Amikor elkezdünk bezárkózni a lakásba, vannak olyan rovarok és más állatok is, akik velünk együtt gondolkodva szintén betársulnak. Ha eddig csak a poloskára gondoltunk, akkor kicsit kiszélesítjük az aggodalmak körét.
Lisztek, tészták és szárítmányok
Amikor például a pandémia elkezdődött, mindenki betárolta a kilós liszteket, úgy nagyjából tonnaszám. Sajnos nem vicc, termelőként kikerekedett szemmel néztük a liszthiányt a piacon, mellette párhuzamosan az kilós élesztőkockák megjelenését. Mindenki azonnal házipékké alakult, viszont a mai lakásoknak nincs meg az az ergonómiája, hogy ennyi betárolt un. tartósélelmiszert valójában jól eltároljon. Teltek a hetek és egyre több vevő jelezte, hogy bizony megjelentek a molyok a lakásban.
A molyok legnagyobb kedvence az a szárazáru, amibe könnyen bele tudnak bújni. A legtöbbször először a gyógy- és fűszernövény szárítmányok papírtasakjaiban jelennek meg, majd a minőségi lisztekben vesszük észre őket.
Érdekesség: Sok élelmiszer ott bukik le minőségben, hogy még a kártevők számára sem érdekes. Ha többféle lisztet vásárolunk és egymás mellett tároljuk és azt látjuk, hogy bár a csomagolásuk egyforma, de egyes gyártmányokban van, másokban nincs kártevő, akkor nem árt gyanakodni a minőségen. Az állatoknak rendkívül jó érzékük van ahhoz, hogy azt károsítják, amiben táplálékot látnak.
Csak zárójelben megjegyezve, hogy a magvak, lisztek és még a tészták is képesek avasodni, így nem érdemes hatalmas mennyiségeket betárolni belőlük.
Rágcsálók: pocok, egér, patkány
Azt gondolnánk, hogy a városi embert maximum a patkány találja meg az otthonában és a csótány, de panel házaktól kezdve a kertes házakig, ha megfelelő élelem áll rendelkezésre, akkor akár a pocok és egér is előfordulhat. Ezeket az állatokat a hűvös, de gazdag élelemforrásként tartott pincék vonzzák, főleg, ha nem csak a betakarított zöldségeket és gyümölcsöket tároljuk itt, hanem a kerti bútor puha párnáit, a teleltetésre elrakott kerti medencét összetekerve vagy valami „finom” papírkupacot is. Míg az egyikben búvóhely és alvóhely áll rendelkezésre, a terményeink terülj-terülj asztalka lesz.
Padláson és pincében tartott füstölt húsoknál maximum a nagyon alapos füstölés az, ami megvédi a betárolt készletünket. A füstölés papírforma szerint távol tartja a rágcsálókat, de az a helyzet, hogy sajnos tapasztalatból mondom, hogy éhínséges időkben valahogy az is finom tud lenni. (Komplett füstölt szalonnatáblát rágtak ki saját pincénkben, mely több hétig állt füstölés előtt sóban.) A rágcsálók ellen érdemes a macskát, vadászgörényt és patkány és egércsapdát is bevetni.
TIPP: Amit lehet tároljunk polcon vagy raklapon, de úgy, hogy akár egy vadászni szerető macska alá tudjon bújni. Sok gondtól szabadulunk meg, ha tartunk a háznál egy igazán vadászós cicát, mert főleg ahol állati takarmányt is tárolnak, ott az egér és a patkány gyakorlatilag állandó vendék.
Hogy lesz zsizsikes a bab és borsó?
A zsizsik általában nem utólag jelenik meg, hanem mi hozzuk be a lakásba a már zsizsikes hüvelyesekkel. Sokszor még észre sem venni, viszont a téli melegben rendkívül jól szaporodnak és érzik magukat a zsizsikek, így ha egy adott nejlonzsákban tárolt vagy bedobozolt száraz bab, borsó zsizsikes lesz, akkor célszerű kidobni vagy ha vannak házi baromfiaink, akkor nekik adni. Megoldás lehet, hogy a betárolás előtt sütőben megforrósítjuk vagy mélyhűtőbe téve lefagyasztjuk ezeket a szemesterményeket. Ilyenkor ha van is már bennük, elpusztulnak és nem fognak problémát okozni.