Házikert
Házikert

Egymást segítő növények a veteményesben

Egymást segítő növények a veteményesben

Agrofórum Online

Az egymást segítő növények kutatása hosszú évtizedekre nyúlik vissza, de a népi megfigyelések már több száz évesek a témában. A biokertészetek és bio veteményeskertre vágyók is előszeretettel alkalmazzák az egymást segítő növények rendszerét, mely akár már mobilapplikáción is elérhető, ha valaki nem a kockásfüzet híve.


Az egymást segítő növények témakörében a segítők és az un. nem segítők vannak rendszerbe szedve. A megfigyelések és kutatások alapján a segítők mind a növényvédelemben, mind a növekedési erélyben jó hatással vannak egymásra, míg a nem segítők akár képesek gátolni is egymást.

A növényi hatóanyagok is segítségünkre lehetnek

A kutatásokban igen széleskörűen vizsgálták az egymást segítők rendszerét, mely kiterjedt a hatóanyagokra is. Sok esetben azt figyelték meg, hogy olyan növényi anyagok hatásából erednek a segítő és nem segítő hatások, melyek ismeretében akár más fajokra is kiterjeszthetjük a gyakorlatot. Valahol a vetésforgónak is hasonló az elve, mégis kicsit más. Míg a vetésforgónál egymás utáni sorrendről beszélünk, addig az egymást segítő növények rendszerében a társítást párhuzamosan, mintegy vegyeskultúrában alakítjuk ki.

A növények a talajfelszín felett többnyire illóolajokkal kommunikálnak. Ha az adott területen az egyik növényt megtámadja egy károsító, akkor az kémiai jeleket bocsájt ki jelezve a többi társának a veszélyt. Ezek a figyelmeztető anyagok a levegőbe kerülnek, így a hozzájuk közel lévő növény időben el tudja kezdeni a felkészülést a károsító kivédésére.

A talajfelszín alatt is lehet kémiai kommunikációt folytatni, vagyis a föld alatti részeikkel termelnek vegyi anyagokat vagy a növény elhalása után bomlanak le akár allelopatikus vegyületek.

Mechanikai úton is segítik egymást

Az egymást segítés sok esetben a kémia mellett az egyéb tulajdonságokban is jelentkezik. Gondolhatunk itt a növekedési erélyre is akár, amikor a lombozattal hamar elnyomják a gyomok fejlődését maguk és társnövényeik körül. Sok esetben egymás árnyékolására is használhatóak a növények, ami akár a növényvédelmet is megkönnyítheti.

Mechanikai úton a talajfelszín alatt is tudják segíteni egymást a növényeink, amikor az erőteljesebb gyökérnövekedéssel porítják a talajt egymásnak.

Biológiai hatás és beporzás

A biológiai hatás többféle oldalról is megközelíthető. Ha a beporzást nézzük, akkor a beporzó rovarokat jobban vonzó haszonnövényekkel segítjük a kevésbé rovarvonzók porzását. De ugyanígy igaz lehet a kártevők oldaláról is, amikor a hasznos és növényvédelemben fontos rovarokat vonzzák be egymásnak a növényeink.

Létezik ideális párosítás?

Az évek során rengeteg kísérletet végeztünk mi is saját gazdaságunkban, létezik-e teljesen optimális párosítás. Bár az évjárat és akár a fajon belüli fajtaválasztás is módosíthatja a kombinációkat, azért ha az alapfajokat nézzük, léteznek igazán hatékony megoldások.

A paradicsom – bazsalikom – bársonyvirág nemcsak szép, de jó párosítás is a veteményesben. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy bazsalikomból az alapfajokból válogassunk, mert amint kémiai oldalon beválasztunk a kertbe mondjuk egy fahéjillatú bazsalikomot, már más lesz az eredmény. Ugyanígy a mentáknál vagy épp kakukkfüveknél is fajtánként eltérő rovarvilágot lehet megfigyelni, ami már befolyással lehet a növénytársításra is.

Ha kártevők oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor hasonló kártevőket vonzó haszonnövényeket ne válasszuk társításba. Ugyanígy az egy növénycsaládba esőket sem szerencsés összerakni egy parcellába. Így a burgonya mellé ideális lehet a bab vagy borsó is, de a paprika és paradicsom már nem túl szerencsés választás.

Ha a régi kerteket nézzük gyakorlati oldalról, akkor kihasználhatjuk a növények habitusát is: a kukorica jó támrendszere a babféléknek, borsónak vagy akár a paradicsomnak is.

Hogyan tervezzünk?

Ma már a modern korban lehetőség van a kockásfózeten kívül az egymást segítő növények rendszerét egy mobilapplikáción keresztül is megtervezni. De aki ragaszkodik a kockásfüzethez, az sem sokkal nehezebb. Az interneten elérhető az egymást segítő növények táblázata és egy kis tervezéssel mi magunk is könnyen előregondolkodhatunk, mit mi mellé ültessünk idén a kertünkbe.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

14 érdekesség a nefelejcsről

2024. április 19. 10:10

A nefelejcs a maga ártatlan, kék, apró szirmaival a rusztikus kertek kötelező virága. De tudta-e, hogy e bájos kis virág mérgező, vagy azt, hogy lehet akár rózsaszín vagy fehér is?

A talajminőséget és termékenységet javító talajművelési technikák

2024. április 18. 15:10

A megfelelő talajművelési technikák alkalmazása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a talaj optimális állapotban legyen a növények számára, és hosszú távon fenntartható legyen a termelés.

Mely növények segíthetnek a kártevők elűzésében a kertben?

2024. április 22. 04:40

Milyen növényeket érdemes a kiskertbe ültetni, melyek segítenek a kártevők elűzésében?

Őszi növénytársítások hobbikertbe

2022. október 3. 05:36

Minél bátrabbak vagyunk, annál izgalmasabb növény-összeültetéseket alkothatunk a kertben, ami az őszi kertképet is átformálja az unalmasan egyhangú zöldből a hasznos és izgalmas színkavalkádba.

Hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket?

2023. február 27. 04:36

Kérem segítségüket abban, hogy hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? Mire kell figyelnünk a tervezés során?

Mely növényeket érdemes, és melyeket nem tanácsos társítani a kertben?

2022. augusztus 9. 04:39

Érdekelne, hogy milyen növényeket érdemes egy ágyásba egymás mellé ültetni, vetni, és melyeket nem tanácsos társítani.