Gyümölcs

Mitől lesz hosszúkás az alma?

Agrofórum Online

A növekedésszabályozó anyagoknak (bioregulátoroknak) vannak a termésképzésre gyakorolt hatásaik is.

A növényi bioregulátorokat használhatjuk gyümölcsritkításra, vagy éppen ellenkezőleg, a termésmennyiség növelésére, a gyümölcsök alakjának, minőségi paramétereinek megváltoztatására, vagy éppen a virágzási és érési idő befolyásolására.

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek. A növényi hormonok irányítják a gyümölcsfák élete során a fejlődési és növekedési folyamatokat. A gyümölcsfák különböző szerveiben képződnek és a szállítószövetekben áramlanak a növény más részei felé. Egymással kölcsönhatásban fejtik ki hatásukat.

Ha ezeket az anyagokat bizonyos dózisban a levelekre, a növény felületére juttatjuk, nem csinálunk mást, mint a növényen belül valamilyen irányban eltoljuk, megváltoztatjuk a hormonok egyensúlyát, és ennek pozitív hatásait igyekszünk kihasználni.

A hormonális készítmények tehát olyan szintetikusan előállított vegyületek, amelyek pontosan olyanok, vagy majdnem pontosan olyanok, mint amilyeneket a növény is készít (auxinok, gibberellinek, citokininek…). Káros vegyi anyagokat tehát nem juttatunk a növényekre.

Természetesen ezek használata során is szigorúan be kell tartani a technológiai előírásokat. A gyümölcsritkításhoz, egyéb technológiai műveletekhez gyakran használunk olyan készítményeket, amelyek nem tartoznak a növekedésszabályozó anyagok körébe. Hatásmechanizmusuk egészen más. Ezekkel most nem kívánok foglalkozni.

Hormonális gyümölcsritkítás

A hormonális hatású növekedésszabályozó anyagokat sokfelé használjákgyümölcsritkításra a korszerű gyümölcsültetvényekben. Elsősorban az auxin típusú vegyületek alkalmazása terjedt el, de más hormoncsoportokhoz tartozó készítmények használata is eredményes lehet.

Hatásukat úgy fejtik ki, hogy csökkentik a növény asszimilációs tevékenységét, kiélezve a tápanyagokért folytatott versenyt, ami az egyes növényi részek között zajlik. Ennek következtében a később termékenyült, kisebb, fejletlenebb gyümölcskezdemények lehullanak, a nagyobbak pedig fent maradnak.

Elsősorban az almaültetvényekben tudjuk használni ezeket a szereket, mert a termesztett gyümölcsfajok közül egyedül az almának van olyan virágzásbiológiai sajátossága, hogy minden virágzatban van egy kiemelt helyzetű virág, a középső, amelyik legelőször nyílik ki, a többi 1-2 nappal később.

Ebből a középső, vagy „királyvirágból” képződött termést hagyjuk meg minden virágzatban, a többitől megszabadulunk a hormonális egyensúly átmeneti befolyásolásával.

A technológia sikere sok mindentől függ. Nemcsak a szer helyes koncentrációjától és a megfelelő virágzásfenológiai állapotban való kijuttatásától, hanem a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a csapadékviszonyoktól is. Más gyümölcsfajoknál is próbálkoznak a hormonális gyümölcsritkító szerek alkalmazásával, de nem megnyugtatóak az eredmények, a fent említett okok miatt.

Dr. Szalay László

SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2018. októberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Mit kell tenni a késői érésű almafákkal?

2020. augusztus 27. 10:22

Mely betegségek és kártevők ellen kell még védekeznem késői érésű almafáimon? Mire ügyeljek?

Szép lett volna az alma, de varasodik! Mit tehetek a betegség ellen?

2018. július 18. 09:03

F. Géza kérdése: A varasodás minden évben jelentős almáimon. Hogyan őrizhetem meg a termések épségét?

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.