Gyümölcs

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

Agrofórum Online

A gyümölcsfák fenntartó metszésének időpontját többféle szempont figyelembevételével érdemes megválasztani. A csonthéjas gyümölcsfajok ültetvényeiben a fák egészségének megóvása érdekében kiemelt jelentőségűek a növényvédelmi szempontok.

Ezért azt szoktuk javasolni, hogy a téli nyugalmi időszak során kerüljük ezen fajok fáinak a metszését. A köznyelvben „gutaütés”-nek nevezett betegségegyüttes fő kórokozói, a Pseudomonas syringae baktérium és a Cytospora cincta gomba ugyanis leginkább a téli időszakban, a sebeken keresztül fertőzik a gyümölcsfákat.

A fenntartó metszést tavasszal akkor célszerű elkezdeni, amikor a fák már nincsenek nyugalomban, hanem megkezdik élettevékenységüket. Ezt leginkább a virágrügyek duzzadása jelzi számunkra.

Kajszinál érdemes megvárni a pirosbimbós, más néven csészebimbós állapotot, amikor a még zárt vagy éppen pattanó virágbimbót a virág leendő piros színű csészelevelei zárják le (1. kép).

Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban
1. kép: Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban (két virágkezdemény már pattanó csészebimbós állapotban van) (Fotó: Szalay L.)

Hazánkban ez fajtától, termőhelytől és évjárattól függően a február vége és április eleje közötti időszakban van. A fás metszést ekkor már elkezdhetjük, hiszen a fa nedvkeringése elindult, az ejtett sebek elkezdenek begyógyulni. Természetesen a nagyobb sebeket nem árt sebkezelő anyaggal lezárni.

A mandula- és az őszibarackfáin szintén akkor célszerű elkezdeni a metszést, amikor a virágrügyek zárt bimbós állapota kialakult. Ezután a metszést akár a virágzási időszakban is folytathatjuk.

Emellett a hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére. Az említett három faj fajtái nagyon veszélyeztetettek a gutaütés kórokozói által, a többi csonthéjas faj (szilva, cseresznye, meggy) fajtái kevésbé fogékonyak, de ezek fáit sem célszerű a téli nyugalmi időszakban metszeni, ha a jó egészségi állapotukat hosszú távon meg szeretnénk őrizni.

Az említett kettőn kívül sajnos sok más kórokozó is okozhatja a csonthéjasok fáinak pusztulását. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat: Monilinia laxa, Stereum hirsutum, Eutypa lata, Roesleria pallida, Armillariella mellea, Verticillium ssp., Phytophtora ssp., Candidatus Phytoplasma prunorum.

A fenti kórokozók jelentős része a tenyészidőszakban fertőzi a csonthéjas gyümölcsfákat, ezért a téli metszés mellőzése mellett nagyon fontos egész évben a gondos és szakszerű integrált növényvédelem. A fertőzési vektorok is nagyon különbözők. A kajszifák gyakori pusztulását okozó fitoplazmát például a szilva-levélbolhák is terjesztik, tehát az ellenük való védekezés is fontos.

A jó kondícióban lévő fákat mindig kevésbé tudják támadni a kórokozók, mint a legyengülteket. A termesztéstechnológia során tehát nagyon fontos a szakszerű tápanyag-utánpótlás, az öntözés, és túlkötődés esetén a gyümölcsritkítás.

A különböző kórokozók elterjedése, károsításuk mértéke sok mindentől függ. A fajok és ezen belül a fajták fogékonysága eltérő. A termőhelytől és az évjárattól függően változó a fertőzési nyomás és a kórokozók összetétele. Időről-időre változik ezért, hogy melyik kórokozó a jelentősebb.

A kajsziültetvényekben például a legutóbbi években a fitoplazmák okoztak súlyos károkat. Ezek nem télen fertőznek, így sokan hajlamosak voltak megfeledkezni arról az intelemről, hogy a kajszifákat télen nem célszerű metszeni. A Pseudomonas syringae és a Cytospora cincta azonban nem tűntek el, ha nem figyelünk oda rájuk, újból komoly károkat okozhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Két termés egy évben? – Mi az igazság a fügénél

2025. július 23. 13:10

A füge különleges gyümölcs: nemcsak az íze miatt kedvelt, hanem azért is, mert egyes fajtái évente akár kétszer is teremhetnek. De valóban mindig így van?

Otthon is nevelhet áfonyát – mutatjuk, hogyan!

2025. július 21. 11:10

Az áfonya nemcsak szuperélelmiszer, hanem otthon is sikerrel termeszthető – mutatjuk, mire figyeljen, hogy bőtermő legyen a bokor!

Dió termelési és piaci hullámzások

2025. július 19. 08:10

Világszerte átalakulóban a diópiac – a hazai termesztés jövője a korszerű ültetvényeken és az összefogáson múlik.

Mit igényel a dézsás füge nyáron? – Így gondozza júliusban!

2025. július 17. 11:10

A dézsában nevelt füge nemcsak mutatós, hanem ízletes termést is adhat – de a nyári hónapokban különös odafigyelést igényel.

Az almafa szakszerű metszése II. rész

2021. március 15. 07:41

Mi az a termőkaros orsó forma?

Káros a fán élő taplógomba?

2022. október 27. 04:37

Káros a fán élő taplógomba? A gomba kivágásával megszabadulhatunk tőle?

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Megmetszhetem télen a sövényeket, bokrokat?

2024. január 28. 04:39

Nem szeretnék hibát elkövetni a csodás kerti bokraimnál, ezért fordulok Önökhöz tanácsért. Vághatom-e télen a sövényeket, bokrokat?