Gyümölcs

Lékelés helyett: milyen a jó görögdinnye?

Agrofórum Online

Mióta nincs lékelési lehetőség, egyre többen választanak „nem jó” dinnyét. Mi a titka a jó dinnyének, és hogyan ismerhető fel a piacon lékelés nélkül, hogy a dinnye jó vagy sem?

A görögdinnyén 5 fontos jelző van, amit ha megfigyelünk, akkor várhatóan nem futunk vele lyukra. A régi klasszikus kopogtatós dolgot sokan ismerik, hogy a hang árulkodó, de ennél sokkal több lehetőség is van még az állapot megfigyelésére.

A lédús és érett görögdinnye a nyári hőségben kincset ér, így azonosítsuk be a legfinomabbakat!

A héj külleme és épsége

Általában a dinnye mérete nem érdekes a minőség szempontjából, de mivel a dinnye 90%-a víz, így minél nagyobb a dinnye, annál nagyobb az édes bél mérete is. Emellett van egy tézis, miszerint a gömbölyűbb dinnyék édesebbek. Hogy ez mennyire így van, ezt tesztelhetjük könnyen.

Az viszont fontos, hogy a dinnyehéj legyen sértetlen és fényes. A matt felületű dinnye általában nem lesz olyan finom, mint várnánk, ha csak a méretet nézzük.

Az a bizonyos sárga folt

Érdekesség, hogy minél többet volt a dinnye a napon, annál sötétebb a sárga folt a dinnye héjon. Így a sárga folt léte nem az éretlenség jele, mert az érett dinnyén is van sárga folt, mert itt érintkezik a dinnye a talajjal, ahol nem süti a nap. De a sötétebb sárga színű folt mindig jót jelent: eleget volt a dinnye a napon!

Édes illata már egy olyan jel, amiről felismerhetjük az érett dinnyét (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-egeszseges-piros-magok-1398655/)

A szár állapota

A dinnyének a szára is mutatja, mennyire érett a dinnye és mennyire régen van leszedve a gyümölcs. Annak a dinnyének a szára, ami kiszáradt, az természetes módon ért be a földeken, ez már egy jó jel. A csavart szár tipikusan annak a jele, hogy a dinnyét megforgatták a földön, hogy gyorsabban beérjen, így a szár is csavarodottnak látszik. Sokszor ez már okozhat ízetlen görögdinnyét.

A görögdinnye hangja

Mintha egy hangszer lenne. Minél jobban kong, annál érettebb. A kopogtatás a dinnyeszezonban a legjobb dolog a világon. Rendületlenül állunk a dinnyéspultnál és kopogtatunk. A dinnye nem hallat semmilyen visszhangot, a dinnye éretlen. Ha belülről kongó hangot hallunk, akkor a dinnye várhatóan rendesen érett.

Szagoljuk meg!

A dinnye illatos. Édes illata már egy olyan jel, amiről felismerhetjük az érett dinnyét. A sárgadinnye is jellegzetes illatú, így ha a sárgadinnye édes illatát érezzük, akkor kiváló minőségű dinnyével lesz dolgunk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Megérkezett a magyar dinnye, ennyibe kerül most

2023. július 11. 15:41

A közelmúltban tartotta meg dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatóját a NAK, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen.

Honnan tudhatjuk, hogy érett-e a görögdinnye?

2021. július 23. 09:49

A görögdinnye érési időszaka a virágok megtermékenyítésétől számítva hazánkban kb. 30-35 nap múlva kezdődik el. Fő szedési időszaka, szabadföldi körülmények között termesztve, július elejétől általában szeptemberig tart.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

2024. július 11. 11:40

A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású.