Házikert

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

Agrofórum Online

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

Retek

A retek az utóbbi időben az a szeszélyes növény lett, ami a tavasszal hirtelen beérkező melegekre már virágzással reagál gumósodás helyett. Így a retekfej növelése helyett sokszor már csak egy felmagzott növényünk lesz. Ellenben, ha ősszel vetjük augusztus végétől szeptember végéig, akkor még hónapos retket simán szüretelhetünk! Főleg a magaságyásokban és a mélymulcsos ágyásokban fogunk szerencsével járni, mert ott magasabb a talajhő a sima szabadföldi termesztéshez képest. Azért a csírázáshoz nem árt a meleg, de napközben még bőven van annyi hő, hogy szépen fejesedjen a retek a földben.

Rukkola és tél alá vetett tépősaláta

A rukkola és a tépősaláta az az aduász, amit évek óta augusztus végén vetünk. Miért? Mert ilyenkor a nyári meleget kedvelő földibolhák már nem károsítják, vagy legalábbis eléggé meggyérültek, másik ok, hogy a hidegben is szépen fejlődik.

A késő ősszel vetett tépősaláta a hótakaró alatt is szépen képes áttelelni akkor is, ha már leveleket hozott. Bármilyen meglepő, nem fagy el. Így enyhébb teleken mi télen is tudjuk szedni, illetve az első koratavaszi zöldségeket tiszteljük benne magaságyásainkban.

Újhagyma

Az újhagyma azért nagy kedvencünk, mert gyakorlatilag egész évben vethető. Enyhébb teleken, ha védettebb helyre duggatjuk, akkor még a zöld levei sem fagynak el. Erre pár éve már mi is rendre duggatunk el augusztus végén, szeptember közepén újhagymának valót. Mivel a talajban még van annyi hő, hogy szépen elkezdjen növekedni, a csapadékmennyiség is kedvező lehet, így az újhagyma akár novemberben is szüretelhető.

Az újhagyma és más hagymák is gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, így ajánlott is a hagymafogyasztás és termesztés. A fokhagyma és vöröshagyma azért már egy szeszélyesebb verzió, őszi duggatásnál maradjunk csak a friss újhagymánál.

Bár most csak három számunkra is fontos zöldségnövényt említettünk, mint ősszel is vethető, de azért nem árt ha tudjuk, hogy ezen kívül számos más zöldséget is vethetünk ilyenkor. Egy rövidtenyészidejű fehérrépa, egy metélőpetrezselyem, egy karalábé vagy spenót is könnyebben termeszthető, ha őszre időzítjük. Ugyanígy a brokkoli is édesebb és ízletesebb lesz a hideg közeledtével és szebben is fejesedik.

Penész a lakásban? Ezek a növények megoldják!

2025. december 16. 14:10

Dohos a levegő, penészes a sarok? Ezek a szobanövények nemcsak díszítenek, hanem hatékonyan segítenek a penész elleni harcban is!

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

8 növény, ami a legsötétebb szobában is pompázik

2025. december 15. 14:10

Sötét a lakás? Nincs nagy ablak? Mutatjuk a legjobb szobanövényeket, amik kevés fény mellett is szépen növekednek.

Téli dekorációk egyenesen a kertből – természetes szépség vegyszerek nélkül

2025. december 15. 05:40

A kertből készült téli dekorációk nemcsak látványban, hanem hangulatban is többet adnak, és még a pénztárcánkat is kímélik.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

2024. január 23. 15:40

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

Így indítsuk a balkonkertet tavasszal!

2023. április 17. 06:37

Nézzük, hogyan készül a balkonkert, lássuk az alapoktól!

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!