai miatt nagyon egészséges.

Mikor van a szüret ideje?

Alapvetően az első fagyok után, vagyis november vége és december közepe között érdemes szüretelni őket. Az első fagy után a kesernyés íz jelentősen csökken, és a kökény édesebb lesz, mivel a hideg olyan anyagcsere-folyamatokat indít be, amelyek lebontják a keserű anyagokat. A gyümölcs teljes érettségét az jelzi, ha a héj egészen a kocsányig kékes-fekete színűvé válik.

Nem minden gyümölcs érik egyszerre, ezért több alkalommal is szükséges lehet a szedés. Ha a fagy késlekedik, a kökénybogyókat néhány órára mélyhűtőbe tehetjük, így szimulálhatjuk a hatását.

Hogyan szedjük a kökényt?

A kökény szedésekor fel kell készülni a kihívásokra, mivel a hegyes tövisek miatt a szüretelés olykor veszélyes, akár „véres szórakozássá” is válhat. Érdemes vastag, hosszú szárú kesztyűt viselni, például olyat, amit rózsavágáshoz is használnak. Így elkerülhetjük a karcolásokat.

Mit készíthetünk belőle?

A friss kökény csak néhány napig tartható el, ezért érdemes minél hamarabb feldolgozni. A kökény tartósításának egyszerű módja a szárítás vagy fagyasztás.

Száríthatjuk sütőben vagy aszalógépben.  A szárított gyümölcsöt snackként, sütéshez vagy müzlibe keverve fogyaszthatjuk. A fagyasztáshoz a gyümölcsöket meg kell mosni, megszárítani, majd fagyasztózacskóba helyezni. Így több hónapig eltartható a mélyhűtőben.

A kökénylé hurutoldó hatású, megfázás és láz esetén jó házi gyógymód. A feldolgozás előtt ajánlott eltávolítani a kiszáradt és sérült gyümölcsöket. Fontos, hogy a gyümölcsöt úgy kezeljük, hogy a mag ne sérüljön meg!

Ha a kökény húsával szeretnénk dolgozni, főzzük meg kevés vízben, majd passzírozzuk át egy szűrőn. A magok kézi eltávolítása nem praktikus, mivel a gyümölcshús nagyon nehezen válik el a magtól.

Erjesztve a kökényből bort vagy likőrt is készíthetünk, illetve népszerű a kökénypálinka is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Mathà-féle csapos metszés alapjai

2025. május 8. 08:10

A Mathà-féle metszés során eltávolítjuk a túlzottan erős, konkurens növedékeket és 3-4 rügyre metsszük vissza az egyéves vesszőket.

Tafrina utáni regenerálódás természetes megoldással: a Trichoderma és a Tricho Immun szerepe

2025. április 29. 05:40

A Tricho Immun egy magyar szabadalom alapján készült biostimulátor, amely koncentráltan tartalmaz Trichoderma gombát.

Mi jön a fagyok után? – Így gondozzuk a károsodott gyümölcsfákat!

2025. április 23. 08:10

Az elmúlt hetek faggyal kapcsolatos történéseit összegezve, több tíz milliárdos kár érte a hazai kertészeteket, de hiba lenne magára hagyni a gyümölcsfákat.

A szamócaszezon itt van, de a termesztés kihívásokkal teli + videó

2025. április 22. 15:10

A szamóca az egyik legkeresettebb korai gyümölcsünk. A termesztés kihívásairól készítettünk interjút.

A támogatásokra utaznak a frissen telepített dióültetvényekkel

2023. szeptember 18. 17:10

A tavalyi évhez viszonyítva is kedvezőbb, a közepesnél jobb diótermés várható Magyarországon. Mindez vonatkozik a mennyiségre is, de sokkal inkább a minőségben tapasztalhatjuk meg. Ezzel a jó hírrel foglalható össze a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács idei dió prognózisa.

A peroxiddal lemosott termékek hosszabb ideig eltarthatók?

2022. szeptember 26. 09:34

Köztudott, hogy a hidrogén-peroxid nagyban elősegítheti a termesztést. Ugyanakkor még relatíve újdonságnak számít a betakarítás utáni felhasználása. Figyelembe véve, hogy mennyire fontos ekkor az állandó hidrogén-peroxid-ellátás, a HPNow létrehozott egy olyan helyszíni hidrogéngenerátort, amely ultratisztaságú peroxidot állít elő.

Akadályozza az argentin betakarítást a viharos időjárás

2020. április 30. 10:33

Az argentin termelők a heves esőzések miatt felfüggesztették a szója és a kukorica betakarítását az ország központi térségében.

A búzatermésnek csak a fele van jó állapotban Franciaországban

2024. július 29. 12:10

A búza 50 százaléka volt jó vagy kiváló állapotban július 22-én, ami csökkenés az egy héttel korábbi 52 százalékhoz képest.