Gyümölcs

Mikor érett az őszibarack? A tökéletes szüret időpontja

Agrofórum Online

Nem mindegy, mikor szedi le az őszibarackot: a túl korai vagy éppen túl késői szüret rontja az ízélményt és a gyümölcs eltarthatóságát is.

Tudja meg, milyen jelekre kell figyelnie ahhoz, hogy a termés zamatos, illatos és igazán érett legyen! Segítünk felismerni a legjobb pillanatot a szedéshez!

Szín, illat, tapintás – így ismerheti fel az érett őszibarackot

A tökéletes őszibarack szüreteléséhez három érzékszervére is szüksége lesz: a látására, a tapintására és a szaglására. Először figyelje meg a gyümölcs színét! Az érett barack nem mutat zöld árnyalatokat, helyette telt, sárgás vagy aranyszínű alapszín jellemzi. Ne tévessze meg a piros fedőszín: az csupán a napfény hatására alakul ki, nem a valódi érettség fokmérője!

Ezután ellenőrizze a barack állagát. Finoman nyomja meg a gyümölcsöt, különösen a szár körüli részen. Ha enyhén enged a nyomásnak, de nem túl puha, akkor elérte az optimális érettséget. A kemény termés még éretlen, míg a túlzottan puha, nyomódó példány már túlérett, könnyen romlásnak indulhat. 

Érdemes az illat alapján is megerősíteni döntését

Egy valóban érett őszibarack erőteljes, édes, virágos illatot áraszt, különösen a kocsány környékén. Ha nem érez semmilyen aromát, várjon még néhány napot a szedéssel! Végezetül vizsgálja meg a gyümölcs héját is! Az ideális barack héja feszes és sima, ráncoktól, sérülésektől mentes. Az ép felület nemcsak esztétikus, hanem hosszabb eltarthatóságot is biztosít.

Mikor és hogyan érdemes szüretelni?

Az őszibarack szüretelésének ideje elsősorban a fajtától és az éghajlati viszonyoktól függ, Magyarországon általában július közepétől augusztus végéig tart a szüret szezonja. Ez az időszak biztosítja, hogy a gyümölcs a legjobb érettségi állapotban kerüljön le a fáról. Kísérje figyelemmel a termést, és csak akkor kezdje meg a szedést, amikor a barack megmutatja az érettség minden jelét: a színe élénk, alapszíne aranysárga, az illata gazdag és édes!

A szüretelést mindig óvatosan végezze! Fogja meg a gyümölcsöt a tenyerében, majd finoman csavarja el a szárát, így megóvhatja a barackot a sérülésektől. Kerülje a hirtelen húzást vagy rángatást, mert ez könnyen károsíthatja a termést, ami a gyorsabb romláshoz vezethet.

Tárolási tippek a frissesség megőrzéséhez

A leszedett gyümölcsöt sekély, jól szellőző kosarakba vagy ládákba helyezze, hogy a barackok ne nyomódjanak össze, és megőrizzék formájukat és frissességüket! Tárolja a termést hűvös, árnyékos helyen, és lehetőség szerint minél előbb fogyassza vagy dolgozza fel, hogy a gyümölcs zamata és tápanyagtartalma a lehető legjobb maradjon.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mire jó a füge levele? Íme a meglepő válaszok

2025. augusztus 12. 14:10

A fügelevél nemcsak árnyékot ad, hanem gyógyító hatású is – mutatjuk, mire használható biztonságosan a mindennapokban!

Miért hívják őszibaracknak, ha nyáron érik?

2025. augusztus 9. 14:10

Kínából indult, nyáron terem, mégis őszi – utánajártunk az őszibarack név eredetének és az érési időszakok sajátosságainak.

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

2025. augusztus 8. 13:10

A nyári szamócaápolás nemcsak a mostani állományt óvja, hanem a következő szezon gazdag termését is megalapozza.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

2022. szeptember 26. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.