Ha már előzőekben is gasztroajándék ötletet hoztam, akkor most egy más jellegűt hozok, de szintén az ehető kategóriából. A fűszersókat akár még gyerekkel közösen is elkészíthetjük, jó móka lesz számukra is.
Aki egész évben szorgalmasan építette a konyhakertjét, ápolta és szüretelt benne, annak most tele van a kamrája mindenféle földi jóval. Többek között szárított fűszerekkel is, mert bizony szárítva a legegyszerűbb eltárolni a nyáron betakarított fűszereinket.
Fűszersók húsimádóknak
Ha fűszersó készítsében gondolkodunk, akkor több eltérő irányt érdemes végiggondolni. Nem minden keverék való minden ételhez, így például más összetétel kell egy halhoz, egy szárnyashúshoz, egy vadhoz vagy akár egy sertéshez is. Ugyanígy a zöldséges ételekhez is mást keverünk ki.
A húsimádó rokonoknak karakteres fűszersót érdemes kikeverni. Karaktert az olyan fűszerek fognak adni, mint a kakukkfű, a bors, a rozmaring vagy akár egy francia keveréknél a levendula.
A legalapabb fűszerekre is szükség lesz viszont, mert egy jó fűszersót ízében fel kell tudni építeni. Először mindig a jellegzetes karakterfűszereket válasszuk ki, majd ehhez jönnek a „töltelék” fűszerek. Töltelék ízvilágnak számítanak a petrezselyemfélék, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma vagy akár a paszternák, sárgarépa. A nem fűszernövény jellegű zöldségeket szárítva és porítva szoktuk a fűszerkeverékekhez hozzáadni általában, mert ezek fogják adni azt a plusz ízt, amitől szaftosabb aromák érhetők el.
Ha jó minőséget szeretnénk gyártani, akkor a só minőségére is odafigyelünk. A legfinomabb fűszersókhoz érdemes a magasabb minőségű, darabos tengeri sót venni, mert így fűszermalomban is jól használhatók.
Zöldségekhez való fűszersó
A zöldségekhez való fűszersók általában lágyabb ízvilágúak a húsok mellé szántakhoz képest. Ennek az az oka, hogy maga a zöldség sem vesz fel annyi plusz fűszert, mint alapesetben pácolásnál egy bélszín, egy karaj vagy akár egy csirkemell filé.
A zöldségekhez a legegyszerűbb fűszereket használjuk, mint az oregánó, bazsalikom, menta, petrezselyem, majoranna, szárított olívabogyó vagy a szárított hagymafélék.
A sóból itt is ideálisan a tengeri sót ajánlom, mert kellemesebb ízvilágú a sima asztali sók helyett.
Fűszermalomba vagy díszes üvegbe tegyük?
Ha fűszermalomba tesszük a fűszersót, akkor sokkal jobban mutat ajándékként. Ehhez viszont mindig nagyobb szemcseméretre lesz szükség a keverékben, mert akkor lesz jól adagolható malomból.
Ha dekorüvegbe töltjük, akkor mindig jól záródót válasszunk és még ajándéknál is érdemes egy kis kanalat hozzáajándékozni, amivel a fűszersót kiszedhetik majd az üvegből. Ilyenkor az apróbb szemcseméretű, homogénebb keverékekkel leszünk sikeresebbek.