32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Gyümölcs

Gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben

Agrofórum Online

A tavasz beköszöntével nemcsak a gyümölcsfáink keltek új életre, hanem a gyepszinten élő gyomok is. Jelentőségüket gyakran alábecsülik a szakemberek, főleg a szántóföldön termesztett kultúrák esetében kísérik nagyobb figyelemmel a gyomflóra kelését, illetve összetételét.

A gyümölcsöseink gyomszabályozása is fontos lehet azonban bizonyos szempontból. Vajon milyen veszélyei vannak a helytelen gyomirtószer-felhasználásnak, és milyen lehetőségeink vannak, hogy tiszta, gyommentes tőközöket, soraljt kapjunk? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a következőkben.

A gyümölcstermesztésben mindig is elsődleges szempont volt a tiszta, ápolt és rendezett sorközök kialakítása, hiszen mind esztétikai, mind agrotechnikai szempontból fontos tényező.

A múlt században bevett szokás volt a sorközök művelése, például tárcsával, boronával. Ez azért is volt kivitelezhető, mert a sor- és tőközök sokkal nagyobbak voltak, mint manapság, könnyebben lehetett mozogni szélesebb munkagépekkel, hiszen sem az öntözőrendszer, sem a támrendszer nem akadályozta a munkagépek mozgását.

Egyszerű, gyors és viszonylag olcsó megoldás volt ez a régi idők gyümölcsöseiben a gyomflóra ritkítására.

Ahogy egyre jobban nőtt a hektáronkénti tőszám, megjelentek a növekedést csökkentő alanyok, és minél jobban kezdték a szakemberek kihasználni a területeket, annál jobban elhagyták ezt a gyakorlatot.

Hatékonyabb vízfelhasználás

Továbbá a felmelegedés miatt egyre nagyobb figyelmet szenteltek a gyümölcsösök minél hatékonyabb vízfelhasználásának. A tárcsa és egyéb passzív művelő eszközök a forgatás és keverés miatt erősen szárították a gyümölcsösök talajrétegeit, ezért kifejezetten káros manapság ezt a módszert alkalmazni.

Az elmúlt húsz évben kialakult a sorközök gyepesítése, mulcsozása: ez azért is előnyös mert a fiatal telepítés előtt egy sorközbe vetett magkeverékkel olyan növényeket vethetünk, amelyekkel később is növelhetjük a gyümölcsösünk szervesanyag-ellátottságát. Ilyen zöldtrágyaként funkcionáló növény lehet a különböző bükköny, lucerna, csillagfürt fajok használata.

A lombkorona alatti sáv, azaz a gyümölcsfa törzsétől számított 60-70 cm-es sáv lazítása és forgatása kifejezetten ajánlott. Ebből a célból terjedt el az oldalazó talajmarók használata, illetve a tőközkaszák alkalmazása.

Ezzel gyérítjük a gyomokat, levegőztetjük a gyökérzóna egyrészét, illetve elősegítjük a műtrágya, természetes csapadék, illetve az öntözővíz eljutását a gyökérzónába. A művelt és alacsonyan tartott gyomflóra megkönnyíti betakarításkor a szedők munkáját, továbbá a túlnőtt gyomok jelentős vízkészletet vonnak el a gyümölcsfáktól.

Kémiai gyomszabályozás

A kémiai gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben főleg a totális herbicidek használatával oldható meg a leghatékonyabban. Ebben az esetben csak a facsíkot, az egy sorban lévő fák közti 2-3 m-es szakaszt vagy az 50-70 cm-es közöket kezelik a gazdálkodók. Ezáltal megakadályozzák a gyomok kelését, esetleg a már kicsírázott gyomok tovább fejlődését is.

Ez a módszer azonban rengeteg veszélyt hordoz magában, ugyanis a legtöbb esetben a gazdálkodók glifozát hatóanyagú herbicidet alkalmaznak, amely szerfelverődés esetén képes hajtástorzulást, perzselést eredményezni.

