Gyümölcs

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

Agrofórum Online

Gyümölcsültetvények tervezésekor a termőhelyi alkalmasság meghatározásának, valamint a terület előkészítésének fontos lépése a talajvizsgálat. Most csak a fás kultúrákkal foglalkozunk, a cserjéknél, félcserjéknél a növények kisebb méretei, és az ültetvény rövidebb élettartama miatt más paraméterek érvényesek.

Miért fontos a talajvizsgálat?

Az ültetvény létesítése előtti talajvizsgálat során meg kell határozni, hogy a területünk talaja alkalmas-e a tervezett gyümölcsfajok telepítésére, illetve az ültetés előtt milyen és mennyi tápanyagot kell kijuttatni. Talajunk tulajdonságainak pontos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a harmonikus, kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás feltételeit megteremtsük gyümölcsfáink számára.

A vizsgálatot hivatalos talajtani laboratóriumok végzik, ezeknek jól kiépített hálózata működik hazánkban. A részletes, számszerűsített talajtani paramétereken és tápanyag-tartalom adatokon kívül írásbeli szakvéleményt is adnak. A vizsgálat eredményességének egyik fontos feltétele a szakszerű mintavétel, ezért ezt is bízzuk a szakemberekre. A talajvizsgálatra vonatkozó előírásokat és a telepítés feltételeit biztosító talajtani paramétereket a különböző gyümölcsfajokra vonatkozóan a 2007. évi CXXIX törvény és a 90/2008. sz. FVM rendelet tartalmazza.

Feltáró gödrök és fúrások

Általában 5 hektáronként egy 150 cm mélységű feltáró gödröt készítenek. Ha a terület heterogenitása indokolja, ettől sűrűbben készülnek a feltáró gödrök. A talajvízszint mélységét feltáró fúrásokkal határozzák meg.

Az 1. táblázatban néhány jellemző adatot foglaltunk össze a telepítés feltételeit biztosító paraméterek közül, a fent említett rendeletekben és a szakkönyvekben minden termesztett gyümölcsfajra vonatkozóan megtalálhatjuk a részletes adatokat. Ha a területünk talaja nem felel meg ezeknek a követelményeknek, ne fogjunk ültetvény létesítéséhez.

  gyümölcs-fajtermőréteg vastagság (cm)talaj-vízszint mélység (cm)mész-tartalom (%)összes só-tartalom (%)  pH (vízben)kötöttség, leiszapol-ható rész (%)
alma100150250,14,5-8,510-80
körte100150200,14,5-8,525-80
meggy120180300,155,5-8,510-80
cseresznye120180300,15,5-8,510-70
kajszi100180300,15,5-8,510-80
őszibarack100150200,15,5-8,510-80
szilva100100300,155,0-8,510-80
dió150150200,15,5-8,515-70
1. táblázat Gyümölcsültetvények létesítésének feltételeit biztosító talajtani paraméterek határértékei (Forrás: Papp, 2003)

A feltáró gödrök és fúrások segítségével megvizsgálják a termőréteg vastagságát és a talajvízszint mélységét. A táblázat ezekre a paraméterekre vonatkozóan minimális értékeket határoz meg. A termőréteg nem azonos a humuszos réteggel.

A termőréteg addig a mélységig tart, ameddig a növények gyökerei le tudnak hatolni, tehát a szilárd alapkőzetig. A humuszos réteg általában ettől vékonyabb, a talaj humuszban gazdag, felső, leginkább „élő” részét jelenti. A termőréteg vastagságának legalább 1 méternek kell lenni, de a nagyobb méretű fát nevelő fajoknál, amelyeknek a gyökérzetük is mélyebbre hatol, ez is kevés, a diónál például 1,5 méter az előírás.

A talajvízszint mélysége azért fontos paraméter, mert a gyümölcsfáink többségének gyökérzete levegőigényes, nem viselik el, ha gyökérzetük vízben áll. Tartós vízborítás a fák pusztulását okozza. Ez alól két gyümölcsfaj kivétel, a szilva és a dió, amelyek elviselik a gyökérzónájukban a talajvizet. Ezeket az igényeket tükrözik a táblázat első két oszlopának adatai.

A mésztartalom határértékek nagyon megengedőek

A talaj mésztartalmára vonatkozóan maximális értékeket találunk az 1. táblázatban, és hozzá kell tenni, hogy ezek a határértékek nagyon megengedőek. Almánál 25, csonthéjasoknál 30% mésztartalom túl magas, ilyen talajokon nehéz a megfelelő tápanyag-egyensúlyt biztosítani.

