25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Gyümölcs

Túl sok a szilva a fán? Segíthet a nyári ritkítás

Agrofórum Online

A szilva hajlamos arra, hogy virágzáskor rendkívül sok terméskezdeményt hozzon létre. Ha ezeket nem ritkítjuk meg időben, a fa energiái túlságosan megoszlanak, ami kisebb méretű, gyengébb ízű vagy rosszul fejlődő gyümölcsöket eredményezhet.

A ritkítás során a cél nem a termés csökkentése, hanem a minőség javítása. A túl sok gyümölcs egymással verseng a tápanyagokért és a vízért. Ennek következménye lehet a gyümölcsrepedés – különösen csapadékos időben –, valamint az egyenetlen érés és az apró méret. A ritkított fákon viszont a megmaradt szilvák jobban fejlődnek, ízletesebbek és hosszabb ideig tárolhatók lesznek.

Mikor és hogyan végezzük a ritkítást?

A legjobb időpont a ritkításra a július első két hete, amikor a gyümölcsök már elérték borsó-nagyságukat, de még nem keményedtek be teljesen. A ritkítás történhet kézzel, egyszerű csavaró mozdulattal eltávolítva a gyengébben fejlődő vagy torz gyümölcsöket. Egy rövidebb termőágon általában 2-3 gyümölcsnél több nem szükséges, de ezt a fajta és a fa erőnléte is befolyásolhatja. A belső, árnyékosabb részekről is célszerű ritkítani, hogy a fény jobban érje a megmaradt gyümölcsöket.

A legjobb időpont a ritkításra július első két hete

Hasadás, rothadás, ágrázkódás – a túlterhelés kockázatai

Ha a fa túl sok gyümölcsöt nevel, az nemcsak a termés minőségét, de a fa egészségét is veszélyezteti. A súlyos ágrészek letörhetnek, a kicsattanó, túl gyorsan növekvő gyümölcsök hajlamosabbak a repedésre, rothadásra, különösen nedves nyarakon. A ritkítással tehát a fa hosszú távú állapotát is óvjuk, nem csak a gyümölcs minőségét javítjuk.

Nem minden év egyforma – érdemes mérlegelni

A ritkítás szükségessége évjárattól, fajtától és a fa állapotától is függ. Aszályos években kevesebb termés fejlődik, így a ritkítás el is maradhat. Ugyanakkor csapadékos vagy virágzásban gazdag évben szinte elengedhetetlen a beavatkozás. Fontos, hogy minden kertész a saját fáját ismerje meg: ahol rendszeresen túlterhelődik, ott évente érdemes beavatkozni.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Hullik a beteg termés a szilvafákról – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 6. 08:10

A kései érésű szilvafajtákon, hasonlóan az almához és a körtéhez, sok a gyümölcsfertőző monília és a beteg termés hullása. A fa alatti termést a különböző kártevők dézsmálják.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.