Házikert
Házikert

A csodafűszer: kurkuma

A csodafűszer: kurkuma

Agrofórum Online

Igen megosztó fűszer a kurkuma: valaki vagy szereti vagy nem szereti. Köztes állapot talán nincs is, pedig jótékony hatásairól ugyanúgy lehet olvasni, mint kertben való hasznáról, ha bio megoldásokban gondolkodunk.

Az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten, de ismert szószok alapanyagaként is megtalálható, mint a curry vagy a Worchester-szósz.

Indiai sáfrány, sárga gyömbér, turmerik, holy powder, sziámi tulipán és még hosszú a lista, ahogy nevezhetjük a hétköznapokban. A holy powder elnevezés, azaz szent por sem véletlen. Erős gyógyhatásának köszönhetően világszerte használják az Ayurvédában is. Érdekessége, hogy fő hatóanyagát, a kurkumint, alig 3%-ban tartalmazza a növény.

A kurkumát már 5000 éve használják a tradicionális ételekben és gyógyászatban is. Izgalmas, élénksárga színe miatt kiváló az ételek természetes színezésére is.

Honnan származik a kurkuma?

A kurkuma Dél- és Délkelet-Ázsiából származik, és elsősorban Indiában, Kínában és Ázsia délkeleti régióiban kedvelik. Indiában szent fűszernek tartják, és emellett textilfestésre is használták. Eredetileg a buddhista szerzetesek élénksárga ruháinak is a kurkuma adta a színét.

Európába Marco Polo hódító útjai által jutott el.

Hogyan termesszünk otthon kurkumát?

Mint jó kertészt, engem is magával ragadott pár éve a kurkumatermesztés kíváncsisága, hogy vajon tudok-e kerti körülmények között kurkumát termeszteni?

Mivel a gyömbérhez hasonló, rizómás növényről van szó, az első feladat, hogy minőségi kurkumát vásároljunk, melyet el kell kezdeni kihajtatni a gyömbérhez hasonló módon.

Kókuszrosttal telt cserép tetejére tegyük rá az egészséges kurkumarizómákat és öntözzük be. Majd tartsuk nedvesen a talajt, de ne engedjük bepenészedni. Pár nap alatt megindulnak a kis hajtások, és akkor már kiültetve a kertben is meg fog maradni növényként.

Az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten a kurkumát (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/aromas-curry-fahej-fuszerek-877220/)

Mivel melegigényes növény, így napos kertben fogja jól érezni magát, ahol jó vízáteresztő a talaj, és ha nem is közvetlenül, de éri a napsütés, hogy a talaj is meleg legyen körülötte.

A pangó vízre érzékeny, erre érdemes odafigyelni, ha cserépben tartjuk.

A gyömbérhez hasonló módon a kertben képes virágot hozni. Késő ősszel szedjük fel, hogy mennyi plusz rizómát nevelt, amit a konyhában felhasználhatunk. Ne várjunk hatalmas növekedést, mint egy csicsókánál, de lesz növekmény rendesen, akárcsak a gyömbér esetében.

Tápanyag szempontjából én személy szerint nem adtam neki semmi pluszt, ahogyan a gyömbérnél sem szoktam. Valószínűleg a plusz tápanyagot meghálálja, de az biztos, hogy a szerves trágyával kezelt ágyásokban sokkal több növekménye volt, mint a tápanyagszegényebb helyeken.

Díszértéke sem utolsó, évelőágyásokban is jó társnövény lehet ínfüvek közé ültetve, ahol a nagy levelek az ínfüvek fölé tudnak nyúlni és afölé érdekes és különleges virága.

Hogyan fogjunk hozzá a kurkuma ehetővé tételéhez?

Ha sikerült megtermelnünk plusz kurkumagyökereket, akkor tisztítsuk meg, mossuk alaposan át és hagyjuk megszáradni a mosás után. Ne nedvesen kerüljön a hűtőszekrénybe, mert könnyen bepenészedhet. Érdemes inkább szárazon tartani, fénytől védett helyen.

Ha vékony korongokra vágjuk, akkor aszalóban ki is száríthatjuk, majd kávédarálón leőrölhetjük porrá.

Indiai ételekhez kiváló lesz!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vigyázat! A magaságyásokban telelő egerek hantavírust terjeszthetnek

2024. február 21. 09:10

Az ember azt hinné, hogy a magaságyásokba ültetett zöldségek és gyümölcsök sokkal biztonságosabb körülmények között termeszthetők, mint a szabadföldiek. Nem árt azonban, ha tudjuk: az egerek előszeretettel telelnek át a magaságyásokban, és nem ritkán hantavírus-hordozók.

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21. 05:40

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

Amit a paprikákról tudni érdemes

2024. február 15. 05:40

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

Tobozból mulcsot? Miért ne?

2024. február 14. 07:10

Nem kérdés, hogy sokkal szebbek azok a kertek, amelyekben a kisebb-nagyobb cserjéket, virág-szigeteket szépséges árnyalatú mulcs veszi körül, ráadásul ezek körül a talaj kevésbé szárad ki, a gazok sem ütik fel a fejüket és még sorolhatnánk az előnyöket. De mi van akkor, ha valakinek nincs pénze arra, hogy a kertjét méregdrága mulccsal terítse be?

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

2019. november 10. 05:36

Hajlamosak vagyunk egy kalap alatt emlegetni azokat a dísznövényeket, amelyek különböző módosult föld alatti szárral rendelkeznek. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs.

Mikor kell a cserepes szamócák és málnák földjét cserélni?

2023. március 14. 04:36

Milyen gyakran, és mikor kell a cserepes szamócák és málnák földjét cserélni?

Mire ügyeljünk a virághagymák ültetése során?

2022. október 3. 04:38

Kérem válaszukat arra a kérdésre, hogy mire kell kiemelten figyelnünk a virághagymák ültetésekor?

Készítsük fel a gyepet is a télre!

2019. november 18. 09:36

A túl magasra hagyott gyep felületén könnyebben megtelepednek az olyan kórokozók, mint például a hópenész. A fűnyírást csak száraz időben végezzük, javasolják a STIHL kertápolási szakértői.