Gyümölcsfáinknak szükségük van a talaj aktív mésztartalmára, hiszen a kalcium a gyümölcsfák szempontjából makroelemnek számít. A kalciumigény és ezzel összefüggésben az optimális mésztartalom nemcsak a fajtól, hanem a fajtától és az alanytól is erősen függ, de azt lehet mondani, hogy az almatermésűek 5-10%, a csonthéjasok 10-15% mésztartalmú talajokon fejlődnek legjobban. Van egy gyümölcsfajunk a fás kultúrák között, amelyik viszont csak savanyú, mészmentes talajon fejlődik megfelelően, ez a szelídgesztenye.

A talaj kémhatása

A vízben oldott összes sótartalom nem lehet magasabb 0,1-0,15%-nál azokon a területeken, ahová gyümölcsültetvényt szeretnénk telepíteni.

A táblázat utolsó előtti oszlopa a talaj optimális kémhatásának határértékeit adja meg. A talaj vízben mért pH értékének csonthéjasoknál 5,5 és 8,5 között, almatermésűeknél 4,5 és 8,5 között kell lenni. Tehát a semlegeshez (7-es pH értékhez) közeli kémhatású talajok a megfelelők számunkra. Almatermésűek elviselik a kissé savanyú talajokat is, de a csonthéjasoknál kedvezőbb, ha a kémhatás a semlegestől a lúgos irányba hajlik. A táblázatban nem szerepel a szelídgesztenye, mely csak savanyú talajon érzi jól magát.

A talaj pH értékét mérhetjük KCl-ban is, így 1-el nagyobb értékeket kapunk, ennek megfelelően a határértékek az almatermésűeknél 5,5-9,5, a csonthéjasoknál 6,5-9,5-re módosulnak. A semlegeshez közeli kémhatás azért szükséges, mert a tápelemek felvehetősége ebben a tartományban a legjobb. Ha ezen a határértékeken kívül esik a talaj kémhatása, tehát túl savanyú vagy túl lúgos, felborul a növények tápanyag-egyensúlya, mert a legtöbb tápelem felvehetősége erősen korlátozottá válik, emellett egyes mikroelemek felvehetősége szükségtelen mértékben megnő.

A középkötött talajok a legjobbak

Az 1. táblázat utolsó oszlopa a talaj kötöttségére vonatkozó határértékeket tartalmazza. A kötöttséget több paraméterrel is jellemezhetjük, ezek közül általánosan használt az Arany-féle kötöttségi szám (KA), és a talaj leiszapolható része %-ban megadva. A kettő közötti összefüggést a 2. táblázat mutatja.

  Fizikai talajféleség  Kötöttség (KA)  Leiszapolható rész (%)  Víztartó képesség, (vízkapacitás tömeg%-ban)
homok30 alatt11-2515
homokos vályog30-3726-3020
vályog38-4231-6025
agyagos vályog43-5061-7030
agyag51-6071-8035
nehéz agyag61-8081-9040
2. táblázat Különböző talajtípusok kötöttségét és víztartó képességét jelző paraméterek

Az FVM rendeletben a leiszapolható rész szerepel. A határértékek azt mutatják, hogy a szélsőségesen laza és szélsőségesen kötött talajok nem alkalmasak gyümölcsültetvény létesítésére. A túlságosan laza homoktalajok humusztartalma nagyon alacsony, rossz a tápanyag szolgáltató és víztartó képességük, rajtuk nem tudjuk biztosítani a gyümölcsfák megfelelő makro és mikroelem ellátását. A gyorsan mozgó tápelemek, mint pl. a nitrogén hamar kimosódnak a talajból, és ezzel a talajvizet is szennyezzük.

A túlságosan kötött agyagtalajok levegőtlenek, nem biztosítják a gyökérzet megfelelő levegőellátását, ami gyökérfulladáshoz vezet. Emellett a tápanyagok feltáródása sem kiegyensúlyozott ezekben a talajokban, mert a kolloidok erősen megkötnek egyes tápelemeket.

A számunkra legalkalmasabb talajok a homokos vályog és a vályog kategóriába tartoznak. Ezek a talajtípusok, megfelelő humusztartalommal biztosítják az alapját a kiegyenlített tápanyag-gazdálkodásnak. A homok és agyagos vályog kategóriájú talajokon is gyakran létesülnek gyümölcs-ültetvények. Ezeken azonban fokozott odafigyelés szükséges a tápanyag-egyensúly megteremtéséhez.

A homoktalajok humusztartalmát szerves és zöld trágyával folyamatosan dúsítani kell, a kiszáradástól pedig gyakori öntözéssel kell megvédeni. Az agyagos talajok túlzott tömörödését rendszeres lazítással, altalaj-lazítással kell elkerülni.

