25℃ 18℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Gyümölcs

Túl sok a szilva a fán? Segíthet a nyári ritkítás

Agrofórum Online

A szilva hajlamos arra, hogy virágzáskor rendkívül sok terméskezdeményt hozzon létre. Ha ezeket nem ritkítjuk meg időben, a fa energiái túlságosan megoszlanak, ami kisebb méretű, gyengébb ízű vagy rosszul fejlődő gyümölcsöket eredményezhet.

A ritkítás során a cél nem a termés csökkentése, hanem a minőség javítása. A túl sok gyümölcs egymással verseng a tápanyagokért és a vízért. Ennek következménye lehet a gyümölcsrepedés – különösen csapadékos időben –, valamint az egyenetlen érés és az apró méret. A ritkított fákon viszont a megmaradt szilvák jobban fejlődnek, ízletesebbek és hosszabb ideig tárolhatók lesznek.

Mikor és hogyan végezzük a ritkítást?

A legjobb időpont a ritkításra a július első két hete, amikor a gyümölcsök már elérték borsó-nagyságukat, de még nem keményedtek be teljesen. A ritkítás történhet kézzel, egyszerű csavaró mozdulattal eltávolítva a gyengébben fejlődő vagy torz gyümölcsöket. Egy rövidebb termőágon általában 2-3 gyümölcsnél több nem szükséges, de ezt a fajta és a fa erőnléte is befolyásolhatja. A belső, árnyékosabb részekről is célszerű ritkítani, hogy a fény jobban érje a megmaradt gyümölcsöket.

A legjobb időpont a ritkításra július első két hete

Hasadás, rothadás, ágrázkódás – a túlterhelés kockázatai

Ha a fa túl sok gyümölcsöt nevel, az nemcsak a termés minőségét, de a fa egészségét is veszélyezteti. A súlyos ágrészek letörhetnek, a kicsattanó, túl gyorsan növekvő gyümölcsök hajlamosabbak a repedésre, rothadásra, különösen nedves nyarakon. A ritkítással tehát a fa hosszú távú állapotát is óvjuk, nem csak a gyümölcs minőségét javítjuk.

Nem minden év egyforma – érdemes mérlegelni

A ritkítás szükségessége évjárattól, fajtától és a fa állapotától is függ. Aszályos években kevesebb termés fejlődik, így a ritkítás el is maradhat. Ugyanakkor csapadékos vagy virágzásban gazdag évben szinte elengedhetetlen a beavatkozás. Fontos, hogy minden kertész a saját fáját ismerje meg: ahol rendszeresen túlterhelődik, ott évente érdemes beavatkozni.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lenyelte a dinnyemagot? Ezt jó, ha tudja!

2025. július 25. 13:10

Véletlenül lenyelte a dinnyemagot? Nem baj! De ha hasznosítani is szeretné, így érdemes fogyasztani.

Két termés egy évben? – Mi az igazság a fügénél

2025. július 23. 13:10

A füge különleges gyümölcs: nemcsak az íze miatt kedvelt, hanem azért is, mert egyes fajtái évente akár kétszer is teremhetnek. De valóban mindig így van?

Otthon is nevelhet áfonyát – mutatjuk, hogyan!

2025. július 21. 11:10

Az áfonya nemcsak szuperélelmiszer, hanem otthon is sikerrel termeszthető – mutatjuk, mire figyeljen, hogy bőtermő legyen a bokor!

Dió termelési és piaci hullámzások

2025. július 19. 08:10

Világszerte átalakulóban a diópiac – a hazai termesztés jövője a korszerű ültetvényeken és az összefogáson múlik.

Kísérjük figyelemmel a kártevők rajzását – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 21. 07:10

A gyümölcsészek ezekben a napokban aggódva figyelik a reggeli hőmérsékleti adatokat, lesz-e fagy, és mekkora kárt okozhat. A már elvirágzott és éppen most virágzó mandula és kajszi ültetvényekben jogos a félelem.

Hogyan folytassuk a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakban?

2022. május 14. 04:36

Hogyan folytassam a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakot követően a termések éréséig?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

2023. szeptember 12. 14:10

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.