Gyümölcs

Jó hír: szeptember-októberig elég lehet a magyar dinnye

NAK / FruitVeB / Magyar Dinnyetermelők Egyesülete

Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók.

Ez derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös piaci körképéből.

Bőséges a kínálat az idén a hazai dinnyepiacon, bár a hűvösebb tavasz és a szeszélyes időjárás miatt egyes termesztőkörzetekben kissé csökkent a mennyiség, a minőségre sehol sem panaszkodhatnak a termelők. A várakozások szerint a tavalyi 2600-ról 2900 hektárra bővült termőterületről mintegy 140–160 ezer tonnás termésmennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók. A szakemberek szerint, ha augusztusban is elfogadható szinten maradnak a fogyasztói árak, akkor biztosított lesz, hogy jövőre is megfelelő mennyiségű magyar görögdinnye teremjen az országban.

Az egyes termesztőkörzetek adottságainak, valamint a tudatos technológia- és fajtaválasztásnak köszönhetően a hazai görögdinnye július elejétől egészen szeptember végéig elérhető a fogyasztók számára. Először a déli országrészből, Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerül a dinnye a fogyasztókhoz, később, július végétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kezdődik a betakarítás.

A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna vármegyében kezdhetik meg a legkorábban a betakarítást a dinnyetermelők, már június közepén megjelentek az első hazai görögdinnyék a boltokban, a piacokon és az utak mentén. A tolnai régióban a fajtahasználatnak és a technológiának köszönhetően egészen szeptemberig érik a hazai görögdinnye.

Az itt megtermett görögdinnye elsősorban a hazai piacra kerül, a termelők olyan fajtákat választanak, amit a hazai fogyasztók a leginkább kedvelnek. A termőterület ugyanakkor jelentősen visszaesett az elmúlt években, napjainkban alig egy tucat gazdálkodó foglalkozik dinnyetermesztéssel a régióban.

Baranya vármegyében, az ormánsági termesztőkörzetben is hosszan elnyúlik a dinnyeszezon, július elejétől egészen szeptember második feléig terem a kiváló minőségű görögdinnye a régióban. A gazdálkodók tapasztalatai szerint az idén több időjárási tényező is megnehezítette a termelést, a hűvös tavaszi időjárás mellett a nyári viharok sem kerülték el a dinnyeföldeket.

A minőséggel azonban így sincs gond, kiváló cukorfokkal rendelkező dinnyéket takarítanak be a gazdálkodók, amire nagy kereslet van az országban. Az ormánsági dinnyének bejáratott piacai vannak, a termelők vagy saját maguk árulják a dinnyét, vagy közvetlenül kiépített kereskedelmi hálózatokat szolgálnak ki. Főként a vármegyéhez közelebb eső kisebb-nagyobb településeket látják el, de az áruházakba is jut a dinnyéből.  Az Ormánságban a görögdinnyetermesztésnek kedvez a homokos talaj, az ivóvíz-minőségű öntözővíz pedig különleges ízt kölcsönöz a dinnyének.

A békési termesztőkörzetben a jó időjárásának és a jó minőségnek köszönhetően nem volt baj az áru értékesítésével, a piacokon és a felvásárlótelepeken zökkenőmentesen át lehetett adni az árut. A belföldi értékesítés mellett pedig exportra is jut a friss magyar görögdinnyéből.

A szezon Békés vármegyében még 2 hétig kitart, várhatóan augusztus 10-ével zárul a szedés. Vannak olyan termelők, akik későbbi időszakra is ültettek, azok augusztus második felében is piacra tudják vinni a magyar görögdinnyét.

A szabolcsi régióban az előző évekhez képest kevesebb görögdinnye termett a megszokottnál, ami elsősorban a tavaszi ingadozó időjárásnak tudható be, a dinnye ugyanis nem bírja a nagy hőingadozást, a csapadékosabb idő miatt pedig az érés is késett egy kicsit. A minőség ugyanakkor kiváló, ami a 3-4 éve elkezdődött fejlesztéseknek is köszönhető.