Tápanyagok a talajban

A talajvizsgálat fontos része a makro- és mikroelem tartalom meghatározása. A makroelemek a gyümölcsfák táplálkozásában legnagyobb mennyiségben szükséges tápelemek. Ezek közül a talajból vízben oldott formában veszik föl a következőket: nitrogén (N), foszfor (P), kálium (K), magnézium (Mg) kalcium (Ca) és kén (S). A legfontosabb mikroelemek a következők: vas (Fe), mangán (Mn), bór (B), réz (Cu), cink (Zn), molibdén (Mo) és titán (Ti). A makro és mikroelemek mennyiségét mg/kg-ban adják meg a talajvizsgálat során.

A talaj tápanyagtartalmát a kötöttség, a humusztartalom és a mésztartalom ismeretében, azokkal összefüggésben kell értékelni. A szakkönyvek részletesen tartalmazzák a határértékeket, a 3. és 4. táblázatban példaként a káliumra és a foszforra vonatkozó értékeket foglaltuk össze.

Kötöttség (KA)AL-K2O (mg/kg)
2580-100
25-30100-120
30-37120-160
37-42160-200
42-50200-230
50230-250
3. táblázat Gyümölcsültetvények talajának kedvező kálium-ellátottságát jelentő határértékek a 0-60 cm-es talajrétegben. A kötöttség Arany-féle kötöttségi számban (KA), a káliumtartalom ammonlaktát (AL) oldható K2O mennyiségben van megadva (Forrás: Papp, 2003)

  Kötöttség (KA)Mésztartalom (CaCO3 %)
1 % alatt1-5 %5 % felett
30 alatt60-8080-90100
30 felett80100120
4. táblázat Gyümölcsültetvények talajának kedvező foszfor-ellátottságát jelentő határértékek a 0-60 cm-es talajrétegben. A foszfortartalom ammonlaktát oldható foszfor-pentoxidban (AL-P2O5) van megadva (Forrás: Papp, 2003)

A fás kultúrák telepítése előtti talajvizsgálat során a talaj tápanyagtartalmát 60 cm mélyen vizsgálják meg, általában három, egyenként 20 cm vastag rétegben. A hiányzó tápelemeket a terület előkészítése során pótolni kell. A tápanyagok pótlása zöld trágyával, szerves trágyával és műtrágyával történik. Ezt a műveletet feltöltő trágyázásnak, vagy tartalékoló trágyázásnak is szokás nevezni.

A tápanyagok kijuttatásának és talajba forgatásának módját a telepítendő gyümölcsfajok igényeit, a talajjellemzőket és a domborzati viszonyokat figyelembe véve kell megválasztani. Az egész területre kijuttatott tápanyagpótlás mellett hasznos, ha telepítéskor az oltványok ültető gödrébe lassan feltáródó hatóanyagú starter műtrágyát is teszünk. A talaj telepítés előtti szakszerű tápanyag feltöltése biztosítja az ültetvény első éveiben a fák megfelelő növekedéséhez szükséges harmonikus tápanyagellátást.

Szakirodalmi források

Papp János (szerk.): Gyümölcstermesztési alapismeretek 1. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2003.

Füleky György (szerk.): Tápanyag-gazdálkodás. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1999.

Nagy Péter Tamás: Gyümölcsösök tápanyag-gazdálkodásának időszerű kérdései. Debreceni Egyetem, 2009.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Barna lett a birs? Ez a két fő oka!

2025. október 10. 14:10

A birs kívülről ép, belülről mégis barna? A jelenség mögött tápanyaghiány és gombás fertőzés is állhat – mutatjuk a különbséget!

Mit rontunk el az ültetéskor? – Fák, amik nem maradnak életben

2025. október 10. 07:10

A fiatal gyümölcsfák kiszáradása gyakori probléma az ültetés utáni időszakban. Az okok gyakran egyszerűek – de odafigyeléssel elkerülhetők.

Kerttervezés: mi történik egy kertfelmérésen?

2025. március 26. 05:40

Egy kertfelmérésen rengeteg téma szóba kerül, melynek központi eleme az ember és a kert összhangja.

Hogyan állítsuk be a kultivátort a terméshozam maximalizálása érdekében?

2024. október 9. 16:10

Cél, hogy jobban megértsék a különböző talajművelési mélységek és egyengetési, visszatömörítési folyamatok hatását a csírázásra az eltérő talajtípusokon.

Kukoricavetést megelőző gondolatok, tapasztalatok, tervek - (Kukoricavetés 1.)

2018. április 14. 15:43

Többféle technológiát, kísérletet tervezünk elvégezni az idei évben, ezek előkészítéséről, tervezéséről és a tervezett értékelésről szeretnék pár gondolatot megosztani.

Talajjavítás a világ körül

2022. augusztus 1. 07:34

A termesztéstechnológiában hatalmas különbségek vannak, azonban van egy közös pont: mindenhol szükség van talajmeszezésre, amire világszerte egyre többen Omya Calciprillt használnak.