Házikert

Limoncello házilag

Agrofórum Online

Ha már közeledik a karácsony rohamléptekben, akkor az itt az ideje nekiállni gasztroajándékokat készíteni. Mivel a legtöbb családban a legnagyobb nehézség az, hogy mit vegyünk a rokonoknak, akiknek mindenük megvan, így a limoncello vagy más alkoholos házi itóka szuper megoldás lesz.

A limoncellonak rengeteg receptje kering az interneten és hogy ne kelljen sorra kitesztelgetni mindegyiket, így én álltam neki tesztelni és csak a legjobbakat írom most le. Ez egyfajta jófejség tőlem és egyfajta plusz infó is lesz, mert bizony nem minden recepttel sikerült ihatót készíteni.

Szóval a limoncello, mint az olaszok kedvelt citromos likőrje otthon is elkészíthető. Van aki vodkával készíti, van, aki borpárlattal, van aki a pálinkára esküszik. Mi nekünk egy barátunk révén főleg borpárlat van itthon, amivel kísérleteztem, de sima vegyes gyümölcspálinkával is biztosan ízletes lesz.

Eredetileg a citrom héjából készítik, így az első és legfontosabb, hogy kezeletlen citromra lesz szükség a készítéshez.

Az eredeti recept szerint ráadásul a citrom levét nem is teszik bele, csak a  héját, amitől egy kellemesen fanyar, kesernyés és mégis alkoholosan édes desszertitalt kapnak.

A legalapabb recept a következő:

Hozzávalók:

5 db kezeletlen citrom

5 dl víz

5 dl tiszta alkohol

45 dkg cukor

Ez nagyjából egy 10 adaghoz való recept, de természetesen kedvünkre bővíthetjük a mennyiséget.

Nem véletlen most így december elején kell elkezdeni készíteni, mert a jó limoncellohoz a kezeletlen citromokat meg kell mosni, majd meghámozni és a héjakat legalább 15 napra az alkoholba kell süllyeszteni.

Természetesen minél tovább hagyjuk érlelődni, annál szebb színe lesz az italnak és annál erőteljesebb lesz az íze is.

Ha már elegendő napot állt a héj az alkoholban, akkor kezdjük elkészíteni a szirupos részt. A cukrot oldjuk, forraljuk fel a vízben, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután szűrjük le a héjakat az alkoholtól és csak a tiszta alkoholt öntsük rá a cukorszirupra, majd keverjük alaposan össze. Díszítésnek az alkoholban ázott héjak is felhasználhatók. Tegyük kristálycukorba bele és hagyjuk pár napra szikkadni. Ezután ha kivesszük a cukros héjakat, akkor díszdobozba téve akár külön ajándékba is adhatjuk. Természetesen nem árt ráírni, hogy alkoholos, mert a héj igencsak meglepetést tud okozni, ha sokat csemegézünk majd belőle.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A díszcsalán téli gondozása

2024. december 22. 10:10

A téli időszakban gondos ápolást igényel, mert meleg éghajlati származású növényként érzékeny a hidegre és a fagyra.

Így válasszunk dísznövényt a munkahelyünkre!

2024. december 22. 05:40

Nem minden növény alkalmas munkahelyi környezetbe. Ha szeretnénk, hogy a növények valóban hozzájáruljanak a kedvező munkahelyi légkörhöz, figyelembe kell venni néhány alapvető szempontot.

Mit tegyünk, hogy a madáritató ne fagyjon be a tél folyamán?

2024. december 21. 16:10

Mivel a hideg évszakban itthon maradnak, a legtöbb vízforrásuk befagy, így friss vizet találniuk ebben az időszakban igencsak nehéz lehet.

A szobai azálea teleltetése: így virágzik újra

2024. december 21. 10:10

Az azáleák egyenletes bimbóeloszlással rendelkezzenek, és a bimbók körülbelül fele már színesedjen. Ez az egészséges növények egyik legbiztosabb jele.