A legtöbb termelő átállt az intenzív dinnyetermesztésre: fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak, a korábbi fajtákat pedig az új, hibrid fajtákra cserélték. Ennek köszönhetően nagyobb termésátlag mellett a minőség terén is hatalmas előrelépés történt. Szabolcsban a szezon július közepén indult, s várhatóan szeptember 10-ig tart majd.

Heves vármegyében is hasonló a helyzet, a csapadékos időjárás miatt valamivel kisebb a termésátlag, a minőség azonban kimagasló. A meleg nyári időnek köszönhetően a kereslettel sincs baj, a piacokon, utak mentén is jól fogy az áru.

A hevesi körzetben július 7-10. között kezdődött a szezon, de nagyobb mennyiséget július 15. óta tudnak betakarítani a gazdálkodók. A várakozások szerint – az időjárástól függően – augusztus 20-ig tudják ellátni a hazai és a külföldi piacot dinnyével a hevesi termesztőkörzetben gazdálkodók.

Bár az elmúlt években szűkültek a magyar görögdinnye exportpiacai, az idén úgy tűnik, hogy ismét keresett termék lesz a külpiacokon. Az árak is kedvezően alakulnak, a meleg időjárás pedig nem csak a belföldi keresletnek, hanem az exportnak is kedvez.

A hűvösebb tavasz miatt a sárgadinnye szezon is késett, a hideg, csapadékos időt még a fóliasátorban is megsínylették a növények, a minőség azonban ennek ellenére kiemelkedő. A szezonnak kedvez az is, hogy az előző évvel ellentétben nem voltak nagy termelési csúcsok, szépen, egyenletesen érik a sárgadinnye a földeken.

Az árakkal és az értékesítési lehetőségekkel elégedettek lehetnek a termelők, az idén az importnyomás sem érezhető a piacon. A különböző termesztéstechnológiának és a fajtaválasztásnak köszönhetően sárgadinnyével már májusban találkozhattak a piacok, boltok kínálatában a vásárlók, az idény pedig egészen októberig tart majd.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez az eper nem az, amire gondol – de igazi kincs!

2025. június 24. 14:10

Az eperfa nemcsak árnyékot adó fa, hanem gyógyhatású gyümölcs, állattakarmány és kerti kincs is – mégis kevesen ismerik valódi értékeit

Innovatív körtefajták

2025. június 14. 16:10

A konzervatív fajtahasználat veszélyeket rejt a körtetermesztésben. Ezt egyre többen fölismerik, és próbálnak nyitni az új fajták felé.

Cseresznye minden mennyiségben – fogyassza okosan!

2025. június 8. 16:10

A cseresznye nemcsak finom, de egészséges is. Szezonja rövid, de annál édesebb. Mutatjuk, mikor, hogyan szedje, tárolja és dolgozza fel!

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

2025. május 30. 16:10

Klímaváltozás miatti hőhullámok, vízhiány és trópusi betegségek veszélyeztetik a banántermelést, ami drágulást és ellátási gondokat okozhat.

Tisztább levegő - több termés?

2021. július 11. 10:42

Egy új kutatás eredményei rámutattak, hogy az amerikai, hatalmas volumenű mezőgazdasági termelésben jelentős szerepet játszik a levegőtisztaság.

Megnövekedett kukorica-vetésterület, kisebb termés az EU-ban

2024. november 18. 11:10

Az Európai Bizottság arra számít, hogy 2024-re jelentősen visszaesik a kukoricatermés az Európai Unióban, különösen a keleti tagállamokban.

A magas repce terméshozam az őszi alaptrágyázással kezdődik

2021. augusztus 13. 13:56

A repce tápanyag-utánpótlást megelőző legfontosabb művelet a tervezés. A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak.

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

2018. június 26. 15:21

A DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben.