Gyümölcs

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

Agrofórum Online

A gyümölcsfák fenntartó metszésének időpontját többféle szempont figyelembevételével érdemes megválasztani. A csonthéjas gyümölcsfajok ültetvényeiben a fák egészségének megóvása érdekében kiemelt jelentőségűek a növényvédelmi szempontok.

Ezért azt szoktuk javasolni, hogy a téli nyugalmi időszak során kerüljük ezen fajok fáinak a metszését. A köznyelvben „gutaütés”-nek nevezett betegségegyüttes fő kórokozói, a Pseudomonas syringae baktérium és a Cytospora cincta gomba ugyanis leginkább a téli időszakban, a sebeken keresztül fertőzik a gyümölcsfákat.

A fenntartó metszést tavasszal akkor célszerű elkezdeni, amikor a fák már nincsenek nyugalomban, hanem megkezdik élettevékenységüket. Ezt leginkább a virágrügyek duzzadása jelzi számunkra.

Kajszinál érdemes megvárni a pirosbimbós, más néven csészebimbós állapotot, amikor a még zárt vagy éppen pattanó virágbimbót a virág leendő piros színű csészelevelei zárják le (1. kép).

Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban
1. kép: Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban (két virágkezdemény már pattanó csészebimbós állapotban van) (Fotó: Szalay L.)

Hazánkban ez fajtától, termőhelytől és évjárattól függően a február vége és április eleje közötti időszakban van. A fás metszést ekkor már elkezdhetjük, hiszen a fa nedvkeringése elindult, az ejtett sebek elkezdenek begyógyulni. Természetesen a nagyobb sebeket nem árt sebkezelő anyaggal lezárni.

A mandula- és az őszibarackfáin szintén akkor célszerű elkezdeni a metszést, amikor a virágrügyek zárt bimbós állapota kialakult. Ezután a metszést akár a virágzási időszakban is folytathatjuk.

Emellett a hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére. Az említett három faj fajtái nagyon veszélyeztetettek a gutaütés kórokozói által, a többi csonthéjas faj (szilva, cseresznye, meggy) fajtái kevésbé fogékonyak, de ezek fáit sem célszerű a téli nyugalmi időszakban metszeni, ha a jó egészségi állapotukat hosszú távon meg szeretnénk őrizni.

Az említett kettőn kívül sajnos sok más kórokozó is okozhatja a csonthéjasok fáinak pusztulását. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat: Monilinia laxa, Stereum hirsutum, Eutypa lata, Roesleria pallida, Armillariella mellea, Verticillium ssp., Phytophtora ssp., Candidatus Phytoplasma prunorum.

A fenti kórokozók jelentős része a tenyészidőszakban fertőzi a csonthéjas gyümölcsfákat, ezért a téli metszés mellőzése mellett nagyon fontos egész évben a gondos és szakszerű integrált növényvédelem. A fertőzési vektorok is nagyon különbözők. A kajszifák gyakori pusztulását okozó fitoplazmát például a szilva-levélbolhák is terjesztik, tehát az ellenük való védekezés is fontos.

A jó kondícióban lévő fákat mindig kevésbé tudják támadni a kórokozók, mint a legyengülteket. A termesztéstechnológia során tehát nagyon fontos a szakszerű tápanyag-utánpótlás, az öntözés, és túlkötődés esetén a gyümölcsritkítás.

A különböző kórokozók elterjedése, károsításuk mértéke sok mindentől függ. A fajok és ezen belül a fajták fogékonysága eltérő. A termőhelytől és az évjárattól függően változó a fertőzési nyomás és a kórokozók összetétele. Időről-időre változik ezért, hogy melyik kórokozó a jelentősebb.

A kajsziültetvényekben például a legutóbbi években a fitoplazmák okoztak súlyos károkat. Ezek nem télen fertőznek, így sokan hajlamosak voltak megfeledkezni arról az intelemről, hogy a kajszifákat télen nem célszerű metszeni. A Pseudomonas syringae és a Cytospora cincta azonban nem tűntek el, ha nem figyelünk oda rájuk, újból komoly károkat okozhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

Hogyan kezeljem a korábbi vágást követően feketedő almafaágat?

2025. november 16. 04:39

Csatolt képek alapján szeretném megkérdezni, hogy a korábbi könyököltetés (vágás) utáni fekete foltokat az almafán hogy kezeljem, kezelhető-e?

Mitől foltosodik a szőlő levele?

2018. július 12. 06:43

B. Éva kérdése: Szeretném megtudni mitől foltos a szőlő levele? Nem volt permetezve.

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű őszibarackfának?

2023. október 28. 04:39

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű barackfának? Fotót küldök a problémáról. Ki kell vágni a fát?"