16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Gyümölcs

Mitől lesz hosszúkás az alma?

Agrofórum Online

A növekedésszabályozó anyagoknak (bioregulátoroknak) vannak a termésképzésre gyakorolt hatásaik is.

A növényi bioregulátorokat használhatjuk gyümölcsritkításra, vagy éppen ellenkezőleg, a termésmennyiség növelésére, a gyümölcsök alakjának, minőségi paramétereinek megváltoztatására, vagy éppen a virágzási és érési idő befolyásolására.

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek. A növényi hormonok irányítják a gyümölcsfák élete során a fejlődési és növekedési folyamatokat. A gyümölcsfák különböző szerveiben képződnek és a szállítószövetekben áramlanak a növény más részei felé. Egymással kölcsönhatásban fejtik ki hatásukat.

Ha ezeket az anyagokat bizonyos dózisban a levelekre, a növény felületére juttatjuk, nem csinálunk mást, mint a növényen belül valamilyen irányban eltoljuk, megváltoztatjuk a hormonok egyensúlyát, és ennek pozitív hatásait igyekszünk kihasználni.

A hormonális készítmények tehát olyan szintetikusan előállított vegyületek, amelyek pontosan olyanok, vagy majdnem pontosan olyanok, mint amilyeneket a növény is készít (auxinok, gibberellinek, citokininek…). Káros vegyi anyagokat tehát nem juttatunk a növényekre.

Természetesen ezek használata során is szigorúan be kell tartani a technológiai előírásokat. A gyümölcsritkításhoz, egyéb technológiai műveletekhez gyakran használunk olyan készítményeket, amelyek nem tartoznak a növekedésszabályozó anyagok körébe. Hatásmechanizmusuk egészen más. Ezekkel most nem kívánok foglalkozni.

Hormonális gyümölcsritkítás

A hormonális hatású növekedésszabályozó anyagokat sokfelé használjákgyümölcsritkításra a korszerű gyümölcsültetvényekben. Elsősorban az auxin típusú vegyületek alkalmazása terjedt el, de más hormoncsoportokhoz tartozó készítmények használata is eredményes lehet.

Hatásukat úgy fejtik ki, hogy csökkentik a növény asszimilációs tevékenységét, kiélezve a tápanyagokért folytatott versenyt, ami az egyes növényi részek között zajlik. Ennek következtében a később termékenyült, kisebb, fejletlenebb gyümölcskezdemények lehullanak, a nagyobbak pedig fent maradnak.

Elsősorban az almaültetvényekben tudjuk használni ezeket a szereket, mert a termesztett gyümölcsfajok közül egyedül az almának van olyan virágzásbiológiai sajátossága, hogy minden virágzatban van egy kiemelt helyzetű virág, a középső, amelyik legelőször nyílik ki, a többi 1-2 nappal később.

Ebből a középső, vagy „királyvirágból” képződött termést hagyjuk meg minden virágzatban, a többitől megszabadulunk a hormonális egyensúly átmeneti befolyásolásával.

A technológia sikere sok mindentől függ. Nemcsak a szer helyes koncentrációjától és a megfelelő virágzásfenológiai állapotban való kijuttatásától, hanem a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a csapadékviszonyoktól is. Más gyümölcsfajoknál is próbálkoznak a hormonális gyümölcsritkító szerek alkalmazásával, de nem megnyugtatóak az eredmények, a fent említett okok miatt.

Dr. Szalay László

SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2018. októberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Miért lesz foltos érés közben az alma a fán?

2024. szeptember 25. 04:40

Segítségért fordulok most Önökhöz. Miért foltosodik meg érés közben az alma a fán? Válaszukat nagyon várom!

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

Hogyan és mivel védekezzek almafáimon megjelenő kaliforniai pajzstetű ellen?

2020. július 30. 08:01

Hogyan és mivel védekezzek almafáimon megjelenő kaliforniai pajzstetű ellen?

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.