36℃ 23℃
augusztus 10. Lőrinc, Blanka, Csilla
Gyümölcs

Miért hívják őszibaracknak, ha nyáron érik?

Agrofórum Online

A „őszibarack” elnevezés első ránézésre ellentmondásosnak tűnik, hiszen a gyümölcs jellemzően július-augusztus folyamán érik. A szó azonban nem az évszakhoz, hanem a gyümölcs származási helyéhez köthető.

Az őszibarack (Prunus persica) őshazája Kína, ahol több mint 4000 éve termesztik. Innen a Selyemúton keresztül jutott el Perzsiába (a mai Irán területére), majd onnan a görögök és rómaiak révén Európába. A magyar „őszibarack” szó valójában a német „Pfirsich” (latinul persicum) tükörfordítása, amely az ősi görög „persikē” kifejezésre vezethető vissza. Ez szó szerint „perzsa” barackot jelent.

A magyar „őszibarack” elnevezés

A magyar nyelvbe a török közvetítéssel került a gyümölcs neve, és a „perzsa” szó (ősi formájában „ösz” vagy „ösz-”) kapcsolódott hozzá. Tehát az „őszibarack” eredetileg nem az évszakra, hanem a perzsa származásra utalt. A mai magyar fül számára az „ősz” szó egyértelműen az évszakot jelenti, de eredetileg nem ez volt a jelentése.

Érési idő: valóban nyári gyümölcs

Az őszibarack érési ideje fajtától és termőhelytől függően változik, de alapvetően nyári gyümölcsről van szó. A legkorábbi fajták már június végén érnek, míg a későiek szeptember elejéig is eltarthatnak. A „Champion”, „Redhaven” vagy „Early Red” típusú fajták már júliusban fogyaszthatók. Míg az őszi fajták, mint például a „Michelini” vagy a „Babygold 7”, valóban szeptember körül szedhetők.

A kifejezetten őszre érő fajták kisebb részarányt képviselnek a termelésben, így a gyümölcs többsége valóban a nyár derekán kerül a fogyasztókhoz. Ez különösen igaz Magyarországon, ahol a nyár eleji és középidőszakbeli fajták az elterjedtebbek a kereskedelemben.

Botanikai jellemzők és fajtacsoportok

Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, közeli rokona a mandulának és a szilvának. Léteznek lédús, könnyen leváló húsú fajták („szabad magvúak”), valamint nehezen magozható, kemény húsú típusok is („clingstone” fajták). A piacon kapható őszibarackok mellett külön fajtacsoportot képeznek a nektarinok – ezek sima héjú változatok, de genetikailag azonosak az őszibarackkal.

A „őszibarack” elnevezés történeti nyelvi örökség

A magyarországi termesztés szempontjából fontos, hogy az ültetvények nagy része a nyári szezonra van optimalizálva, mivel az éghajlati viszonyok és a kereskedelmi igények ezt támogatják. A kontinentális klímán különösen előnyös, ha a barack a nyári napos, meleg időszakban érik be teljesen, hiszen ez kedvez az ízanyagok kialakulásának.

Tévhitek és nyelvi örökség

A „őszibarack” elnevezés tehát nem a gyümölcs érési idejére utal, hanem történeti nyelvi örökség: egy félreértett földrajzi eredetből kialakult tudományos és köznyelvi elnevezés. Ugyanígy több más gyümölcsnél is megfigyelhető a név és az érés ideje közti ellentmondás – gondoljunk csak a „téli almára”, amit gyakran már szeptemberben betakarítanak.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

2025. augusztus 8. 13:10

A nyári szamócaápolás nemcsak a mostani állományt óvja, hanem a következő szezon gazdag termését is megalapozza.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

2019. március 20. 04:36

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.

Őszibarackban is Kína a világelső

2021. március 13. 06:47

A globális őszibaracktermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már agrártermék esetében.

Két héttel korábban borultak virágba a barackültetvények Olaszország egyes régióiban

2022. február 22. 08:32

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20 °C-os napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények.