Gyümölcs

Mitől lesz hosszúkás az alma?

Agrofórum Online

A növekedésszabályozó anyagoknak (bioregulátoroknak) vannak a termésképzésre gyakorolt hatásaik is.

A növényi bioregulátorokat használhatjuk gyümölcsritkításra, vagy éppen ellenkezőleg, a termésmennyiség növelésére, a gyümölcsök alakjának, minőségi paramétereinek megváltoztatására, vagy éppen a virágzási és érési idő befolyásolására.

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek. A növényi hormonok irányítják a gyümölcsfák élete során a fejlődési és növekedési folyamatokat. A gyümölcsfák különböző szerveiben képződnek és a szállítószövetekben áramlanak a növény más részei felé. Egymással kölcsönhatásban fejtik ki hatásukat.

Ha ezeket az anyagokat bizonyos dózisban a levelekre, a növény felületére juttatjuk, nem csinálunk mást, mint a növényen belül valamilyen irányban eltoljuk, megváltoztatjuk a hormonok egyensúlyát, és ennek pozitív hatásait igyekszünk kihasználni.

A hormonális készítmények tehát olyan szintetikusan előállított vegyületek, amelyek pontosan olyanok, vagy majdnem pontosan olyanok, mint amilyeneket a növény is készít (auxinok, gibberellinek, citokininek…). Káros vegyi anyagokat tehát nem juttatunk a növényekre.

Természetesen ezek használata során is szigorúan be kell tartani a technológiai előírásokat. A gyümölcsritkításhoz, egyéb technológiai műveletekhez gyakran használunk olyan készítményeket, amelyek nem tartoznak a növekedésszabályozó anyagok körébe. Hatásmechanizmusuk egészen más. Ezekkel most nem kívánok foglalkozni.

Hormonális gyümölcsritkítás

A hormonális hatású növekedésszabályozó anyagokat sokfelé használjákgyümölcsritkításra a korszerű gyümölcsültetvényekben. Elsősorban az auxin típusú vegyületek alkalmazása terjedt el, de más hormoncsoportokhoz tartozó készítmények használata is eredményes lehet.

Hatásukat úgy fejtik ki, hogy csökkentik a növény asszimilációs tevékenységét, kiélezve a tápanyagokért folytatott versenyt, ami az egyes növényi részek között zajlik. Ennek következtében a később termékenyült, kisebb, fejletlenebb gyümölcskezdemények lehullanak, a nagyobbak pedig fent maradnak.

Elsősorban az almaültetvényekben tudjuk használni ezeket a szereket, mert a termesztett gyümölcsfajok közül egyedül az almának van olyan virágzásbiológiai sajátossága, hogy minden virágzatban van egy kiemelt helyzetű virág, a középső, amelyik legelőször nyílik ki, a többi 1-2 nappal később.

Ebből a középső, vagy „királyvirágból” képződött termést hagyjuk meg minden virágzatban, a többitől megszabadulunk a hormonális egyensúly átmeneti befolyásolásával.

A technológia sikere sok mindentől függ. Nemcsak a szer helyes koncentrációjától és a megfelelő virágzásfenológiai állapotban való kijuttatásától, hanem a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a csapadékviszonyoktól is. Más gyümölcsfajoknál is próbálkoznak a hormonális gyümölcsritkító szerek alkalmazásával, de nem megnyugtatóak az eredmények, a fent említett okok miatt.

Dr. Szalay László

SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2018. októberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Jó almatermés várható Észak-Németországban

2022. augusztus 17. 12:36

Az első betakarítási jelentések jók, 295 mázsás hektáronkénti almatermést remélnek 2022-ben az észak-németországi Brandenburgban.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Megújulóban van az almatermesztés Magyarországon

2024. augusztus 8. 09:10

A Fruitnet, a frisstermék-iparággal foglalkozó honlap írt a magyarországi almatermesztés javuló helyzetéről. Merre tart a hazai almaágazat?