Gyümölcs

Túl sok a szilva a fán? Segíthet a nyári ritkítás

Agrofórum Online

A szilva hajlamos arra, hogy virágzáskor rendkívül sok terméskezdeményt hozzon létre. Ha ezeket nem ritkítjuk meg időben, a fa energiái túlságosan megoszlanak, ami kisebb méretű, gyengébb ízű vagy rosszul fejlődő gyümölcsöket eredményezhet.

A ritkítás során a cél nem a termés csökkentése, hanem a minőség javítása. A túl sok gyümölcs egymással verseng a tápanyagokért és a vízért. Ennek következménye lehet a gyümölcsrepedés – különösen csapadékos időben –, valamint az egyenetlen érés és az apró méret. A ritkított fákon viszont a megmaradt szilvák jobban fejlődnek, ízletesebbek és hosszabb ideig tárolhatók lesznek.

Mikor és hogyan végezzük a ritkítást?

A legjobb időpont a ritkításra a július első két hete, amikor a gyümölcsök már elérték borsó-nagyságukat, de még nem keményedtek be teljesen. A ritkítás történhet kézzel, egyszerű csavaró mozdulattal eltávolítva a gyengébben fejlődő vagy torz gyümölcsöket. Egy rövidebb termőágon általában 2-3 gyümölcsnél több nem szükséges, de ezt a fajta és a fa erőnléte is befolyásolhatja. A belső, árnyékosabb részekről is célszerű ritkítani, hogy a fény jobban érje a megmaradt gyümölcsöket.

A legjobb időpont a ritkításra július első két hete

Hasadás, rothadás, ágrázkódás – a túlterhelés kockázatai

Ha a fa túl sok gyümölcsöt nevel, az nemcsak a termés minőségét, de a fa egészségét is veszélyezteti. A súlyos ágrészek letörhetnek, a kicsattanó, túl gyorsan növekvő gyümölcsök hajlamosabbak a repedésre, rothadásra, különösen nedves nyarakon. A ritkítással tehát a fa hosszú távú állapotát is óvjuk, nem csak a gyümölcs minőségét javítjuk.

Nem minden év egyforma – érdemes mérlegelni

A ritkítás szükségessége évjárattól, fajtától és a fa állapotától is függ. Aszályos években kevesebb termés fejlődik, így a ritkítás el is maradhat. Ugyanakkor csapadékos vagy virágzásban gazdag évben szinte elengedhetetlen a beavatkozás. Fontos, hogy minden kertész a saját fáját ismerje meg: ahol rendszeresen túlterhelődik, ott évente érdemes beavatkozni.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Innováció és több lábon állás, avagy hogyan csinálják Svájcban?

2025. szeptember 19. 08:10

UFO cseresznye, Redlove® alma és fóliatakarás – svájci példák, amikből a magyar termelők is inspirálódhatnak.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Milyen hatásra alakulnak ki gyümölcs-összenövések?

2024. május 10. 04:38

Mi okozza az évek óta tapasztalt "gyümölcs-összenövést"? Egy virágból 2 gyümölcs igyekszik kifejlődni, de egymásra nőnek. Ezekből nem lesz szép, egészséges gyümölcs. Lehet tudni az okát?

Mitől ráncosodik a Nemtudom szilva? Tudjuk!

2023. szeptember 15. 12:10

A Felső-Tiszavidék kedvelt gyümölcse a lekvár és a Szatmári pálinka kiváló alapanyagául is szolgáló Nemtudom szilva. Ellenálló fajta, mégis ráncosodhat. De miért?

A sárga szilvák királynője: a mirabelle varázsa

2025. július 10. 14:10

Apró, aranysárga gyümölcs nagy értékkel – a mirabelle szilva nemcsak finom, de piaci szempontból is figyelemre méltó fajta.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.