Gyümölcs

Mitől lesz hosszúkás az alma?

Agrofórum Online

A növekedésszabályozó anyagoknak (bioregulátoroknak) vannak a termésképzésre gyakorolt hatásaik is.

A növényi bioregulátorokat használhatjuk gyümölcsritkításra, vagy éppen ellenkezőleg, a termésmennyiség növelésére, a gyümölcsök alakjának, minőségi paramétereinek megváltoztatására, vagy éppen a virágzási és érési idő befolyásolására.

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek. A növényi hormonok irányítják a gyümölcsfák élete során a fejlődési és növekedési folyamatokat. A gyümölcsfák különböző szerveiben képződnek és a szállítószövetekben áramlanak a növény más részei felé. Egymással kölcsönhatásban fejtik ki hatásukat.

Ha ezeket az anyagokat bizonyos dózisban a levelekre, a növény felületére juttatjuk, nem csinálunk mást, mint a növényen belül valamilyen irányban eltoljuk, megváltoztatjuk a hormonok egyensúlyát, és ennek pozitív hatásait igyekszünk kihasználni.

A hormonális készítmények tehát olyan szintetikusan előállított vegyületek, amelyek pontosan olyanok, vagy majdnem pontosan olyanok, mint amilyeneket a növény is készít (auxinok, gibberellinek, citokininek…). Káros vegyi anyagokat tehát nem juttatunk a növényekre.

Természetesen ezek használata során is szigorúan be kell tartani a technológiai előírásokat. A gyümölcsritkításhoz, egyéb technológiai műveletekhez gyakran használunk olyan készítményeket, amelyek nem tartoznak a növekedésszabályozó anyagok körébe. Hatásmechanizmusuk egészen más. Ezekkel most nem kívánok foglalkozni.

Hormonális gyümölcsritkítás

A hormonális hatású növekedésszabályozó anyagokat sokfelé használjákgyümölcsritkításra a korszerű gyümölcsültetvényekben. Elsősorban az auxin típusú vegyületek alkalmazása terjedt el, de más hormoncsoportokhoz tartozó készítmények használata is eredményes lehet.

Hatásukat úgy fejtik ki, hogy csökkentik a növény asszimilációs tevékenységét, kiélezve a tápanyagokért folytatott versenyt, ami az egyes növényi részek között zajlik. Ennek következtében a később termékenyült, kisebb, fejletlenebb gyümölcskezdemények lehullanak, a nagyobbak pedig fent maradnak.

Elsősorban az almaültetvényekben tudjuk használni ezeket a szereket, mert a termesztett gyümölcsfajok közül egyedül az almának van olyan virágzásbiológiai sajátossága, hogy minden virágzatban van egy kiemelt helyzetű virág, a középső, amelyik legelőször nyílik ki, a többi 1-2 nappal később.

Ebből a középső, vagy „királyvirágból” képződött termést hagyjuk meg minden virágzatban, a többitől megszabadulunk a hormonális egyensúly átmeneti befolyásolásával.

A technológia sikere sok mindentől függ. Nemcsak a szer helyes koncentrációjától és a megfelelő virágzásfenológiai állapotban való kijuttatásától, hanem a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a csapadékviszonyoktól is. Más gyümölcsfajoknál is próbálkoznak a hormonális gyümölcsritkító szerek alkalmazásával, de nem megnyugtatóak az eredmények, a fent említett okok miatt.

Dr. Szalay László

SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2018. októberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

A monília elleni védekezés virágzáskor

2020. március 31. 08:17

Csonthéjas gyümölcseink esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a virágzáskor fertőző kórokozók, köztük a legveszélyesebb: monília elleni védekezésre. Ráadásul most az időjárás is hajlamosít a járvány kialakulására, hiszen a melegebb napokat hűvösebb, csapadékosabb, párás napok váltogatják, ami nagyon kedvező a monília számára.

Hogyan tároljuk az almát házi körülmények között?

2020. október 26. 09:20

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban.

Van megoldás a léalmaválságra?

2018. október 22. 08:43

Tapasztalatok igazolják, hogy amikor egy határidős szerződést vezetnek be egy mezőgazdasági termékpiacon, akkor a piaci szeplők képesek lesznek megoldani azokat a problémákat, amelyekkel hosszú ideje küzdöttek.