Gyümölcs

Miért hívják őszibaracknak, ha nyáron érik?

Agrofórum Online

A „őszibarack” elnevezés első ránézésre ellentmondásosnak tűnik, hiszen a gyümölcs jellemzően július-augusztus folyamán érik. A szó azonban nem az évszakhoz, hanem a gyümölcs származási helyéhez köthető.

Az őszibarack (Prunus persica) őshazája Kína, ahol több mint 4000 éve termesztik. Innen a Selyemúton keresztül jutott el Perzsiába (a mai Irán területére), majd onnan a görögök és rómaiak révén Európába. A magyar „őszibarack” szó valójában a német „Pfirsich” (latinul persicum) tükörfordítása, amely az ősi görög „persikē” kifejezésre vezethető vissza. Ez szó szerint „perzsa” barackot jelent.

A magyar „őszibarack” elnevezés

A magyar nyelvbe a török közvetítéssel került a gyümölcs neve, és a „perzsa” szó (ősi formájában „ösz” vagy „ösz-”) kapcsolódott hozzá. Tehát az „őszibarack” eredetileg nem az évszakra, hanem a perzsa származásra utalt. A mai magyar fül számára az „ősz” szó egyértelműen az évszakot jelenti, de eredetileg nem ez volt a jelentése.

Érési idő: valóban nyári gyümölcs

Az őszibarack érési ideje fajtától és termőhelytől függően változik, de alapvetően nyári gyümölcsről van szó. A legkorábbi fajták már június végén érnek, míg a későiek szeptember elejéig is eltarthatnak. A „Champion”, „Redhaven” vagy „Early Red” típusú fajták már júliusban fogyaszthatók. Míg az őszi fajták, mint például a „Michelini” vagy a „Babygold 7”, valóban szeptember körül szedhetők.

A kifejezetten őszre érő fajták kisebb részarányt képviselnek a termelésben, így a gyümölcs többsége valóban a nyár derekán kerül a fogyasztókhoz. Ez különösen igaz Magyarországon, ahol a nyár eleji és középidőszakbeli fajták az elterjedtebbek a kereskedelemben.

Botanikai jellemzők és fajtacsoportok

Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, közeli rokona a mandulának és a szilvának. Léteznek lédús, könnyen leváló húsú fajták („szabad magvúak”), valamint nehezen magozható, kemény húsú típusok is („clingstone” fajták). A piacon kapható őszibarackok mellett külön fajtacsoportot képeznek a nektarinok – ezek sima héjú változatok, de genetikailag azonosak az őszibarackkal.

A „őszibarack” elnevezés történeti nyelvi örökség

A magyarországi termesztés szempontjából fontos, hogy az ültetvények nagy része a nyári szezonra van optimalizálva, mivel az éghajlati viszonyok és a kereskedelmi igények ezt támogatják. A kontinentális klímán különösen előnyös, ha a barack a nyári napos, meleg időszakban érik be teljesen, hiszen ez kedvez az ízanyagok kialakulásának.

Tévhitek és nyelvi örökség

A „őszibarack” elnevezés tehát nem a gyümölcs érési idejére utal, hanem történeti nyelvi örökség: egy félreértett földrajzi eredetből kialakult tudományos és köznyelvi elnevezés. Ugyanígy több más gyümölcsnél is megfigyelhető a név és az érés ideje közti ellentmondás – gondoljunk csak a „téli almára”, amit gyakran már szeptemberben betakarítanak.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Innováció és több lábon állás, avagy hogyan csinálják Svájcban?

2025. szeptember 19. 08:10

UFO cseresznye, Redlove® alma és fóliatakarás – svájci példák, amikből a magyar termelők is inspirálódhatnak.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Tafrina utáni regenerálódás természetes megoldással: a Trichoderma és a Tricho Immun szerepe

2025. április 29. 05:40

A Tricho Immun egy magyar szabadalom alapján készült biostimulátor, amely koncentráltan tartalmaz Trichoderma gombát.

Közepes gyümölcstermésre számíthatunk a fagykárok miatt

2020. április 10. 10:47

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Szükséges már permetezni az őszibarackot a molyok ellen?

2024. május 31. 04:37

Kell már permeteznem az őszibarackot a molyok ellen? Várom szíves válaszukat!