Gyümölcs

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

Agrofórum Online

A gyümölcsfák fenntartó metszésének időpontját többféle szempont figyelembevételével érdemes megválasztani. A csonthéjas gyümölcsfajok ültetvényeiben a fák egészségének megóvása érdekében kiemelt jelentőségűek a növényvédelmi szempontok.

Ezért azt szoktuk javasolni, hogy a téli nyugalmi időszak során kerüljük ezen fajok fáinak a metszését. A köznyelvben „gutaütés”-nek nevezett betegségegyüttes fő kórokozói, a Pseudomonas syringae baktérium és a Cytospora cincta gomba ugyanis leginkább a téli időszakban, a sebeken keresztül fertőzik a gyümölcsfákat.

A fenntartó metszést tavasszal akkor célszerű elkezdeni, amikor a fák már nincsenek nyugalomban, hanem megkezdik élettevékenységüket. Ezt leginkább a virágrügyek duzzadása jelzi számunkra.

Kajszinál érdemes megvárni a pirosbimbós, más néven csészebimbós állapotot, amikor a még zárt vagy éppen pattanó virágbimbót a virág leendő piros színű csészelevelei zárják le (1. kép).

Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban
1. kép: Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban (két virágkezdemény már pattanó csészebimbós állapotban van) (Fotó: Szalay L.)

Hazánkban ez fajtától, termőhelytől és évjárattól függően a február vége és április eleje közötti időszakban van. A fás metszést ekkor már elkezdhetjük, hiszen a fa nedvkeringése elindult, az ejtett sebek elkezdenek begyógyulni. Természetesen a nagyobb sebeket nem árt sebkezelő anyaggal lezárni.

A mandula- és az őszibarackfáin szintén akkor célszerű elkezdeni a metszést, amikor a virágrügyek zárt bimbós állapota kialakult. Ezután a metszést akár a virágzási időszakban is folytathatjuk.

Emellett a hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére. Az említett három faj fajtái nagyon veszélyeztetettek a gutaütés kórokozói által, a többi csonthéjas faj (szilva, cseresznye, meggy) fajtái kevésbé fogékonyak, de ezek fáit sem célszerű a téli nyugalmi időszakban metszeni, ha a jó egészségi állapotukat hosszú távon meg szeretnénk őrizni.

Az említett kettőn kívül sajnos sok más kórokozó is okozhatja a csonthéjasok fáinak pusztulását. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat: Monilinia laxa, Stereum hirsutum, Eutypa lata, Roesleria pallida, Armillariella mellea, Verticillium ssp., Phytophtora ssp., Candidatus Phytoplasma prunorum.

A fenti kórokozók jelentős része a tenyészidőszakban fertőzi a csonthéjas gyümölcsfákat, ezért a téli metszés mellőzése mellett nagyon fontos egész évben a gondos és szakszerű integrált növényvédelem. A fertőzési vektorok is nagyon különbözők. A kajszifák gyakori pusztulását okozó fitoplazmát például a szilva-levélbolhák is terjesztik, tehát az ellenük való védekezés is fontos.

A jó kondícióban lévő fákat mindig kevésbé tudják támadni a kórokozók, mint a legyengülteket. A termesztéstechnológia során tehát nagyon fontos a szakszerű tápanyag-utánpótlás, az öntözés, és túlkötődés esetén a gyümölcsritkítás.

A különböző kórokozók elterjedése, károsításuk mértéke sok mindentől függ. A fajok és ezen belül a fajták fogékonysága eltérő. A termőhelytől és az évjárattól függően változó a fertőzési nyomás és a kórokozók összetétele. Időről-időre változik ezért, hogy melyik kórokozó a jelentősebb.

A kajsziültetvényekben például a legutóbbi években a fitoplazmák okoztak súlyos károkat. Ezek nem télen fertőznek, így sokan hajlamosak voltak megfeledkezni arról az intelemről, hogy a kajszifákat télen nem célszerű metszeni. A Pseudomonas syringae és a Cytospora cincta azonban nem tűntek el, ha nem figyelünk oda rájuk, újból komoly károkat okozhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Kivi a pergolán – ültetési és metszési praktikák

2025. augusztus 22. 13:10

A kivi sikeresen nevelhető Magyarországon is: ismerje meg a hidegtűrő fajtákat, az ültetés és gondozás titkait, hogy bőséges termést érjen el!

Hogyan és mikor érdemes a kajszifát metszeni?

2021. február 18. 08:37

Termő kajszifám nagyon elsűrűsödött, mely részeit távolítsam el? Mikor végezzem el a metszést?

Beteleltetéskor vagy tavasszal metsszük meg a muskátlit?

2024. október 29. 04:38

Beteleltetés idején vagy tavasszal kell inkább megmetszenem a muskátlit? Válaszukat köszönöm!

Magnólia metszése: mikor és hogyan végezzük el

2024. március 30. 04:39

Hogyan ápoljuk a magnóliát? Mikor és hogyan metsszük meg? Válaszukat nagyon várom!

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó