12℃ 6℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Gyümölcs

Mikor érett az őszibarack? A tökéletes szüret időpontja

Agrofórum Online

Nem mindegy, mikor szedi le az őszibarackot: a túl korai vagy éppen túl késői szüret rontja az ízélményt és a gyümölcs eltarthatóságát is.

Tudja meg, milyen jelekre kell figyelnie ahhoz, hogy a termés zamatos, illatos és igazán érett legyen! Segítünk felismerni a legjobb pillanatot a szedéshez!

Szín, illat, tapintás – így ismerheti fel az érett őszibarackot

A tökéletes őszibarack szüreteléséhez három érzékszervére is szüksége lesz: a látására, a tapintására és a szaglására. Először figyelje meg a gyümölcs színét! Az érett barack nem mutat zöld árnyalatokat, helyette telt, sárgás vagy aranyszínű alapszín jellemzi. Ne tévessze meg a piros fedőszín: az csupán a napfény hatására alakul ki, nem a valódi érettség fokmérője!

Ezután ellenőrizze a barack állagát. Finoman nyomja meg a gyümölcsöt, különösen a szár körüli részen. Ha enyhén enged a nyomásnak, de nem túl puha, akkor elérte az optimális érettséget. A kemény termés még éretlen, míg a túlzottan puha, nyomódó példány már túlérett, könnyen romlásnak indulhat. 

Érdemes az illat alapján is megerősíteni döntését

Egy valóban érett őszibarack erőteljes, édes, virágos illatot áraszt, különösen a kocsány környékén. Ha nem érez semmilyen aromát, várjon még néhány napot a szedéssel! Végezetül vizsgálja meg a gyümölcs héját is! Az ideális barack héja feszes és sima, ráncoktól, sérülésektől mentes. Az ép felület nemcsak esztétikus, hanem hosszabb eltarthatóságot is biztosít.

Mikor és hogyan érdemes szüretelni?

Az őszibarack szüretelésének ideje elsősorban a fajtától és az éghajlati viszonyoktól függ, Magyarországon általában július közepétől augusztus végéig tart a szüret szezonja. Ez az időszak biztosítja, hogy a gyümölcs a legjobb érettségi állapotban kerüljön le a fáról. Kísérje figyelemmel a termést, és csak akkor kezdje meg a szedést, amikor a barack megmutatja az érettség minden jelét: a színe élénk, alapszíne aranysárga, az illata gazdag és édes!

A szüretelést mindig óvatosan végezze! Fogja meg a gyümölcsöt a tenyerében, majd finoman csavarja el a szárát, így megóvhatja a barackot a sérülésektől. Kerülje a hirtelen húzást vagy rángatást, mert ez könnyen károsíthatja a termést, ami a gyorsabb romláshoz vezethet.

Tárolási tippek a frissesség megőrzéséhez

A leszedett gyümölcsöt sekély, jól szellőző kosarakba vagy ládákba helyezze, hogy a barackok ne nyomódjanak össze, és megőrizzék formájukat és frissességüket! Tárolja a termést hűvös, árnyékos helyen, és lehetőség szerint minél előbb fogyassza vagy dolgozza fel, hogy a gyümölcs zamata és tápanyagtartalma a lehető legjobb maradjon.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

2025. október 30. 08:10

Nem mindegy, hol és hogyan teleltetjük a citromfát – íme a legfontosabb tudnivalók lépésről lépésre.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

2022. október 25. 04:36

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok gyümölcs, és ott már lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb.

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

A kajszibarack is „előresietett”, már javában szedik a termesztők

2024. június 17. 10:10

Bár a minőséggel egyelőre nincs probléma, a mennyiséget ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.