Házikert
Házikert

Betonfalon is áthatoló növények

Betonfalon is áthatoló növények

Agrofórum Online

Még szakmán belül is nagy az egyet nem értés a témában, hogy melyek azok a növények, amiket semmiképp nem szabad falak mellé ültetni, mert károkat okoznak, okozhatnak. Nézzük sorra a listát, hogy mivel érdemes vigyázni!

Rögtön kezdeném is azzal, hogy vajon miért nincs egyetértés a szakmán belül ebben a témában. Sokszor egyéb magyarázatokat keresnek a szakemberek is arra, hogy vajon mi okozza azt, hogy a futónövény jó vagy épp nem jó a házfal burkolatának, vakolatának. Az a megállapításuk általában, hogy egy jó állapotú falat nem tud károsítani, főleg, ha nem akarjuk sosem leszedni a házfalról a növényzetet.

Ezzel ellentétben viszont akár a Kertészeti Egyetem Campuszának épületeit, akár a gyöngyösi főiskola egyes épületeit nézzük, azért ez az állítás aligha állja meg a helyét. Sőt, saját tapasztalat alapján egyes kúszó-futó növények még a betonyp lemezes, könnyű szerkezetes házakat is képesek megbontani. Nem viccelek! Saját műhelyünk egy könnyű szerkezetes betonyp lapokból felépített épület, melyre trombitafolyondár futtatását terveztük, mert az építési engedélyt úgy kaptuk akkor meg, hogy a házfalat teljesen növényesíteni kell. Aztán elkezdtek a mosdóban lepotyogni a csempék. A lepotyogott csempék alatt és a fugákban megjelentek a trombitafolyondár hajtásai, kapaszkodógyökerei. Máris megdőlt, hogy a falazat minőségétől függ a kérdés. Így innentől mi már másképp látjuk a dolgokat a témában.

Trombitafolyondár, amit még a hangyák is kedvelnek

A trombitafolyondár egy kétségkívül dekoratív futónövény. Ezernyi hajtása szépen tekereg, élénkzöld levelei már a virágzási időszak előtt is mutatósak és a tölcséres virágai pedig egyszerűen rabul ejtik az embert. De közben ott az árnyoldala is. Amellett, hogy a hangyák is rendkívül szeretik, nagyon erősen terjed, és ha nem tudjuk kordában tartani, akkor hamar a házfal és támfal mellett a talajban is ezernyi új növény keletkezik körülötte. Kapafejszével persze irtható (nem szeretjük ezt a szót kerti témában persze), de csakis olyan helyre telepítsük, ahol valami határt tudunk neki szabni, és egy nagyon erős támrendszert tudunk neki építeni.

Minden falra futtatható növénynek természetesen megvan a maga előnye is (fotó: Pexels)

Vadszőlő: a télen is vöröslő szépség

A vadszőlőt azért szeretik sokan, mert nemcsak nyáron, de enyhe időjárás esetén, akár egész télen csodaszép látványt nyújt. A nyári zöld leveleket felváltja télre a vöröslő levelek sokasága, ezáltal igen impozáns látványt nyújt, ha házfalak, kerítések vannak befuttatva vele. Viszont itt is figyelni kell sajnos, hogy csak olyan helyre futtassuk, ahol nem okoz kárt hosszútávon.

A tapadókorongjaival a homlokzaton hamar megtapad, leszedni utána nagyon nehéz, sokszor csak a felső rétegekkel együtt lehet. Ideális viszont olyan falak borítására, mint az ólak, kocsiszínek és pergolák, ahol ez a hátránya nem fog jelentkezni.

Borostyán, ami nem csak a temetőben mutatós

Egyidőben a kőből készült sírok befuttatására és kőfalak befuttatására használták a tájépítészetben, ahonnan hamar átterjedt a házikertek növényei közé is. Régi épületek sokaságán látható a borostyánfajták változatossága, pedig hasonlóan a vadszőlőhöz, sokszor csak a vakolattal együtt lehet eltávolítani.

Minden falra futtatható növénynek természetesen megvan a maga előnye is. A sűrű lombozat miatt a falak nehezebben melegszenek át a nyári kánikulában és nehezebben hűlnek le a téli hidegekben is. Egyfajta kiegyenlítő hatás figyelhető meg az épület környezetében és az épületben is, amelynek a falazatára körbe növényt futtatnak.

Ha viszont a házfalat is épen szeretnénk látni, ami a mai hőszigetelős időkben nem lenne hátrány, akkor választhatunk támrendszert igénylő, de a házfalat nem károsító futónövényeket is, mint a lilaakác, a loncfélék, a holdvirág, a kúszó hortenzia.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Hogyan neveljünk somot?

2022. december 23. 13:24

A strapabíró som (Cornus) rendkívül sokoldalúan alkalmazható a kerttervezés során, hiszen a legtöbb fajtája igen impozáns bokrokká és fákká nő, az őszi hónapokban lenyűgöző színekben pompázik, ráadásul némelyikük még ehető gyümölcsöt is hoz.

Hogyan neveljük a varjúhájat?

2022. december 19. 12:32

A varjúhájnak mindene megvan, amire egy szépséges növénynek csak szüksége lehet. Ennek az évelő növénynek ugyanis dekoratív hengeres levelei és meseszép csillag alakú virágai vannak, amelyek nyár közepétől őszig nyílnak. Könnyen gondozható növény, ráadásul a beporzók is kedvelik.

Különleges mintájú szobanövények

2022. augusztus 27. 07:36

Ha belépünk egy szobába, akkor az első fontos dolog, amit észreveszünk, hogy mennyire kölcsönöz meleg hatást, mennyire otthonos, kényelmes és mennyire harmonikus. Ehhez járulnak hozzá a különleges szobanövények.

Magaságyás júniusi teendői: mit vethetek és mit szüretelhetek?

2021. június 9. 11:03

A magaságyás azok közé a termesztési módszerek közé tartozik, melyek más izgalmakat rejtenek, mint a szabadföldi termesztés, mások az érési idők és gyakorlatilag minden más. Akár a fajtára jellemző termesztési idők is lerövidíthetők a kiegyensúlyozott vízgazdálkodásnak és tápanyagnak köszönhetően.