Gyümölcs

Túl sok a szilva a fán? Segíthet a nyári ritkítás

Agrofórum Online

A szilva hajlamos arra, hogy virágzáskor rendkívül sok terméskezdeményt hozzon létre. Ha ezeket nem ritkítjuk meg időben, a fa energiái túlságosan megoszlanak, ami kisebb méretű, gyengébb ízű vagy rosszul fejlődő gyümölcsöket eredményezhet.

A ritkítás során a cél nem a termés csökkentése, hanem a minőség javítása. A túl sok gyümölcs egymással verseng a tápanyagokért és a vízért. Ennek következménye lehet a gyümölcsrepedés – különösen csapadékos időben –, valamint az egyenetlen érés és az apró méret. A ritkított fákon viszont a megmaradt szilvák jobban fejlődnek, ízletesebbek és hosszabb ideig tárolhatók lesznek.

Mikor és hogyan végezzük a ritkítást?

A legjobb időpont a ritkításra a július első két hete, amikor a gyümölcsök már elérték borsó-nagyságukat, de még nem keményedtek be teljesen. A ritkítás történhet kézzel, egyszerű csavaró mozdulattal eltávolítva a gyengébben fejlődő vagy torz gyümölcsöket. Egy rövidebb termőágon általában 2-3 gyümölcsnél több nem szükséges, de ezt a fajta és a fa erőnléte is befolyásolhatja. A belső, árnyékosabb részekről is célszerű ritkítani, hogy a fény jobban érje a megmaradt gyümölcsöket.

A legjobb időpont a ritkításra július első két hete

Hasadás, rothadás, ágrázkódás – a túlterhelés kockázatai

Ha a fa túl sok gyümölcsöt nevel, az nemcsak a termés minőségét, de a fa egészségét is veszélyezteti. A súlyos ágrészek letörhetnek, a kicsattanó, túl gyorsan növekvő gyümölcsök hajlamosabbak a repedésre, rothadásra, különösen nedves nyarakon. A ritkítással tehát a fa hosszú távú állapotát is óvjuk, nem csak a gyümölcs minőségét javítjuk.

Nem minden év egyforma – érdemes mérlegelni

A ritkítás szükségessége évjárattól, fajtától és a fa állapotától is függ. Aszályos években kevesebb termés fejlődik, így a ritkítás el is maradhat. Ugyanakkor csapadékos vagy virágzásban gazdag évben szinte elengedhetetlen a beavatkozás. Fontos, hogy minden kertész a saját fáját ismerje meg: ahol rendszeresen túlterhelődik, ott évente érdemes beavatkozni.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füvesített sorközök előnyei és hátrányai

2025. december 18. 11:10

A füvesített sorközök számos előnyt kínálnak, de komoly kockázatokat is rejtenek a gyümölcsültetvényekben.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

Hagyományos szatmári ízek karácsonyra

2023. december 19. 13:40

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen az országban, aki (amikor a rázúduló feladatok némileg csökkennek) riadtan számolja a napokat karácsonyig. Mert igen, tudom, hogy ez az ünnep nem a fogyasztásról szól, és nem a „mit eszünk” a lényeg, de azért zabpehellyel és némi tejtermékkel csak nem lehet nekiindulni az ünnepnek... És akkor az ajándékokról még nem is beszéltem.

A sárga szilvák királynője: a mirabelle varázsa

2025. július 10. 14:10

Apró, aranysárga gyümölcs nagy értékkel – a mirabelle szilva nemcsak finom, de piaci szempontból is figyelemre méltó fajta.

Miért nem érik be egyetlen termés sem a Besztercei szilvafán?

2024. május 24. 04:40

Miért esnek le a Besztercei szilvafámról a szilvák érésük előtt? Ez most már az ötödik éve, hogy megismétlődik. Még sose ért be egyetlen szilva sem! Mit tegyek?

Miért halnak el a szilvafák?

2022. június 12. 04:37

Valami bajuk lehet a szilvafáknak, mert az előző évben kipusztult 1 db, most pedig további 4-7 fán ugyanazokat a tüneteket tapasztalom. Sárgulnak el a levelei, gyenge a lombozat, gyümölcs gyakorlatilag nincs rajtuk. Olyan mintha kiszáradna a fa. Mi lehet a baj?