Ha hormonhatású gyomirtó szert alkalmazunk (pl. 2,4-D, MCPA), a szerfelverődés, főleg helytelenül beállított szórófejek és szeles idő esetén képes hajtástorzulás mellett rontani a termékenyülést is a hatásmechanizmusuk miatt. Ezért az ilyen típusú hatóanyagok használata kifejezetten mellőzendő a gyümölcsösökben.

Az ökológiai programban szereplő termelőknek tiltott a kémiai gyomszabályozás, továbbá izolációs sávot is ki kell jelölniük. Ugyanis, ha a szomszédos táblában konvencionális gyümölcstermesztés folyik, a szomszédos termelő által felhasznált hatóanyagok megjelenhetnek a biotermelő terményében is, amely komoly büntetés kiszabását vonja maga után.

Összefoglalva: a termelő érdeke is az ápolt gyümölcsös fenntartása. A gyomirtó szerek mellőzésével csökken a talaj herbicid terhelése, és pénzt is megtakaríthatunk a mechanikai gyomirtási módszerek alkalmazásával.

A folyamatos szerkivonások a jövőben szinte csak az utóbbi a módszert fogják lehetővé tenni, a különféle hatóanyagok elhagyásával pedig elkerülhetjük a fáinknak okozott esetleges stresszhatást is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Otthon is nevelhet áfonyát – mutatjuk, hogyan!

2025. július 21. 11:10

Az áfonya nemcsak szuperélelmiszer, hanem otthon is sikerrel termeszthető – mutatjuk, mire figyeljen, hogy bőtermő legyen a bokor!

Dió termelési és piaci hullámzások

2025. július 19. 08:10

Világszerte átalakulóban a diópiac – a hazai termesztés jövője a korszerű ültetvényeken és az összefogáson múlik.

Mit igényel a dézsás füge nyáron? – Így gondozza júliusban!

2025. július 17. 11:10

A dézsában nevelt füge nemcsak mutatós, hanem ízletes termést is adhat – de a nyári hónapokban különös odafigyelést igényel.

Miért érdemes belevágni a szedertermesztésbe?

2025. július 14. 11:10

A szeder kevés gondozással is bő termést ad, jól viseli a házikerti viszonyokat, miközben az egészségtudatos étrendnek is fontos eleme lehet.

A zöldborsó integrált növényvédelme, I. rész: gyomszabályozás

2022. január 20. 16:21

A zöldborsó (Pisum sativum L.) hazánkban jelentős zöldségnövény, főleg feldolgozásra a konzerviparnak termelnek, de friss fogyasztásra és kiskerti termelésre is találhatók fajták a piacon. A termőterülete sajnos csökkenőben van az elmúlt években, de még így is jelentősnek számít a közel 15 ezer hektárral.

Talajtakarás mesterségesen: fólia

2023. január 19. 05:36

Amikor a talajtakarás előnyeiről beszélünk, nem elegendő a gyomszabályozás hatékonyságát önmagában hangsúlyozni, hanem egyidejűleg a termés mennyiségére, minőségére, a talajra, mikroklímára, károsítókra, biodiverzitásra gyakorolt hatása is figyelemre méltó. Tekintsük át a pozitív hatásokat!

Mi legyen a gyomokkal?

2020. március 21. 13:31

Időről időre változott a válasz és a hozzáállás ehhez a problémához, és sajnos igazán megnyugtató megoldás ma sincs rá, csak szeretjük könnyen letudni. Márpedig, ha komolyan gondoljuk, hogy fenntartható gyümölcstermesztést kell folytatnunk, ezzel a kérdéssel is komolyan kell foglalkozni.

Sárgarozsda: a szeder veszélyes kórokozója

2024. április 4. 05:40

A szeder sárgarozsdája igazság szerint alattomosan, az asszimiláló felület károsításával, illetve a növény megnövelt párologtatásával számottevő terméskártételt is okozhat.