Gyümölcs

Kökény fogyasztása, nyersen is ehetjük?

Agrofórum Online

A kökény (Prunus spinosa), amelyet gyakran mély sötétkék bogyóiról és jellegzetes töviseiről ismerhetünk fel, manapság ismét egyre nagyobb figyelmet kap. De vajon igaz-e az a széles körben elterjedt nézet, hogy a kökény nyersen mérgező és csak feldolgozva fogyasztható?

Akár nyersen, akár főzve fogyasztjuk a kökényt, a magját ne nyeljük le! A magja ugyanis, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Azonban a magok amygdalin-tartalma alacsony, így hatalmas mennyiséget kellene elfogyasztani ahhoz, hogy mérgezést okozzon.

A kökény héja és gyümölcshúsa nem tartalmazza ezt a vegyületet, így orvosi szempontból teljesen biztonságos és mérgező anyagoktól mentes. Általános szabály, hogy a bogyóit ne fogyasszuk magostul. Az egyes magok elfogyasztása azonban nem tekinthető veszélyesnek.

A magjai a gyerekekre lehetnek veszélyesek, akiknél a mérgezés tünetei – például hányinger, hányás és bélproblémák – gyorsabban jelentkezhetnek.

A kökényt ennek ellenére érdemes megkóstolni, mivel antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató és emésztést segítő hatásai miatt nagyon egészséges.

Mikor van a kökény szüret ideje?

Alapvetően az első fagyok után, vagyis november vége és december közepe között érdemes szüretelni őket. Az első fagy után a kesernyés íz jelentősen csökken, és a kökény édesebb lesz, mivel a hideg olyan anyagcsere-folyamatokat indít be, amelyek lebontják a keserű anyagokat. A gyümölcs teljes érettségét az jelzi, ha a héj egészen a kocsányig kékes-fekete színűvé válik.

Nem minden gyümölcs érik egyszerre, ezért több alkalommal is szükséges lehet a szedés. Ha a fagy késlekedik, a kökénybogyókat néhány órára mélyhűtőbe tehetjük, így szimulálhatjuk a hatását.

Hogyan szedjük a kökényt?

A szedésekor fel kell készülni a kihívásokra, mivel a hegyes tövisek miatt a szüretelés olykor veszélyes, akár „véres szórakozássá” is válhat. Érdemes vastag, hosszú szárú kesztyűt viselni, például olyat, amit rózsavágáshoz is használnak. Így elkerülhetjük a karcolásokat.

Mit készíthetünk belőle?

A friss kökény csak néhány napig tartható el, ezért érdemes minél hamarabb feldolgozni. A kökény tartósításának egyszerű módja a szárítás vagy fagyasztás.

Száríthatjuk sütőben vagy aszalógépben.  A szárított gyümölcsöt snackként, sütéshez vagy müzlibe keverve fogyaszthatjuk. A fagyasztáshoz a gyümölcsöket meg kell mosni, megszárítani, majd fagyasztózacskóba helyezni. Így több hónapig eltartható a mélyhűtőben.

A kökénylé hurutoldó hatású, megfázás és láz esetén jó házi gyógymód. A feldolgozás előtt ajánlott eltávolítani a kiszáradt és sérült gyümölcsöket. Fontos, hogy a gyümölcsöt úgy kezeljük, hogy a mag ne sérüljön meg!

Ha a kökény húsával szeretnénk dolgozni, főzzük meg kevés vízben, majd passzírozzuk át egy szűrőn. A magok kézi eltávolítása nem praktikus, mivel a gyümölcshús nagyon nehezen válik el a magtól.

Erjesztve a kökényből bort vagy likőrt is készíthetünk, illetve népszerű a kökénypálinka is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

A korszerű betakarítás titka

2022. július 26. 10:49

A betakarítási munkák szállításszervezésének legfontosabb része ebben az évben is annak megoldása, hogyan kerüljön a termény a szántóföldről a tárolóba, hiszen ez az a terület, ahol a szakértők szerint a legnagyobb a fejlődési potenciál.

Vegabot: már a jégsalátát is robot takarítja be!

2019. július 20. 10:51

A Vegebot azt mutatja be, hogy hogyan lehetne bővíteni a robotika használatát a mezőgazdaságban, még olyan növények esetében is, mint a jégsaláta.

Gépinfo Videó

Egyelőre várakozáson aluli a kukorica Békésben, gond van a napraforgó minőségével is

2023. szeptember 19. 10:10

Békésben levágták a kukorica tizedét, az 5,7 t/ha átlaghozam eddig elmarad a várakozásoktól. A napraforgó-betakarításnál már a hajrában járnak, ott pedig az olajtartalommal vannak gondok.

75 éve kezdődött a John Deere önjáró kombájnok gyártása

2022. augusztus 8. 07:36

A John Deere kombájnok sikertörténete az 55-ös modelltől az „X” sorozatig a műszaki innovációról, valamint a professzionális kereskedői hálózaton keresztül nyújtott magas színvonalú ügyféltámogatásról szól.