Szakcikkek

Az idei nem egy „gombás” évjárat a napraforgótáblákon, de…

Agrofórum Online

Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne találnánk gombafertőzés miatt barnuló, száradó napraforgótányért. Ráadásul mindez sokszor jár együtt olyan tünetekkel, amelyek igazán nem mondhatók szokványosnak. Ilyen például a levélnyeleken, esetleg beteg tányérokon megjelenő fehér hab, a beteg szövetek közül kibuggyanó, bőven folyó váladék. Ezeket a tüneteket azok a növények produkálják, amelyek rizópuszos tányérrothadással (Rhizopus spp.) fertőződtek.

A napraforgót több fajuk is betegítheti. Közös jellemzőjük, hogy kifejezetten melegkedvelő gombák, kedvező számukra a meleg, hőségnapokkal tarkított nyári időjárás, a harminc fok feletti hőmérséklet. A növényeket általában rovarkártétel (rovarrágás, poloskaszúrás) helyén fertőzik meg, ennek nyomán indul meg a növényi részek rothadása. Ennek során a szövetek között „túlnyomás” keletkezik, amely miatt bőséges váladék jelenik meg a felületen, de ez sok esetben jár együtt fehéres színű „hab” megjelenésével, amely kisebb nagyobb csomókban látható a beteg részeken (1.-2. kép).

1. és 2. kép: Rizópuszos fertőzés miatt képződött „hab” a napraforgónövényen

Ennek érdekessége, hogy enyhén alkoholos, amit a folyadék vagy hab édeskés illata is elárul. A fertőzés következménye a növényi részek száradása, ugyanis a rothadási folyamat végén – szemben az egyéb tányérfertőző kórokozókkal – a beteg tányér nem esik szét, hanem beszárad (3. kép). A rizópuszos fertőzés könnyen összetéveszthető a szürkepenészes szár- és tányérrothadással, ahhoz hasonlóan a tányéron gyakran jelenik meg szürke penészgyep. Meleg és száraz évjáratokban szinte mindig találhatunk rizópuszos töveket a napraforgótáblákon, de az okozott terméskiesés általában nem jelentős.

3. kép: A rizópusszal fertőzött napraforgótányér gyakran keményre szárad

Az említett alkoholos váladék rendkívüli módon vonzza a környék rovarvilágát, azokon gyakran – szinte izgalmi állapotban – együtt táplálkoznak legyek, darazsak, házi és vadméhek, valamint egyéb rovarok (4. kép).

4. kép: A betegség miatt ürülő, enyhén alkoholos váladék nagy népszerűségnek örvend a rovarok körében

Ez a könnyen elérhető táplálékforrás gyakran áldozatokat is kíván, nem ritka, hogy a ragacsos folyadékba ragadt, elpusztult rovarokat, köztük akár házi méheket is találhatunk (5. kép).

5. kép: A ragacsos váladék sok rovar pusztulását okozhatja

Ha a napraforgótáblákat járva szokatlanul erős rovarzúgás ütné meg a fülünket, érdemes a fenti tüneteket és a felajzottan táplálkozó rovarokat keresnünk. Érdekes, gyakran megmosolyogtató látványban lesz részünk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: kezdődik a védekezési szezon

2025. október 7. 07:10

A lehűlés a vegetációs időszak végét jelzi – most kell megkezdeni az őszi lemosó permetezéseket, mielőtt jönnek a fagyok.

Harsányan zöldellő kukorica az aszály közepén, ezt biztosítja az újszerű technológia

2025. október 6. 17:10

Ma már alig van olyan év, amikor ne jelentene óriási gondot az aszály a kukoricatermesztőknek. Egy okos és takarékos megoldással a probléma kiküszöbölhető.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Tud róla, hogy a magas olajsavas napraforgó egyre többet ér?

2025. február 11. 11:10

A SAATEN-UNION a piac és a termelők jól értelmezhető igényeit figyelembe véve megbízható hibrideket – SOPHIA CL (HO) és a DUET CL (HO) – kínál a magas olajsavas szegmensben.

Olajozottan az olajosmag piacról

2019. március 12. 15:37

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

Genetikai védelemmel a napraforgó termésének maximalizálásáért

2023. augusztus 30. 10:10

A nemesítés folyamatos és egyik legnagyobb kihívása, hogy lépést tartson a kórokozók fejlődésével, megelőzze a rezisztens kórokozó populációk kialakulását.

Foltokban szárad a napraforgó? Gombabetegség is okozhatja!

2021. augusztus 30. 08:33

Ha az elmúlt napokban valakit egy napraforgótábla mellett vitt el az útja, szinte biztosan látott abban kisebb, nagyobb foltokat (1. kép), amelyekben a növények már barnára száradtak (2. kép).