Karácsonyi ajándéknak és magunknak a konyhába is jó, ha gyűjtögetünk még most is fűszernövényeket. Rengetegféle fűszerolajat készíthetünk belőle!
A kertből még most is bőven szüretelhetünk, bár a Steiner-i elvek szerint ezekben a hónapokban a fűszernövényeknek már messze nem olyan a beltartalma, mint nyáron. Mivel nem eladásra szánjuk, azért magunknak bármikor csipegethetünk belőle.
Mit szedhetünk ilyenkor is?
Elsősorban a fás szárú fűszernövények lesznek a téli időszakban a kedvenceink. Gondolok itt a zsályákra, kakukkfüvekre, rozmaringokra elsősorban, melyekből igen sokféle aromájúból lehet már válogatni. Nagy kedvencünk a barbecue rozmaring, a borsillatú zsálya, melyekből kiváló fűszerkeveréket lehet alkotni.
Hogyan készülnek a fűszerolajak?
A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! Ez lehet olívaolaj, szőlőmagolaj, de akár egy jó minőségű étkezési célra szánt kenderolaj is, mely most nagyon divatos olajféle lett újra.
A fűszernövények mindig legyenek tiszták, portól és egyéb szennyeződéstől mentesek.
Az a tapasztalatom, hogy a frissen szedett fűszernövényeket ritkán lehet olajban hosszútávon tartósítani, míg ha kiszárítjuk, akkor sokkal tovább megmarad az olaj fogyasztható állapotban.
Egy időben frissen szedve raktam olajba a növényeket, de hamar opálos lett az olaj, és romlásnak indult az egész. Azóta csakis előszárítás után kerülnek üvegbe a fűszerek, majd rá a prémium olaj.
Melyek a jó kombinációk és tehetünk bele szemes fűszert is?
Általában többféle keveréket készítek. Mindegyik alapja szőlőmagolaj, olívaolaj, mert főleg húspácoláshoz használom és utána csak közepes lángon sütöm meg a húsokat, zöldségeket, hogy a minőségi olaj se sérüljön.
A kombinációkban az egyik fő összetevő a fokhagyma passzírozva, a szemes bors kis kőmozsárban összetörve.
Ehhez, ha vadhúsokhoz készül az olaj, akkor rozmaringokat, oregánót és borókabogyót teszek elsősorban.
Ha csirkéhez és pulykához készül az olaj, akkor főleg a hűsítőbb zöldfűszerekhez nyúlok: bazsalikom, majoranna, oregánó, citromillatú kakukkfű, menta.
Általános fűszerolajként viszont egy egyszerűbb kombinációt tartok a konyhaszekrényben: bármilyen olaj, ami bírja a sütést, hozzá tört fokhagyma, csipet zsálya, csipet bazsalikom, és egy frissítő ízvilágú kakukkfűág, és már készen is van.
Fontos, hogy ha sütni is akarunk az olajjal, akkor mindenképpen olyan alapolajat válasszunk, ami bírja a hőt!