Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.
A fejes saláta szabadföldi termesztése egyáltalán nem nehéz, a konténeres salátatermesztés pedig még egyszerűbb. Ráadásul a saját saláta termesztése sokkal olcsóbban jön ki, mintha zacskós salátát vásárolnánk a boltban, és a termeszthető saláták választéka is lényegesen nagyobb, mint a bolti salátáé. A fejes salátáknak sokféle formája, színe és mintázata létezik. Ha többféle fajtát termesztünk, minden hozzávalónk meglesz ahhoz, hogy bármikor ízletes, izgalmas, finom és egészséges salátákat tegyünk időről-időre a család asztalára.
Hogyan termesszünk salátát?
Tavasszal célszerű magot vetni kellőképpen nedves, jól előkészített talajba vagy komposztba. Eztán a magokat be kell fedni egy nagyon vékony réteg komposzttal vagy vermikulittal. Amikor a palánták már elég nagyok ahhoz, hogy kezelni lehessen őket, meg kell ritkítani a soraikat, különben nem tudnak hatékonyan növekedni egymás elnyomásában. Ügyelnünk kell rá, hogy mindig nedvesen tartsuk a komposztot és a fiatal növényeket megvédjük a csigáktól. A fejes saláta növekedése 10 hétig tart – a laza levelű salátafajtákat 6 hetes kortól, a szíves fajtákat pedig 10 hetesen szedhetjük le.
Hogyan kell salátamagot vetni?
Ha a földbe ültetjük a magokat, készítsük elő a talajt úgy, hogy előtte viszonylag sok kerti komposztot keverünk bele. Ez segít megelőzni, hogy a saláta a forróság vagy a szárazság idején – különösen a gyengébb talajon – elszáradjon vagy felmagozzon.
Vessük el a magokat vékonyan egy nedves, 1 cm mély vájat (árok) mentén, amelyet egy bottal vájunk a puha földbe. A magokat vékonyan fedjük be földdel vagy vermikulittal (némi fényben jobban csíráznak). A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot.
Ha a salátát cserépben termesztjük, szórjuk el a magokat a nedves, tőzegmentes vetőkomposzt felszínén, és fedjük be egy finom réteg komposzttal vagy vermikulittal.
Amikor a palánták már elég nagyok ahhoz, hogy kezelni lehessen őket, ritkítsuk meg őket 10-20 cm távolságra egymástól. (A ritkítás miatt kihúzott apró fejeket, leveleket, friss salátaként felhasználhatjuk, nem kell kidobni őket.) A sor mentén öntözzük meg a salátafejeket, hogy a gyökereik körül a talaj újra rendeződjön.
A folyamatos salátaellátás érdekében márciustól szeptemberig 14 naponként vessünk új magokat.
Hogyan gondozzuk a salátát?
Mindig ügyelnünk kell arra, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen, nem szabad hagyni, hogy túlságosan kiszáradjon, különösen nagy melegben, különben a növény elszárad (elveti magát). Mulcsozzuk le a saláták körüli területet, hogy a talajba zárjuk a nedvességet, és tápláljuk a növényeket. A korai és késői vetések kevésbé hajlamosak a csírázásra. Tartsuk gyommentesen a növények körüli területet, és védjük meg a fiatal növényeket a csigáktól, akik előszeretettel lakmároznak a zsenge hajtásokból.
A salátatermesztés buktatói
A csigák komoly terméskárokat okozhatnak, ezért használjunk rézszalagokat, rézcsövet esetleg drótokat, vagy mulcsozzuk, esetleg tűlevelű ágakkal, zúzott tojáshéjjal és csalánnal borítsuk be a talajt a saláták körül. Mindezen túl, mintegy utolsó megoldásként használjunk vitriollal vagy kátránnyal bekent rongyokat. Nem árt tudni, hogy a vörös vagy lila saláták kevésbé hajlamosak a csigatámadásra.
A lisztharmatgomba szintén tönkreteheti a termést. Ez különösen a nyár vége felé, csapadékos időben jelent problémát. A salátáink öntözésekor kerüljük a levelek lefröcskölését, és a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében tegyük őket kellő távolságra egymástól, ezzel hatékonyan csökkenthetjük a fertőzés elterjedésének a veszélyét.
A saláta betakarítása
A bébisalátákat hathetes korban, a szívsalátákat tízhetesen kezdjük el leszedni. Meleg időben, a szedés időpontjától függően lényeges különbséget fogunk észrevenni a saláták zamatosságában, ugyanis a levelek kora reggel a legjobb állagúak, még mielőtt szárazabbá válnának a forró nyári napon.
A fejes saláta előkészítése és felhasználása
Válasszuk szét a leveleket, mossuk meg hideg vízben, majd csepegtessük le őket annyira, hogy fogyasztásra alkalmasak legyenek. Használjuk a leveleket felaprítva, ropogós friss saláta alapanyagaként vagy egészben, a leveleket kvázi kenyér helyett, főtt húsokkal, tojással, sajttal, zöldségekkel megtöltve, esztétikusan feltekerve. Ha bőséges a termésünk, készítsünk belőle frissítő, hűtött salátalevest, főzeléket, vagy igyuk meg turmixolva, kipréselve a levét.
A saláta tárolása
A salátát a betakarítás után minél hamarabb fogyasszuk el, mivel a levelek gyorsan megfonnyadnak, különösen a nagy nyári hőségben. Ha nem tudjuk az összes salátát rövid időn belül elfogyasztani, akkor tegyük néhány napra a hűtőszekrény alján lévő salátafiókba, így marad a legtovább friss és ropogós.
Kipróbálandó salátafajták
Két fő salátatípus létezik: a fejes/szíves és a laza levelű saláták.
- ‘Little Gem’ – klasszikus típus, édes és ropogós, nem keserű az íze, nagyon tömör szív alakú formája és sötétzöld levelei vannak
- ‘Mascara’ – fodros, tölgyfalevél alakú levelei vannak, mélyvörös színű, lassan hajt ki
- ‘Mortarella’ – romaine típusú, vonzó küllemű salátafaj, dús zöld levelekkel
- ‘Salad Bowl’ (piros és zöld) – nem szív formájú saláta, egész nyáron terem, igény szerint szedhetjük le a leveleit, lassan hajt ki
- ‘Winter Gem’ – alkalmas téli termesztésre is (augusztustól januárig terjedő időszakban), ha a fagyoktól védve van, lisztharmatnak ellenálló fajta
A cikket fordította és írta: Ordódy Eszter