11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Növénytermesztés

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

Agrofórum Online

Az állati fehérjék kiváltására számos növényi fehérjeforrás használata terjedt el napjainkra az élelmiszeriparban. Ezek közül is a leginkább elterjedt haszonnövények a maghüvelyesek, mint amilyen a szója, a borsó vagy a bab, de fontos fehérjeforrást képviselnek a gabonafélék is, mivel nagy mennyiségben fogyasztják őket.

Ismert, hogy a szója, a borsó és a bab több fehérjét tartalmaznak, mint a gabonafélék, és kulcsfontosságú szerepet játszanak az emberi fehérjebevitelben, akár állati fehérje helyett fogyasztva, akár adalékanyagként élelmiszerekbe keverve.

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor azonban fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is. A hüvelyes növények fehérjéinek hátránya, hogy alacsony bennük a kéntartalmú esszenciális aminosavak, a cisztein, a metionin, valamint a triptofán mennyisége, és bizonyos fehérjék gyengébb emészthetőségét is kimutatták.

A megfelelő fehérjék bevitele tehát különösen fontos, főként az idősebb korosztály számára, mivel az öregedés az izomtömeg, majd az életminőség csökkenésével jár.

Bab

A bab fehérjekoncentrációja sok más hüvelyesénél nagyobb lehet, genotípustól függően a teljes magtömeg körülbelül 19-39%-át érheti el. A babfehérje aminosav-összetétele táplálkozási szempontból valamivel kedvezőtlenebb, mint a borsóé, mivel a lizin és a treonin szintje alacsonyabb és más hüvelyes magvakhoz hasonlóan a kéntartalmú esszenciális aminosav koncentrációja is alacsony.

Az adalékanyagokat előállító ipar számára a fehérje fontos funkcionális tulajdonságai az oldhatóság, az emulgeálhatóság, a habképző képesség és a gélesedés. Korábban a szója uralta a növényi funkcionális fehérjék mint adalékanyagok piacát.

A növények különböző fehérjefrakciói azonban eltérő funkcionális tulajdonságokkal rendelkezhetnek, mely tudás az ipari alkalmazások széles köre számára releváns információ, beleértve a gluténmentes pékáruk, a húspótlók és a magas fehérjetartalmú snackszeletek gyártását (Robinson és mtsai, 2019).

Búza

A búza fehérjetartalma széles határok között változik (7-20%), mivel mennyisége nagyban függ a környezeti körülményektől és az alkalmazott agrotechnikától. Egy átfogó tanulmány szerint, melyben 231 fajta szerepelt, 3 éves, 49 termőhelyes kísérletben 8,3 és 19,3% közötti fehérjetartalmakat mértek, 13,8% átlagértékkel.

Aminosav-összetételét tekintve a búza nagy arányban tartalmaz glutaminsavat (beleértve a glutamint) és prolint, ugyanakkor kevés benne a triptofán és relatíve alacsony a lizin- és a treonintartalom is.

Az aminosav-összetételre is jelentős hatása van a környezetnek, de mivel a fehérjék 80%-át az endosperm tartalékfehérjéi teszik ki, melyeknek az aminosav-összetétele nagyon hasonló, az egyes gének expressziós/kifejeződési szintjének változása és a különböző fehérjetípusok mennyiségi arányának változása nem okoz jelentős különbséget az aminosav-összetételben.

A búzaliszt aminosav-összetételét összevetve a FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) által ajánlott esszenciális aminosavszinttel, a búza súlyosan hiányosnak tekinthető lizinben, különösen gyermekek számára, míg treoninban kisebb mértékben, de szintén hiányos. Ez problémát jelent a sertés- és a baromfitakarmányozásban is.

A nitrogénműtrágya hatása

Vizsgálták a nitrogénműtrágya hatását a búzafehérje mennyiségére és aminosav-összetételére is. Az összfehérje-tartalom, valamint a glutamin, prolin és a fenilalanin aminosavak aránya nőtt a szemekben és a lisztben a műtrágya hatására, ugyanakkor a treonin, szerin, glicin, alanin, valin és a kéntartalmú aminosavak aránya csökkent.

Ezt a változást az egyes fehérjetípusok/osztályok mennyiségi arányának eltolódása okozta, mivel a fehérjék összetétele maga nem változott meg igazolhatóan. Nagy mennyiségű nitrogén adagolása mellett, de kén nélkül a búzaszem kevesebb, mint fele annyi ciszteint és metionint tartalmazott, mint normál kénellátottság mellett.

Mivel a különböző sikérfehérjék felhalmozódása eltérő mértékű a nitrogénadagolás hatására, a lizinhiány súlyosbodik, amikor a termés és a fehérjetartalom növelése céljából nitrogént adagolnak.

A felhasznált szakirodalmi források a szerzőknél érhetők el.

Dr. Rakszegi Marianna, Tóth Viola, dr. Mikó Péter

Agrártudományi Kutatóközpont, Mezőgazdasági Intézet, ELKH, Martonvásár

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2023. szeptemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A precíziós növénynemesítés termelői megítélése Magyarországon

2025. március 2. 10:10

A precíziós nemesítéssel kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a nemesítők.

Vajon lesz-e elég csapadékunk?

2025. február 28. 13:10

A meteorológiai adatok tanúsága szerint nincs érdemi csapadékcsökkenés, sőt az átlagosnál csapadékosabb évtized van mögöttünk.

A Syngenta kukoricák 2024-ben is kimagaslóan teljesítettek

2025. február 28. 09:40

Érdemes a 2024-es évet áttekinteni, hogy mivel néztünk szembe és ennek fényében milyen eredményeket értünk el.

Aktuális gépesítési feladatok a repce termelésében

2025. február 25. 16:10

A termelés oldaláról tekintve a versenyképességhez kifejezetten kedvező talaj és klimatikus feltételek szükségesek.

Árvakelések, tarlók kezelésének növényvédelmi összefüggései

2023. augusztus 22. 05:40

Árvakelések a tarlókon mindig is voltak és lesznek is, akármilyen precíz betakarítógépekkel is végezzük el a termény betakarítását. De miért is problémás az árvakelések jelenléte? Miért baj az, ha nyáron „zöld a határ”?

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: élettani eredetű tünetek az őszi kalászosokban - 4. rész

2021. december 7. 04:36

Ebben a cikkben azokat az élettani eredetű tüneteket szeretném megmutatni, amelyekkel a búza- és árpatáblákon találkoztam.

Mit mutatnak most a kalászosok?

2022. március 27. 12:47

Most különösen érdemes minden munkaművelet, beavatkozás előtt gondosan mérlegelnünk, szemünket a termelési költségeink megtérülésén tartani.

Szakmázzunk a Bayer-rel! – Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása

2019. november 25. 14:28

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit. Ma már az őszi kalászosok közel 10%-án alkalmazzák a termelők, és aránya évről évre növekszik.