4℃ 3℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Házikert

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

Agrofórum Online

Eljött ez az időszak is, amikor már majdnem minden nap szüretelhetünk valamit a kertben, most épp a fűszernövényeken lesz a sor nálunk. A citromfű, a menta és a bazsalikom az aktuálisan szedhető a kertben.

Júniusban és aztán júliusban már egyre több mindent kell szüretelni, mert beindultak a fűszernövények is. A fűszereknél viszont nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Kell egy jó szárítóhelyiség

Milyen a jó szárítóhelyiség? Talán az egyik legfontosabb, hogy meleg és sötét hely kell hozzá. A sötétet viszonylag könnyen kivitelezhetjük, de a meleget nehezebben, mert amit nagyon árnyékolunk, ott általában próbálunk hűvöset is tartani. De a legjobb – nem véletlen – a padlástér volt már régen is, ami most sem rossz opció, ha nincs más megoldásunk.

Nálunk a régi nyárikonyha van átalakítva szárításra és időszakos betárolásra a nagy szüretek idején, és mivel picike, szűk ablakai vannak, így a sötétet sem nehéz megoldani. A meleg azért kell, mert gyorsan megszárad a fűszercsokor, akár kötegeljük, akár szétterítjük. A sötét pedig a színek megtartásához kell, mert a napfény hamar kiszívja a fűszerek színét, és így még házi felhasználásra is gyenge minőség lesz.

Bazsalikom

Min szárítsunk fűszernövényt?

Régen kisebb kötegekbe kötötték a fűszereket és fellógatva a padláson fejjel lefelé szárították. Így a szín is megmaradt, a forma is valamelyest, és gyorsan kiszáradt. Másik mód a fektetve, kiterítve szárítás, de itt fontos, hogy minden irányból jól át tudjon szellőzni a lecsipegetett zöld növényi rész.

A nagy terítőkön való szárítást ezért nem javasolnám, mert itt nem tudja kellően átjárni a levegő a növényi részeket.

Készíthetünk szárítókereteket is, amihez négy lécre lesz szükség, egy erősebb tűzőgépre (kárpitos tűzőgép például) és egy nagyobb darab szúnyogháló kell még hozzá. Készítsünk a lécekből keretet és közé tűzzünk fel szúnyoghálót alaposan rögzítve! Így már alulról is szépen átjárja a levegő a növényi részeket és gyorsabban is szárad. Így felfektethetjük a ruhaszárítóra is akár.

Ha sokat használjuk a kereteket, akkor érdemes masszív anyagból készíteni, a szúnyoghálót pl. fürjhálóra cserélve.

Mit szüretelünk most?

A mentaleveleket, a bazsalikomleveleket és a citromfűleveleket egyesével lecsipegetve érdemes leszárítani. Mindegyiket külön kötegeljük, vagy külön tegyük a szárítókeretekre, hogy később könnyebb legyen a lecsomagolásuk is.

Ha elég meleg van a szárítóhelyiségben, akkor pár nap alatt leszáradnak a levelek és már mehet is jól záródó befőttesüvegekben a kamrapolcra. Ha a színét is megőriznénk a későbbiekben is a gyűjtött fűszereknek és nincsen sötét kamránk, akkor a befőttesüveget takarjuk körbe alufóliával! Így akár évekig megőrizhetjük a színt is az aromák mellett.

Mikulásvirág helyett bombabiztos téli társak: ezekkel nem lőhetünk mellé!

2025. december 12. 11:10

Ha a mikulásvirág nálunk minden évben tönkremegy, itt az idő olyan növényeket választani, amelyek tényleg bírják a lakásunk téli klímáját.

Sport és kert - Hogyan alakítsunk ki kertet sportos családhoz?

2025. december 12. 05:40

A sportos családnak kialakított kert nem csupán mozgástér: egy multifunkciós környezet, ahol mindenki megtalálja a számára fontos helyet.

Mit tegyünk a kilógó orchidea léggyökerekkel?

2025. december 11. 11:10

Sokan azonnal levágják az orchidea kilógó gyökereit, pedig ezzel épp a növényt sodorják veszélybe. Kiderült, miért hibáznak ekkorát.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

A korszerű borászatoknál elengedhetetlen a gépi szüret - (Bock, Koch és Garamvári Szőlőbirtok)

2022. november 11. 13:24

Három borvidék... három borászat... egybevágó vélemények. A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestünk fel, hogy megtudjuk, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett.

Szerethető különlegességek ribizliből

2021. szeptember 14. 09:38

A LOUIS sorozat, a Lajos-Király Manufaktúra legújabb prémium termékcsaládja, mely jelenleg limitált palackszámban kapható, hordós érlelésű fekete- és fehérribizli-bort, valamint ribizliboros bonbont tartalmaz.

A szüret utáni lombvédelem fontos!

2024. július 30. 16:40

A szüret utáni lombvédelemnek nagy jelentősége van a következő évi fertőzési források gyérítése, a növényeink védelme szempontjából. Nincs ez másképp a videó központjában álló kajszifa esetében sem, melynél a sztigmina már a levéllemezek akár 30%-át is károsította... ez az asszimilációs felület csökkenése, a tartalékok télire való felhalmozása szempontjából nagyon káros lehet.

A letermett meggyfát kell még idén permetezni?

2022. július 7. 04:37

Választ szeretnék kapni arra a kérdésre, hogy a letermett meggyfát kell még az éven permetezni?