Végre itt a fűszernövény-szedési időszak, így ne felejtsük el, hogy télire be is tároljunk. Nézzük sorra a fűszernövényes munkákat a kertben!
Minden nyárnak megvannak a szépségei és minden nyári időszak más szüret szempontból is. Idén nagy kedvencem lett a lila levelű és fahéj illatú bazsalikom, melyből többet vetettem, mint szoktam, mert díszágyásban is hasznát veszem. De ismerve a chelsea chop metszési módot így sokáig tudom szépen tartani a fűszereket is.
Nézzük sorra, hogy mit érdemes nyár közepén szüretelni a fűszerkertből!
Rozmaring hegyek vannak ilyenkor
A rozmaringot így is, úgy is ideje visszametszeni most, hogy szebb és formásabb bokor legyen, így kedves kis kötegekbe kötve akár meg is száríthatjuk. A jó hír az, hogy ha nem fűszernek szárítanánk meg, akkor jó szúnyogellenes megoldás is lehet, ha kiaggatjuk az ablak elé száradni, mert az illata távol tartja a szúnyogokat majd.
A rozmaringot egyébként áganként megszárítjuk, majd letörjük, lemorzsoljuk róla a kis leveleket és már készen is van!
Bazsalikomok olasz ételekhez
Bármelyik bazsalikomfajtát választottuk a kertbe a chelsea chop metszési móddal mindig szép nagy leveleket lehet rajtuk nevelni. Minél szebb és nagyobb leveleket nevelünk, annál hasznosabb lesz a konyhában!
A leveleket csipegessük le a tövekről, majd csípjük vissza a bokrot, hogy elágazzon és új leveleket, hajtásokat hozhasson. A leveleket kiterítve szárítjuk, sötétben, hogy a színe is megmaradjon.
Petrezselyem, zellerzöldje, tárkonytól a kakukkfűig
Az évelőágyások egy részén mindennapi vendég a kaukkfű, a tákony, de még a metélőhagyma is, mert nemcsak szép lesz így a kert, de hasznos is. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ha növényvédelem miatt permeteznénk a díszkertben, akkor az ott termesztett fűszereket ne gyűjtsük be.
Viszont ha nem permeteztük őket, akkor fajonként különszedve mehet szárítani!
Hogyan tároljuk be a száraz fűszereket?
Itt a nagy zerowaste világ és ezernyi megoldás lehet a fűszerek téli betárolására. Ha 10% alatt van a fűszernél a nedvességtartalom, akkor befőttesüvegbe simán eltárolható sötét helyen hónapokra. Így szépen felkészülhetünk a téli időszakra.
Ha nem tudtuk leszárítani rendesen, akkor a kis fűszercsokrokat húzzuk be konyharuhából készült zsákokba: így tud is szellőzni a fűszer, közben szárad, de nem lesz poros!
A mélyhűtőbe is lehet fűszert tenni. Akár ételhordó dobozokba felcímkézve, akár mélyhűtésre alkalmas nejlonokba, már konyhakészen apróra vágva érdemes a fűszert eltenni, mert így könnyebben csíphetünk belőle, amikor szükség van rá.
Fűszerolaj recepteket is hoztam már korábban, ami szintén egy jó fűszerfelhasználási és tartósítási megoldás, ahogyan a pestok is!